میرنیوز
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در شرایطی که هنوز جوهر موافقت نامه اردوغان و دبیر کل ناتو برای پیوستن سوئد به این پیمان نظامی خشک نشده، یکی دیگر از اختلافات مهم ترکیه و غرب، یک بار دیگر برجسته شد.
شورای امنیت سازمان ملل با انتشار یک بیانیه، یک بار دیگر خواهان آن شد که به اقدامات نظامی تحریک کننده و تنش آمیز، پایان داده شود. این بیانیه بدون آن که نامی از ترکیه به میان بیاورد، سیاست های این کشور در جزیره قبرس را به چالش کشیده است. به همین خاطر وزارت امور خارجه ترکیه، به بیانیه شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد قبرس اعتراض کرده و خواهان تجزیه جزیره قبرس به دو بخش شمالی و جنوبی است.
اختلاف پایدار ترکیه و سازمان ملل در جزیره قبرس
در بیانیه مطبوعاتی شورای امنیت درباره قبرس، به نکاتی پرداخته شده که تمام سیاست ها و اقدامات دولت اردوغان در این جزیره استراتژیک دریای مدیترانه را زیر سوال برده است.
وودوارد سیاستمدار انگلیسی و رئیس شورا باربارا در این بیانیه آورده است: «اعضای شورای امنیت حمایت کامل خود را از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در قبرس (UNFICYP) ابراز کرده و بر اهمیت احترام کامل به مأموریت این نیرو و اجرای قطعنامه های مربوطه شورای امنیت تاکید می کنند. همچنین، اعضای شورای امنیت از ادامه تعامل شخصی دبیرکل و تیم وی استقبال کرده و بر حمایت از پیشنهاد وی مبنی بر معرفی یک نماینده سازمان ملل برای هدایت گفتگوها و تعامل بیشتر در اسرع وقت، تاکید کردند.
در ادامه بیانیه آمده است:«از نظر اعضای شورای امنیت، آن چه اهمیت دارد، دعوت از همه طرف های درگیر برای نشان دادن صراحت، انعطاف پذیری و سازش با هدف بازگشت به مذاکرات رسمی است. در مورد هدف اصلی مذاکرات نیز باید گفت، دستیابی به یک راه حل جامع و عادلانه بر اساس یک فدراسیون دو جامعه ای و دو منطقه ای با برابری سیاسی، بر اساس قطعنامه های مربوطه شورای امنیت، مورد تایید است. اعضای شورای امنیت بر تعهد خود به حل و فصل پایدار، جامع و عادلانه تاکید کرده و از طرفین می خواهد، از اقدامات یکجانبه اجتناب کنند. از جمله اقداماتی که وضعیت موجود نظامی را در طول خطوط آتش بس یا تجاوز به منطقه حائل نقض کند. چرا که چنین رفتارهایی، می تواند تنش ها را در جزیره افزایش دهد و چشم انداز حل و فصل صلح آمیز را تضعیف کند».
معنای ساده و روشن بیانیه شورای امنیت سازمان ملل، این است که این شورا، برخلاف نگرش ترکیه، معتقد به یک قبرس یکپارچه است. این در حالی است که ترکیه، خواهان تجزیه و شناسایی ساختاری به نام «جمهوری ترک قبرس شمالی» است که البته تاکنون، مورد تایید هیچ کشوری قرار نگرفته است.
وزارت امور خارجه با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «همه طرف ها باید بدانند که راه حل فدرالی، نشان دهنده اراده حاکمیتی مردم ترک قبرس نیست و به معنای نادیده گرفتن آنان است».
وزارت امور خارجه ترکیه در بیانیه خود به این نکات هم اشاره کرده است:
1.رویکرد فعلی سازمان ملل، جانبدارانه و به ضرر ترک های قبرس است.
2.شورای امنیت سازمان ملل متحد به اصرار، از راهکار و مدلی حرف می زند که با واقعیت های میدانی منطبق نیست و به همین دلیل ناموفق است.
3.گردن نهادن به ساختار فدرالی، اراده مستقل مردم ترک قبرس نیست.
4. ترک های قبرس مالک اصلی جزیره هستند و بیانیه شورای امنیت سازمان ملل آنان را نادیده می گیرد.
