میرنیوز

مسیر آنکارا – دمشق، از نگاه سفیر ترکیه- بخش ۱

 مسیر آنکارا – دمشق، از نگاه سفیر ترکیه- بخش ۱ 2022-08-24T13:15:23+04:30

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، موضوع تلاش آنکارا برای عادی سازی روابط با دمشق، همچنان داغ ترین موضوع اخبار و تحلیل های سیاسی در رسانه های ترکیه است.

مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه، دیروز یک بار دیگر بر خواست و اراده آنکارا برای صلح با سوریه خبر داده و اعلام کرد که ترکیه برای ورود به مذاکره رسمی با دولت بشار اسد، هیچ پیش شرطی ندارد.

در همین حال، یکی از سیاستمداران نزدیک به بشار اسد اعلام کرده که حضور ترکیه در سوریه، یک حضور اشغالگرانه است و ساده ترین و بدیهی ترین مقدمه برای گفتگوی رسمی این است که ترکیه اول نیروهای خود را از خاک سوریه خارج کند و حسن نیت خود را نشان دهد.

برای روشن شدن ابعاد روابط ترکیه و سوریه، روزنامه ملیت ترکیه سراغ عمر اُنهُن (Ömer Önhon) رفته است. او همان دیپلماتی است که تا چند ماه پس از آغاز بحران سیاسی سوریه، سفیر ترکیه در دمشق بود.

پس از آن که ناامنی دمشق را فرا گرفت و ترکیه نیز عملاً به یکی از طرف های اصلی جنگ و تلاش برای سقوط دولت سوریه تبدیل شد، سفیر ترکیه از دمشق خارج شد. او بعدها، کتابی به نام «سوریه از نگاه سفیر» نوشت و نشان داد که نگاهی تحلیلی و تاریخی به رویدادهای سوریه دارد و برخلاف بسیاری از دیپلمات های دستگاه دیپلماسی ترکیه، تمایل چندانی به  دفاع از ایده ها و نگرش های حزب عدالت و توسعه درباره تحولات خاورمیانه ندارد.

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

اُنهُن در سال 1985  میلادی کار خود را در اداره خاورمیانه وزارت امور خارجه ترکیه آغاز کرد. این همان زمانی بود که تنها چند سال از تاسیس پ.ک.ک گذشته بود و عبدالله اوجالان رهبر این حزب، با استفاده از برخی فرصت های ناشی از موازنات منطقه ای آن دوران از مرز کوبانی وارد سوریه شده بود.

در 28 اوت 1998 میلادی، اُنهُن به عنوان معاون سفارت در دمشق منصوب شد. وی از افرادی بود که برای  امضای معاهده آدانا بین ترکیه و سوریه تلاش کرد.

وی در دوران ماموریت خود، شاهد اخراج عبدالله اوجالان از سوریه و به قدرت رسیدن بشار اسد به جای پدرش حافظ اسد بود. در سپتامبر 2009 میلادی، اُنهُن، مجدداً به سوریه اعزام شد، اما این بار به عنوان سفیر ترکیه در دمشق. او نهایتاً مجبور شد سفارت ترکیه را در 25 مارس 2012 میلادی، قبل از پایان دوره مسئولیت خود، تخلیه کرده و سوریه را ترک کند.

بگذارید از اینجا شروع کنیم. ما در آستانه ورود به مقطعی جدید از روابط ترکیه و سوریه هستیم. از نظر شما آیا این موضوع ضرورت بازگرداندن پناهجویان است که ترکیه را به این نقطه رسانده و عملاً به پیشران مذاکره و عادی سازی تبدیل شده است؟

خیر. فقط موضوع پناهجویان یا آوارگان نیست. ترکیه دو موضوع و دغدغه مهم مرتبط با سوریه دارد: یکی بحث امنیت و دیگری موضوع پناهجویان.

در موضوع امنیت، ما ی.پ.گ و نهادهای اقماری پ.ک.ک را به عنوان تهدید شناسایی می کنیم. این تهدید امنیتی جدی، از تحرکات و حملات تروریستی YPG نشات می گیرد. این موضوع برای ترکیه بسیار مهم است و اساساً میزان اهمیت آن، فراتر از آن چیزی است که درک و تصور می شود.

اقدامات تروریستی آنان از خاک سوریه تا سرزمین های ما تداوم یافته و این برای ترکیه اهمیت حیاتی دارد. ما می بینیم که YPG دقیقاً در آن سوی مرزهای ما برای تاسیس نوعی از شبه دولت و کشورداری تلاش می کند. آنها در حال حاضر 30 تا 35 درصد از سوریه را تحت کنترل دارند. نه تنها از نظر اهمیت قلمرو زمینی، بلکه از نظر جمعیت نیز در موقعیت بسیار مهمی هستند و  بین 6 تا 7 میلیون نفر در گستره جغرافیایی تحت کنترل آنها زندگی می کنند.

