میرنیوز
خبرگزاری تسنیم - گروه بینالملل: تنظیم و تثبیت سند سیاست خارجی 2023، اولین بیانیه سیاسی مهم مسکو از زمان آغاز جنگ با اوکراین، تلاشی برای مقابله با «جاه طلبی های هژمونیک» غرب و به ویژه ایالات متحده است. در 31 مارس، روسیه جدیدترین مفهوم سیاست خارجی خود را منتشر کرد که در آن دیدگاه رسمی خود از جهان، منافع و اهداف اصلی و چگونگی تعقیب آنها را مشخص می کند.
این ششمین سند سیاست خارجی روسیه در دوره ریاست جمهوری پوتین در روسیه است. در این سند، دیدگاه ها و چشم اندازهای سیاست خارجی روسیه در قبال اقدامات آمریکا بالاخص تشدید تنش و طولانی تر کردن بحران اوکراین مطرح شده است.
این سند به طور غیرمستقیم، عنوان می کند که آمریکا و اروپا «نوع جدیدی از جنگ ترکیبی» را علیه «منافع حیاتی روسیه درباره اوکراین به راه انداخته اند». در سند 2023 به شکل گیری نظم جهانی چند قطبی عادلانه تر اشاره شده است.
البته این تغییرات مورد استقبال تعدادی از دولت ها که به منطق سلطه جهانی و استعمار نو عادت کرده اند، قرار نمی گیرد. از نگاه روسیه، این کشورها از به رسمیت شناختن واقعیت های جهان چند قطبی و توافق بر روی پارامترها و اصول نظم جهانی خودداری می کنند. در چشم انداز سیاست خارجی روسیه، برای مقابله با این دیدگاه، حذف سیاسی- نظامی، اقتصادی و سرکوب مخالفان صورت می گیرد و برای این رویکرد از طیف گسترده ای از ابزارها و روش ها استفاده خواهد شد.
در سند 2023 به شکلی غیر مستقیم به اهداف حمله روسیه به اوکراین اشاره شده است. در این سند به گسترش درگیری ها در مناطق مهم و استراتژیک اشاره و خطر برخورد بین دولت های بزرگ از جمله با مشارکت قدرت های هسته ای و احتمال تشدید این درگیری ها و تبدیل آن به یک جنگ محلی، منطقه ای و یا جهانی بیان شده است.
راهبرد روسیه برای واکنش به بحران نظم جهانی
در پاسخ برای حل این بحران نظم جهانی، اولویت و سیاست خارجی روسیه چنین است:
روسیه به عنوان یکی از مراکز پیشرو توسعه در دنیای مدرن و دارا بودن سیاست خارجی مستقل، همیشه به عنوان تهدیدی جدی برای هژمونی غرب محسوب شده است. از دیدگاه سیاست خارجی روسیه، با توجه به احساس ایجاد خطر روسیه برای آمریکا و اقمار آن، آمریکا از اقدامات روسیه در اوکراین برای حفاظت از منافع حیاتی خود، به عنوان بهانه ای برای تشدید سیاست دیرینه ضد روسی و راه اندازی نوع جدیدی از جنگ ترکیبی استفاده کرده است.
هدف از این اقدامات، تضعیف روسیه از هر طریق ممکن از جمله نقش تمدنی سازنده، قدرت، توانایی های اقتصادی و تکنولوژیکی آن و محدود کردن حاکمیت آن در سیاست خارجی و داخلی و نقض تمامیت ارضی آن است.
نگرش مسکو به غرب شدیداً متخاصم
در این سند، مفهوم غرب را به شدت متخاصم نشان می دهد. نقش آمریکا و «ماهوارههای» آن و نیز «سیاست دیرینه ضد روسی با هدف تضعیف روسیه از هر راه ممکن» را بیان می کند. در این سند همچنین، اکثر کشورهای اروپایی"تهدیداتی را برای امنیت و حاکمیت روسیه ایجاد می کنند، به مزیت های اقتصادی یکجانبه دست می یابند، ثبات سیاسی داخلی را تضعیف می کنند و ارزش های معنوی و اخلاقی سنتی روسیه را از بین می برند".
به طور قابل توجهی، این مفهوم بارها به تلاش های غرب برای تضعیف نه تنها منافع روسیه، بلکه تمامیت ارضی آن اشاره می کند.
از سوی دیگر، این مفهوم یک نظم امنیتی آینده را زمانی پیش بینی می کند که کشورهای اروپایی «به بیهودگی سیاست تقابلی و جاه طلبی های هژمونیک خود پی ببرند»، خود را از سلطه ایالات متحده رها کنند و آماده همکاری در «مدل جدید همزیستی» با روسیه باشند.
با این حال، روسیه خود را دشمن غرب نمیداند، خود را از غرب جدا نمیکند و قصد خصمانهای در قبال آن ندارد. روسیه امیدوار است که در آینده کشورهای وابسته به جامعه غربی متوجه شوند که سیاست تقابل و جاه طلبی های هژمونیک آنها فاقد چشم انداز است، واقعیت های پیچیده یک جهان چند قطبی را در نظر بگیرند و همکاری عملی با روسیه را با هدایت اصول حاکمیتی از سر بگیرند. "برابری و احترام به منافع یکدیگر"؛ فدراسیون روسیه آماده گفتگو و همکاری بر این اساس است.
