میرنیوز

گرجستان از درون| انقلابی که منحرف شد

 گرجستان از درون| انقلابی که منحرف شد 2023-11-27T12:52:19+03:30

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، کشورهای کمی در فضای پس از شوروی وجود دارند که بتوان آن‌ها را با عزم گرجستان برای ایجاد یک سیستم سیاسی به سبک غربی مقایسه کرد. با این حال، در همان ابتدا، این روند تقریباً جمهوری مستقل و جوان گرجستان را نابود کرد.

در ابتدا برای ورود و شناخت جامعه گرجستان و تحلیل آنچه در فرهنگ، سیاست و اقتصاد این کشور در جریان است باید تاریخچه گرجستان مدرن(پس از فروپاشی شوروی و اعلام استقلال) را مورد بررسی قرار داد تا منشا و دلایل بسیاری از کنش‌های سیاسی این کشور در بیش از 30 سال گذشته را بتوان دریافت و مورد تحلیل قرار داد.

از همین‌رو برای فهم هرچه بهتر و دقیق‌تر تاریخ مدرن گرجستان، 32 سال گذشته را به چند دسته زمانی تقسیم کرده و هر بازه را با شاخصه تاریخی مورد بررسی قرار خواهیم داد.

استقلال گرجستان تا کودتای گل‌سرخ (سال 2003)

در تاریخ اوت 1990(1369)، حاکمیت آهنین اتحادیه جماهیر شوروی تقریباً به پایان راه رسید، از پانزده جمهوری تحت حاکمیت این رژیم سیاسی، سیزده جمهوری در فاصله زمانی اندکی اعلامیه‌های استقلال خود را تصویب کردند.

در برخی از این جمهوری‌ها مخالفان سیاسی دیروز به قدرت رسیدند و در جایی دیگر همان رهبران حزب کمونیست قدرت را در دست گرفتند. اما تقریباً برای همه آن‌ها، سرنوشت و آینده غیرقابل رشک در انتظار بود.

گرجستان یکی از این جمهوری‌ها بود که از سال‌های قبل از فروپاشی شوروی فعالیت‌ها و مخالفت‌های علیه حاکمیت شوروی و خروج از یوق کمونیسم در آن بسیار پررنگ دنبال می‌شود. اوج این مخالفت‌ها که نقطه عطفی در تاریخ مدرن این کشور محسوب می‌شود، تجمع اعتراضی 1989 در خیابان و میدان اصلی تفلیس «روستاولی» است که با واکنش سخت و آهنین نماینده دولت مرکزی مواجهه شد.

کشور "گرجستان" ,

فرمانداری تفلیس پس از حوادث 1989

در 9 آوریل 1989(20 فروردین 1368)، فاجعه‌ای در گرجستان رخ داد که آینده سیاسی و اجتماعی این کشور را تحت تأثیر قرار داد. ارتش شوروی تجمعی را متفرق کرد که شرکت کنندگان آن خواستار جدایی جمهوری شوروی گرجستان از اتحاد جماهیر شوروی بودند.

در این تجمع اعتراضی که با مداخله ارتش و دستور مستقیم کرملین سرکوب شد، 19 نفر جان ‌باختند و صدها نفر بر اثر ازدحام و خشونت مامورین مصدوم شدند. رهبری این جنبش اعتراضی را فردی با نام «زویاد گامساخوردیا» با تفکرات ناسیونالیسم افراطی برعهده داشت، شخصی که در چند ماه بعد به‌ عنوان اولین رئیس‌جمهور گرجستان مستقل قسم یاد کرد.

کشور "گرجستان" ,

زویاد کامساخوردیا نخستین رئیس‌جمهور گرجستان مستقل

پس‌ از اعتراضات سال 1989 رهبران این جنبش از جمله گامساخوردیا دستگیر و چهل روز را در سلول «انفرادی» گذراندند. این امر موجب شد تا او در میان ناراضیان از محبوبیت و قدرت بیشتری برخوردار شود.

اساس اعتراضات گاماساخوردیا در دو دهه فعالیت برضد حاکمیت کمونیسم بر گرجستان به سیاست‌های اتحاد جماهیر شوروی در خصوص حقوق ملیت‌ها، تحصیل به زبان مادری و ارزش‌های فرهنگی گرجستانی استوار بود.

در 28 اکتبر 1990(6 آبان 1369)، اولین انتخابات برای تعیین اعضای شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی گرجستان برگزار شد که در آن حزب زویاد گامساخوردیا با بیشترین آرا به پیروزی دست یافت.

