میرنیوز

اتحاد در قاره سیاه؛ بررسی فرصت‌های همکاری ایران و روسیه در آفریقا

 اتحاد در قاره سیاه؛ بررسی فرصت‌های همکاری ایران و روسیه در آفریقا 2023-07-15T09:55:41+03:30

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ایران و آفریقا داستانی پر فراز و نشیب را در روابط میان خود تا به امروز طی کرده‌اند. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی روابط بین این قاره و کشور بیشتر مبتنی بر باز تولید دیدگاه غرب و اجرای بخشی از پروژه ایالات متحده از درآمدهای نفتی  جهت رقابت با شوروی بود.

در سال‌های ابتدایی انقلاب اما، سیاست گسترش روابط با کشورهای آفریقایی دنبال شد و شاید یکی از قله‌های آن روابط حسنه میان تهران – ژوهانسبورگ است که تا به امروز هم حفظ شده است.

در سال‌های بعد و با روی کار آمدن دولت‌هایی که به فکر گسترش روابط با اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی بودند، آفریقا به حاشیه رانده شد و عملاً فعالیت مؤثری برای گسترش روابط صورت نگرفت.

در دولت نهم و دهم تلاش‌هایی برای سرمایه‌گذاری و گسترش روابط با برخی از کشورهای آفریقایی مانند سنگال و جیبوتی انجام شد که به دلیل نبود مطالعات کافی و حمله‌های سیاسی طرفداران سیاست‌های غربی در ایران بی‌نتیجه ماند.

سرانجام دهه 90 را شاید بتوان سیاه‌ترین دوره در روابط دانست. در دوره‌ای که رقیبان منطقه‌ای ما (امارات، عربستان و ترکیه) در حال رقابتی تنگاتنگ در گسترش روابط خود با کشورهای قاره بودند، تجارت کشور با آفریقا شیب نزولی به خود گرفت. در باقی زمینه‌های همکاری نیز وضعیت گاهی به زیر صفر رسید.

حال اما دولت سیزدهم در راستای دو سیاست کلان خود در زمینه امور بین‌الملل یعنی تقویت سیاست همسایگی و نگاه به شرق قصد دارد روابط خود با آفریقا را در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و شاید هم امنیتی گسترش دهد.

در این‌ بین شاید بین همه بازیگران فعال در منطقه احساس خصومت و رقابت شدید نسبت به طرف ایرانی وجود نداشته باشد و جمهوری اسلامی شاید بتواند اقدام به یک همکاری راهبردی دیگر نظیر اقدامی که در سوریه انجام داد، کند.

بدون شک این ابتکار علاوه بر تحکیم روابط دوجانبه با کشورهای همکار، بر تسریع فرایند گسترش روابط نیز تأثیر خواهد گذاشت.

باتوجه‌ به روابط دوجانبه ایران – روسیه، عقب‌ماندگی ایران در توسعه روابط با قاره آفریقا و نفوذ (نه همه‌جانبه) روسیه در برخی از کشورهای آفریقایی و همچنین سابقه درخشان همکاری دو کشور در سوریه، به نظر می‌‌رسد یکی از کشورهایی که ایران می‌تواند با آن به همکاری بپردازد کشور روسیه باشد. در این یادداشت سعی شده تا به برخی از ابعاد این همکاری احتمالی اشاره شود.

مزیت و چرایی همکاری: در ابتدا باید به این مسئله توجه داشت که  هر دو کشور ایران و روسیه دارای مزیتی ذاتی نسبت به برخی دیگر از بازیگران هستند و آن هم نبود سابقه استعماری در آفریقا است.

طی دو قرن ‌گذشته، آفریقا صحنه استعمار کشورهای اروپایی بوده و مردم منطقه تا به امروز دیدگاه منفی خود نسبت به کشورهای غربی را حفظ کرده‌اند. دولت‌های آفریقا نیز ترجیح می‌دهند از همکاری با استعمارگران گذشته دوری کنند.

البته این ویژگی در کشورهایی مانند عربستان، امارات و ترکیه نیز وجود دارد. در توضیح این مسئله باید عرض کرد که بله این کشورها نیز فاقد سابقه استعماری‌اند و به این سبب نیز توفیقاتی به‌خصوص در شاخ آفریقا (اریتره، جیبوتی، سودان، اتیوپی و سومالی) به دست آورده‌اند؛ اما عضویت ترکیه در ناتو و شراکت همه‌جانبه عربستان و امارات با آمریکا باعث شده است تا هیچ یک از این کشورها حتی به‌صورت موقت نیز نه به سمت همکاری با روسیه و ایران بروند و نه از آن استقبال کنند.