با توجه به مطالب بیان شده، چنین می توان اذعان داشت که روسیه میخواهد به سمت غرب و بهویژه اروپا حرکت کند. با این حال، اتحادیه اروپا با موافقت با هر یک از اینها مشکل دارد، زیرا به طور علنی و سیاسی تقصیر درگیری اوکراین را صرفاً به گردن روسیه انداخته و دلایل مختلفی را بیان کرده است.
با مطالعه سند 2023 روسیه، چنین می توان بیان کرد که روسیه خواستار حرکت به سمت غرب و اروپا است. با این حال، اتحادیه اروپا و غرب، روسیه را مقصر اصلی در بحران اوکراین می دانند.
در حقیقت، اتحادیه اروپا و غرب با بازگشت اوکراین به نقشه سال 2014 موافق بودند. روسیه بارها اعلام کرده که آماده مذاکره با اتحادیه اروپا و غرب است و آنها با ناتوانی در درک دلایل اصلی درگیری اوکراین، در واقع بحران اوکراین را طولانی می کنند.
بنابراین مناقشه اوکراین تقریباً تا زمانی که سیاستمداران منتخب اتحادیه اروپا از سمت خود خارج شوند و فرآیندهای علمی و فکری جدیدتری برای حل این معضل شکل بگیرد، تقریباً ادامه خواهد داشت.
همچنین به دلیل کاهش شدید وابستگی اروپا به روسیه در حوزه گاز و به طور کلی کاهش متقابل روسیه و اروپا در حوزه اقتصاد این مسئله، می تواند در دراز مدت اروپا را به خطر اندازد، چرا که این موضوع بیش از 3 دهه ضامن امنیت اروپا بوده است.
معصومه محمدی کارشناس مسائل روسیه
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
سایههای طوفان بر سر روسیه؛ انگلیس «چراغ خاموش» اوکراین را تغذیه کرد!
رئیس افاسبی: بایدن بهدنبال تشدید حداکثری تنشها در منطقه است
بورل: ۱۰۰ هزار خانه در لبنان ویران شده و اسرائیل باید آتشبس را بپذیرد
پیشروی سریع در خاک اوکراین و ورود نیروهای روس به شهر «کوراخووه» در دونتسک
عطوان: موشکهای مقاومت، تلآویو را تسلیم کرد نه تلاشهای هوکشتاین
برجای ماندن خسارتهای باورنکردنی در شهرکهای اشغالی؛ ۹۰۰۰ ساختمان آسیب دیدهاند
تبدیل ایستگاههای متروی آلمان به «پناهگاه»؛ اپلیکیشن مکانیابی راهاندازی میشود!
آمریکا دستورالعمل انتخاب اهداف در خاک روسیه را به اوکراین اعلام کرد
وحشت تلآویو از جبهه کرانه باختری؛ «تسریع ساخت حصار مرزی نزدیک اردن»
شهباز شریف: پاکستان هرجومرج و خونریزی را تاب نمیآورد
فرمانده سابق ارتش رژیم صهیونیستی: تلآویو چارهای جز پذیرش آتشبس ندارد
سقوط هواپیما در کاستاریکا؛ ۵ قربانی و یک بازمانده با شرایط بحرانی
نقشهای که تلآویو تنها یک هفته قبل از «طوفان الاقصی» برای غزه کشیده بود
تبدیل متروهای آلمان به «پناهگاه»؛ اپلیکیشن مکانیابی راهاندازی میشود!
اختلاف شخصیتها و رسانههای صهیونیست درباره آتشبس در لبنان
سایت عبری: آتشبس در لبنان میتواند منجر به امضای توافق با حماس شود
پنتاگون: هنوز خسارت ناشی از موشک «اورشنیک» روسیه را برآورد نکردهایم
هشدار منابع صهیونیست: در ۲۴ ساعت آینده، آماج حملات موشکی قرار خواهیم گرفت
بورل: آینده اروپا در خطر است
پهپاد حزبالله پروژه چندین میلیارد دلاری رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد
روز سخت اشغالگران در غزه؛ ۲۰ کشته و زخمی در محورهای درگیری برجای ماند
آسیب دیدن ۱۰ هزار عدد از چادرهای آوارگان فلسطینی در پی بارش شدید باران
بمباران محل تجمع آوارگان فلسطینی توسط جنگندههای صهیونیستی
وزیر خارجه آلمان: به اجرای حکم دیوان لاهه در خصوص بازداشت نتانیاهو پایبندیم
یک کشته و بیش از ۱۰۰ مجروح در درگیری پلیس پاکستان با حامیان عمرانخان
وزیر امور خارجه آلمان: به قانون دیوان بین الملی کیفری در مورد بازداشت نتانیاهو پایبندیم
یک کشته و بیش از ۱۰۰ مجروح در درگیری خشونتآمیز پلیس پاکستان با حامیان عمرانخان
سقوط هواپیما در کاستاریکا؛ سرنوشت سرنشینان مبهم است
خط و نشان ترامپ برای اعمال تعرفه گمرکی بر کالاهای وارداتی از مکزیک، کانادا و چین
حماس: واشنگتن آخرین پیشنهاد آتش بس در غزه را پیش از انتخابات آمریکا ارائه کرد