از ویژگی‌های این انتخابات این بود که مردم به شخص گامساخوردیا رای دادند، یعنی هر جناحی به ریاست گامساخوردیا پیروز انتخابات می‌شود و این امر بدین معنی بود که مردم ناراضی گرجستان، نه به یک برنامه مدون، بلکه شخصی را انتخاب کردند که بتواند ملت را از شر کمونیسم خلاص کند و به همین دلیل به قابل اعتمادترین و ضد‌کمونیست‌ترین فرد در گرجستان اعتماد کردند.

این تصویر انتخاباتی گواه موفقیت یک رهبر رادیکال کاریزماتیک در عرصه سیاسی گرجستان بود که توانسته بود در میان توده‌ها از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار شود.

 در 14 نوامبر 1990(23 آبان 1369)، گامساخوردیا توسط شورای عالی گرجستان به عنوان رئیس شورا انتخاب شد. در 31 مارس 1991(11 فروردین 1370)، همه‌پرسی در جمهوری گرجستان به‌ منظور بازگرداندن و احیای استقلال گرجستان برگزار شد که در نتیجه آن 98.9 درصد به استقلال این کشور رای دادند (با مشارکت 90 درصدی).

در 9 آوریل (20 فروردین 1370)در ساعت 12:30 بعد از ظهر، شورای عالی گرجستان قانون احیای استقلال دولتی گرجستان را تصویب کرد و این کشور طبق این قانون به کشوری مستقل بدل گشت.

در 14 آوریل 1991(25 فروردین 1370)، در جلسه اضطراری جلسه شورای عالی، زویاد گامساخوردیا به عنوان اولین رئیس جمهور گرجستان مستقل انتخاب شد و در ادامه روند استقلال این کشور در 26 می (5 خرداد 1370)، اولین انتخابات عمومی ریاست جمهوری گرجستان برگزار شد که زویاد گامساخوردیا با کسب 87 درصد آرا از میان 6 نامزد به پیروزی دست یافت.

اما پس از انتخابات هیچ چیز در گرجستان به خوبی پیش نرفت، گامساخوردیا که بعد از اعلام استقلال خود را در تقابل کامل با دولت «بوریس یلتسین» تعریف می‌کرد، از انجام اصلاحات اقتصادی «یلتسین-گایدار» سرباز زد.

این اصلاحات که شامل آزادسازی قیمت‌های خرده فروشی، آزادسازی تجارت خارجی، سازماندهی مجدد سیستم مالیاتی و سایر تغییرات در حوزه اقتصاد بود نتیجه‌ای جز گذار کشورهای حوزه شوروی به اقتصاد بازار آزاد نداشت.

این تغییرات باعث بالا رفتن قیمت‌ها و افزایش تورم افسارگسیخته در اقتصاد اکثر جمهوری‌های تازه استقلال یافته شد. گامساخوردیا با این تصیم خود را در تقابل با روسیه تعریف کرد و به شکلی با تحریم‌های اقتصادی دولت «بوریس‌ یلتسین» مواجهه شد و بدین شکل توانایی خروج از بحران‌های اقتصادی را نداشت.

اما مهم‌ترین نکته‌ای که اولین دولت مستقل گرجستان را به چالش کشید و آینده این کشور را تحت الشعاع قرار داد، مسئله تمامیت ارضی و قومیت‌ها در ساختار حکومتی گرجستان بود. شاید بتوان نقطه آغازین این چالش را در همان تجمع اعتراضی خیابان روستاولی در سال 1989 و در شعار «گرجستان برای گرجی‌ها» جستجو کرد.

شعارهای ناسیونالیستی بن‌مایه اصلی تجمع 1989 تفلیس بود. این شعارها در طول دوران انقلاب توانست بسیاری از گرجی‌ها را در جهت مبارزه با دولت کمونیست شوروی متحد کند. اما در کشوری مانند گرجستان که با تکثر قومیت‌ها مواجه است، شروع اختلافات قومی می‌تواند تمام انقلاب را به ببلعد.

خواست جدایی از شوروی در کنار شعارهای ناسیونالیستی، روس‌تباران ساکن در منطقه‌های آبخازایا و اوستیایی‌جنوبی را که چندان راضی به جدایی از روسیه نبودند را با مقاومت‌هایی همراه کرد. این مقاومت‌ها که با حمایت‌های روسیه نیز همراه بود، رفته رفته در تقابل جدی با دولت مرکزی گرجستان قرار گرفت و آتش اختلافات قومی برای سالیان متمادی در گرجستان برافروخته شد.

