میرنیوز

چرا گرجستان و قفقاز برای روسیه اهمیت حیاتی دارند؟

 چرا گرجستان و قفقاز برای روسیه اهمیت حیاتی دارند؟ 2024-02-12T16:01:19+03:30

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، قفقاز یک منطقه استراتژیک است. جایی که قدرت های بزرگ جهان دارای منافع ژئوپلیتیکی متناقضی در‌ آن هستند. از نظر تاریخی بین قدرت‌های بزرگ جهان برای تسلط بر‌ این منطقه که پلی بین اروپا و آسیا است، همیشه یک مبارزه وجود داشته و به شکلی‌ این رقابت و کشمکش دائمی‌ به‌ منظور تسلط بر ماوراء قفقاز و کنترل راه های تجاری عمده بین اروپا و آسیا همچنان ادامه دارد.

جنگ سرد در دهه 90 در اروپا به پایان رسید، اما همچنان شعله‌های‌این جنگ در قفقاز جنوبی زبانه می‌کشد. قدرتمندترین کشورهای جهان سعی می‌کنند در‌ این منطقه از جهان جایگاهی برای خود به دست آورند؛ منطقه‌ای مهم و استراتژیک به منظور تامین منافع ژئواکونومیکی و دستیابی به ذخایر نفت و گاز.

کرملین خواهان کنترل ‌این منطقه سرشار از انرژی است و به شدت با حضور قدرت‌های دیگر در قفقاز جنوبی مخالفت می‌کند. در حال حاضر قفقاز منطقه‌ای است که منافع اقتصادی و استراتژیک غرب و روسیه با یکدیگر در تضاد قرار گرفته است.

قفقاز به دلیل موقعیت جغرافیایی مطلوب خود اغلب به عنوان یک «راهرو» (کریدور) ترانزیتی کالا و انرژی توصیف می‌شود. در واقع،‌ این منطقه کریدوری است که اروپا را به کشورهای نفت خیز آسیای مرکزی، حوزه دریای کاسپین و خاورمیانه متصل می‌کند.

هدف مسکو، جلوگیری از حضور دیگر قدرت‌های خارجی برای دستیابی به جای پایی در قفقاز است و با حضور بازیگران غربی در جهت تسلط و کنترل بر‌ این «کریدور» مهم استراتژیک مخالفت می‌کند. هدف کرملین‌، کنترل قوی بر مسیرهای حمل و نقل انرژی و تبدیل شدن به تنها تامین کننده نفت و گاز غرب است.‌

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، غرب به تدریج به اهمیت استراتژیک گرجستان و منطقه قفقاز پی‌برد. گرجستان و قفقاز جنوبی که در گذشته به عنوان حیاط خلوت روسیه تلقی می‌شد، اکنون به دلیل وجود منابع طبیعی به خصوص ذخایر هیدروکربنی به منطقه‌ای استراتژیکی و ژئوپلیتیکی برای غرب تبدیل شده است.

بر اساس برآوردهای بیریتیش پترولیوم، منطقه دریای کاسپین دارای 48 میلیارد بشکه نفت و 449 تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی است. از این نظر قفقاز، کریدور انرژی بسیار مهمی‌ است که در شرایط فعلی مسیرهای جایگزین صادرات نفت و گاز روسیه از‌ این منطقه می‌گذرد که می‌تواند وابستگی اروپا به هیدروکربن‌ روسیه را بعد از تحریم‌های بی‌‌سابقه غرب کاهش دهد.

کشور "گرجستان" , کشور روسیه , اتحادیه اروپا ,

بنابراین غرب علاقه‌مند به تقویت حضور طبق هر شرایطی در‌ این منطقه است. گرجستان اگرچه ذخایر قابل توجه نفت و گاز ندارد، اما همچنان نقش بسیار مهمی‌ در صادرات منابع هیدروکربنی به غرب ایفا می‌کند و به‌ مثابه پلی حیاتی برای اتصال اروپا به منطقه آسیای مرکزی و کشور چین عمل می‌کند.

گرجستان که در تقاطع اروپا و آسیا قرار دارد، پلی است که چندین منطقه مهم اقتصادی جهانی را به هم متصل می‌کند. کوتاه ترین مسیر اروپا به چین از گرجستان می‌گذرد و تجارت «جاده ابریشم» همیشه از منطقه قفقاز گذشته است.

