میرنیوز

یادداشت| چرا اشرف غنی در کابل نماند؟

 یادداشت| چرا اشرف غنی در کابل نماند؟ 2023-04-09T16:40:27+04:30

دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، در روزهای پایانی هفته گذشته، دولت آمریکا طی یک گزارش نسبتاً کوتاهی چگونگی خروج نظامیان این کشور از افغانستان را پس از یک اشغال 20 ساله در تابستان 2021 را توضیح داد.

هر چند محتوای اصلی این گزارش به مسائلی همچون متهم کردن شخص «دونالد ترامپ» و دولت وی در آنچه فاجعه خروج نامیده می‌شود، اختصاص یافته است؛ مسئله‌ای که اعتراض جمهوری‌خواهان به گزارش دولت بایدن را به همراه داشت. با وجود این، در گزارش مذکور بار دیگر از «اشرف غنی» رئیس جمهور سابق افغانستان نیز نام برده شد.

«جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در یک نشست خبری روز پنج‌شنبه هفته گذشته اعلام کرد که محمد اشرف غنی تا آخرین لحظات قبل از خروج به آمریکایی‌ها وعده کرده بود، در افغانستان بماند!

وی همچنین افزوده است: علی‌رغم وعده رئیس جمهور سابق افغانستان به آمریکایی‌ها که آنان را از بودن خود در کابل، مطمئن کرده بودند، وی در اقدامی غیرمترقبانه کابل را در حالی ترک کرد که هیچ نهادی هم فرار سریع اشرف غنی را پیش‌بینی نکرده بود.

چنان که از گفته‌های «جان کربی» برمی‌آید در آخرین روزها و یا حداقل در روزهای پایانی دولت اشرف غنی، گفتگوهایی میان مقامات آمریکا و شخص اشرف غنی درباره فرجام دولت و شخص وی انجام شده است؛ مذاکراتی که طی آن غنی به دوستان و یا بهتر گفته شود کارفرمای آمریکایی وعده اطمینان‌بخشی مبنی بر ماندن در کابل داده است.

اینکه جزئیات مذاکرات چه بوده است، شاید در سال‌های آتی درباره آن اطلاعات بیشتری منتشر شود، اما تا اینجای کار آنچه مشخص است، اینکه یک طرف گفتگوها یعنی «اشرف غنی» به تعهد خود پایبنده نمانده و راه خلف وعده را در پیش گرفته بوده است؛ اما سؤال اینجاست که:

چرا اشرف غنی به وعده خود به آمریکایی‌ها عمل نکرد و در کابل نماند؟

روز یکشنبه 24 مرداد 1400 و همزمان با ورود نیروهای طالبان، اشرف غنی به همراه حلقه‌ای از نزدیکان خود نیز کابل را ترک کرد؛ اتفاقی که چندان قابل پیش‌بینی نبود؛ فراری بی‌سابقه که روایت‌های متعدد و گاه مبهمی را نیز به دنبال داشته و همچنان درباره آن داستان‌ها و حکایت‌های بسیاری نقل می‌شود.

ماجرای فرار رئیس جمهور سابق افغانستان اما یک روایت جدانشدنی با خود دارد؛ اینکه گفته می‌شود در جریان این خروج، شخص اشرف غنی مقادیر قابل توجهی وجه نقد بالغ بر دویست میلیون دلار را نیز به همراه خود از افغانستان منتقل کرده است؛ در واقع وی متهم است که مقادیر قابل توجهی از پول این کشور را به سرقت برده است! به گونه‌ای که ژنرال پیراز شریفی، مشهور به عطا شریفی،  محافظ ویژه محمداشرف غنی، ادعا کرده بود که شاهد فرار اشرف غنی با بسته‌هایی حاوی میلیون‌ها دلار بوده است. وی در گفتگویی با روزنامه بریتانیایی «دیلی میل» گفت در صورت انتقال وی به یک مکان امن تصاویر دوربین مدار بسته‌ فرار غنی با کیسه‌های پول را منتشر خواهد کرد.

