میرنیوز
حامد باغبان- قریب به سه ماه از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان می گذرد انتخاباتی که با مشارکت حداقلی مردم این کشور برگزار گردید و پس از گذشت 3 ماه امروز نتایج ابتدایی انتخابات پس از فراز و فرود های سیاسی زیادی اعلام گردید.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور فعلی افغانستان به عنوان پیروز انتخابات با کسب 50.64 آرا توسط کمسیون انتخابات این کشور معرفی گردید و رقیب جدی وی عبدالله عبدالله نیز با کسب 39.52 در جایگاه دوم قرار گرفته است.
این نتایج در حالی اعلام می شود که از جمعیت 9 میلیون و 700 هزار نفری واجد شرایط رای دهی تنها 1 میلیون و 800 هزار نفر در آن شرکت کرده اند.
از سوی دیگر شرایط سیاسی – امنیتی و اجتماعی افغانستان نیز به دلیل همزمانی با برگزاری مذاکرات امریکا و طالبان و از سویی افزایش ناامنی های محیطی و مخاصمات قومیتی، بحرانی ترین شرایط 2 دهه اخیر خود را تجربه می کند.
به باور برخی کارشناسان این جسارت اعلام نتایج در شرایط فعلی حاوی پیام و قطعیت تصمیمی فراملی از سوی امریکا تلقی می شود.
مشارکت حداقلی جامعه افغانستان در پروسه انتخابات و عدم مقبولیت و مشروعیت نتایج توسط برخی رجال سیاسی و کاندیداهای انتخابات افغانستان ، این کشور را به لبه پرتگاه بحران سوق می دهد.
از سویی پتانسیل افغانستان برای پذیرش بحران بیش از هر زمان ممکن دیگر افزایش یافته است چرا که دامنه نفوذ طالبان که به تبع آن کاهش نفوذ حاکمیت در این کشور را در پی دارد، رو به فزونی است و همچنین حجم سلاح در اختیار گروه ها و احزاب مسلح در افغانستان بسیار بالا گزارش شده که این امر خود حاکی از حساسیت اوضاع می باشد.
در چنین شرایطی تصمیم به اعلان نتایج انتخابات خود گامی در راستای تقویت بحران و زمینه ساز راهبرد برداشتن گام های بعدی می باشد.
با در نظر داشت مفروضات فوق و با توجه به نقش امریکا در تحولات منطقه و افغانستان "تغییر و یا تضعیف هسته امنیتی منطقه با بیثباتسازی دولت ها "را می توان در زمره طرح های امریکایی دانست که توسط اتاق های فکر این کشور در منطقه در حال پیاده سازی و اجرا می باشد.
در استناد بخشی به این مدعا می توان به بحرانهای اخیر عراق و لبنان که به سقوط دولت این کشور انجامید و بنا بود در گام های بعدی ایران و شاید در آینده برخی کشور های عربی منطقه را نیز شامل شود، اشاره کرد.
امریکا با مشاهده کارنامه طولانی خود در این کشور و برآورد حجم ناکارامدی های موجود در افغانستان که به موجی از انتقادها از سوی جامعه امریکا نیز تبدیل گردیده چاره ای جز تغییر شرایط بازی ندارد چرا که دشمن شماره یک امریکا در افغانستان یعنی گروه طالبان امروزه قدرتمندتر از هر زمان ممکن( از سال 2001 تاکنون) شده و سهم خواهی های این گروه در روند مذاکرات راهی جز پذیرش شکست و یا تاثیر بر تصمیمهای این گروه و احوالات افغانستان برای امریکا باقی نگذاشته است.
در ابعاد وسیعتر نیز امریکا با بیثبات سازی منطقه سعی در تهی کردن منطقه از حاکمیت مقتدر و مستقل می کند که در صورت تحقق این طرح می توان مواردی همچون فدرالیسم و یا رشد ناامنی و تروریسم، حذف رقبای قدرتمند از جمله ایران ، روسیه و چین و یا تضعیف آنان با درگیر سازی در بحران را نیز در نظر گرفت.
از سوی دیگر حذف یک دولت پشتون در شرایط فعلی افغانستان نیز ریسک بزرگی بود که امریکا در صورت پذیرش آن می توانست خود به تنهایی عامل نابودی طرح ها وراهبردهای چند ساله این کشور در افغانستان باشد.