اهمیت گرجستان به عنوان کشور کلیدی ترانزیت انرژی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی آشکار شد. در سال‌های گذشته غرب شروع به احداث خطوط لوله جدید نفت و گاز در قفقاز کرده تا وابستگی انرژی خود را با تنوع بخشیدن به مسیرهای تامین انرژی به خاورمیانه و کشورهای عربی کاهش دهد.

این خطوط لوله نفت و گاز اهمیت استراتژیک گرجستان را به میزان قابل توجهی افزایش داده و‌ این کشور را به مسیر اصلی ترانزیتی صادرات هیدروکربن از منطقه محصور در خشکی دریای کاسپین به سمت اروپا تبدل کرده  است. خطوط لوله نفت باکو - تفلیس - جیهان و خط لوله گاز باکو - تفلیس - ارزروم از طریق گرجستان هیدروکربن های دریای کاسپین را به بازارهای ترکیه و اروپا منتقل می‌کند.

علاوه بر‌ این، پروژه های خط لوله گاز ترانس آناتولی وضعیت گرجستان را به عنوان منطقه ترانزیت انرژی تقویت کرده و بر نقش کلیدی این کشور در تنوع مسیرهای تامین انرژی تاکید می‌کند.

تهدیدات روسیه

در میان تهدیدها، خطرات و چالش‌های پیش روی گرجستان، مشکل سازترین موضوع، اشغال و یا الحاق خزنده سرزمین‌ها گرجستان توسط روسیه است. جنگ اوت 2008 و اشغال اوستیای جنوبی به طور قابل توجهی محیط امنیتی گرجستان را پیچیده کرده است.

کرملین با‌ این جنگ پیامی‌ به غرب مخابره کرد با ‌این مضمون که همچنان خواهان کنترل قاطع خود بر گرجستان است. برای مسکو، جهت‌گیری سیاسی گرجستان به سمت اروپا و غرب، غیر قابل قبول است و هدف کرملین بازگرداندن گرجستان به مدار سیاسی روسیه است.

همانطور که مدودف، رئیس جمهور سابق روسیه اظهار داشت، جنگ اوت 2008 و تهاجم به مناطق جدا شده گرجستان، برنامه های ناتو برای گسترش بیشتر در فضای پسا شوروی را تا حدودی و برای مدت چند سال خنثی کرد.

کشور "گرجستان" , کشور روسیه , اتحادیه اروپا ,

به نظر درس‌های اصلی تحولات سال 2008 در‌ این موضوع خلاصه می‌شود که روسیه به هر طریقی از جمله دخالت سیاسی و یا عملیات محدود نظامی ‌نمی‌خواهد گرجستان به یک کشور باثبات و اروپایی در میان جمهوری‌های استقلال یافته از شوروی سابق تبدیل شود.

امروزه در برخی از محافل سیاسی و جامعه گرجستان‌ این دیدگاه وجود دارد که روسیه پس از اشغال آبخازیا و اوستیای جنوبی، فاقد هرگونه اهرمی ‌برای اعمال فشار بر گرجستان است.‌ این دیدگاه اشتباه است و مطمئناً می‌توان گفت کرملین اهرم‌های بسیاری برای اعمال فشار بر تفلیس دارد.

اهرم‌های فشار روسیه

روسیه چه اهرمی ‌برای فشار بر گرجستان دارد و در مورد خطرات و چالش‌های پیش‌روی گرجستان و کریدور انرژی قفقاز جنوبی چه می‌توان گفت؟

در حالی که برخی از سیاستمداران و نخبگان سیاسی گرجستان ادعا می‌کنند که هیچ تهدیدی از سوی روسیه وجود ندارد، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان و نماینده کنگره، مایک راجرز، نگران است که پس از جنگ اوکراین و ضمیمه برخی مناطق این کشور، روسیه تلاش کند گرجستان را نیز به همین طریق ضمیمه کند.

پوتین معتقد است که فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی غم انگیزترین رویداد قرن بیستم بود، بنابراین هدف او ‌ایجاد یک امپراتوری اوراسیا جدید یا اتحادیه اوراسیا است و به‌نظر می‌رسد کشورهایی که نمی‌خواهند به ‌این امپراتوری جدید بپیوندند با مشکلات بزرگی روبرو خواهند شد.