روایت دیگر در همین زمینه می‌گوید در روز سقوط دولت اشرف غنی، افرادی از گارد ویژه ریاست جمهوری به اطلاع بسم‌الله محمدی (وزیر دفاع وقت افغانستان) رساندند زمانی که برخی از این نیروها کوشیدند مانع خروج غنی و حمدالله محب (‌رئیس شورای امنیت ملی) و سایریناز ساختمان ارگ به سمت هلیکوپتر شوند، نیروهای امنیتی مورد اعتماد غنی، کیسه‌های دلار را به سمت این افراد پرتاب کردند تا آن‌ها مشغول جمع‌آوری پول شوند و فرصت کافی برای گریز رئیس جمهوری به‌  دست آید.

هر چند به دنبال انتشار این اخبار، شهروندان افغان با راه‌‌اندازی یک کارزار در فضای مجازی، خواستار دستگیری «غنی» از سوی «اینترپل» شدند، اما از یک منظر روایاتی از این دست، می‌تواند به عنوان راهزن اذهان برای گم‌شدن مسئله اصلی در میان خرده مسائل دسته‌چندم به حساب بیاید؛ و آن اینکه دلیل اصلی یا دلایل فرار اشرف غنی از افغانستان چه بود؟

بعدها وی در یک مصاحبه گفته بود که اگر در کابل می‌مانده است، به طور حتم سرنوشتی همچون دکتر نجیب‌الله پیدا می‌کرده است، لذا وی نه «چمدان‌های مملو از دلار»، بلکه جان خود را از کابل خارج کرده است!

ادعای غنی درباره بیم خطر جانی برای وی در صورت ماندن در کابل در حالی مطرح می‌شود که از نقش عمده دلایل ذیل نیز برای فرار وی از کابل، نمی‌توان به سادگی عبور کرد: 

1. رئیس‌جمهوری با تابعیت دوگانه!

اشرف غنی متولد سال 1949 میلادی در ولایت «لوگر»، یکی از ولایت‌های شرقی افغانستان است، با این حال مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه آمریکایی بیروت گرفته است و در دهه 70  میلادی و در خلال دوران دانشجویی با «رولا» دختر لبنانی مسیحی آشنا شده و با وی ازدواج کرده است؛ وی دو فرزند به نام‌های «مریم» و «طارق» دارد که متولد آمریکا هستند و گفته می‌شود تمام اعضای خانواده غنی شهروندی آمریکا را دارند.

با این حال، شایعاتی نیز درباره تلاش وی برای کسب تابعیت لبنان شنیده شده است؛ البته درباره شهروند آمریکا بودن وی هیچ گاه به طور جدی کسی ورود پیدا نکرده یا اجازه ورود نداشته است!

2. دولتی بر پایه تقلب

غنی که چند ماه پس از حمله آمریکا به افغانستان در سال 2001  از همکاری با سازمان‌های بین‌المللی کناره گرفته بود، در نقش مشاور ارشد «حامد کرزی» رئیس‌جمهور تازه تعیین شده افغانستان، وارد صحنه تحولات افغانستان شد؛ وی در سال 2002 به عنوان وزیر دارایی افغانستان فعالیت کرد، اما با کرزی به اختلاف خورد و در سال 2004 از این سمت استعفا و به سمت ریاست دانشگاه کابل منصوب شد. دوران ریاست وی بر دانشگاه کابل البته دوران آمیخته از جنجال بوده است؛ وی متهم به تعصبات قومی و زبانی شده بود.

نخستین تلاش غنی برای قرارگرفتن در رأس هرم قدرت در افغانستان با کاندیداتوری وی در سال 2009 میلادی آغاز شد؛ تلاشی که برای وی تنها 4 درصد آرای کل را به همراه داشته و وی را در جایگاه چهارم قرار داد.

تلاش دوم وی بالاخره در سال 2014 نتیجه داد و وی توانست به آرزوی خود برای پوشیدن ردای ریاست جمهوری افغانستان دست پیدا کند؛ البته وی به اصطلاح برنده انتخاباتی شده بود که کمتر کسی در افغانستان حتی تیم وی، در تقلبی بودن مجموع آرایی که وی به دست آورده بود، شک داشته باشد!

