میرنیوز
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، مردم ترکیه در روز یکشنبه هفته آینده، یک بار دیگر پای صندوق های رای می روند تا سیزدهمین رئیس جمهور تاریخ یکصد ساله جمهوری را برگزینند.
آنان این بار فقط از بین دو گزینه یکی را انتخاب می کنند؛ یا رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه و نامزد ائتلاف جمهور، یا کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق و نامزد مورد حمایت ائتلاف ملت.
این دو سیاستمدار ترکیه، هر کدام به نوعی درباره اهداف و برنامه های سیاسی و اقتصادی شان سخن می گویند، اما احتمالاً کسی انتظار نداشت که موضوع آوارگان سوری نیز به یکی از بسامدها و موضوع ثابت سخنرانی ها و کمپین های انتخاباتی تبدیل شود.
مخالفین اردوغان، به یکباره موضوع آوارگان سوری را به یکی از ارکان پوپولیسم و تبلیغات ملی گرایانه تبدیل کردند، اما واقعیت این است که آوارگان، مسبب بحران اقتصادی نیستند.
بحران اقتصادی در ترکیه در طول سال 2022 میلادی، به شکلی ژرف و گسترده، همه ابعاد زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داد و در طول سال جاری میلادی نیز، اوضاع کماکان در مسیر قهقرا و افزایش تورم است. منتقدین اردوغان بر این باورند که علاوه بر ندانم کاری های تیم سیاسی و اقتصادی او و ناتوانی در تعیین سیاست های ضدتورمی، گشودن مرزها به روی آوارگان سوری نیز یکی از دلایل و عوامل مهم تقویت بحران اقتصادی بوده است.
امید اوزداغ رهبر حزب ظفر و شریک سینان اوغان در ائتلاف آتا، اعلام کرده که اگر لازم باشد، باید به زور اسلحه آوارگان سوری از ترکیه بیرون رانده شوند. کمال کلیچدار اوغلو نیز قبلاً گفته بود که سوری ها را با احترام و با ساز و دهل به خانه باز می گرداند.
اما حالا، ادبیات کلیچدار اوغلو نیز تغییر کرده و به سمت تندی و خشونت ملی گرایانه تغییر مسیر داده است. او در تازه ترین سخنرانی خود، با بیان آماری اغراق آمیز، خطاب به اردوغان گفته است: «10 میلیون آواره سوری کافی نبود؟ می خواهی بیست میلیون دیگر بیاوری تا ترکیه در شرایط دشوارتری قرار بگیرد؟»
کلیچدار اوغلو این سخن را در شرایطی بر زبان آورده که اولاً آمار کل جمعیت سوریه زیر 30 میلیون نفر است و دوم این که آمار تمام آوارگان سوری که به ترکیه آمده اند از عدد 4 میلیون نفر نیز فراتر نمی رود. این سخنان نشان می دهد که سیاستمداران نبض مردم را به دست گرفته اند و می خواهند موضوع آوارگان را به یک موضوع داغ و ابزار فشار تبدیل کنند.
آیا آوارگان سوری مسبب تورم و بحران قتصادی هستند؟
آمارهای رسمی وزارت کشور ترکیه نشان می دهد که از آغاز بحران در سوریه، 3 میلیون و 500 هزار نفر از شهروندان سوری در ترکیه ساکن شده اند. آخرین اطلاعات معاونت مهاجرین و اتباع خارجی در وزارت کشور ترکیه، حاکی از این است که تاکنون علاوه بر 250 هزار تن از آوارگان سوری، نزدیک به 150 هزار نفر از اویغورهای ترکستان شرقی و افغانستانی ها و یک گروه کم شمار لیبیایی، حق شهروندی ترکیه را به دست آورده اند.
مخالفین اردوغان می گویند، از آنجایی که 4 میلیون آواره سوری ساکن ترکیه هستند، همه چیز به هم ریخته و اقتصاد ترکیه بحران زده شده است.
استدلال آنها این است:
1.آوارگان سوری بازار کار ترکیه را در دست گرفته اند و موجب بیکاری شهروندان شده اند.
2.نرخ فروش و اجاره مسکن در ترکیه، صرفاً به خاطر حضور آوارگان سوری بالا رفته است.
3.حضور چند میلیون آواره سوری در ترکیه، هزینه های بهداشتی و آموزشی کلانی بر دولت و ملت ترکیه وارد می کند.
4.آوارگان سوری کانون تغییرات دموگرافی و فرهنگی هستند و حضور آنها زبان و فرهنگی ترکی را تهدید می کند.
حالا سوال اینجاست: انتقادات و مجموعه استدلال های منتقدین اردوغان درباره آوارگان سوری، تا چه اندازه منطبق بر واقعیت های عینی و میدانی است؟
در پاسخ به سوال بالا باید گفت: تمام شواهد نشان دهنده این واقعیت است که موضوع آوارگان به یک مساله انتخاباتی و حزبی تبدیل شده و اغلب استدلال های مخالفین جای بحث دارد.