روسیه ابتدا سعی خواهد کرد کشورهایی را که در تلاش برای پیوستن به ناتو و ادغام در ساختارهای یورو آتلانتیک هستند، در وهله اول متقاعد به عدم ادامه این روند و در نهایت در صورت عدم موفقیت در این امر کشورهای مدنظر را مجازات کند.

برای روسیه، گسترش ناتو تحت عنوان گسترش اتحادیه اروپا به سمت شرق غیرقابل قبول است. تحولات اخیر به ما نشان داده که کشورهای مشارکت شرقی (ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، گرجستان، مولداوی و اوکراین) که تمایل قاطع خود را برای امضای توافقنامه همکاری با اتحادیه اروپا نشان دادند، تحت فشار شدید روسیه قرار دارند.

در سال 2014 پارلمان اروپا قطعنامه‌ای را در مورد فشار روسیه بر کشورهای مشارکت شرقی تصویب کرد که در آن جزئیات و چگونگی اعمال فشار روسیه بر کشورهای مشارکت شرقی توضیح داده می‌شود.‌

این قطعنامه همچنین به الحاق خزنده سرزمین‌های گرجستان و فشاری که کرملین بر تفلیس وارد می‌کند، اشاره دارد: «روسیه همچنان برخلاف هنجارها و اصول اساسی حقوق بین‌الملل مناطقی از گرجستان، آبخازیا و منطقه تسخینوالی/اوستیای جنوبی را اشغال کرده، در حالی که پاکسازی قومی‌ و تغییرات جمعیتی به شکل اجباری در آن رخ داده است. مسئولیت نقض حقوق بشر در‌ این مناطق بر عهده نیروهای روسیه است. همچنین روند تغییر «مرزبندی» در‌ این مناطق و گسترش قلمرو به سرعت افزایش یافته است، در حالی که نقض حریم هوایی گرجستان توسط هواپیماهای نظامی‌ روسیه در همان زمان صورت گرفته است» (پارلمان اروپا 2014).

می‌توان ‌این احتمال را داد که امضای توافقنامه همکاری با اتحادیه اروپا و همچنین اعطای نقشه مناطق خودمختار به گرجستان، بهانه‌ای برای تجاوز گسترده کرملین به گرجستان باشد.

به گفته ماموکا آرشیدزه، کارشناس گرجستانی، «فهرستی از مشکلات» وجود دارد که با توجه به میزان فعال بودن آرزوهای اروپایی و نزدیکی تفلیس به غرب می‌تواند توسط روس‌ها فعال شود.

روسیه ممکن است برای الحاق گرجستان از پایگاه های نظامی‌ خود در آبخازیا و اوستیای جنوبی استفاده کند. یکی از مشکلات و چالش‌های اصلی که گرجستان با آن مواجه است، الحاق خزنده و به اصطلاح فرآیند «مرزسازی» روس‌ها در مناطق مورد مناقشه است. دولت روسیه در حال گسترش به اصطلاح «مرزهای» جمهوری اوستیای جنوبی از طریق تصرف هرچه بیشتر اراضی گرجستان است.

سالانه هزاران هکتار از اراضی گرجستان از بین می‌رود و مساحت اراضی اشغالی به ضرر سرزمین های گرجستان و به نفع دو جمهوری خودمختار اوستیای‌جنوبی و آبخازیا در حال گسترش است.

در نتیجه‌ این الحاق خزنده، جمعیت منطقه کارتلی گرجستان دائماً زمین‌های کشاورزی حیاتی خود را از دست می‌دهند. نیروهای روسی به تدریج در حال پیشروی خط اشغال در داخل گرجستان برای گسترش قلمرو تحت کنترل روسیه هستند. به شکلی که خط لوله باکو-تفلیس-جیهان از نزدیک‌ این خطوط مرزی جدید می‌گذرد و در صورت ادامه روند الحاق خزنده سرزمین‌های گرجستان، به زودی خطوط انتقال انرژی توسط نیروهای مرزی روسیه کنترل می‌شود.

از زمان جنگ 2008، نیروهای مرزی روسیه به طور مداوم وسعت سرزمین‌های اشغالی را افزایش داده‌اند و به اصطلاح «مرز دولتی» را به عمق منطقه تحت کنترل گرجستان در نزدیکی روستاهای دیتسی و دوانی منتقل کرده‌اند.

