میرنیوز
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، با توجه به تغییر رویکرد آمریکا نسبت به غرب آسیا ، تحولات داخلی آن و درگیری شدید بیش از یکساله بین روسیه و اوکراین و پیامدهای بینالمللی مختلف، کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس به تدریج به سمت اردوگاه شرقی روی آوردهاند تا منافع سیاسی و اقتصادی خود را حفظ کنند و نقش خود را در سطح بین المللی توسعه دهند.
به گزارش الخلیج اونلاین، یکی از برجستهترین ویژگیهای این اقدام کشورهای عربی خلیج فارس، گسترش چشمگیر مشارکت با چین و روسیه و پیوستن به سازمانهایی از جمله «شانگهای» و «بریکس» است که تلاش میکنند هژمونی جهانی غرب و حذف نظام تکقطبی را کاهش دهند.
در 28 مارس، کابینه عربستان سعودی با پیوستن به سازمان همکاری شانگهای که روسیه و چین در آن حضور دارند موافقت کرد.
خبرگزاری عربستان سعودی اعلام کرد که شورای وزیران عربستان سعودی، الحاق این کشور به سازمان همکاری شانگهای به عنوان «شریک گفتوگو» را تصویب کرد.
عربستان سعودی تنها کشور حاشیه خلیج فارس نیست که به این سازمان میپیوندد . در سپتامبر گذشته قطر یادداشتی برای پیوستن به سازمان شانگهای به عنوان شریک گفتگو امضا کرد.
خبرگزاری «رویترز» به نقل از منابع آگاهش در این باره گزارش داد که الحاق عربستان سعودی به این سازمان طی سفر اخیر «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین به ریاض در ماه دسامبر گذشته مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه همچنین در سپتامبر 2022 شروع روند پیوستن کویت، امارات و بحرین به یک سازمان را اعلام کرد.
پوتین در اظهارات خود در آن زمان تاکید کرد که سازمان همکاری شانگهای علاقه مند به گسترش همکاری با کشورهایی است که تمایل به ایجاد روابط همکاری بر اساس احترام متقابل را دارند و علاقه مند به پیوستن به کار با این سازمان هستند.
این در حالی است که چین و روسیه با توجه به کاهش نقش آمریکا و رشد منافع مشترک بین پکن و مسکو و کشورهای حاشیه خلیج فارس از سوی دیگر، شروع به توسعه قدرت خود در منطقه عربی به ویژه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در همه سطوح اعم از اقتصادی، سیاسی یا نظامی کردند.
چین و روسیه پیش از توسعه قراردادهای نظامی با برخی از کشورهای خلیجفارس که منجر به تقویت روابط سیاسی میشود، در سایه فرصتهای گرانبهای سرمایهگذاری و تجاری که هر دو طرف میتوانند از آن بهرهمند شوند، از دروازه اقتصادی وارد منطقه شدند.
«حسن الدعجه» استاد مطالعات راهبردی و مشاور موسسه «کمربند و جاده» در دانشگاه پکن میگوید :« سازمان شانگهای در حال حاضر شامل حدود 20 کشور از جمله اعضای کامل، ناظر و شریک در گفتگو است».
وی در گفت وگو با الخلیج اونلاین تاکید کرد: این سازمان گسترش خواهد یافت و بیشتر کشورهای عربی، آفریقایی و آسیایی را شامل میشود و همانند اجلاس گروه 20 شامل اقتصادهای برتر جهان است و ممکن است بعدا به یک ائتلاف نظامی تبدیل شود ؛چراکه یکی از مفاد این سازمان حفاظت از موقعیت ژئوپلیتیکی و جغرافیایی کشورهای عضو است.
حسن الدعجه تصریح کرد: در مورد دلایل پیوستن کشورهای حاشیه خلیج فارس به این سازمان بنا بر آنچه مشاهده میشود، این دلایل کاهش نفوذ غرب به رهبری آمریکا در منطقه و ایجاد شرکا و رقبای جدید در سطح سیاست بینالمللی به ویژه در خاورمیانه از جمله چین و روسیه است.
این کارشناس مسائل سیاسی، احیای روابط ایران و عربستان با میانجیگری پکن را موفقیت چین و شکست نفوذ آمریکا در خاورمیانه دانست.
وی گفت: با این حال، این به معنای پایان کامل نفوذ غرب نیست و منافع بین شرق و غرب برای کشورهای خلیج فارس و بقیه کشورهای منطقه متعادل خواهد ماند.
الدعجه تاکید کرد: این عقبنشینی غرب باعث می شود تا کشورهای عربی برای پیوستن به سازمانهایی مانند شانگهای و بریکس بپیوندند.