این را هم فراموش نکنیم که نزدیک به 95 درصد نفت سوریه در مناطق تحت کنترل YPG است.

بگذارید به  این نکته مهم نیز اشاره کنم که مناطق مهمی از کشور که اصطلاحاً به آنها انبار غله و حبوبات سوریه می گویند، در استان حسکه و در قلمرو همان نیروهای اقماری پ.ک.ک است.  

حتی مناطق مهم آبی و تاسیسات مربوط به سدهای سوریه در اختیار آنها است.  به عبارت دیگر، YPG منطقه ای را در اختیار دارد که بخش بسیار مهمی از ثروت کشور سوریه را شامل می شود. 911 کیلومتر. اگر اشتباه نکنم YPG در یک مسیر طولانی به درازای خط 400 کیلومتری مرز، درست مجاور و  مقابل ماست. همه اینها فاکتورهای مهمی هستند که جنبه امنیتی این موضوع  را تشکیل می دهند و این باعث می شود که مساله سوریه برای ترکیه اهمیت امنیتی بالایی داشته باشد.

و اما بگذارید به مساله دوم بپردازم: موضوع آوارگان یا پناهجویان. ببینید! طبق آمار رسمی نهادهای دولتی ما، در حال حاضر 3 و نیم میلیون نفر شهروند سوری در کشور ما زندگی می کنند. تا همین چند وقت پیش گفته می شد که با بهبود شرایط، آنان به  کشورشان برمی گردند. اما بر اساس محاسبات عینی و واقعی، واضح بود که چنین نخواهد شد و جمعیت قابل توجهی، باز نمی گردد.

از آغاز بحران تاکنون، نزدیک به 500 هزار کودک سوری در ترکیه به دنیا آمده اند. این کودکان، ترکیه را به عنوان یک کشور و میهن می شناسند. بسیاری از آنها ترکی صحبت می کنند. فردی که در 10 سالگی در سال 2011 به این کشور آمد، امروز 21 سال دارد. او به دانشگاه  می رود، او می خواهد کار و کاسبی کند و تجارتی راه بیندازد، بنابراین زندگی اش را اینجا بنا کرده است.

وقتی به تحقیقات انجام شده توسط سازمان های سوری نگاه می کنید، می بینید که بخش قابل توجهی از سوری ها می گویند: «بله، ما حاضریم از ترکیه به سوریه برگردیم. اما الان نه. بعداً!» مساله پناهجویان به موضوع سیاست داخلی ترکیه تبدیل شده است.

بدون شک با نزدیک شدن به انتخابات، این موضوع با شدت بیشتری در دستور کار قرار خواهد گرفت. این نیز نگران کننده است زیرا موضوعاتی که از این طریق به عنوان دستمایه سیاست استفاده می شود، همیشه ابعاد متفاوتی پیدا می کند و می تواند آثار بسیار منفی و مخربی داشته باشد.

این دو موضوع، یعنی هم دغدغه امنیتی و هم موضوع پناهجویان، عصب های سیاسی و امنیتی ترکیه را به شکل جدی درگیر می کند. میزان اهمیت این مساله، با هیچکدام از مسائل دیگر ما قابل مقایسه نیست.

به عنوان مثال، بهبود روابط با مصر در واقع برای ترکیه یک مساله بسیار مهم است. این موضوع، ابعاد بسیاری دارد از جمله پیامد مثبت بهبود روابط بین دو کشور در مدیترانه شرقی، برخورداری از پس زمینه تاریخی و منافع اقتصادی و تجاری و چندین موضوع دیگر.

اما مصر هرگز موضوعی نیست که بتواند به طور جدی، بر  سیاست داخلی و مسائل امنیت ملی ترکیه اثر بگذارد و نفوذ کند. مصر بیشتر یک موضوع سیاست خارجی است. اما سوریه این گونه نیست. موضوع امنیت و همچنین مساله پناهجویان سوری، از موضوعاتی هستند که مستقیماً اعصاب ترکیه را به هم می زند و اثرگذاری این مسائل، می تواند کاری کند که یک سیاستمدار در انتخابات رای بیاورد یا رای از دست بدهد.

به همین خاطر رئیس جمهور گفت: «استفاده از مکانیسم دیپلماسی را نمی توان به طور کامل کنار گذاشت.»

