میرنیوز
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، علی حیدری خبرنگار این خبرگزاری که در پی زلزله های 7.5 ریشتری قهرمان ماراش ترکیه به این کشور رفته بود، در نشست "اندیشکده جریان" به بیان آنچه در شهرهای غازی آنتپ و بخصوص آدیامان دیده بود پرداخت که از نظر خوانندگان می گذرد.
حیرت از سطح و عمق خرابی در شهر آدیامان
حیدری در ابتدا، روایت میدانی خود از شهر آدیامان ترکیه بعد از رخداد زلزله را چنین بیان داشت: ترکیه به دلیل قرار گرفتن روی گسل، شاهد زلزلههای بسیاری در طول تاریخ بوده است اما یکی از تفاوتهای زلزله اخیر با دورههای قبل در این بود که مقامات دولتی ترکیه بلافاصله بعد وقوع زلزله اعلام بحران سطح چهار یعنی بالاترین سطح را داشتند. اعلام سطح چهار از سوی یک کشور به این معنا است که از نظر اخلاقی تمام کشورهای جهان ملزمند کمک کنند. این اقدام برخلاف شخصیت «رجب طیب اردوغان» بود زیرا وی معمولاً در بسیاری از مواقع نیازی به کمک از هیچ کشوری نمیبیند و حتی بارها اعلام کرده بود که ترکیه میتواند به بانک جهانی هم کمک کند.
وی که به همراه جمعیت هلال احمر ایران از نزدیک شاهد حجم ویرانیهای شهر آدیامان ترکیه بوده افزود: در زلزله ترکیه، آدیامان بعد از قهرمان ماراش که کانون زلزله بود و بعد از حاتای که بیشترین خسارت را دیده بود، سومین منطقه دچارِ بالاترین خسارات به شمار میآید به طوری که با مشاهده این شهر و میزان خسارت آن انسان دچار حیرت میشود چرا که گستره و عمق فجایع بالاتر از تصور بود. بیش از 40 درصد خانهها به طور کامل با خاک یکسان شده بودند، به طوری که معلوم نبود که قبل از وقوع زلزله چند طبقه بودهاند. حدود 50 درصد دیگر خانهها به دلیل ترکخوردگی قابل سکونت نبودند و تنها 10 درصد از این خانهها قابل استفاده بود. بنابراین این شهر با جمعیت بیش از 600 هزار نفر غیرقابل سکونت شده بود. بخش زیادی از جمعیت این شهر به روستاها اطراف کوچ کردند و بخشی به شهرهایی که بستگانی داشتند رفته بودند تا وضعیت مشخص شود.
3 روز جهنمی برای زلزله زدگان آدیامان
بنا به گفته این پژوهشگر حوزه ترکیه، مردم شهر آدیامان به ویژه در چند روز نخست به شدت از عملکرد دولت و از فسادی که در میان مقامات محلی وجود داشت، عصبانی بودند چرا که استاندار آنها روز نخست اعلام کرده بود در شهر آدیامان تنها چند خانه خراب شده بود. بنابراین 3 روز نخست هیچ امدادی از خارج از شهر به آدیامان نرسیده بود و همه آواربرداری و کمک به زیر آوار ماندهها با دست انجام میشد. با این وجود بعد از 3 روز هلال احمر و سازمان مدیریت بحران در ترکیه (آفاد) کار خود را شروع و از نظر امداد رسانی خوب کار کردند.
وی افزود: با این وجود سطح تخریب آنقدر زیاد بود که از سطح مدیریت یک دولت خارج بود، یعنی برآوردی که صورت گرفته بیش از 80 میلیارد دلار خسارت وارد شده است. این میزان خسارت در حالی است که آمار رسمی قربانیان به 45 هزار نفر نزدیک میشود و این آمار احتمالاً تا 80 هزار نفر هم خواهد رفت. بنا به گفته مردم محلی بسیار از افرادی که کشته شدند پناهندگان سوری بودند که به صورت غیرمجاز به این کشور ورود کرده بودند، از طرفی بخش بسیاری از مردم هنوز زیر آوار ماندهاند. به طور کلی باید گفت گفتمان رایج آنجا این بود که دولت تعداد کشتهها را به طور رسمی بسیار پایینتر از واقعیت عنوان میکند.
این کارشناس مسائل ترکیه درباره روند مدیریت بحران بیان داشت: اردوغان بعد از زلزله برای هر استانی یک وزیر انتخاب کرد که مدیریت آنجا را بر عهده بگیرد. استانهایی که بزرگ بودند دو تا سه وزیر داشتند در آدیامان هم وزیر زیر ساخت مسئول امور بود و کارها را پیش میبرد.
وی در بخش دیگر از سخنان خود به نقش کمکهای خارجی در کاهش این بحران اشاره کرد و اظهار داشت: کمکهای خارجی به دلیل وضعیت سیاسی ترکیه در سطح بینالمللی خوب آمده بود به طوری که در طول یک هفته بعد از زلزله بیش از 60 کشور کمک فرستاده بودند و علاوه بر این بیش از 90 کشور دیگر اعلام آمادگی برای کمکرسانی در صورت لزوم داشتند. از کشورهای متعددی برای کمک به زلزلهزدهها ترکیه آمده بودند به همین دلیل مدیریت بحران ترکیه تمام آنها را منطقهبندی کرد که هر کشوری کجا مشغول کمک شود.