تقابل وی با دکتر عبدالله که رقیب انتخاباتی وی بود و نتایج انتخابات را قبول نداشت سرانجام منجر به دخالت «جان کری» وزیر خارجه وقت آمریکا انجامید که با پادرمیانی و یا به عبارت درست‌تر با «یک دستور کار»، ختم غائله را اعلام کند؛ ماجرایی که در انتخابات بعدی نیز دامن «غنی» را رها نکرد و شاید هم «غنی» دامن آن را برای ماندن در «ارگ» رها نکرد.

انتخابات ریاست جمهوری 2019 افغانستان نیز انتخاباتی دروغین و همراه با تقلب نامیده شد که اشرف غنی آن را با معاونان جدیدش (امرالله صالح و سرور دانش) در ارگ جشن گرفته و مراسم تحلیف برگزار کردند و رقیب وی، دکتر عبدالله در کاخ سپیدار، مراسم تحلیف را به جا آورد!

3.‌ دولتی سرشار از فساد گسترده

اشرف غنی که در دوره دوم با شعار «تیم دولت‌‌ساز» به میدان رقابت آمده بود، به ظاهر با شعار تخصص‌گرایی ادعا می‌کرد نسل جدیدی از مدیران جوان و کاربلد را وارد ساختار مدیریتی افغانستان خواهد کرد.

وی که با شعار «حساب می‌دهیم و حساب می‌گیریم» به میدان مبارزه انتخاباتی آمده بود، «نه حسابی پس داد و نه حسابی گرفت»؛ تنها چیزی که «تیم دولت‌ساز» گرفت، عنوان فاسدترین حکومت افغانستان بود!

وی در حالی این عنوان را برای دولت خود به یادگار گذاشت که قبلاً بارها بر مبارزه با فساد اداری در افغانستان تأکید کرده بود. به عنوان مثال، وی در کنفرانس سالانه مبارزه با فساد اداری در کابل گفته بود: «پدیده‌ فساد در مغایرت با ارزش‌های اسلامی، قانون اساسی و فرهنگ مردم است و به کار فرهنگی بیشتر نیاز دارد».

یک‌بار نیز در افتتاح یکی از برنامه‌های مالی و کمکی حکومت افغانستان به شهروندان در راستای مبارزه با تبعات اقتصادی شیوع کرونا، موسوم به «دسترخوان ملی» اعلام کرد کسانی را که به فساد و حیف میل در بودجه‌ این برنامه چشم دوخته باشند «از پا آویزان می‌کند»!

علی‌رغم سخنانی این چنینی و ادعای مبارزه با فساد، حجم فسادها در دولت غنی به اندازه‌ای بود که سربازرس برای بازسازی افغانستان (سیگار) در بررسی عوامل سقوط دولت وی، فساد گسترده و شیوه حکومت‌داری وی با حلقه‌ای از افراد دو تابعیتی را از دلایل عمده آن برشمرده است.

4. تنش‌آفرین در روابط با ایران

اشرف غنی که پس از حامد کرزی وارد «ارگ» ریاست جمهوری افغانستان شده بود، به خلاف وی که سیاست میانه‌ و معتدلی را در روابط افغانستان با ایران پیش‌گرفته و بعدها حتی به منتقد سیاست‌های آمریکا در این کشور تبدیل شده بود، به دنبال تنش‌آفرینی با همسایه قدیمی که زمانی در جغرافیای مشترک، عنوان واحد داشتند، برآمده بود. ترجیع‌بند سخنان غنی در تنش‌آفرینی میان دو کشور نیز این جمله وی بود: «اگر نفت می‌دهید، آب بخواهید»!

کشور افغانستان , محمداشرف غنی , کشور آمریکا ,

جدای از رفتارهای پوپولیستی اشرف غنی در تحریک عواطف مردم افغانستان در مسئله آب، رفتارهای خصمانه وی نسبت به حمایت از گروه‌های تروریستی در شرق ایران، موافقت با ایجاد پایگاه‌های نظامی برای نظامیان اشغالگر آمریکایی و ایجاد و بسط پایگاه شنود علیه منافع جمهوری اسلامی ایران در مجاورت استان‌های شرقی نیز هیچ‌گاه از نظرها دور نماند.