در زبان انگلیسی یک عبارت جالب داریم. می گویند:«دیر رسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است.»  (Better Late Than Never) به هر حال اکنون می بینیم که در این زمینه، تمایلی از سوی طرف ترکیه وجود دارد. به نظر می رسد که حزب حاکم، می خواهد تا قبل از انتخابات، بار خود را سبک تر کند.

در بخش بعدی مصاحبه خانم دیدم اوزل تومر دبیر هیات تحریریه روزنامه ملیت با عمر اُنهُن سفیر سابق ترکیه در دمشق، به فرمول پیشنهادی ترکیه در دوران آغاز بحران سوریه به بشار اسد پرداخته می شود. همچنین به این اشاره خواهد شد که موانع اصلی بر سر راه عادی سازی روابط آنکارا – دمشق کدامند و از دید سفیر ترکیه، دولت بشار اسد، چه نگاهی به معارضین دارد.

ادامه دارد....

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

واکنش سازمان عفو بین الملل به حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو

واکنش سازمان عفو بین الملل به حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو
2024-11-22T14:00:45+03:30
سازمان عفو بین الملل به صدور حکم دادگاه لاهه علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآف گالانت وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد.

ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو

ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو
2024-11-22T13:20:47+03:30
نخست وزیر یک کشور اروپایی در تصمیمی عجیب و ضد رای دیوان کیفری بین المللی اعلام کرد که نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به کشورش دعوت خواهد کرد.

تقویت روز افزون روابط روسیه و افغانستان در پس‌زمینه بحران اوکراین

تقویت روز افزون روابط روسیه و افغانستان در پس‌زمینه بحران اوکراین
2024-11-22T12:40:44+03:30
روابط روسیه و افغانستان با وجود تمام مشکلات در حال رسیدن به سطح مثبت و جدیدی از توسعه است.

تحلیلگر صهیونیست:حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای اسرائیل دارد

تحلیلگر صهیونیست:حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای اسرائیل دارد
2024-11-22T12:14:00+03:30
یکی از تحلیلگران صهیونیست اعلام کرد که حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای این رژیم به همراه خواهد داشت.

حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟

حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟
2024-11-22T11:47:26+03:30
صدور حکم بازداشت «نتانیاهو» و «گالانت» از سوی دیوان کیفری بین‌المللی جدا از بُعد حقوقی، پیام‌ها و تاثیرهای سیاسی داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی برای این دو نفر...

واکنش پکن به دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت

واکنش پکن به دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت
2024-11-22T10:54:05+03:30
وزارت خارجه چین به دستور بازداشت دو مقام صهیونیست از سوی دیوان کیفری بین المللی واکنش نشان داد.

واکنش چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعی عراق به حکم دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو

واکنش چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعی عراق به حکم دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو
2024-11-22T10:40:43+03:30
چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعه عراق به تصمیم دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر صدور حکم بازداشت نخست وزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق این رژی...

ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا پم باندی را معرفی کرد

ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا پم باندی را معرفی کرد
2024-11-22T10:14:03+03:30
رئیس جمهوری منتخب آمریکا وزیر دادگستری جدید این کشور را مشخص کرد.

واکنش گوترش به رای دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو

واکنش گوترش به رای دیوان کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو
2024-11-22T09:34:05+03:30
دبیر کل سازمان ملل به رای دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو و گالانت واکنش نشان داد.

شهادت شماری دیگر از فلسطینی‌ها بر اثر حملات رژیم صهیونیستی

شهادت شماری دیگر از فلسطینی‌ها بر اثر حملات رژیم صهیونیستی
2024-11-22T09:07:25+03:30
حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف غزه ادامه دارد و بر اثر آن شماری شهید شدند.

روند صعودی بهای نفت/ جهش قیمت طلا در بازار فلزات گران‌بها

روند صعودی بهای نفت/ جهش قیمت طلا در بازار فلزات گران‌بها
2024-11-22T08:40:43+03:30
بهای نفت خام در بازار انرژی و طلا در بازار فلزات گران‌بها در معاملات امروز شاهد روند صعودی بود.

انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب‌الله

انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب‌الله
2024-11-22T08:27:46+03:30
حزب‌الله همزمان با حملات موشکی خود به سمت صهیونیستها تحرکات نظامیان رژیم صهیونیستی را نیز ناکام گذاشت و در مقابل ارتش اشغالگر، خشم خود را از شکست در جبهه ها ...

انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب الله

انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب الله
2024-11-22T08:14:03+03:30
حزب الله همزمان با حملات موشکی خود به سمت صهیونیستها تحرکات نظامیان رژیم صهیونیستی را نیزناکام گذاشت و در مقابل ارتش اشغالگر، خشم خود را از شکست در جبهه ها ب...

نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت

نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
2024-11-22T07:20:50+03:30
نماینده دائم ایران در سازمان‌های مستقر در وین از تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام انتقاد کرد.

شورای حکام قطعنامه‌ای علیه برنامه هسته‌ای ایران صادر کرد

شورای حکام قطعنامه‌ای علیه برنامه هسته‌ای ایران صادر کرد
2024-11-22T07:20:49+03:30
شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ای علیه برنامه هسته‌ای ایران صادر کرد.

روند صعودی بهای نفت/ جهش بهای طلا در بازار فلزات گران‌بها

روند صعودی بهای نفت/ جهش بهای طلا در بازار فلزات گران‌بها
2024-11-22T07:20:48+03:30
بهای نفت خام در بازار انرژی و طلا در بازار فلزات گران‌بها در معاملات امروز شاهد روند صعودی بود.

روند صعودی بهای نفت / جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها

روند صعودی بهای نفت / جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
2024-11-22T05:34:05+03:30
بهای نفت خام در بازار انرژی و طلا در بازار فلزات گرانبها در معاملات امروز شاهد روند صعودی بود.

تحریم‌های احتمالی آمریکا علیه دیوان بین المللی کیفری

تحریم‌های احتمالی آمریکا علیه دیوان بین المللی کیفری
2024-11-22T03:47:21+03:30
سخنگوی کاخ سفید از احتمال تحریم دیوان بین المللی کیفری به دلیل مواضع ضدصهیونیست خبر داد.

نماینده ایران: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت

نماینده ایران: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
2024-11-22T01:47:21+03:30
نماینده دائم ایران در سازمان‌های مستقر در وین از تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام انتقاد کرد.

حمله به سرزمین‌های اشغالی از جانب عراق و یمن

حمله به سرزمین‌های اشغالی از جانب عراق و یمن
2024-11-22T00:14:01+03:30
منابع صهیونیست از حمله به سرزمین‌های اشغالی از جانب عراق و یمن خبر دادند.

تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس

تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
2024-11-22T00:14:01+03:30
آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه ضدایرانی را به تصویب رساند.

بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هسته‌ای ایران

بیانیه مشترک کشورهای جهان در حمایت از برنامه هسته‌ای ایران
2024-11-21T23:47:20+03:30
۸ کشور جهان با صدور بیانیه‌ای از ایران در برابر زیاده خواهی‌های کشورهای غربی حمایت کردند.

روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود

روسیه: معلوم نیست امشب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام رأی گیری شود
2024-11-21T23:20:41+03:30
میخائیل اولیانوف اعلام کرد مشخص نیست که قطعنامه ضدایرانی غرب امشب در شورای حکام به رأی گذاشته شود.

هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه

هلاکت یک نظامی دیگر صهیونیست در شمال غزه
2024-11-21T22:27:22+03:30
ارتش رژیم صهیونیستی از هلاکت یک نظامی خود در حمله رزمندگان فلسطینی خبر داد.‌

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صوت را با موفقیت آزمایش کردیم
2024-11-21T22:00:43+03:30
رئیس جمهور روسیه در سخنان امروز خود از آزمایش جدیدترین موشک بالستیک این کشور خبر داد.

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم

پوتین: جدیدترین موشک بالستیک مافوق صورت را با موفقیت آزمایش کردیم
2024-11-21T21:47:21+03:30
رئیس جمهور روسیه در سخنان امروز خود از آزمایش جدیدترین موشک بالستیک این کشور خبر داد.

ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان

ادعای مسئولان صهیونیستی و آمریکایی درباره آتش بس لبنان
2024-11-21T21:20:41+03:30
منابع صهیونیستی و آمریکایی مدعی پیشرفت روند دستیابی به آتش بس در لبنان شدند.

وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت می‌شود

وزیر دفاع ایتالیا: اگر نتانیاهو وارد ایتالیا شود بازداشت می‌شود
2024-11-21T21:20:41+03:30
وزیر دفاع ایتالیا از بازداشت نخست وزیر رژیم صهیونیستی در صورت ورود به این کشور خبر داد.

کانادا: به تمام حکم‌های دادگاه‌های بین‌المللی پایبند هستیم

کانادا: به تمام حکم‌های دادگاه‌های بین‌المللی پایبند هستیم
2024-11-21T20:27:24+03:30
نخست وزیر کانادا به صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت واکنش نشان داد.

انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بین‌المللی احترام می‌گذاریم

انگلیس: به استقلال دیوان کیفری بین‌المللی احترام می‌گذاریم
2024-11-21T20:27:23+03:30
سخنگوی نخست وزیر انگلیس صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت را تأیید کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)