کشور "گرجستان" , کشور روسیه , اتحادیه اروپا ,

خطوط جایگزین انتقال انرژی از حوزه دریای کاسپین به سمت غرب

اگر رژیم طرفدار تسخینوالی به حصار کشیدن خط مرزی با نقشه‌های دوران شوروی ادامه دهد، نه تنها بخش کوچکی از خط لوله باکو-تفلیس-جیهان، بلکه یک بخش به طول 1600 متر خط لوله باکو - سوپسا در قلمرو تحت کنترل اوستی‌ها قرار خواهد گرفت.

بنابراین، اگر الحاق خزنده ادامه یابد، گرجستان ممکن است عملکرد ترانزیتی خود را از دست بدهد و دیگر به عنوان یک کریدور ترانزیتی جایگزین برای اروپا در نظر گرفته نخواهد شد.

منافع استراتژیک روسیه‌ در این است که همچنان تنها تامین کننده انرژی برای غرب باشد. بنابراین، کرملین تمام تلاش خود را برای ‌ایجاد کنترل قاطع بر کریدور‌های قفقاز جنوبی و کنترل مسیرهای انرژی جایگزین به اروپا انجام خواهد داد.

 اقدامات روسیه در اوستیای‌جنوبی و الحاق خزنده سرزمین‌های گرجستان باید از نقطه نظر ژئوپلیتیک تحلیل شود. یکی از اهداف ژئوپلیتیکی که می‌توان برای اقدامات روسیه در نظر گرفت‌ ایجاد یک کریدور زمینی از تسخینوالی به‌ ایروان است.

هدف اصلی کرملین از اجرای چنین طرحی در شرایطی که تحریم‌های بی‌سابقه غرب بر آنان تحمیل شده تحکیم محور مسکو-ایروان-تهران است. بدین ترتیب، روسیه تلاش می‌کند تا با تحت فشار گذاشتن تفلیس یک کریدور زمینی از اوستیای جنوبی به ارمنستان‌ ایجاد کند تا محور مسکو-ایروان-تهران را بیش‌از پیش تحکیم بخشد.

جمع‌بندی

همانطور که اشاره شد، غرب و روسیه دارای منافع ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی متناقضی در قفقاز جنوبی و گرجستان هستند. هدف اصلی مسکو حفظ سلطه، تثبیت موقعیت در بازار اروپا و تبدیل شدن به تامین کننده اصلی منابع طبیعی انرژی برای اروپا است.

البته که پس از جنگ اوکراین و تحریم‌های روسیه بسیاری از‌ این معادلات دچار تغییر و یا تاخیر در عملکرد شده است، اما نه روس‌ها از استراتژی خود در حوزه انرژی دست برداشته‌اند و نه کشورهای غربی پس‌ از اتمام‌ این جنگ مجدد اجازه می‌هند که مسکو از ذخایر نفت و گاز خود به‌ عنوان یک سلاح سیاسی در برابر آن‌ها استفاده کند.

یکی از دلایلی که غرب شروع به احداث خطوط لوله نفت و گاز در قفقاز جنوبی و توسعه کریدور‌های انرژی جایگزین با دور زدن سرزمین های روسیه کرد، تنوع بخشیدن به مسیرهای تامین انرژی برای قاره سبز است.

کرملین ‌این واقعیت را دوست ندارد که پروژه های انرژی در مقیاس بزرگ در منطقه قفقاز جنوبی با دور زدن سرزمین های روسیه اجرایی شود. به نفع کرملین است که تمام مسیرهای اصلی انرژی در فضای پسا شوروی را کنترل کند و بنابراین، اگر لازم بداند از تلاش برای اشغال اراضی گرجستان و‌ ایجاد کنترل قاطع بر کریدور انرژی قفقاز جنوبی با هدف تبدیل شدن به تنها تامین کننده انحصاری نفت و گاز غرب دریغ نخواهد کرد.

به همین دلیل است که تلاش زیادی برای تسلط بر کشورهای قفقاز جنوبی و بازگرداندن آنها به مدار روسیه دارد.

تقویت محور مسکو-ایروان-تهران و تضعیف محور آنکارا-تفلیس-باکو به نفع روسیه است. برای دستیابی به‌ این هدف روس‌ها باید گرجستان را که مانع اصلی تحکیم محور فوق است، تحت کنترل خود درآورند.