این استاد مطالعات راهبردی و مشاور موسسه «کمربند و جاده» در دانشگاه پکن گفت: کاهش نفوذ سیاسی آمریکا در منطقه همانند کاهش نفوذ انگلیس پس از تجاوز سه جانبه به مصر در سال 1956 است. در آن دوره نفوذ انگلیس از بین رفت و نفوذ آمریکا جایگزین آن شد و اکنون اردوگاههای غرب و شرق در منطقه نفوذ دارند.
این کارشناسی سیاسی تصریح کرد: این تقسیمبندی ناشی از کاهش نفوذ آمریکا و اجازه دادن به بسیاری از کشورهای عربی برای حرکت آزادانه و داشتن گزینههای متعددی است که از طریق آنها میتوانند منافع ملی خود را بدون توجه به منافع آمریکا پایهگذاری کنند.
الدعجه تاکید کرد که کشورهای حوزه خلیج فارس میدانند چگونه منافع خود را هدایت و چگونه برای ثبات سیاسی و اقتصادی منطقه تلاش کنند، بنابراین پیوستن آنها به چنین سازمانی تاثیر مثبتی بر آنها و به طور کلی بر منطقه خواهد داشت.
وی معتقد است که پیوستن به چنین سازمانهایی نقش بین المللی اقتصادی و سیاسی کشورهای حاشیه خلیج فارس را افزایش میدهد.
سازمان همکاری شانگهای ( (SCO یک سازمان بینالمللی و اوراسیایی است که در قالب یک ائتلاف سیاسی، اقتصادی و نظامی در شهر شانگهای چین در 15 ژوئن 2001 توسط 6 کشور چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شد. این کشورها، به جز ازبکستان، اعضای «مجموعه پنجگانه شانگهای» بودند که در 26 آوریل 1996 در همین شهر تاسیس شد.
پس از آن، هند و پاکستان نیز در 9 ژوئن 2017 در نشست آستانه به عنوان اعضای کامل به این سازمان پیوستند. جمهوری اسلامی ایران نیز، در جریان اجلاس سران این سازمان که در دوشنبه پایتخت تاجیکستان در 17 سپتامبر 2021 برگزار شد، اعضا با تغییر وضعیت ایران در سازمان از عضو ناظر به عضو کامل موافقت کردند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
اذعان تلویحی رئیس رژیم صهیونیستی به شکست برابر مقاومت فلسطین
افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۷۶۸ شهید
زخمیشدن ۵۶ صهیونیست در شمال سرزمینهای اشغالی طی ۲۴ ساعت گذشته
استعفای رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش رژیم صهیونیستی
روایت نایبرئیس پارلمان لبنان از جزئیات توافق احتمالی آتشبس میان بیروت و تلآویو
فرار هزاران صهیونیست به کانادا
احتمال اعلام آتشبس در لبنان طی ساعات آینده
یکروز عملیات حزب الله و شلیک ۳۵۰ موشک به سمت رژیم صهیونیستی+تصویر
آکسیوس: تلآویو و بیروت در مورد شروط آتشبس به توافق رسیدهاند
زخمیشدن ۱۱ نظامی سوری در حمله تروریستی در حومه حمص
بررسی تاثیر انتخابات آمریکا بر جنگ اوکراین و آینده نظم جهانی
تحریم روزنامه «هاآرتص» از سوی کابینه نتانیاهو
حملات مجدد رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت و نقاط مختلف لبنان
هزاران مهاجر در آمریکا در انتظار اخراج از سوی ترامپ
قبرس در تلاش برای پیوستن به ناتو است
اردوغان: نتانیاهو مثل یک قاتل زنجیری از قتلعام فلسطینیان لذت میبرد
روسیه: اوکراین بیش از هزار و ۲۰۰ نظامی را از دست داد
اردوغان: نتانیاهو مثل یک قاتل زنجیری از قتل عام فلسطینان لذت میبرد
فیدان: از ابتکار عراق درباره سوریه استقبال میکنیم
ایتالیا: سال آینده باید جنگ اوکراین پایان یابد
سی ان ان: نتانیاهو با توافق آتشبس در لبنان موافقت کرده است
انگلیس: درباره بازداشت «نتانیاهو» از قوانین بینالمللی حمایت میکنیم
حمله موشکی حزبالله به شهرکهای صهیونیستی «میرون» و «اویوم»
۱۷ نفر در واژگونی اتوبوس در برزیل کشته شدند
جمعیت عراق از مرز ۴۵ میلیون نفر عبور کرد
تمجید نوری المالکی از رای دیوان لاهه
روسیه ۸ موشک بالستیک را سرنگون کرد
هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار موشک در آسیا
رژیم صهیونیستی ترسوتر و ضعیفتر از آن است که به عراق حمله کند
افزایش تحرکات نظامی آمریکا در شرق سوریه