میرنیوز
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، امروز 1 نوامبر 2022، ساکنین سرزمین های اشغالی برای پنجمین بار در 4 سال گذشته امروز پای صندوق های رای میروند تا تک اسم حزب انتخابی شان را به صندوق بیاندازند تا سهم هر فهرست انتخاباتی از کرسیهای کنست مشخص شود.
این بی ثباتی عجیب سیاسی و نتیجه بخش نبودن انتخاباتهای پیشین، به مولفه نخست تاثیرگذار بر سیاست داخلی رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. اما این تکرارهای انتخاباتی که نشان دهنده بی ثباتی سیاسی رژیم صهیونیستی است از کجا شروع شد ؟
ابتدا 24 دسامبر 2018 بود که اعضای اصلی ائتلاف کابینه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی که محوریت آنها با حزب لیکود بود، پیش از آنکه حزبی با خروجش از این ائتلاف، زمینهساز فروپاشی آن را فراهم سازد موافقت کردند انتخابات زودهنگام 9 آوریل 2019 برگزار شود.
9 آوریل 2019، 7 سپتامبر 2019 و 2 مارس 2020 ، 23 مارس 2021، چهار انتخابات پیاپی ای بود که برگزار شد تا اینکه بالاخره مخالفان نتانیاهو، یا به تعبیر دقیق تری احزابی که حاضر به ائتلاف با نتانیاهو نبودند، علی رغم در اختیار داشتن اکثریت (بیش از 60 کرسی از 120) توانستند ائتلافی برای شکل گیری کابینه تشکیل دهند. ذکر این نکته هم مهم است که در تمام این مدت و تکرارهای انتخاباتی، نتانیاهو نخست وزیر باقی می ماند و این یک برد حداقلی بود.
نفتالی بنت و لاپید با تشکیل ائتلافی عجیب از مخالفان نتانیاهو (از اعراب تا راست تندرو) بالاخره توانستند تکرارهای انتخاباتی را متوقف کنند و در مارس 2021 کابینه تشکیل دهند و نتانیاهو را بعد از حدود 12 سال نخست وزیری پیاپی از قدرت برکنار کنند.
اما کابینه ائتلافی لاپید و نفتالی بنت، همانطوری که پیش بینی میشد چندان طولانی نشد و کمتر از 13 ماه عمر کرد و به دلیل اختلافات داخلی مجبور به انحلال شد تا دوباره برای تعیین اعضای پارلمان و کابینه جدید، انتخابات برگزار شود.
ترتیب احزاب در رقابت انتخابات کنست بیست و پنجم
با انحلال کابینه لاپید و نفتالی بنت که با کناره گیری بنت از سیاست و جایگزین شدن لاپید به جای او در کرسی نخست وزیری همراه شد، رقابت احزاب و لیست های انتخاباتی بار دیگر در 3 ماه اخیر در جریان بود.
همانگونه که می دانید، کابینه از ائتلاف اکثریت احزاب پارلمان تشکیل می شود. لذا علاوه بر احزاب، آنچه مهم است، مجموع کرسی های یک بلوک یا جریان است که بتواند با ائتلاف و توافق بر سر تقسیم وزارت خانه ها، کابینه را تشکیل دهند.
با توجه به 120 کرسی بودن پارلمان، کابینه از آن ائتلافی است که بتواند اکثریت (حداقل 61 کرسی) را در اختیار داشته باشد. اگر چنین اتفاقی از سوی هیچ جریانی رخ ندهد، نخست وزیر پیشین به صورت موقت تا انتخابات بعدی (بین 4 تا 6 ماه بعد) در صدر دولت باقی خواهد ماند. درست مانند اتفاقی که برای نتانیاهو رخ داد. علی رغم فروپاشی ائتلاف کابینه نتانیاهو در دسامبر 2018، با اینکه لیکود و نتانیاهو موفق به ائتلاف سازی اکثریت نبود اما به لطف ناتوانی رقبا در ائتلاف سازی، 4 انتخابات یعنی تا مارس 2021 بر کرسی نخست وزیری باقی ماند.
لذا در این انتخابات آنچه مهم است، توانایی لیکود و نتانیاهو و اصطلاحا راست گرایان اسرائیل بر شکل دادن ائتلاف اکثریت است، در غیر این صورت لاپید نخست وزیر باقی خواهد ماند، یا با شکل دادن کابینه جدید یا در حالت حرکت به سوی انتخابات پپاپی ششم.
لذا آنچه مهم است جمع کرسی های طرفین انتخابات که اصطلاحا راست و چپ می گویند، است. براساس نظرسنجیهای منتشر شده از شبکه های 12 و 13 و کان رژیم صهیونیستی احتمالا موافقان نتانیاهو 60 کرسی، مخالفان نتانیاهو با رهبری لاپید 56 کرسی و 4 کرسی هم به حزب متحد عربی خواهد رسید که فعلا قصد ائتلاف با هیچ طرفی را ندارند.
ائتلاف راست گرایان یا حامیان نتانیاهو:
لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو 31 کرسی ، صهیونیسم مذهبی به رهبری ایتامار بن گویر و بتصلائل اصموطریچ 14 کرسی، شاص به رهبری آریه درعی 8 کرسی و یهودیت متحد توراه به رهبری مشه گفنی 7 کرسی
در جبهه مقابل ائتلاف لاپید یا جریان ضد نتانیاهو و همراه کابینه کنونی عبارت اند از:
یش عتید به رهبری یائیر لاپید 24 کرسی، اردوگاه دولت به رهبری بنی گانتس 11 کرسی، اسرائیل خانه ما به رهبری آویگدور لیبرمن 6 کرسی، کارگر به رهبری مرآو میخائیلی 6 کرسی، مرتص به رهبری زاهاواه گال-اون 5 کرسی و رعم به رهبری منصور عباس 4 کرسی
در این میان جریان عربی موسوم به «فهرست مشترک عربی» به رهبری ایمن عوده و احمد طیبی 4 کرسی دارد که پیش بینی می شود وارد هیچ ائتلافی نشود.
سناریوهای ممکن چگونه خواهد بود؟
اما آنچه در سناریوهای روی کاغذ ممکن است رخ دهد، بیش از تعداد انگشتان یک دست است. برخی از آنها مانند ائتلاف نتانیاهو و گانتس یا ائتلاف لاپید با حزب متحد عربی یا برخی خروجی های لیکود است. ( اینجا بیشتر بخوانید) اما واقعیت آن است که سناریوهایی روی کاغذ در شرایط کنونی کمی دور از انتظار تحقق در واقعیت اند.
لذا برای اینکه پیش بینی کنیم انتخابات چه خواهد شد، به این سوال پاسخ دهیم که آیا نتانیاهو می تواند ائتلاف تشکیل دهد یا خیر؟
پاسخ به این سوال ما را به 2 سناریو محتمل و نزدیک تر به واقعیت می رساند:نخست بازگشت نتانیاهو به قدرت یا تحقق سناریو دوم یعنی حرکت به سوی انتخابات ششم.
حد نصاب حزب رعم و متحد عربی، تعیین ساز انتخابات
پس از آنکه جریانهای اعراب اسرائیلی در انتخابات پیشین در لیستی واحد توانستند کرسی کسب کنند و با رای مثبت اما عدم حضور در کابینه نفتالی بنت و لاپید، بن بست سیاسی را پایان دادند، شکاف و اختلاف در احزاب عربی آغاز شد. نارضایتی بدنه عربی بالاخص پس از نبرد سیف القدس (شمشیر قدس) 2021 موجب شد احزاب این بار با 3 فهرست جداگانه در انتخابات شرکت کنند.
ابتدا قرار بر این شد که ایمن عوده و سامی ابوشهاده سران دو حزب عربی «خداش» و «بلد» در یک لیست حاضر شوند و توافق کردند که متعهد به عدم حمایت و یا مشارکت در فرایند تشکیل کابینه آتی اسرائیل (چه توسط نتانیاهو و چه توسط جناح مخالف او) هستند.
اما انشعاب دوباره بلد از لیست مشترک و پایان توافق بر سر یک لیست و جدایی حزب رعم از دیگر اعراب موجب شده است اکنون نگرانی جریان چپ و مخالف راست گرایی، نرسیدن حد نصاب آرای این 3 حزب عربی و سوختن آرای اعراب و رسیدن آن به راست گرایان باشد. گفتنی است حد نصاب احزاب برای راهیابی به پارلمان کسب حداقل 4 کرسی (حدود 3.25 درصد آرا) است.
ضمن آنکه کاهش مشارکت اعراب اسرائیلی به واسطه تنشهای اخیر کرانه باختری، نبرد شمشیر قدس و دیگر محدودیتها در رمضان امسال، پیش بینی قاطع اکثر رسانههاست. شبکه عربی کان پیش بینی میکند مشارکت اعراب تا 50 درصد هم کاهش خواهد یافت چیزی که امکان نرسیدن آرای حزب عربی به حد نصاب را جدی هم کرده است. چیزی که ممکن است برای نخستین بار از حضور احزاب عربی در انتخابات رخ دهد.
جمع بندی
بن بست سیاسی در اسرائیل اکنون به یکی از اقلیتهای سرنوشت ساز یعنی «اعراب اسرائیلی» وابسته شده است. اقلیتی که اگر در دهههای 70 و 80 میلادی، جدی گرفته نمی شدند، اما اکنون به یک جمعیت قابل توجه (حدود 22 درصد) و تاثیرگذار در انتخابات تبدیل شدهاند. در انتخابات مارس 2020 لیست متحد عربی به 15 کرسی هم رسید و سومین حزب بزرگ پس از انتخابات شد.
چشم راست گرایان و نتانیاهو به کاهش حضور عربی و نرسیدن حد نصاب آرای اعراب دوخته شده است. چیزی که ممکن است معادلات را بسیار تغییر کند. نزدیکی آرا و رسیدن آن به چند درصد (چند هزار رای) حتی شائبه سالم نبودن انتخابات را هم برجسته کرده است.
دادههای نظرسنجی «موسسه دموکراسی اسرائیل» در ماه اکتبر 2022 نشان میدهد 36 درصد صهیونیست ها به سلامت انتخابات خدشه وارد می کنند و در پاسخ شان درباره اینکه ممکن است نتایج واقعی نباشد، پاسخ مثبت بدهند. این میزان یعنی بی اعتمادی به نتایج و سالم بودن انتخابات برای «اعراب اسرائیلی» بسیار بیشتر و تا 51 درصد هم افزایش می یابد. چیزی که احتمالا پیش بینی ها از کاهش مشارکت اعراب را تایید می کند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
شورای حکام قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران صادر کرد
روند صعودی بهای نفت/ جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
روند صعودی بهای نفت / جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
تحریمهای احتمالی آمریکا علیه دیوان بین المللی کیفری
نماینده ایران: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
حمله به سرزمینهای اشغالی از جانب عراق و یمن
تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هستهای ایران
روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود
هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم
پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم
ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان
وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت میشود
کانادا: به تمام حکمهای دادگاههای بینالمللی پایبند هستیم
انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بینالمللی احترام میگذاریم
دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی: تمام کشورها با ما همکاری کنند
شورای حکام امشب درباره قطعنامه ضدایرانی رأی گیری میکند
موضع قلدرمآبانه آمریکا در برابر حکم دیوان کیفری بینالمللی
رایزنی وزرای خارجه ایران و مصر درباره اوضاع غزه و لبنان
نتانیاهو وگالانت در صورت ورود به «دیربورن» آمریکا بازداشت میشوند
نهادهای بینالمللی: هیچ کسی برتر از قانون نیست
اردن: باید به حکمهای دیوان کیفری بینالمللی احترام گذاشت
جوزف بورل: حکم دیوان کیفری سیاسی نیست و باید اجرا شود
واکنش مشاور ترامپ به اقدام دیوان کیفری بینالمللی علیه تلآویو
واکنش کشورهای غربی به حکم جلب نتانیاهو: آماده اجرا هستیم
نتانیاهو در صورت ورود به بیش از ۱۲۴ کشور دنیا بازداشت خواهد شد
خشم سران رژیم صهیونیستی از صدور حکم بازداشت بینالمللی نتانیاهو
رهبر انصارالله یمن: آرمان شهدا راه و مسیر ما را مشخص میکند