نویسنده: مهدی سیف تبریزی پژوهشگر حوزه روسیه و قفقاز

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

شرایط برای اختصاص دارایی‌های روسیه به اوکراین محیاست

شرایط برای اختصاص دارایی‌های روسیه به اوکراین محیاست
2024-07-27T03:03:07+03:30
وزیر خزانه داری آمریکا از شرایط مناسب برای تأمین وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین از محل دارایی‌های روسیه خبر داد.

جان باختن دستکم ۱۰ فلسطینی تنها طی چند ساعت

جان باختن دستکم ۱۰ فلسطینی تنها طی چند ساعت
2024-07-27T02:09:45+03:30
رژیم صهیونیستی طی عملیات‌های گسترده خود در سرتاسر غزه در حال وارد آوردن بالاترین تلفات انسانی به این منطقه است.

شکسته شدن یک سد در روسیه درپی بارش‌های سیل آسا

شکسته شدن یک سد در روسیه درپی بارش‌های سیل آسا
2024-07-26T23:56:23+03:30
یک سد در منطقه مرکزی روسیه درپی باران‌های سیل آسا دچار شکستگی شد.

گفتگوی تلفنی بایدن و ملک عبدالله درباره جنگ غزه

گفتگوی تلفنی بایدن و ملک عبدالله درباره جنگ غزه
2024-07-26T23:43:06+03:30
رئیس جمهور آمریکا و پادشاه اردن درباره جنگ غزه و استقرار صلح در این باریکه به رایزنی پرداختند.

عملیات تل آویو در خان یونس ۱۸۰ هزار فلسطینی را آواره کرده است

عملیات تل آویو در خان یونس ۱۸۰ هزار فلسطینی را آواره کرده است
2024-07-26T23:16:25+03:30
دفتر حقوق بشر سازمان ملل از آوارگی گسترده فلسطینیان در خان یونس طی عملیات ارتش رژیم صهیونیستی خبر داد.

حضور رئیس سازمان سیا در نشست صلح غزه در رم

حضور رئیس سازمان سیا در نشست صلح غزه در رم
2024-07-26T22:36:28+03:30
رئیس سازمان سیا قرار است روز یکشنبه در نشست صلح غزه در ایتالیا شرکت کند.

حمله حزب الله با پهپاد و سلاح مناسب به مواضع نظامیان صهیونیست

حمله حزب الله با پهپاد و سلاح مناسب به مواضع نظامیان صهیونیست
2024-07-26T22:36:25+03:30
حزب الله لبنان از حمله با پهپادهای انفجاری و سلاح مناسب به پایگاه «الراهب» و دو مقر نظامیان صهیونیست در شهرک‌های «آویویم» و «مسکاف‌عام» در شمال فلسطین اشغالی...

آمار جدید آنروا از توحش صهیونیست‌ها در غزه

آمار جدید آنروا از توحش صهیونیست‌ها در غزه
2024-07-26T22:23:07+03:30
سازمان آنروا اعلام کرد اماکن این نهاد به طور گسترده هدف حملات رژیم صهیونیستی قرار گرفته است.

کیک تولد پسر نتانیاهو و فوت کردن شمع زندگی نظامیان صهیونیست

کیک تولد پسر نتانیاهو و فوت کردن شمع زندگی نظامیان صهیونیست
2024-07-26T22:09:47+03:30
گردان‌های قسام با انتشار یک کاریکاتور بی‌تفاوتی نتانیاهو را به جان نظامیان و اسیران صهیونیست به سخره گرفت.

۶۲۵ هزار کودک در نوار غزه از تحصیل محروم شدند

۶۲۵ هزار کودک در نوار غزه از تحصیل محروم شدند
2024-07-26T21:30:51+03:30
هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در فلسطین با بیان اینکه کودکان غزه در معرض بیماری و بمباران قرار دارند، اعلام کرد ۶۲۵ هزار کودک فلسطینی در نوار غزه ا...

تداوم کارشکنی نتانیاهو قبل از نشست مهم رم با هدف امتیاز گیری از حماس

تداوم کارشکنی نتانیاهو قبل از نشست مهم رم با هدف امتیاز گیری از حماس
2024-07-26T21:16:25+03:30
منابع صهیونیست اعلام کردند که نتانیاهو تاکنون پاسخی به میانجی گران ارائه نکرده و میانجی گران منتظر پاسخ تل آویو هستند تا قبل از نشست روز یکشنبه رم آن را مورد...