همکاری برای جلب حمایت بین‌المللی: پس از استقلال کشورهای آفریقایی از استعمار و عضویت این کشورها در سازمان ملل و کسب حق رأی، یکی از رویکردهایی که کشورها در همکاری خود با کشورهای آفریقا در نظر می‌گرفتند، جلب رأی آفریقایی‌ها به نفع خود در سازمان‌های بین‌المللی مانند سازمان ملل بوده است.

سابقه همکاری‌های روسیه (و شوروی) با برخی از کشورهای آفریقایی باعث شده تا آنها رأی موافق و ممتنع برخی از نمایندگان این قاره را داشته باشند. دو قطعنامه ES-11/1 با موضوع "تجاوز به اوکراین" در 2 مارس 2022 و ES-11/3 با موضوع " تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر" در 7 آوریل 2022 را می‌توان به‌عنوان به‌روزترین سنجه برای ارزیابی رویکرد سیاسی کشورهای آفریقایی در مقابل روسیه دانست.

نتایج حاصل از این رأی‌گیری‌ها امتناع 6-8 کشور آفریقایی را از پیوستن به کمپین ضد روسی غرب نشان می‌دهد. البته احتمالاً برخی از این کشورها بر اساس اعمال‌نفوذ پکن هدایت می‌شوند و سعی می‌کنند خط سیاست خارجی چین را دنبال کنند (زیمبابوه، جمهوری کنگو، اریتره). اما با این‌ حال، در برخی موارد، روابط گسترده سیاسی - اقتصادی - نظامی روسیه در کشورهای طرفدار روسیه (سودان، جمهوری آفریقای مرکزی، مالی) نیز تأثیر داشته است. کشور ما نیز به طور پیوسته از ابتدای انقلاب و به‌خصوص در سال‌های اخیر دچار اتهام‌زنی‌هایی از طرف غرب بوده که گسترش همکاری‌ها با کشورهای نام‌برده از طریق همکاری سه‌جانبه با روس‌ها می‌تواند به ما نیز در کسب حمایت‌های بین‌المللی این کشورها با هزینه کمتر کمک کند.

همکاری‌های امنیتی و نظامی: شاید بتوان یکی از مهم‌ترین معضلات کشورهای آفریقایی مسئله امنیت و فعالیت گروه‌های افراطی و تروریستی است. دولت‌های آفریقایی توانایی مقابله با مهاجمین را ندارند؛ از طرفی دیگر ارتش‌ها و نیروهای نظامی آنان نیز فاقد آموزش‌ها و تجهیزات لازم است. در مقابل، ایران یکی از قدرت‌های پدافندی و پهپادی جهانی است و عملکرد برخی پهپادهای ایرانی نیز جای هیچ شک و شبهه‌ای را باقی نمی‌گذارد و روسیه همچنین ارتشی قوی در اختیار دارد که سابقه حضور در آفریقا نیز در کارنامه آن موجود است.

علاوه بر این، ترکیب تهران – مسکو امتحان خودش را در سوریه پس داده و کارنامه بی‌بدیلی در مقایسه با سایر بازیگران بین‌المللی دارد.

در حال حاضر دو کشور قراردادها و توافقات متعدد نظامی و امنیتی با یکدیگر دارند و این همکاری‌ها می‌تواند به قاره سیاه نیز کشیده شود. نکته دیگری که لازم است در انتها ذکر شود آن است که از آنجاکه هر دو کشور در حال ارتقای نیروی دریایی خود هستند همکاری در آفریقا که بدون شک بخشی از آن مستلزم به‌کارگیری نیروی دریایی است، می‌تواند یک هم‌افزایی و حتی شاید یک برنامه توسعه مشترک را در زمینه گسترش توانمندی نظامی دریایی را باعث شود.

