میرنیوز

سد النهضه تهدیدی خطرناک برای سرزمین فراعنه/ بستن شریان حیاتی نیل به روی مصری ها سابقه دیرینه دارد

سد النهضه تهدیدی خطرناک برای سرزمین فراعنه/ بستن شریان حیاتی نیل به روی مصری ها سابقه دیرینه دارد 2022-08-15T14:05:28+04:30

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، شاید بسیاری از شما مصیبت المستنصریه را شنیده باشید، قحطی بزرگی که هفت سال متوالی مصر را در زمان سلطنت خلیفه عباسی المستنصر بالله، در آغاز نیمه دوم قرن پنجم هجری فرا گرفت و آن را به بیابان تبدیل کرد. مردم بر اثر قحطی هلاک شدند، و حتی خود خلیفه المستنصر را تحت تاثیر گرسنگی قرار داد، چنانکه برخی از روایات نشان می دهد. اما چیزی که خیلی ها نمی دانند این است که علت این قحطی بزرگ این است که پادشاه حبشه آب نیل را از مصر قطع کرد و او نظر خود را تغییر نداد و مصر سال ها طعمه تشنگی و گرسنگی شد تا اینکه با فشار پدرسالار قبطی اجازه داد دوباره آب در نیل جاری شود.

راهب مسیحی گور دانوس در کتاب خود می نویسد که در سال ۱۳۳۰ میلادی، سلطان مصر به اتیوپی ها مالیات پرداخت می کرد تا اجازه دهند آب نیل به مصر سرازیر شود و اتیوپی ها اگر اراده می کردند،می توانستند مصر را به ویرانه تبدیل کنند. در سال ۱۳۸۴ میلادی، سیمون سیگولی مورخ، اشاره می‌کند که اگر پادشاه حبشه مسیر یکی از رودخانه‌ های کشورش را باز کند، قاهره، اسکندریه و تمام سرزمین مصر غرق خواهند شد.

همچنان مقوله مورخ یونانی هرودوت که گفته بود «مصر موهبت نیل است» برای تفسیر زندگی در مصر و حتی تبیین دلایل ظهور، رشد و پیشرفت تمدن در این کشور باستانی که یکی از قدیمی ترین تمدن های بشری است، معتبر است. هم اکنون اتیوپی در حال بهره برداری از بزرگترین سد بر روی رود نیل است که تهدیدی قریب‌الوقوع برای مصر، دولت، تاریخ و تمدن آن به شمار می‌رود. اما تاریخ به ما می‌گوید که این تلاش‌ها اولین بار در نوع خود نیستند، و در گذشته حبشه شبیه چنین تلاش هایی را انجام داده بود تا آب نیل را از رسیدن به مصر به ویژه در دوره های اختلاف سیاسی بین دو کشور، باز دارد.

روابط مصر و حبشه

مصر و حبشه (اتیوپی امروزی)از زمان گذشته و به ویژه در اوسط قرن چهارم میلادی که هر دو کشور تحت تاثیر کلیسای قبطی(ارتودکس) پیرو دین مسیحیت شدند، باهم روابط سیاسی و دینی داشتند.

چند قرن بعد از آن نگذشت تا اینکه مصر در سال ۶۴۳ میلادی اسلام را پذیرفت، در حالی که حبشه اسلام را قبل از آن و در سال ۶۱۵ میلادی پذیرا شده بود. در این دوره روابط نسبتا دوستانه ای میان این دو کشور برقرار بود.تا اینکه از قرن چهاردهم میلادی، پادشاهان حبشه تحت تاثیر کلیسای ارتودکس به دین مسیحیت گرویدند و در پیام‌های تهدید آمیز خود به مصر لحن جدیدی را آغاز کردند. حبشه در این زمان برای اولین بار قصد خود مبنی بر ساخت سد بر روی رود نیل و قطع آب مصر را مطرح کرد. آن ها چنین پیامی برای سلاطین مصر می فرستادند،« سرچشمه رود نیل که اساس مصر است، در کشور ما قرار دارد و می توانیم آن را ببندیم». از سوی دیگر، سلاطین ممالیک مصر که در آن زمان بسیار قدرتمندتر از حبشه بودند، به این پیام ها با دید تمسخر و کنایه نگاه می کردند.

در این راستا، شهاب الدین احمد بن علی قلقشندی(۷۵۶-۸۲۱ق ) مورخ معاصر می نویسد که جبرا مصقل پادشاه حبشه در قرن چهاردم میلادی، نامه ای به سلطان النصیر محمد بن قلاوون در مصر فرستاد و تهدید کرد که اگر با مسیحی های مصر به درستی برخورد نشود، مسلمانان حبشه را مورد آزار و اذیت قرار می دهد و آب نیل را قطع خواهد کرد . چون نیروی او نتوانست مانع از جریان نیل شود، تهدید خود را مبنی بر آزار و اذیت مسلمانان حبشه عملی کرد.

زرء یعقوب پادشاه حبشه تهدید می کند که رود نیل را مسدود خواهد کرد

پادشاه حبشه زرء یعقوب بن داوود (۱۴۳۴-۱۴۶۸م) به ظلم شدیدش در آزار و اذیت مسلمانان در کشورش معروف بود و بیش از پیشینیانش از مصر نفرت داشت و همین نفرت، او را به فکر جدایی کلیسای حبشی از کلیسای مصر و پیوند آن با کلیسای روم انداخت تا از حمایت معنوی پاپ و کشورهای اروپایی برخوردار شود.