تصمیم ایتالیا برای تعیین سفیر و از سرگیری روابط با سوریه

تصمیم ایتالیا برای تعیین سفیر و از سرگیری روابط با سوریه
2024-07-26T21:03:08+03:30
وزیر امورخارجه ایتالیا از تصمیم کشورش برای تعیین سفیر در سوریه خبر داد تا نخستین کشور گروه هفت باشد که روابط دیپلماتیک خود را با دمشق پس از سال ۲۰۱۱ از سرمی‌...

ترامپ: رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده است

ترامپ: رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده است
2024-07-26T20:36:28+03:30
دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانی...

ریاض منصور: شورای امنیت باید قاتل ده‌ها هزار فلسطینی را متوقف کند

ریاض منصور: شورای امنیت باید قاتل ده‌ها هزار فلسطینی را متوقف کند
2024-07-26T20:09:45+03:30
نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل با بیان اینکه سخنرانی نتانیاهو در کنگره، سخنرانی یک جنایتکار جنگی و دشمن صلح بود، بر ضرورت مهار رژیم صهیونیستی ...

۳۰۰ روز پس از جنگ، حماس همچنان جنوب«اسرائیل» را موشک‌باران می‌کند

۳۰۰ روز پس از جنگ، حماس همچنان جنوب«اسرائیل» را موشک‌باران می‌کند
2024-07-26T19:43:08+03:30
شبکه آمریکایی فاکس نیوز گزارش داد که حدود ۳۰۰ روز پس از جنگ غزه حماس همچنان جنوب سرزمین های اشغالی را هدف حملات سنگین موشکی قرار می‌دهد.

نبرد تا پیروزی جبهه حق و توقف جنگ علیه کودکان غزه ادامه دارد

نبرد تا پیروزی جبهه حق و توقف جنگ علیه کودکان غزه ادامه دارد
2024-07-26T19:29:44+03:30
فرمانده تیپ دفاع ساحلی نیروهای مسلح یمن تأکید کرد که مبارزه و دفاع تا پیروزی جبهه حق و توقف جنگ علیه کودکان غزه ادامه خواهد داشت.

۵۰ هزار بمب بر سر مردم غزه ریخته شده است

۵۰ هزار بمب بر سر مردم غزه ریخته شده است
2024-07-26T18:43:22+03:30
«واسیلی نبنزیا» ضمن تأکید بر ضرورت رعایت قوانین بین المللی و بشردوستانه از سوی رژیم صهیونیستی، اعلام کرد که تا کنون ۵۰ هزار بمب بر سر ساکنان نوار غزه ریخته ش...

از هر ۱۰ فلسطینی ساکن نوار غزه ۹ نفر به اجبار آواره شده‌اند

از هر ۱۰ فلسطینی ساکن نوار غزه ۹ نفر به اجبار آواره شده‌اند
2024-07-26T17:49:48+03:30
آژانس امدادرسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) اعلام کرد که از هر ۱۰ فلسطینی ساکن نوار غزه، ۹ نفر در پی جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه این باریکه ...

تجاوز نظامی جدید آمریکا و انگلیس به یمن

تجاوز نظامی جدید آمریکا و انگلیس به یمن
2024-07-26T17:23:14+03:30
جنگنده‌های متجاوز آمریکایی و انگلیسی منطقه‌ای را در جزیره «کمران» استان الحدیده در غرب یمن سه بار بمباران کردند.

برنامه جهانی غذا: هیچ جای امنی در نوار غزه وجود ندارد

برنامه جهانی غذا: هیچ جای امنی در نوار غزه وجود ندارد
2024-07-26T17:09:58+03:30
برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل با بیان اینکه ذخایر مواد غذایی و کمک های بشردوستانه در مرکز و جنوب غزه بسیار محدود است، تأکید کرد که هیچ مکان امنی در ا...