امنیت غذایی و بهداشت: روسیه بزرگ‌ترین تولیدکننده غلات در جهان است و بیشتر این غلات نیز به آفریقا ارسال می‌شود. اگر در این زنجیره خللی ایجاد شود، ما باید شاهد یک فاجعه جهانی باشیم؛ چیزی که خیلی هم از آن دور نیستیم. حدود 500 روز پیش و با شروع بحران اوکراین، محدودیت‌هایی برای کشتی‌های روسی و اوکراینی حامل غلات ایجاد شده بود که با میانجیگری ترکیه طی قراردادی یک‌ساله موقتاً حل شد. اما اوضاع خیلی خوب پیش نرفت؛ ازیک‌طرف اروپایی‌ها برای قاچاق اسلحه به اوکراین از پوشش کشتی‌های غلات استفاده کردند و از طرف دیگر آنکارا به تعهدات خود مبنی بر عدم تحویل‌دادن برخی از فرماندهان گروه‌های افراطی نئونازی به اوکراین تا پایان جنگ پایبند نماند که همه اینها به معنی عدم تمدید احتمالی این قرارداد است. در اینجا یک همکاری سه‌جانبه بین آفریقا، ایران و روسیه می‌تواند چاره کار باشد. 

زیرا از طرفی، روسیه روابط خود با کشورهای آفریقایی که محتاج غلات روسیه هستند را حفظ می‌کند و از طرفی دیگر ایران نیز می‌تواند حمایت‌های مادی و معنوی برخی از کشورهای آفریقا را برای طرح کریدور شمال – جنوب کسب کند. همچنین بار دیگر خودش را به‌ عنوان شریکی مطمئن و قابل‌اتکا به جامعه ملل معرفی کند و به کشورهای آفریقا و روسیه این پیام را بدهد که ایران همکار قابل اتکا تری نسبت به ترکیه است.

با وجود تولید غلات بالا، روسیه یکی از واردکنندگان عظیم صنایع غذایی تبدیلی است. در حال حاضر اکثر این بازار در دست رقبا و به‌خصوص ترک‌ها قرار دارد. اما اینجا نیز جای امیدواری هست.

رقابت‌های سیاسی – نظامی روسیه و ترکیه و به‌خصوص عضویت این کشور در ناتو باعث شده تا روسیه به‌صورت فعال علاقه‌مند به کاهش سهم این کشور و شرکای اروپایی آن از بازار روسیه باشد.

از طرف دیگر روس‌ها بعد از شروع جنگ اوکراین تمایل خود را به همکاری‌های دوجانبه با شرکت‌های ایرانی ابراز کرده‌اند. این شرایط را اگر با وضعیت صادراتی کشورهای آفریقایی در نظر گرفت (اکثر محصولات کشاورزی این قاره به‌صورت خام صادر می‌شود)، می‌توان متوجه شد که در اینجا دو کشور می‌توانند اقدام به سرمایه‌گذاری مشترک کنند.

در زمینه بهداشت هم دو کشور در هنگام همه‌گیری ویروس کرونا همکاری‌های دوجانبه خود را شروع کردند. باتوجه‌ به این که دو کشور از سطح پزشکی قابل‌قبولی برخوردار هستند و تجربیات ارزشمندی نیز در زمینه ساخت واکسن و همین طور تجهیزات پزشکی و بیمارستانی دارند، همکاری در زمینه بهداشت با در نظر گرفتن نیاز مبرم آفریقا می‌تواند در برنامه همکاری مشترک قرار گیرد.

همکاری‌های پولی و بانکی: مسئله تحریم‌ها و انسداد سیستم سوئیفت برخی یا همه بانک‌های دو کشور از سوی ایالات متحده باعث شده تا سیاست دلار زدایی و طراحی سیستم پیام‌رسان بانکی جدید توسط  طرفین اتخاذ شود.

در حال حاضر مراحل پایانی اتصال سامانه بانکی میر روسیه و شتاب ایران در حال طی‌شدن است و در آینده نزدیک محقق خواهد شد. این مهم نشان از عزم جدی در زمینه بی‌اثر کردن تحریم‌های بانکی با همکاری دوجانبه است.

هر دو کشور برای گسترش روابط اقتصادی خود در آفریقا بدون شک نیازمند انجام مبادلات کلان پولی خواهند بود که در سایه تحریم‌ها و با در نظر گرفتن ضعف دولت‌های آفریقا همکاری دوجانبه در این زمینه نیز می‌تواند راه‌گشا باشد.