اما دوران حکومت اولین رئیس‌جمهور گرجستان زیاد طول نکشید و در کمتر از یک سال با اعمال سیاست‌های  سرکوب آزادی بیان، آزادی مطبوعات و بازداشت منتقدین، مخالفت‌های بسیاری را در فضای سیاسی و اجتماعی گرجستان به وجود آورد.

سرانجام با کودتایی که از سوی فرمانده گارد ملی این کشور «تنگیز کیتووانی» صورت گرفت، گامساخوردیا از قدرت برکنار شد. سران این کودتای نظامی پس از چند ماه به‌منظور اداره شورای دولتی گرجستان از «ادوارد شواردنادزه» وزیر امورخارجه سابق شوروی دعوت کردند تا زمان فراهم شدن مقدمات انتخابات مجدد ریاست‌جمهوری، اداره کشور را بدست بگیرد.

رئیس‌جمهور مخلوع بعد از ترک تفلیس به ارمنستان رفت و پس از آن به دعوت «دودایف» به گروژنی مرکز جمهوری داغستان روسیه پناهنده شد. بعد از خروج از روسیه به فنلاند و اتریش رفت و در نشست‌های مختلف رسانه‌ای خود را رئیس جمهور قانونی گرجستان معرفی کرد.

اما این پایان کار نبود، بلکه در این زمان طرفداران گامساخوردیا که به «زودیاست‌ها» شناخته می‌شدند، خواستار بازگشت وی به کشور شدند. بین این نیروها و نیروهای کودتا درگیری‌های شدیدی در گرفت، آتش جنگ داخلی در سال 1993 (1372) از همیشه شدیدتر و خونین‌تر شد.

دولت در تبعید گامساخوردیا که در مجامع بین‌المللی از «مبارزه صلح‌آمیز در برابر شورای نظامی غیرقانونی» سخن می‌گفت، با تشکیل نیروهای چریکی و نظامی توانست بخش‌هایی از مناطق شمال غربی گرجستان را تصرف کند، اما تصرف «بندر پاتی» خشم کشورهای روسیه، گرجستان و آذربایجان که منافع استراتژیک زیادی در آن ناحیه را داشتند برانگیخت و شورای حکومتی گرجستان  با حمایت تسلیحاتی و ارسال 2 هزار نیرو از طرف روسیه توانست به زودی جنبش گامساخوردیا را سرکوب کرده و حکومت را در دست گیرد.

در آخر، این سری جنگ‌های داخلی گرجستان با مرگ گامساخوردیا و انتخاب ادورادشواردنادزه به‌ عنوان دومین رئیس‌جمهور گرجستان به پایان رسید. اما حضور شواردنادزه در راس حکومت متضمن اختلافات شدید قومی از یک سو و از سوی‌دیگر تحولات اقتصادی گسترده در گرجستان بود.

در انتهای این بخش از یادداشت باید به این نکته اشاره داشت که کشورهای کمی در فضای پس از شوروی وجود دارند که بتوان آن‌ها را با عزم گرجستان برای ایجاد یک سیستم سیاسی به سبک غربی مقایسه کرد.

با این حال، در همان ابتدا، این روند تقریباً جمهوری مستقل جوان را نابود کرد. جامعه مدنی و جنبش استقلال گرجستان در دوران گلاسنوست(سیاست‌های اصلاحی گورباچف) در سال‌های پایانی اتحاد جماهیر شوروی از فعال‌ترین جنبش‌های استقلال‌طلبانه بودند، اما تمایلات شدید ناسیونالیستی منجر به درگیری با اقلیت‌های قومی در خود جمهوری شد و به طور کامل به روابط آن با روسیه آسیب وارد کرد.

لفاظی‌های بیگانه هراسانه اولین رئیس جمهور منتخب دموکراتیک گرجستان، زویاد گامساخوردیا، تنش های فزاینده‌ای را بین گرجی ها و سایر گروه‌های قومی برانگیخت که با درگیری در اوستیای جنوبی در سال 1991 به اوج خود رسید و پیش شرط‌هایی را برای جنگ در آبخازیا که در سال 1992 آغاز شد، ایجاد کرد.

در اوایل دهه 1990، گرجستان از یکی از مرفه‌ترین جمهوری‌های شوروی به کشوری در حال فروپاشی همراه با درگیری داخلی مداوم و دو جنبش جدایی طلب مسلحانه با حمایت روسیه تبدیل شده بود.

گزارش: مهدی تبریزی

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

حمله به سرزمین‌های اشغالی از جانب عراق و یمن

حمله به سرزمین‌های اشغالی از جانب عراق و یمن
2024-11-22T00:14:01+03:30
منابع صهیونیست از حمله به سرزمین‌های اشغالی از جانب عراق و یمن خبر دادند.

تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس

تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
2024-11-22T00:14:01+03:30
آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه ضدایرانی را به تصویب رساند.

بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هسته‌ای ایران

بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هسته‌ای ایران
2024-11-21T23:47:20+03:30
۸ کشور جهان با صدور بیانیه‌ای از ایران در برابر زیاده خواهی‌های کشورهای غربی حمایت کردند.

روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود

روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود
2024-11-21T23:20:41+03:30
میخائیل اولیانوف اعلام کرد مشخص نیست که قطعنامه ضدایرانی غرب امشب در شورای حکام به رأی گذاشته شود.

هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه

هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه
2024-11-21T22:27:22+03:30
ارتش رژیم صهیونیستی از هلاکت یک نظامی خود در حمله رزمندگان فلسطینی خبر داد.‌

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم
2024-11-21T22:00:43+03:30
رئیس جمهور روسیه در سخنان امروز خود از آزمایش جدیدترین موشک بالستیک این کشور خبر داد.

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم
2024-11-21T21:47:21+03:30
رئیس جمهور روسیه در سخنان امروز خود از آزمایش جدیدترین موشک بالستیک این کشور خبر داد.

ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان

ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان
2024-11-21T21:20:41+03:30
منابع صهیونیستی و آمریکایی مدعی پیشرفت روند دستیابی به آتش بس در لبنان شدند.

وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت می‌شود

وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت می‌شود
2024-11-21T21:20:41+03:30
وزیر دفاع ایتالیا از بازداشت نخست وزیر رژیم صهیونیستی در صورت ورود به این کشور خبر داد.

کانادا: به تمام حکم‌های دادگاه‌های بین‌المللی پایبند هستیم

کانادا: به تمام حکم‌های دادگاه‌های بین‌المللی پایبند هستیم
2024-11-21T20:27:24+03:30
نخست وزیر کانادا به صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت واکنش نشان داد.

انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بین‌المللی احترام می‌گذاریم

انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بین‌المللی احترام می‌گذاریم
2024-11-21T20:27:23+03:30
سخنگوی نخست وزیر انگلیس صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت را تأیید کرد.

دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی: تمام کشورها با ما همکاری کنند

دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی: تمام کشورها با ما همکاری کنند
2024-11-21T20:27:23+03:30
دادستان کل دیوان کیفری بین المللی خواهان همکاری تمام کشورهای عضو برای اجرای حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت شد.

شورای حکام امشب درباره قطعنامه ضدایرانی رأی گیری می‌کند

شورای حکام امشب درباره قطعنامه ضدایرانی رأی گیری می‌کند
2024-11-21T19:07:22+03:30
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی امشب در خصوص قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی رأی گیری می‌کند.

موضع قلدرمآبانه آمریکا در برابر حکم دیوان کیفری بین‌المللی

موضع قلدرمآبانه آمریکا در برابر حکم دیوان کیفری بین‌المللی
2024-11-21T18:54:03+03:30
کاخ سفید به صدور حکم بازداشت بین المللی سران رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد.

رایزنی وزرای خارجه ایران و مصر درباره اوضاع غزه و لبنان

رایزنی وزرای خارجه ایران و مصر درباره اوضاع غزه و لبنان
2024-11-21T18:27:25+03:30
وزارت خارجه مصر از رایزنی تلفنی وزرای خارجه این کشور و ایران درباره تحولات منطقه خبر داد.

نتانیاهو وگالانت در صورت ورود به «دیربورن» آمریکا بازداشت می‌شوند

نتانیاهو وگالانت در صورت ورود به «دیربورن» آمریکا بازداشت می‌شوند
2024-11-21T18:14:03+03:30
شهردار یکی از شهرهای آمریکا بر عزم خود برای بازداشت نتانیاهو و گالانت در صورت ورود به حوزه خود تاکید کرد.

نهادهای بین‌المللی: هیچ کسی برتر از قانون نیست

نهادهای بین‌المللی: هیچ کسی برتر از قانون نیست
2024-11-21T18:14:02+03:30
نهادهای بین المللی حمایت خود را از احکام صادره از سوی دیوان کیفری بین المللی علیه مقامات رژیم صهیونیستی اعلام کردند.

اردن: باید به حکم‌های دیوان کیفری بین‌المللی احترام گذاشت

اردن: باید به حکم‌های دیوان کیفری بین‌المللی احترام گذاشت
2024-11-21T18:14:02+03:30
وزیر خارجه اردن نظر کشورش را در خصوص حکم بازداشت بین المللی مقامات صهیونیست اعلام کرد.