مدعیان دموکراسی و حقوق بشر هنگام تشویق «هیتلر زمانه» ذره‌ای خجالت نکشیدند

مدعیان دموکراسی و حقوق بشر هنگام تشویق «هیتلر زمانه» ذره‌ای خجالت نکشیدند
2024-07-26T16:43:19+03:30
رئیس‌جمهور ترکیه گفت: ما و کل جهان مشاهده کردیم چگونه نمایندگان کنگره آمریکا کسانی را که حدود ۴۰ هزار کودک، زن و سالخورده را در نوار غزه به قتل رساندند، تشوی...

شهادت یک رزمنده دیگر حزب الله/چند عملیات ضدصهیونیستی در جبهه جنوب

شهادت یک رزمنده دیگر حزب الله/چند عملیات ضدصهیونیستی در جبهه جنوب
2024-07-26T15:49:51+03:30
حزب الله لبنان همزمان با اعلام شهادت یکی دیگر از رزمندگانش در راه قدس، از هدف قرار دادن مواضع نظامی رژیم صهیونیستی در پایگاه های «الرمثا» و «الزبدین» و شهرک ...

خانواده امام موسی صدر خواهان اعمال نفوذ روسیه به لیبی شدند

خانواده امام موسی صدر خواهان اعمال نفوذ روسیه به لیبی شدند
2024-07-26T15:36:32+03:30
خانواده امام موسی صدر و دبیر کمیته پیگیری پرونده ناپدیدشدن وی با فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه به خاورمیانه و شمال آفریقا دیدار کردند.

آمادگی آمریکا برای مذاکره درباره برجام در صورت اصلاحات جزئی

آمادگی آمریکا برای مذاکره درباره برجام در صورت اصلاحات جزئی
2024-07-26T15:09:46+03:30
روزنامه کویتی «الجریده» به نقل از یک منبع آگاه مدعی شد که طرف آمریکایی به طرف ایرانی اطلاع داده است که دولت بایدن آماده بازگشت به مذاکرات درباره برجام در صور...

مبارزان قسام با بمب شواظ اشغالگران را هدف قرار دادند

مبارزان قسام با بمب شواظ اشغالگران را هدف قرار دادند
2024-07-26T14:43:11+03:30
ضربات مهلک مبارزان مقاومت فلسطین به نظامیان رژیم صهیونیستی در غزه ادامه دارد.

واکنش کرملین به اقدام ضدروسی جدید اروپا

واکنش کرملین به اقدام ضدروسی جدید اروپا
2024-07-26T14:16:41+03:30
کاخ کرملین به اقدام جدید کمیسیون اروپا در تحویل یک میلیارد و پانصد میلیون یورو از سود دارایی‌های بلوکه‌شده روسیه به اوکراین واکنش نشان داد.

ژنرال اسرائیلی: ۸۰ درصد از تونلهای حماس پابرجاست/ هر روز که از جنگ می‌گذرد در دنیا منزوی‌تر می‌شویم

ژنرال اسرائیلی: ۸۰ درصد از تونلهای حماس پابرجاست/ هر روز که از جنگ می‌گذرد در دنیا منزوی‌تر می‌شویم
2024-07-26T14:16:41+03:30
ژنرال اسحاق بریک ضمن حمله شدید به نتانیاهو و فرماندهان ارتش این رژیم اذعان کرد که هشتاد درصد از تونلهای حماس همچنان پابرجاست.

تحویل سود دارایی‌های روسیه به اوکراین از سوی اروپا

تحویل سود دارایی‌های روسیه به اوکراین از سوی اروپا
2024-07-26T14:03:10+03:30
کمیسیون اروپا اعلام کرد که امروز، یک میلیارد و پانصد میلیون یورو از سود دارایی‌های بلوکه‌شده روسیه را به اوکراین می‌دهد.

ژنرال اسرائیلی: ۸۰ درصد از تونلهای حماس پابرجاست

ژنرال اسرائیلی: ۸۰ درصد از تونلهای حماس پابرجاست
2024-07-26T13:49:54+03:30
ژنرال اسحاق بریک ضمن حمله شدید به نتانیاهو و فرماندهان ارتش این رژیم اذعان کرد که هشتاد درصد از تونلهای حماس همچنان پابرجاست.

تخلیه فرودگاه بازل مولوز اروپا به دلایل امنیتی

تخلیه فرودگاه بازل مولوز اروپا به دلایل امنیتی
2024-07-26T13:36:33+03:30
فرودگاه بازل مولوز اروپا واقع در مرزهای فرانسه و سوئیس به دلایل امنیتی تخلیه شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)