طیف متنوعی از گزینه‌ها می‌تواند به کار گرفته شود؛ برای مثال ایجاد بانک مشترک، طراحی سامانه‌ای خاص یا شرکتی واسطه به سهام‌داری چند کشور و... که احتمالاً توسط بانک‌های مرکزی مورد توجه قرار خواهد گرفت.

نویسنده: سید فؤاد علوی

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

حمله لفظی ترامپ به قاضی پرونده پرداخت حق السکوت

 حمله لفظی ترامپ به قاضی پرونده پرداخت حق السکوت
2024-04-14T14:26:00+03:30
دونالد ترامپ در یک گردهمایی انتخاباتی در پنسیلوانیا قاضی پرونده پرداخت حق السکوت را فردی فاسد و حقه باز نامید.

اشغالگران صهیونیستی آوارگان فلسطینی را هدف قرار دادند

 اشغالگران صهیونیستی آوارگان فلسطینی را هدف قرار دادند
2024-04-14T14:25:58+03:30
اشغالگران صهیونیستی آوارگان فلسطینی را در حال به بازگشت به خانه‌های خود در شمال و مرکز غزه بودند، هدف قرار دادند.

واکنش مقام وزارت خارجه حکومت طالبان به عملیات «وعده صادق»

 واکنش مقام وزارت خارجه حکومت طالبان به عملیات «وعده صادق»
2024-04-14T14:11:54+03:30
معاون نمایندگی وزارت خارجه طالبان در هرات در واکنش به عملیات ترکیبی وعده صادق علیه رژیم صهیونیستی گفت: برای پیروزی ایران بر اسرائیل دعا می‌کنیم.

ایران برای صیانت از منافع مشروع تردید به خود راه نخواهد داد

 ایران برای صیانت از منافع مشروع تردید به خود راه نخواهد داد
2024-04-14T14:11:52+03:30
وزیر امور خارجه کشورمان ضمن بیان اینکه ایران، در این مقطع، قصدی برای ادامه عملیات دفاعی ندارد، تاکید کرد: در صورت لزوم، برای صیانت از منافع مشروع خود د...

چند پیام مهم عملیات «وعده صادق» از نگاه تحلیلگر عربی

 چند پیام مهم عملیات «وعده صادق» از نگاه تحلیلگر عربی
2024-04-14T14:11:52+03:30
یک تحلیلگر لبنانی با برشمردن چند پیام راهبردی عملیات نظامی تلافی‌جویانه ایران ضد رژیم صهیونیستی اعلام کرد که ایران با این عملیات پاسخ محکمی به همه دشمنان دا...

احضار سفرای انگلیس، آلمان و فرانسه به وزارت خارجه

 احضار سفرای انگلیس، آلمان و فرانسه به وزارت خارجه
2024-04-14T13:31:58+03:30
در پی مواضع غیر مسئولانه برخی مقامات انگلیس، فرانسه و آلمان در قبال پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به رژیم اسرائیل سفرای این سه کشور به وزارت امور خارجه اح...

یمن: عملیات ایران قانونی و مطابق با قوانین بین‌المللی است

 یمن: عملیات ایران قانونی و مطابق با قوانین بین‌المللی است
2024-04-14T13:18:40+03:30
وزارت خارجه یمن در واکنش به عملیات تلافی جویانه ایران علیه رژیم صهیونیستی گفت که این عملیات قانونی و مطابق با قوانین بین‌المللی است.

روسیه خواستار خویشتنداری در منطقه شد

 روسیه خواستار خویشتنداری در منطقه شد
2024-04-14T13:05:19+03:30
وزارت امور خارجه روسیه در واکنش به عملیات تلافی جویانه ایران علیه رژیم اسرائیل خواستار خویشتنداری طرفین شد و ابراز امیدواری کرد کشورهای منطقه مشکلات موجود ر...

هشدار سفیر ایران در لبنان به رژیم اسرائیل و حامیانش

 هشدار سفیر ایران در لبنان به رژیم اسرائیل و حامیانش
2024-04-14T13:05:18+03:30
سفیر ایران در لبنان در واکنش به عملیات ایران علیه رژیم اسرائیل نوشت: بزرگترین اشتباه این جنایتکار و متحدانش تلاش برای پاسخگویی به عملیات امروز خواهد بود که ...

امارات: نگرانیم؛ خویشتندار باشید

 امارات: نگرانیم؛ خویشتندار باشید
2024-04-14T12:38:45+03:30
کشور امارات عربی متحده در واکنش به عملیات تلافی جویانه ایران علیه رژیم صهیونیستی خواستار خویشتنداری شد.

واکنش شورای همکاری به عملیات تلافی‌جویانه ایران ضد اسرائیل

 واکنش شورای همکاری به عملیات تلافی‌جویانه ایران ضد اسرائیل
2024-04-14T12:38:42+03:30
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس خواستار خویشتن‌داری همه طرف‌ها برای جلوگیری از گسترش تنش در منطقه شد.

ایران در استفاده از حق ذاتی خود برای دفاع دریغ نخواهد کرد

 ایران در استفاده از حق ذاتی خود برای دفاع دریغ نخواهد کرد
2024-04-14T12:38:41+03:30
نمایندگی ایران در ژنو در واکنش به اقدام تلافی جویانه شب گذشته علیه اهداف نطامی رژیم اسرائیل نوشت: ایران در استفاده از حق ذاتی مبنی بر دفاع از خود در مواقعی ...

روز ۱۹۱ طوفان الاقصی|شب آرام غزه در شب عملیات ایران

 روز ۱۹۱ طوفان الاقصی|شب آرام غزه در شب عملیات ایران
2024-04-14T12:38:41+03:30
بعد از شب آرامی که غزه به دلیل عملیات تلافی جویانه و سنگین ایران ضد صهیونیست‌ها در عمق فلسطین اشغالی داشت، اشغالگران از ساعاتی قبل حملات وحشیانه خود به غزه ...

بررسی لایحه بودجه حمایتی از اسرائیل در کنگره آمریکا

 بررسی لایحه بودجه حمایتی از اسرائیل در کنگره آمریکا
2024-04-14T12:25:11+03:30
مجلس نمایندگان آمریکا لایحه اختصاص بودجه حمایتی برای رژیم صهیونیستی را هفته آینده بررسی می‌کند.

اردن: توقف جنگ غزه و پایان اشغالگری تنها راه مهار تنش‌هاست

 اردن: توقف جنگ غزه و پایان اشغالگری تنها راه مهار تنش‌هاست
2024-04-14T11:45:49+03:30
وزیر خارجه اردن بعد از عملیات نظامی ایران در عمق فلسطین اشغالی اعلام کرد که توقف تجاوزات اسرائیل ضد غزه و پایان اشغالگری این رژیم تنها راه برای متوقف کردن ت...

واکنش عمان به عملیات تلافی‌جویانه ایران علیه اسرائیل

 واکنش عمان به عملیات تلافی‌جویانه ایران علیه اسرائیل
2024-04-14T11:45:49+03:30
عمان در واکنش به عملیات تلافی‌جویانه ایران علیه رژیم صهیونیستی خواستار خویشتنداری در منطقه شد.

«مشاهد حسین»: پاکستان و کشورهای اسلامی کنار ایران بایستند

 «مشاهد حسین»: پاکستان و کشورهای اسلامی کنار ایران بایستند
2024-04-14T11:45:47+03:30
سناتور پاکستانی ضمن تبریک حمله ایران به رژیم صهیونیستی تأکید کرد دولت اسلام‌آباد و سایر کشورهای اسلامی باید کنار ایران در این شرایط بایستند.

جایگاه ایران با حمله به اسرائیل هزاربرابر قوی‌تر می‌شود

 جایگاه ایران با حمله به اسرائیل هزاربرابر قوی‌تر می‌شود
2024-04-14T11:45:45+03:30
یک نویسنده عرب‌زبان با اشاره به اینکه ایران با راهبرد صبر پیش می‌رود و حساب‌شده عمل می‌کند، تأکید کرد که ایران به‌عنوان اولین کشوری که از ۴۰ سال گذشته مستقی...

ای‌بی‌سی: ایران بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ پهپاد شلیک کرد

 ای‌بی‌سی: ایران بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ پهپاد شلیک کرد
2024-04-14T11:05:13+03:30
حمله تلافی‌جویانه ایران با پرتاب ده ها موشک و بیش از ۱۰۰ پهپاد اهداف نظامی رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد.