5.ما بار دیگر تاکید می کنیم که راه حل عادلانه و پایدار برای قبرس، این است که بپذیرید دو دولت و دو ملت در جزیره زندگی کنند و چیز دیگری توسط اشخاص ثالث تحمیل نشود.
6.ما از مردم قبرس ترک دعوت می کنیم تا حقوق ذاتی خود در برابری حاکمیتی و موقعیت برابر بین المللی را به ثبت برسانند و تاکید می کنیم که این یک پیش نیاز ضروری برای شروع هر کاری از جمله روند مذاکرات جدید است.
تنها یک ماه پیش، سازمان ملل با صدور بیانیه دیگری، ماموریت نیروهای حافظ صلح را تمدید کرده و از اقدامات اردوغان در محل موسوم به مرعش قبرس، به تندی انتقاد کرده بود. چرا که اردوغان، با رویکردی مداخله جویانه، خواهان حضور ترک ها در بخش متروک مرعش یا واروشا شد. این در حالی است که بر اساس توافق قدیمی، این قسمت باید خالی از سکنه بماند.
چرا قبرس برای ترکیه مهم است؟
در سالیان نخست زمامداری حزب عدالت و توسعه، اردوغان، سایه رئوف دنکتاش رئیس جمهوری ترک قبرس را با تیر می زد و موافق نبود که زود به زود به ترکیه بیاید و سخنرانی کند. چرا که تیم اردوغان، خواهان توسعه تجارت و فعالیت با غرب بود. اما در چند سال گذشته، اردوغان با چند انگیزه جدید، به طور مداوم از استقلال ترک های قبرس حمایت کرده است:
1.تبدیل شدن گفتمان ملی گرایانه حمایت از کشورهای ترک زبان به استراتژی مهم حزب عدالت و توسعه.
2.اکتشاف نفت و گاز در حوالی قبرس.
3.قدرت نمایی نظامی و امنیتی ترکیه در شرق مدیترانه در چارچوب سندی دفاعی به نام دکترین وطن آبی.
اعتراض دستگاه دیپلماسی ترکیه به بیانیه شورای امنیت سازمان ملل، یک بار دیگر نشان داد که موضوع قبرس، تا چه اندازه برای آنکارا اهمیت دارد و این مساله، به یک اختلاف گران سنگ و مهم در روابط ترکیه و غرب تبدیل شده است.
اتحادیه اروپا، آمریکا، ناتو، سازمان ملل و بیش از همه یونان و دولت رسمی قبرس، همه و همه مخالف سیاست فعلی ترکیه درباره جزیره هستند و حتی بخش قابل توجهی از سیاستمداران ترک قبرس نیز، معتقدند که حمایت طولانی مدت آنکارا از استقلال ترک های قبرس، به منافع آنان لطمه جدی زده است. بر اساس شواهد فعلی، می توان چنین پیش بینی کرد که اولاً هیچ کشوری حاضر نیست در همراهی با ترکیه دولت ترک قبرس را به رسمیت بشناسد و دوم این که این اختلاف، برای طولانی مدت بر روابط ترکیه و غرب، سایه می اندازد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟
واکنش پکن به دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت
واکنش چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعی عراق به حکم دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو
ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا پم باندی را معرفی کرد
واکنش گوترش به رای دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو
شهادت شماری دیگر از فلسطینیها بر اثر حملات رژیم صهیونیستی
روند صعودی بهای نفت/ جهش قیمت طلا در بازار فلزات گرانبها
انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزبالله
انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب الله
نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
شورای حکام قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران صادر کرد
روند صعودی بهای نفت/ جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
روند صعودی بهای نفت / جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
تحریمهای احتمالی آمریکا علیه دیوان بین المللی کیفری
نماینده ایران: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
حمله به سرزمینهای اشغالی از جانب عراق و یمن
تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هستهای ایران
روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود
هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم
ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان
وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت میشود
کانادا: به تمام حکمهای دادگاههای بینالمللی پایبند هستیم
انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذاریم
دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی: تمام کشورها با ما همکاری کنند
شورای حکام امشب درباره قطعنامه ضدایرانی رأی گیری میکند
موضع قلدرمآبانه آمریکا در برابر حکم دیوان کیفری بینالمللی
رایزنی وزرای خارجه ایران و مصر درباره اوضاع غزه و لبنان