در حقیقت آنچه را باعث فرار اشرف غنی از کابل و رها کردن تمام شعارها و ادعاهای وی در انتخابات ریاست جمهوری و لاف‌زدن‌های پس از آن در میدان هوایی کابل شد، می‌توان در مواردی که ذکر شد، به خوبی یافت.

اشرف غنی به خاطر سال‌ها زندگی در غرب و داشتن شهروندی کشور دیگری غیر از افغانستان، تعلق خاطر آنچنانی جز در جلب منافع شخصی به افغانستان نداشت و از سوی دیگر به دلیل فساد گسترده در دولت خود، از محبوبیت مردمی نیز برخوردار نبود. به این موارد اضافه کنید پل‌هایی را که در رابطه با کشورهای همسایه، به پشت گرمی آمریکا پشت سر خود تخریب کرده بود و سرانجام هم نتوانست به سردمداران کاخ سفید اعتماد کند و به تعهد خود با آنان وفادار بماند.

انتهای پیام/.

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

ارتش روسیه مراکز کنترل پهپادهای کامیکازه اوکراین را منهدم کرد

ارتش روسیه مراکز کنترل پهپادهای کامیکازه اوکراین را منهدم کرد
2024-11-27T07:07:21+03:30
مقامات محلی در زاپروژیا اعلام کردند که ارتش روسیه با حملات موشکی مراکز کنترل پهپادهای کامیکازه ارتش اوکراین را هدف قرار دادند.

آغاز رسمی آتش بس در لبنان و بازگشت آوارگان به منازل خود

آغاز رسمی آتش بس در لبنان و بازگشت آوارگان به منازل خود
2024-11-27T06:54:03+03:30
از ساعت ۴ بامداد به وقت لبنان (۵ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران) توافق آتش بس میان طرف های منازعه به طور رسمی اجرایی شد.

آلمان: صلح در لبنان پرتوی امیدی برای کل منطقه است

آلمان: صلح در لبنان پرتوی امیدی برای کل منطقه است
2024-11-27T04:14:08+03:30
وزیر خارجه آلمان از استقرار صلح در لبنان و پایان منازعه میان طرفین مخاصمه استقبال کرد.

حملات گسترده حزب الله به مواضع صهیونیست‌ها

حملات گسترده حزب الله به مواضع صهیونیست‌ها
2024-11-27T02:00:45+03:30
حزب الله لبنان در پاسخ به توحش صهیونیست‌ها در بیروت، مناطق مختلف اراضی اشغالی را هدف قرار داد.

حملات هوایی جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به بیروت

حملات هوایی جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به بیروت
2024-11-27T00:54:04+03:30
علی رغم ادعای توافق طرفین منازعه برای استقرار آتش بس در لبنان، رژیم صهیونیستی بار دیگر اقدام به بمباران بیروت کرد.

بایدن مدعی شد: لبنان و اسراییل با توافق صلح موافقت کردند

بایدن مدعی شد: لبنان و اسراییل با توافق صلح موافقت کردند
2024-11-27T00:00:43+03:30
رئیس جمهور آمریکا طی سخنرانی مدعی استقرار آتش بس در لبنان از صبح فردا شد.

میقاتی: آتش بس باید فوراً در لبنان اجرایی شود

میقاتی: آتش بس باید فوراً در لبنان اجرایی شود
2024-11-26T23:34:04+03:30
نخست وزیر پیشبرد امور لبنان خواستار اجرایی شدن فوری آتش بس در این کشور شد.

حمله به پایگاه نظامیان اشغالگر آمریکایی در سوریه

حمله به پایگاه نظامیان اشغالگر آمریکایی در سوریه
2024-11-26T22:40:45+03:30
منابع محلی از هدف قرار دادن پایگاه نظامیان اشغالگر آمریکایی در شرق سوریه خبر می‌دهند.