اکنون امریکا با قبول شرایط بحرانی افغانستان و این دست موضوعات، به مرحله ای جدید از تصمیم گیری در راهبردهای خود وارد شده که سناریوهای ذیل را می توان نسبت به موضوع مذکور متصور شد.
افزایش تنشهای میدانی همزمان با عدم پذیرش نتایج توسط سایر کاندیداها
در چنین شرایطی حاکمیت افغانستان دچار بحران های غیر قابل مدیریت و غیر قابل پیش بینی می شود که می توان به سقوط حاکمیت – جنگ های داخلی و بی ثباتی منطقه ای اشاره کرد.
توافق طرفین بر روی پذیرش نتایج انتخابات
در سناریو دوم حاکمیت افغانستان تشکیل خواهد شد و اوضاع از حالت بحرانی خارج می شود و این حاکمیت جدید افغانستان است که تصمیم میگیرد چند سال دیگر حکومت کند و یا سناریو مذاکره را در جهت برقراری صلح دنبال نماید.
ثبت شکایت در کمسیون شکایات و حذف آرای مورد نزاع
با شکایت رقبای غنی در کمسیون شکایت تعداد آرای مورد بحث باطل می شود و انتخابات به دور دوم کشیده در چنین شرایطی برگزاری انتخابات به سال آینده موکول می شود که طی این بازه امریکا نیز می تواند پروسه مذاکرات را به سرانجام برساند که در این صورت ممکن است پیش از برگزاری انتخابات مجدد، طراحی حکومت موقت در جهت سهمگیری طالبان از قدرت را نیز پیاده سازی نماید.
انتهای پیام/ح
منبع : خبرگزاری فارس
نشست فوقالعاده پارلمان عراق درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی
فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین کیست؟
آنگلا مرکل: هیچ راهحل نظامی برای بحران اوکراین وجود ندارد
سقوط هواپیمای آموزشی در «کلرادو» آمریکا ۲ کشته برجا گذاشت
رسانههای عبری: جسد خاخام اسرائیلی پیدا شده است
۳۷ نفر دیگر در درگیریها در «پاراچنار» پاکستان کشته شدند
رانش زمین در کنگو با دست کم ۱۰ قربانی
روسیه: آمریکا برای ایجاد بحران در آسیا از تایوان استفاده میکند
لیندسی گراهام: اگر انگلیس، آلمان، فرانسه و کانادا «نتانیاهو» را بازداشت کنند، شدیداً تحریم خواهند شد
زلنسکی در انتظار پیشنهادات ترامپ
انتقاد شهرکنشینان صهیونیست از تداوم اوضاع کنونی؛ «نهاریا» به شهر ارواح تبدیل شده است
حمله دستهای از پهپادهای حزبالله به اراضی اشغالی از سه محور
۵۸ شهید و دهها زخمی در موج حملات رژیم صهیونیستی علیه لبنان
روسیه: به اقدامات خصمانه ژاپن پاسخ سختی خواهیم داد
بمباران چادرهای آوارگان فلسطینی در غزه و تداوم حملات زمینی
توضیحات مقام ارشد روس درباره توافق شراکت راهبردی تهران-مسکو
۲۷ پهپاد و ۲ موشک اوکراینی در منطقه «کورسک» سرنگون شدند
مقام بهداشتی: جلوگیری از ورود سوخت به معنای قتل بیماران غزه است
ادامه توحش رژیم صهیونیستی در نوار غزه
سفارت اسرائیل در اردن به گلوله بسته شد
حمله پهپادی اسرائیل، رئیس بیمارستان غزه را زخمی کرد
حملات پهپادی و موشکی حزب الله به مواضع ارتش اسرائیل
افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۶۷۰ شهید
بیانیه تروئیکا و آمریکا به پاسخ مشروع ایران به آژانس انرژی اتمی
رایزنی رئیس ستاد ارتش اسرائیل و فرمانده سنتکام درباره لبنان
اعلام حمایت سناتور آمریکایی از صدور حکم بازداشت سران صهیونیست
حزبالله برای نخستینبار موضع «مشمار الکرمل» را موشکباران کرد
روگوف: اظهارات «پوتین» پیامی سخت و روشن برای غرب داشت
درخواست خانوادههای اسرای صهیونیست از کابینه «نتانیاهو»
کشتهشدن ۷ تروریست پکک در سوریه و عراق