سلبریتی های ترکیه در زلزله چطور عمل کردند؟
این پژوهشگر روابط بینالملل بیان داشت که بحث هماهنگی سلبریتیها، سازمانها و نهادهای دولتی ترکیه در زلزله اخیر قابل تامل است. برای نمونه سلبریتیها تلاش میکردند، کمکرسانی داشته باشند. آنان چند روز کمپین گذاشتند و تنها در یک روز بیش از 6 میلیارد دلار جمعآوری و همه این مبلغ را به مدیریت بحران این کشور تقدیم کردند. این رقم بالا آن هم در مدت کوتاهی نشان از همبستگی اجتماعی ترکیه دارد که در ایران هم باید به این مقوله توجه شود.
زلزله جایگاه اردوغان را لرزاند؟
وی در ادامه بحث بیان داشت که قبل از زلزله نظرسنجیها نشان از پیروزی اردوغان با اختلاف کمی داشت اما زلزله وضعیت را تغییر داد و وضعیت برای اردوغان بدتر شده است. به همین دلیل اردوغان روز دوم زلزله 3 ماه حالت فوقالعاده اعلام کرد. براساس قانون اساسی رئیسجمهور این حق را دارد تا برای 6 ماه حالت فوقالعاده اعلام کند. در زمان حالت فوقالعاده هم انتخابات برگزار نمیشود. بنابراین اردوغان به طور غیرمستقیم مساله تعویق انتخابات را مطرح میکند.
از دید این کارشناس مسائل ترکیه، غرب متمایل به زمین زدن اردوغان است. مماشات اردوغان با روسیه و چین باعث شده که به هیچ وجه غرب طرف اردوغان را نگیرد.
ارتباط سدسازی و زلزله در ترکیه
به گفته حیدری، امکان شکستن سدها بر اثر زلزله شایعهای بود که در ایران نیز به طور گسترده گوش میرسید اما این درست نبود چرا که سدهایی که در ترکیه ساخته میشود با قدرت تحمل 8 ریشتری بنا میشوند برای نمونه سد آتاتورک را با این قدرت ساختهاند.
این کارشناس مسائل بینالملل به دلایل ساخت و توسعه سدسازی در ترکیه اشاره کرد و اظهار داشت: این سدها از 50 - 60 سال پیش طراحی و ساخت آنان شروع شده چرا که خاورمیانه از نظر منابع آب وضعیت نامساعدی دارد، بنابراین این کشور تلاش دارد این آبها را ذخیره کند. همچنین در بحث انرژی هم میخواهد از آنها استفاده کند. طی 10 سال گذشته هر سدی که میسازند به موضوع تولید برق آن هم توجه دارند. ترکیه چون به انرژی کشورهای همسایه نیاز دارد دنبال ان است که در آینده از این آب برای گرفتن امتیاز استفاده کند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
زاخارووا: فرانسه میخواهد کار اوکراین یکسره شود!
وزیر خارجه عراق: نقشههایی برای کشاندن جنگ به سمت دیگر کشورها وجود دارد
برخورد هواپیمای باری به ساختمان مسکونی در لیتوانی
عراق صدها هزار تُن کمکهای بشردوستانه به غزه و لبنان ارسال کرده است
ریابکوف: پوتین در نطق ۲۱ نوامبر با غرب اتمام حجت کرد
سیلاب در شمال کالیفرنیا ۲ قربانی گرفت
«یدیعوت آحارونوت»: قتل خاخام اسرائیلی در امارات ارتباطی به ایران ندارد
تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه غزه و لبنان ادامه دارد
موافقت اولیه تلآویو با آتشبس در لبنان بعد از عملیات بیسابقه حزبالله
عملیاتهای حزبالله رکورد زد؛ آژیرهای خطر بیش از ۵۰۰ بار در اراضی اشغالی به صدا درآمدند
هشدار جدی مسکو به سئول درباره تامین تسلیحاتی کییف
فرانسه: حمله به نیروهای یونیفل در لبنان محکوم است
مسکو: بایدن به دنبال تشدید تنش ها در اوکراین است
منابع صهیونیست: احتمال رسیدن به توافق صلح در لبنان وجود دارد
آتش گرفتن هواپیمای روس در فرودگاه آنتالیا
آمریکا و ژاپن به دنبال استقرار سامانه موشکی برای حمایت از تایوان
تل آویو: سرزمینهای اشغالی زیر آتش گسترده حزب الله قرار دارد
۱۶ زخمی در پی بروز حریق در فوگلزانگ آلمان
حزبالله «البیاضه» را به گورستان مرکاواهای صهیونیستها تبدیل کرد
داعش مسئولیت حمله مرگبار در بغلان افغانستان را برعهده گرفت
حریق گسترده در فیلیپین/۳ هزار نفر تخلیه شدند
بازداشت قاتلان خاخام صهیونیست در امارات
اولیانوف: پاریس و لندن مسئول کمک به اوکراین در حمله موشکی به روسیه هستند/ پاسخ میدهیم
مقام حماس: آزمون پیش روی دیوان لاهه تلاش برای بازداشت مقامات اشغالگران است
روسیه: مزدور انگلیسی در کورسک بازداشت شد
فعالشدن آژیر هشدار در تلآویو
افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۷۵۴ شهید
شورای اسلامی فرانسه: صدور حکم بازداشت نتانیاهو نور امید است
حمله با چاقو در لندن/ ۳ نفر زخمی شدند
نتانیاهو: از کشتهشدن خاخام یهودی در امارات عمیقا شوکه شدم