انتقاد گسترده از نتانیاهو به دلیل شکست در برابر حزب الله

انتقاد گسترده از نتانیاهو به دلیل شکست در برابر حزب الله
2024-11-26T22:27:23+03:30
مقامات سیاسی در سرزمین‌های اشغالی با اذعان به شکست تل آویو در برابر حزب الله، از کابینه افراطی نتانیاهو به شدت انتقاد کردند.

نتانیاهو از موافقت کابینه رژیم صهیونیستی با توافق آتش‌بس در لبنان خبر داد

نتانیاهو از موافقت کابینه رژیم صهیونیستی با توافق آتش‌بس در لبنان خبر داد
2024-11-26T21:34:07+03:30
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کابینه این رژیم با توافق آتش‌بس در لبنان موافقت کرده است.

المیادین: تل‌آویو با توافق آتش‌بس در لبنان موافقت کرد

المیادین: تل‌آویو با توافق آتش‌بس در لبنان موافقت کرد
2024-11-26T21:07:23+03:30
المیادین از موافقت کابینه رژیم صهیونیستی با توافق آتش‌بس خبر داد.

بلینکن: با از بین‌بردن تنش‌ها در منطقه می‌توان به درگیری در غزه پایان داد

بلینکن: با از بین‌بردن تنش‌ها در منطقه می‌توان به درگیری در غزه پایان داد
2024-11-26T21:07:23+03:30
وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که با از بین‌بردن تنش‌ها در منطقه می‌توان به جنگ غزه پایان داد.

«نتانیاهو» امشب سخنرانی می‌کند

«نتانیاهو» امشب سخنرانی می‌کند
2024-11-26T19:47:25+03:30
نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ساعت ۲۱:۳۰ امشب سخنرانی می‌کند.

انفجارهای قوی در «حمص» سوریه

انفجارهای قوی در «حمص» سوریه
2024-11-26T19:34:05+03:30
منابع رسانه‌ای از شنیده‌شدن صدای چند انفجار قوی در «حمص» سوریه خبر می‌دهند.

نماینده پارلمان لبنان: حزب‌الله پس از آتش‌بس همچنان فعال خواهد بود

نماینده پارلمان لبنان: حزب‌الله پس از آتش‌بس همچنان فعال خواهد بود
2024-11-26T18:40:43+03:30
نماینده «فراکسیون وفاداری به مقاومت» در پارلمان لبنان به موضع گیری درباره آتش بس احتمالی میان لبنان و رژیم صهیونیستی پرداخت.

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به پایتخت لبنان

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به پایتخت لبنان
2024-11-26T18:40:43+03:30
ارتش رژیم صهیونیستی بار دیگر بیروت را هدف قرار داد.

کشاورزان لهستانی مرزهای اوکراین را می‌بندند

کشاورزان لهستانی مرزهای اوکراین را می‌بندند
2024-11-26T18:27:31+03:30
کشاورزان لهستانی از دولت این کشور خواستند مانع ورود محصولات ارزان قیمت از اوکراین شود.

انفجارهای شدید «حیفا» را به لرزه درآورد

انفجارهای شدید «حیفا» را به لرزه درآورد
2024-11-26T18:27:30+03:30
منابع رسانه‌ای از حمله موشکی از سمت لبنان به سوی سرزمین‌های اشغالی و شنیده‌شدن صدای چند انفجار شدید در حیفای اشغالی خبر می‌دهند.

اذعان رسانه عبری به فرار ده‌ها هزار صهیونیست از سرزمین‌های اشغالی

اذعان رسانه عبری به فرار ده‌ها هزار صهیونیست از سرزمین‌های اشغالی
2024-11-26T18:27:30+03:30
یکی از رسانه‌های عبری زبان از فرار ده‌ها هزار شهرک‌نشین صهیونیست از سرزمین‌های اشغالی خبر داد.