سخنگوی ارتش اسرائیل: ایران حمله وسیعی انجام داد

 سخنگوی ارتش اسرائیل: ایران حمله وسیعی انجام داد
2024-04-14T11:05:13+03:30
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی حمله ایران به این رژیم را «وسیع» توصیف کرد و گفت که این حملات هنوز ادامه دارند.

ان‌بی‌سی: آمریکا از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران پشیمان شد

 ان‌بی‌سی: آمریکا از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران پشیمان شد
2024-04-14T11:05:12+03:30
پایگاه ان‌بی‌سی در گزارشی با اشاره به پاسخ تنبیهی ایران به حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی ایران در دمشق، نوشت که مقام‌های آمریکایی نگران هستند اسرائیلی‌ه...

ادعای دفتر نتانیاهو درباره پاسخ منفی حماس به میانجی‌ها

 ادعای دفتر نتانیاهو درباره پاسخ منفی حماس به میانجی‌ها
2024-04-14T11:05:12+03:30
دفتر نخست‌وزیری رژیم اشغالگر در میان شوک حمله سنگین سپاه پاسداران به عمق اراضی اشغالی اعلام کرد که پاسخ حماس به پیشنهاد اخیر میانجی‌ها در مذاکرات قاهره برای...

اسرائیل دست به دامان شورای امنیت شد

 اسرائیل دست به دامان شورای امنیت شد
2024-04-14T11:05:12+03:30
نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد در واکنش به حملات گسترده پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی ایران به سرزمین‌های اشغالی خواستار تشکیل نشست اضطراری شورای ...

پاسخ تنبیهی ایران علیه اسرائیل تیتر اول رسانه‌های غربی

 پاسخ تنبیهی ایران علیه اسرائیل تیتر اول رسانه‌های غربی
2024-04-14T11:05:11+03:30
پاسخ گسترده موشکی و پهپادی ایران به حمله رژیم اسرائیل به ساختمان کنسولی ایران در دمشق بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت و به تیتر یک اکثر رسانه‌ها تبد...

واکنش رسانه‌های عبری‌زبان به عملیات «وعدالصادق»

 واکنش رسانه‌های عبری‌زبان به عملیات «وعدالصادق»
2024-04-14T11:05:11+03:30
عملیات گسترده تلافی‌جویانه پهپادی و موشکی ایران علیه رژیم صهیونیستی در ساعات بامدادی روز یکشنبه با پوشش گسترده در رسانه‌های عبری‌زبان رژیم صهیونیستی همراه ب...

بلینکن: به دنبال تشدید تنش نیستیم

 بلینکن: به دنبال تشدید تنش نیستیم
2024-04-14T11:05:11+03:30
وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به حملات گسترده ایران به رژیم صهیونیستی اعلام کرد که ما به دنبال تشدید تنش نیستیم.

واکنش چین به حمله نظامی ایران به رژیم صهیونیستی

 واکنش چین به حمله نظامی ایران به رژیم صهیونیستی
2024-04-14T11:05:11+03:30
یک سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به عملیات شب گذشته ایران علیه رژیم اسرائیل خواستار خویشتنداری طرفین شد.

بایدن: حملات ایران به تأسیسات نظامی اسرائیل بی‌سابقه بود!

 بایدن: حملات ایران به تأسیسات نظامی اسرائیل بی‌سابقه بود!
2024-04-14T11:05:10+03:30
رئیس‌جمهوری آمریکا اعتراف کرد که ایران تأسیسات نظامی اسرائیل را با موشک و پهپاد هدف قرار داده است.

بازتاب عملیات ایران علیه رژیم اسرائیل در رسانه‌های عربی

 بازتاب عملیات ایران علیه رژیم اسرائیل در رسانه‌های عربی
2024-04-14T11:05:10+03:30
عملیات تلافی‌جویانه پهپادی و موشکی ایران علیه رژیم اسرائیل طی ساعات گذشته با پوشش گسترده در رسانه‌های عربی منطقه همراه بود.

تحولات اوکراین| آیا پایان کار کی‌یف نزدیک است؟

 تحولات اوکراین| آیا پایان کار کی‌یف نزدیک است؟
2024-04-14T11:05:10+03:30
کاهش اعتماد روسیه به بی‌طرفی سوئیس، فرار هزاران مرد اوکراینی به رومانی با شنا، تاکید اسلواکی بر حل مناقشه اوکراین از طریق مذاکره، درخواست کی‌یف از کمیته الم...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)