میرنیوز
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: مردم ترکیه در روز یکشنبه با یک مشارکت معنی دار ۸۸ درصدی، رای خود را برای برگزیدن سیزدهمین رئیس جمهور و همچنین انتخاب نمایندگان پارلمان، به صندوق ریختند.
رقابت تنگاتنگ و شانه به شانه رجب طیب اردوغان و کمال قلیچداراوغلو، به یکی از حساس ترین زورآزمایی های سیاسی دهه های اخیر ترکیه تبدیل شد. اما نهایتا هیچکدام از آنان نتوانستند نصف به علاوه یک آراء را به دست آورند و رقابت به دور دوم رفت. ولی در انتخابات پارلمانی، ائتلاف جمهور به رهبری اردوغان و باغچلی، آرای بالایی به دست آورد و ۳۲۴ کرسی از ۶۰۰ کرسی پارلمان، متعلق به ائتلاف تحت امر حزب حاکم است.
احمد ینر رئیس «نهاد عالی انتخابات» ترکیه (YSK) اعلام کرد که ۴۹.۴۹ درصد از آراء به رجب طیب اردوغان تعلق گرفته است، کمال قلیچداراوغلو ۴۴.۷۹ درصد به دست آورده و سینان اوغان نیز توانسته ۵.۲۹ درصد رای بگیرد.
سخنان ینر نشان داد که برخلاف همه تصورات، مرد شگفتی ساز انتخابات ریاست جمهوری، سینان اوغان سیاستمدار ملی گرای جوان بوده است. چرا که همه تصور می کردند که آرای او، نهایتا به ۲ درصد می رسد و تاثیری بر نتایج نهایی نخواهد داشت. اما این پیش بینی غلط از آب درآمد و رای ۵ و نیم درصدی او باعث شد انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده شود. به این ترتیب او حالا دارای یک برگ برنده طلایی و ارزشمند است و به همین دلیل بن علی ییلدرم نخست وزیر سابق ترکیه و از رهبران متنفذ حزب حاکم، نیمه شب در یک تماس تلفنی، به او تبریک گفت. تماس این سیاستمدار معتمد اردوغان با سینان اوغان، نشان داد که حالا حزب عدالت و توسعه به دنبال جذب سینان اوغان است و می خواهد در مرحله دوم، با تفاضل آرای هواداران او، قلیچدار اوغلو را شکست دهد.
سینان اوغان دانش آموخته رشته روابط بین الملل که مدت ها در جمهوری آذربایجان مشغول فعالیت های دانشگاهی و سیاسی بوده، در این دوره از انتخابات، ائتلاف آتا را تشکیل داد. او برخلاف تصور، در جایگاهی ایستاد که عملا سرنوشت انتخابات در گرو تصمیم نهایی او خواهد بود. خود او در این مورد گفت: «ما در شرایط سختی کار انتخاباتی را انجام دادیم و امروز به نقطه ای رسیده ایم که مستقیماً بر نتایج انتخابات ترکیه تأثیر می گذارد. من این را موفقیت بزرگی برای خود می دانم».
ساعات پر از هیجان در استانبول و آنکارا
رسانه حاشیه ساز انتخابات ترکیه، خبرگزاری رسمی آناتولی بود. تقریبا همه احزاب مخالف اردوغان و بسیاری تحلیلگران سیاسی، به شیوه اطلاع رسانی این خبرگزاری انتقاد کردند. با توجه به حق انحصاری آناتولی برای انتشار اطلاعات اولیه، تمام رسانه ها ناچار بودند آمار و ارقام کسب شده توسط این خبرگزاری را منتشر کنند. اما منتقدین اعلام کردند که برخورد گزینشی و مهندسی اعلام آراء، عملی خطرناک و تحریک کننده است. به همین خاطرف منتقدین دولت، از دیگر مجراهای اطلاعاتی نزدیک به رهبران احزاب، نتایج آراء را منتشر می کردند و اختلاف قابل توجه ارقام، همه را شگفت زده کرد. اما نهایتا، رقم نهایی مورد پذیرش همه احزاب، همان نتیجه ای بود که توسط نهاد عالی انتخابات اعلام شد.
رهبران چه گفتند؟
اردوغان که در یک ماه اخیر در اغلب سخنرانی های خود، خسته به نظر می رسید، دیشب بعد از مدت ها، باز هم روحیه بالایی داشت و مفاهیم و عبارات حماسی در لابه لای جملات او جلب توجه می کرد. او در سخنرانی نیمه شب خود، خطاب به هواداران ائتلاف جمهور گفت: «ملت، همچنان در کنار ماست. انتخابات ۱۴ مه در تاریخ سیاسی ما اهمیت ویژه ای دارد، هم از نظر ماهیت ائتلاف های شکل گرفته و هم از نظر منابع حمایت پنهان و آشکار از ائتلاف مقابل. کسانی که انتخابات امروز را دیدند، بعدها نتایج آنان را برای فرزندان و نوه های خود بازگو خواهند کرد».