جوزف بورل: حکم دیوان کیفری سیاسی نیست و باید اجرا شود

جوزف بورل: حکم دیوان کیفری سیاسی نیست و باید اجرا شود
2024-11-21T18:14:02+03:30
مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا حمایت خود را از حکم دیوان کیفری بین المللی علیه مقامات صهیونیست اعلام کرد.

واکنش مشاور ترامپ به اقدام دیوان کیفری بین‌المللی علیه تل‌آویو

واکنش مشاور ترامپ به اقدام دیوان کیفری بین‌المللی علیه تل‌آویو
2024-11-21T17:34:01+03:30
مشاور ترامپ در امور امنیت ملی آمریکا به حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت واکنش نشان داد.

واکنش کشورهای غربی به حکم جلب نتانیاهو: آماده اجرا هستیم

واکنش کشورهای غربی به حکم جلب نتانیاهو: آماده اجرا هستیم
2024-11-21T16:54:02+03:30
کشورهای غربی از صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت استقبال کردند.

نتانیاهو در صورت ورود به بیش از ۱۲۴ کشور دنیا بازداشت خواهد شد

نتانیاهو در صورت ورود به بیش از ۱۲۴ کشور دنیا بازداشت خواهد شد
2024-11-21T16:40:43+03:30
روزنامه‌های غربی از تضعیف بیش از پیش جایگاه بین المللی رژیم صهیونیستی در سایه صدور حکم بازداشت نخست وزیر و وزیر جنگ این رژیم خبر دادند.

خشم سران رژیم صهیونیستی از صدور حکم بازداشت بین‌المللی نتانیاهو

خشم سران رژیم صهیونیستی از صدور حکم بازداشت بین‌المللی نتانیاهو
2024-11-21T16:40:43+03:30
سران رژیم صهیونیستی به شدت به حکم صادره از سوی دیوان کیفری بین المللی مبنی بر بازداشت نخست وزیر و وزیر جنگ این رژیم واکنش نشان دادند.

رهبر انصارالله یمن: آرمان شهدا راه و مسیر ما را مشخص می‌کند

رهبر انصارالله یمن: آرمان شهدا راه و مسیر ما را مشخص می‌کند
2024-11-21T16:27:21+03:30
رهبر جنبش انصارالله یمن در سخنرانی امروز خود به موضوعات مهم منطقه و تحولات جاری پرداخت.

دیوان کیفری بین‌المللی حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را صادر کرد

دیوان کیفری بین‌المللی حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را صادر کرد
2024-11-21T15:34:03+03:30
دیوان کیفری بین المللی حکم بازداشت نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را صادر کرد.

کمک ۲۷۵ میلیون دلاری دیگر آمریکا به اوکراین

کمک ۲۷۵ میلیون دلاری دیگر آمریکا به اوکراین
2024-11-21T15:20:56+03:30
آمریکا اعلام کرد که یک بسته دیگر از کمک‌های نظامی را در اختیار اوکراین قرار می‌دهد.

سندرز: مردم آمریکا مخالف ارسال سلاح برای ماشین جنگ نتانیاهو هستند

سندرز: مردم آمریکا مخالف ارسال سلاح برای ماشین جنگ نتانیاهو هستند
2024-11-21T15:20:56+03:30
سناتور آمریکایی به شدت نسبت به همدستی کشورش در جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه انتقاد کرد.

هشدار درباره تبدیل بیمارستان کمال عدوان غزه به گورستان دسته جمعی

هشدار درباره تبدیل بیمارستان کمال عدوان غزه به گورستان دسته جمعی
2024-11-21T15:20:55+03:30
رئیس بیمارستان کمال عدوان در شمال نوار غزه تاکید کرد که به خاطر نبود تیم‌های دفاع مدنی، پزشکان و کادر درمان در این بیمارستان با دستان خالی اقدام به خارج ساخت...

هلاکت دو نظامی صهیونیست دیگر در جنوب لبنان

هلاکت دو نظامی صهیونیست دیگر در جنوب لبنان
2024-11-21T15:20:55+03:30
منابع عبری از کشته شدن دو نظامی صهیونیست دیگر در جنوب لبنان در نبرد با نیروهای مقاومت حزب الله خبر می دهند.

تاکید سخنگوی سازمان ملل بر اهمیت همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

تاکید سخنگوی سازمان ملل بر اهمیت همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
2024-11-21T15:20:54+03:30
سخنگوی سازمان ملل در اظهاراتی با اشاره به برگزاری نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA)، بر اهمیت همکاری ایران و آژانس تاکید کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)