به عنوان مثال باید گفت:
1.بیش از ششصد شرکت بزرگ سوری در حوزه های تجاری و خدماتی توسط آوارگان سوری در ترکیه افتتاح شده و ده ها میلیارد دلار از ثروت و سرمایه سوریه را به بازار ترکیه منتقل کرده است.
2.اغلب آوارگان سوری مقیم ترکیه در حال کار و تلاش مستقل هستند و هزینه معیشت و دیگر هزینه های خود را پرداخت می کنند.
3.صدها هزار نفر از کارگران سوری در ترکیه، با دستمزد پایین و بدون بیمه در واحدهای تولیدی کار می کنند و اتفاقاً آنان نه باعث و بانی ضرر و خسارت، بلکه منبع نیروی انسانی ماهر و ارزان قیمت هستند.
4.صدها هزار دانش آموز سوری در ترکیه زبان ترکی را آموخته اند و اتفاقاً این مردم سوریه هستند که باید نگران الیناسیون فرهنگی باشند.
5.بحران اقتصادی در ترکیه با تغییر نظام سیاسی و اجرایی ترکیه از پارلمانی به ریاستی و از سال 2018 میلادی قوت گرفت و این در حالی است که صدها هزار آواره سوری از سال 2011 میلادی به ترکیه وارد شده بودند!
موضوعات مرتبط با آوارگان سوری در حالی مطرح شده که مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه، جدیداً اعلام کرده که بازگرداندن آوارگان سوری بدون همکاری دولت بشار اسد ممکن نیست و این طرح زمانی می تواند اجرایی شود که فاز عادی سازی روابط آنکارا – دمشق به ایستگاهی برسد که بتوان آن را نقطه توافق و همفکری دانست.
اما شرط معقول و مشروع دولت سوریه برای دولت ترکیه نیز این است که پیش از هر چیز، باید موضوع خروج نظامیان ترکیه از سوریه، فیصله پیدا کند و دمشق اطمینان خاطر حاصل کند که همسایه، امنیت و تمامیت ارضی او را تهدید نمی کند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
عملیات گسترده حزب الله با ۲۸ پهپاد به مواضع صهیونیستها
سازمان بهداشت جهانی: اسرائیل، حمله به مراکز درمانی را متوقف کند
آیت الله سیستانی: هدف از حمله پاکستان، ضربه به اتحاد مسلمانان بود
اسرائیل، حمله به ضاحیه جنوبی بیروت را ازسر گرفت
عملیات گسترده حزب الله با ۲۸ پهپادی به مواضع صهیونیستها
گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل: رأی دیوان لاهه، آزمون تعهد غربیهاست
حکم دیوان لاهه، اسرائیل را نگران تحریم تسلیحاتی خود کرد
جزییات توافق آتش بس در لبنان از زبان رسانه آمریکایی و اسرائیلی
افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۶۴۵ شهید
خودکشی دستکم ۶ نظامی صهیونیست و پنهانکاری مقامات اسرائیلی
پوتین: «اوریشنیک» حاکمیت و وحدت اراضی روسیه را تضمین کرد
تعرض «بن گویر» و هزاران شهرکنشین به حرم ابراهیمی در الخلیل
اصابت موشکهای حزبالله به سرزمینهای اشغالی
رژیم صهیونیستی ضاحیه جنوبی بیروت را به شدت هدف قرار داد
واکنش روسیه به حمله رژیم صهیونیستی به «تدمر» سوریه
زخمیشدن ۹ نظامی صهیونیست در نبردهای ۲۴ ساعت گذشته
سازمان جهانی بهداشت آمار شهدای کادر درمان در لبنان را «تکاندهنده» دانست
۱۰ کشته در حمله مسلحانه در بغلان افغانستان
سازمان جهانی بهداشت: تلفات کادر درمان در لبنان از غزه و اوکراین بیشتر است
یحیی سریع: پایگاه «نواتیم» را با موشک فراصوت هدف قرار دادیم
واکنش آلمان و فرانسه به حکم دیوان لاهه علیه نتانیاهو
نظیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
بخشی از فرودگاه «گاتویک» انگلیس تخلیه شد
کرملین: واشنگتن به سخنان «پوتین» خوب گوش بدهد
تدابیر امنیتی در اطراف سفارت آمریکا در انگلیس به دنبال بسته مشکوک
واکنش سازمان عفو بین الملل به حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو
ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو
تقویت روز افزون روابط روسیه و افغانستان در پسزمینه بحران اوکراین
تحلیلگر صهیونیست:حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای اسرائیل دارد
حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