پرواز پهپادهای مشکوک بر فراز پایگاه‌های آمریکا در انگلیس

پرواز پهپادهای مشکوک بر فراز پایگاه‌های آمریکا در انگلیس
2024-11-26T18:14:21+03:30
نیروی هوایی آمریکا اعلام کرد که بار دیگر پهپادهای مشکوکی در نزدیکی پایگاه‌های این کشور در انگلیس مشاهده کرده است.

لاهور پاکستان؛ آلوده‌ترین شهر جهان

لاهور پاکستان؛ آلوده‌ترین شهر جهان
2024-11-26T18:00:51+03:30
دو شهر پاکستان در رتبه‌های اول و سوم شهرهای آلوده جهان قرار گرفتند.

موافقت مشروط اسموتریچ با برقراری آتش‌بس در لبنان

موافقت مشروط اسموتریچ با برقراری آتش‌بس در لبنان
2024-11-26T18:00:50+03:30
وزیر تندرو دارایی رژیم صهیونیستی به صورت مشروط با برقراری آتش‌بس در لبنان موافقت کرد.

آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی ۱۰ امشب اعلام و فردا اجرایی خواهد شد

آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی ۱۰ امشب اعلام و فردا اجرایی خواهد شد
2024-11-26T18:00:50+03:30
منابع صهیونیست مدعی قریب الوقوع بودن برقراری آتش بس میان رژیم صهیونیستی و لبنان هستند.

آمریکا تسلیحات اتمی خود را به اوکراین بازمی گرداند

آمریکا تسلیحات اتمی خود را به اوکراین بازمی گرداند
2024-11-26T18:00:49+03:30
یک رسانه آمریکایی اعلام کرد که با توجه به شکست‌های اوکراین در میدان نبرد، احتمالاً آمریکا تسلیحات هسته‌ای خود را بار دیگر در این کشور مستقر خواهد کرد.

ارتش روسیه منطقه «کوبانکی» در شرق اوکراین را تصرف کرد

ارتش روسیه منطقه «کوبانکی» در شرق اوکراین را تصرف کرد
2024-11-26T17:47:23+03:30
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای ارتش این کشور کنترل منطقه «کوبانکی» در شرق اوکراین را به دست گرفتند.

۵۱ درصد آمریکایی‌ها خواستار محدودکردن کمک‌های نظامی به اوکراین هستند

۵۱ درصد آمریکایی‌ها خواستار محدودکردن کمک‌های نظامی به اوکراین هستند
2024-11-26T17:47:22+03:30
تازه‌ترین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که نیمی از مردم آمریکا خواستار محدودکردن کمک‌های نظامی و مالی به اوکراین هستند.

منابع اسرائیلی و غربی: آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی امشب اعلام و فردا اجرایی خواهد شد

منابع اسرائیلی و غربی: آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی امشب اعلام و فردا اجرایی خواهد شد
2024-11-26T17:47:22+03:30
منابع صهیونیست مدعی قریب الوقوع بودن برقراری آتش بس میان رژیم صهیونیستی و لبنان هستند.

روسیه: حمله اوکراین با تسلیحات آمریکا به کورسک بی پاسخ نمی‌ماند

روسیه: حمله اوکراین با تسلیحات آمریکا به کورسک بی پاسخ نمی‌ماند
2024-11-26T17:34:09+03:30
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که اوکراین دو بار با تسلیحات دوربرد آمریکا به کورسک حمله کرده است.

مسکو دیپلمات انگلیس را اخراج کرد

مسکو دیپلمات انگلیس را اخراج کرد
2024-11-26T17:20:50+03:30
دیپلمات ارشد انگلیس به دلیل اقدامات خرابکارانه علیه امنیت روسیه از این کشور اخراج شد.

۱۱ شهید و ده‌ها زخمی در حمله صهیونیست‌ها به آوارگان فلسطینی

۱۱ شهید و ده‌ها زخمی در حمله صهیونیست‌ها به آوارگان فلسطینی
2024-11-26T17:20:50+03:30
ارتش رژیم صهیونیستی بار دیگر یکی از مدارس محل استقرار آوارگان فلسطینی در نوار غزه را هدف قرار داد و ده‌ها نفر را به شهادت رساند و زخمی کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)