اردوغان در ادامه افزود: «ما یک حماسه بزرگ را به چشم دیدیم. من از همه اعضای حزب خود به ویژه برادرانم که امروز در اینجا با ما هستند، از همه اعضای ائتلاف جمهور و به ویژه از جوانان می خواهم؛ از فردا صبح قرن ترکیه را جشن بگیرند. ما برای ساختن یک ترکیه بزرگ و قدرتمند مبارزه خواهیم کرد».
۶ رهبر حزب تشکیل دهنده ائتلاف ملت، ساعت ۳ نیمه شب، در برابر دوربین ها و خبرنگاران بر روی صحنه رفتند و کمال قلیچدرا اوغلو در میان ۵ حامی خود، سخنرانی کرد. او ضمن انتقاد و به کاربردن بیانات کنایی درباره اردوغان گفت: «از همه رای دهندگانی که رای خود را به صندوق انداختند و نرخ مشارکت نزدیک به ۹۰ درصد را ثبت کردند، تشکر می کنم. اردوغان با همه تهمت ها و توهین پراکنی هایش به نتیجه ای که انتظار داشت نرسید. انتخابات را در خیابان می برند و نه در بالکن! ما قطعا در این انتخابات در دور دوم پیروز خواهیم شد».
آزمونی برای وزاری اردوغان
در این دوره از انتخابات پارلمانی، هر کدام از اعضای کابینه اردوغان به دستور رئیس جمهور از یک حوزه انتخابیه استانی و غالبا از زادگاه های خود نماینده پارلمان شدند. ۱۶ وزیر کابینه اردوغان توانستند نماینده پارلمان شوند. مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه از حوزه انتخابیه آنتالیا، خلوصی آکار وزیر دفاع از حوزه انتخابیه قیصری، بکر بوزداغ وزیر دادگستری از شهر کردنشین شانلی اورفای ترکیه رای گرفت و حتی نورالدین نباتی وزیر اقتصاد و سلیمان سویلو وزیر کشور که به عنوان وزرای منفور و حاشیه ساز کابینه شناخته می شدند، موفق شدند به پارلمان راه پیدا کنند.
مصطفی دستیجی رهبر حزب ملی گرای وحدت بزرگ که به عنوان یکی از سیاستمداران حامی اردوغان شناخته می شود، در حوزه انتخابیه استانبول با شکست سنگینی مواجه شد و با کسب رای کم شمار سی هزار، از ورود به پارلمان بازماند. اما دولت باغچلی رهبر حزب راست افراطی حرکت ملی، از زادگاه خود عثمانیه، دوباره رای گرفت و نماینده پارلمان شد. همچنین ذکریا یاپیجی اوغلو رهبر حزب اسلامی – کُردی هداپار به عنوان یکی دیگر از حامیان اردوغان از استانبول به پارلمان راه یافت و فاتح اربکان فرزند ارشد نخست وزیر فقید ترکیه نجم الدین اربکان نیز به عنوان یکی دیگر از حامیان و شرکای اردوغان، نماینده مجلس شد.
دیشب، کمال قلیچدار اوغلو نیز با سینان اوغان تماس تلفنی برقرار کرد و خواستار حمایت او شد. طبیعتا در روزهای پیش رو، شاهد فصل جدیدی از چانه زنی های سیاسی خواهیم بود و باید دید تصمیم نهایی اوغان برای تداوم فعالیت سیاسی چه خواهد بود. اگر او به طرف ائتلاف ملت برود و در کنار مخالفین اردوغان بایستد، در این صورت تحولات سیاسی پیش رو در مسیر مورد انتظار مخالفین پیش خواهد رفت. اما اگر او به اردوغان بپیوندد، مخالفین شانسی برای تحقق اهداف و برنامه هایشان نخواهند داشت.
منبع : خبرگزاری مهر
نظیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
بخشی از فرودگاه «گاتویک» انگلیس تخلیه شد
کرملین: واشنگتن به سخنان «پوتین» خوب گوش بدهد
تدابیر امنیتی در اطراف سفارت آمریکا در انگلیس به دنبال بسته مشکوک
واکنش سازمان عفو بین الملل به حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو
ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو
تقویت روز افزون روابط روسیه و افغانستان در پسزمینه بحران اوکراین
تحلیلگر صهیونیست:حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای اسرائیل دارد
حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟
واکنش پکن به دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت
واکنش چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعی عراق به حکم دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو
ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا پم باندی را معرفی کرد
واکنش گوترش به رای دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو
شهادت شماری دیگر از فلسطینیها بر اثر حملات رژیم صهیونیستی
روند صعودی بهای نفت/ جهش قیمت طلا در بازار فلزات گرانبها
انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزبالله
انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب الله
نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
شورای حکام قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران صادر کرد
روند صعودی بهای نفت/ جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
روند صعودی بهای نفت / جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
تحریمهای احتمالی آمریکا علیه دیوان بین المللی کیفری
نماینده ایران: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
حمله به سرزمینهای اشغالی از جانب عراق و یمن
تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هستهای ایران
روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود
هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم