میرنیوز
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، پرونده انرژی همواره یکی از مولفههای اساسی سیاست خارجی آمریکا بوده و این کشور از همان زمان کشف نفت در خاورمیانه به ویژه در عربستان سعودی چشم طمع خود را به منابع انرژی مدفون در این منطقه دوخته و شرکتهای نفتی آمریکا، نفت خاورمیانه از جمله منابع نفتی سعودیها را به عنوان منبع ثروت خود در نظر گرفتهاند. بعد از جنگ جهانی دوم، ایالات متحده به بهانه حمایت از امنیت کشورهای خاورمیانه از جمله کشورهای عربی، به طور مستمر در حال غارت ثروتهای نفتی آنها بوده است.
همین منابع انرژی زمینهساز مداخلات آمریکا در کشورهای مذکور نیز شده و سیاستهای خارجی آنها را تحت تاثیر قرار داده است. این شرایط سیطره واشنگتن بر منابع و ثروتهای نفتی و گازی کشورهای عربی را آسانتر کرد. حتی آمریکا از دریچه تسلط بر منابع انرژی در این کشورها مداخلات نظامی خود را نیز در آنها تشدید و پایگاههای نظامی متعددی تاسیس کرده است.
اما در شرایط فعلی بعد از وقوع بحران بزرگ انرژی در آمریکا و اروپا در نتیجه جنگ اوکراین و تحریمها علیه روسیهای که درصد بالایی از گاز اتحادیه اروپا را تامین میکرد، منابع انرژی مدفون در خاورمیانه به ویژه غرب آسیا و همچنین حوزه مدیترانه برای ایالات متحده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار شده است.
اما تحولات اخیر در منطقه نشان میدهد که کشورهای عربی نیز تا حد زیادی از سیاستهای قبلی خود در اجازه به آمریکاییها برای سیطره کامل بر منابع انرژی این کشورها عقبنشینی و راهبرد جدیدی در این زمینه ترسیم کردهاند.
در این زمینه میتوان به همسویی عربستان سعودی با تصمیم روسیه در کاهش تولید نفت اشاره کرد که خشم آمریکاییها را برانگیخته و طی چند هفته گذشته جنجال بزرگی در روابط واشنگتن و ریاض به وجود آورده است. برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که عربستان نیز همانند سایر متحدان واشنگتن بعد از جنگ اوکراین تصمیم گرفته که منافع خود را قربانی تبعیت از سیاستهای آمریکا نکند.
در این زمینه «هو کیمو»، معاون دبیر کل مجمع یکپارچهسازی اقتصادهای دیجیتال-واقعی-50 میگوید: ایالاتمتحده در حال تغییر تمرکز استراتژیک خود از خاورمیانه به منطقه آسیا و اقیانوسیه است. در چنین پسزمینهای، کشورهای خاورمیانه دیگر نمیتوانند مانند گذشته برای حفاظت ژئوپلیتیکی بدون قید و شرط به ایالاتمتحده تکیه کنند، بنابراین انگیزهای برای پیروی از ایالات متحده ندارند.
اما گذشته از انگیزههای عربستان به عنوان متحد آمریکا برای رویارویی با این کشور در عرصه نفتی، تحول بزرگی که در حوزه انرژی منطقه رخ داده مربوط به قدرت جبهه مقاومت در احیای حقوق دریایی لبنان است.
لبنان به همت مواضع قاطع حزبالله و سید حسن نصرالله با پس گرفتن ثروتهای نفتی و گازی خود از رژیم اشغالگر صهیونیستی در دریای مدیترانه موجب شد تا محور آمریکایی-صهیونیستی دیگر نتواند به غارت منابع انرژی لبنان جهت صدور آن به آمریکا و اروپا ادامه دهد.
بنابراین شرط بندی اروپا و آمریکا برای استفاده کامل از گاز موجود در منطقه مورد مناقشه لبنان و فلسطین اشغالی شکست خورد و بعد از انجام توافق مرزبندی دریایی که انتظار میرود طی هفته آینده نهایی شود، لبنان به دور از مداخلات آمریکا میتواند به شکل مستقل از ثروتهای دریایی خود برای حل بحرانهای اقتصادی و مالی بهرهبرداری کند.
از طرف دیگر یمنیها نیز یک استراتژی جدی برای محافظت از نفت و گاز خود در برابر غارتگری ائتلاف سعودی و آمریکاییها و اروپاییها ترسیم کردهاند. در همین زمینه نیروهای مسلح یمن روز جمعه نفتکش یونانی موسوم به «نیسوس کیا» (NISSOS) را که برخلاف هشدارهای دولت نجات ملی یمن به بندر "الضبه" در استان حضرموت در جنوب این کشور نزدیک شد و قصد داشت 2 میلیون بشکه نفت خام یمن را از این بندر به یغما ببرد، هدف حمله پهپادی قرار دادند.
به این ترتیب یمنیها خط قرمز خود را برای ائتلاف سعودی و آمریکا و اروپا و همه متجاوزان ترسیم کرده و به آنها هشدار دادند هر دستی که برای غارت ثروتهای یمن دراز شود قطع خواهد شد. منابع اقتصادی در صنعا تاکید کردند که این عملیات هشداردهنده حامل پیامی برای همه کشتیهای مشغول فعالیت در بخش نفت خام یمن بود.
این اقدام ارتش یمن همچنین تحول بزرگی در سطح استراتژی نظامی یمن است که ثابت کرد علاوه بر دفاع از ملت این کشور در برابر تجاوزات ائتلاف سعودی-آمریکایی، توانایی محافظت از ثروتها و منابع طبیعی یمنیها را نیز دارد.
بنابراین میتوان گفت که یک تحول اساسی در برابر استراتژی آمریکا در غارت ثروتهای منطقه رخ داده که بیانگر آغاز دوره تقابل با دزدیهای ایالات متحده به ویژه در زمینه نفت و گاز منطقه است.
حتی برخی ناظران معتقدند که کوتاه شدن دست آمریکا از ثروتهای طبیعی کشورهای منطقه میتواند مقدمهای برای پاپان هژمونی واشنگتن در غرب آسیا و شاید کل خاورمیانه باشد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
نماینده پارلمان لبنان: حزبالله پس از آتشبس همچنان فعال خواهد بود
حمله مجدد رژیم صهیونیستی به پایتخت لبنان
کشاورزان لهستانی مرزهای اوکراین را میبندند
انفجارهای شدید «حیفا» را به لرزه درآورد
اذعان رسانه عبری به فرار دهها هزار صهیونیست از سرزمینهای اشغالی
پرواز پهپادهای مشکوک بر فراز پایگاههای آمریکا در انگلیس
لاهور پاکستان؛ آلودهترین شهر جهان
موافقت مشروط اسموتریچ با برقراری آتشبس در لبنان
آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی ۱۰ امشب اعلام و فردا اجرایی خواهد شد
آمریکا تسلیحات اتمی خود را به اوکراین بازمی گرداند
ارتش روسیه منطقه «کوبانکی» در شرق اوکراین را تصرف کرد
۵۱ درصد آمریکاییها خواستار محدودکردن کمکهای نظامی به اوکراین هستند
منابع اسرائیلی و غربی: آتش بس لبنان و رژیم صهیونیستی امشب اعلام و فردا اجرایی خواهد شد
روسیه: حمله اوکراین با تسلیحات آمریکا به کورسک بی پاسخ نمیماند
مسکو دیپلمات انگلیس را اخراج کرد
۱۱ شهید و دهها زخمی در حمله صهیونیستها به آوارگان فلسطینی
لاوروف: ناتو هیچ محدودیتی برای حمله به روسیه قائل نیست
انهدام تانک مرکاوا ارتش رژیم صهیونیستی به دست مبارزان قسام
حمله توپخانهای ارتش اوکراین به مناطق مسکونی «خرسون»؛ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
روسیه: اوکراین ۲۵۰ نظامی دیگر را در کورسک از دست داد
وزیر خارجه لبنان: پنج هزار نیروی ارتش در مرزها مستقر می شوند
نظرسنجی گالوپ: ۵۰ درصد اوکراینیها خواهان توقف فوری جنگ هستند
نظرسنجی گالوپ: ۵۰ درصد اوکراینی خواهان توقف فوری جنگ هستند
جلسه فردای کابینه لبنان برای بررسی توافق آتش بس با رژیم صهیونیستی
وزیر خارجه لبنان: پنچ هزار نیروی ارتش در مرزها مستقر می شوند
واکنش کرملین به ادعای تامین سلاح هستهای برای اوکراین؛ «به پوتین با دقت گوش کنید»
مبارزان مقاومت با خمپاره و موشک یاسین ۱۰۵ مرکز تجمع نظامیان صهیونیست را هدف قرار دادند
مدودف: انتقال سلاح اتمی به اوکراین، آمادهسازی جنگ هستهای با روسیه است
انهدام تانک مرکاوا اسرائیلی به دست رزمندگان حزب الله از داخل شهر الخیام
مقام ارشد کره شمالی: کره جنوبی خاک مقدس ما را آلوده میکند