پس از آنکه زرء یعقوب از ائتلاف خود با کشورهای اروپایی اطمینان خاطر یافت، برای سلطان وقت مصر «الظاهر جقمق» پیام فرستاد: « بر شما پوشیده نیست که آب رود نیل از سرزمین ما به سمت شما جاری می شود و ما توانایی آن را داریم تا از آب زیادی که برای کشور شما می رود، جلوگیری کنیم، زیرا ما مناطقی در بالادست داریم که می توانیم آب را قبل از اینکه به مصر برسد، به آن ها منتقل کنیم و جز ترس از خدای متعال و ترحم برای بندگان خدا، هیچ چیزی مانع ما از این کار نمی شود، پس آنچه را باید به شما گفتیم».

این پیام تکرار پیام‌های پادشاهان سابق حبشه بود که به مصر فرستاده بودند و نیل را کارتی برای فشار بر سیاست مصر در قبال اقلیت‌ها می‌دانستند و با اینکه مصر در آن زمان بسیار قدرتمندتر از حبشه بود اما جقمق سلطان مصر برای جلوگیری از آزار و اذیت مسلمانان حبشه دست به اقدام نظامی نمی کرد. او برای حفظ و تضمین امنیت مسلمانان مظلوم حبشه، نامه ای به زرء یعقوب به همراه هدیه ای بدست سفیر خود یحیی بن احمد بن شادبک فرستاد.

بنابراین به نظر می‌رسد که ایده ساختن سدی که مانع از رسیدن آب‌های رود نیل به قاهره می‌شود، محصول تاریخ معاصر نیست، بلکه ریشه‌های تاریخی کهن خود را دارد، تا جایی که برخی از مورخان معتقدند که قحطی المستنصریه که در عصر فاطمیه رخ داد و ده ها هزار مصری را از بین برد، از حبشی ها بود که در آن دوره از ورود آب های نیل جلوگیری کردند. اگرچه تهدید حبشه برای قطع آب مصر در طول قرن‌های بعد متوقف نشد، اما قدرت دولت مصر آن را از اجرای تهدیدات خود باز داشت.امروزه، اتیوپی در حال بهره برداری از سد النهضه است و این امر مصر را با خطر کاهش آب تهدید می‌کند وممکن است بر تاریخ مبارزات طولانی آنها برای حفظ جریان نیل که مایه حیات این کشور باستانی است، خاتمه دهد.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

روسیه: کارگاه مونتاژ پهپادهای اوکراین منهدم شدند

روسیه: کارگاه مونتاژ پهپادهای اوکراین منهدم شدند
2025-02-16T20:29:42+03:30
وزارت دفاع روسیه امروز درباره روند عملیات ویژه نظامی مسکو در اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرد: کارگاه مونتاژ پهپادهای اوکراین منهدم شدند.

شیخ نعیم قاسم: نقشه «ترامپ» علیه غزه نسل‌کشی سیاسی است

شیخ نعیم قاسم: نقشه «ترامپ» علیه غزه نسل‌کشی سیاسی است
2025-02-16T20:29:42+03:30
دبیرکل حزب‌الله لبنان با اشاره به خصوصیات رهبران شهید این حزب، طرح رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر تخلیه نوار غزه و اشغال این باریکه را به شدت محکوم کرد.

شیخ نعیم قاسم: نقشه «ترامپ» علیه ساکنان غزه نسل‌کشی سیاسی است

شیخ نعیم قاسم: نقشه «ترامپ» علیه ساکنان غزه نسل‌کشی سیاسی است
2025-02-16T20:16:20+03:30
دبیرکل حزب‌الله لبنان با اشاره به خصوصیات رهبران شهید این حزب، طرح رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر تخلیه نوار غزه و اشغال این باریکه را به شدت محکوم کرد.

دبیرکل حزب‌الله لبنان: طرح ترامپ مبنی بر کوچاندن فلسطینی‌ها را به شدت رد می‌کنیم

دبیرکل حزب‌الله لبنان: طرح ترامپ مبنی بر کوچاندن فلسطینی‌ها را به شدت رد می‌کنیم
2025-02-16T20:03:01+03:30
دبیرکل حزب الله لبنان با اشاره به خصوصیات رهبران شهید این حزب، طرح رئیس جمهور آمریکا را مبنی بر تخلیه نوار غزه و اشغال این باریکه به شدت محکوم کرد.

دبیرکل حزب‌الله لبنان: رهبرانِ شهید مقاومت همواره از پیروزی صحبت می‌کردند

دبیرکل حزب‌الله لبنان: رهبرانِ شهید مقاومت همواره از پیروزی صحبت می‌کردند
2025-02-16T19:52:58+03:30
دبیرکل حزب الله لبنان با اشاره به خصوصیات رهبران شهید این حزب بر لزوم آمادگی برای قرار گرفتن زیر پرچم حضرت مهدی(عج) تاکید کرد.

زلنسکی: روسیه به ناتو حمله خواهد کرد!

زلنسکی: روسیه به ناتو حمله خواهد کرد!
2025-02-16T19:52:44+03:30
رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه ای ادعا کرد: روسیه به ناتو حمله خواهد کرد!

ویتکاف: مرحله دوم توافق آتش‌بس در غزه قطعا آغاز می‌شود؛ اما پیچیده‌تر است

ویتکاف: مرحله دوم توافق آتش‌بس در غزه قطعا آغاز می‌شود؛ اما پیچیده‌تر است
2025-02-16T19:11:14+03:30
فرستاده ویژه آمریکا در منطقه غرب آسیا در مصاحبه ای اعلام کرد: مرحله دوم توافق آتش‌بس در غزه قطعا آغاز می‌شود؛ اما پیچیده‌تر است.

هشدار حماس نسبت به نقض مکرر آتش‌بس در غزه

هشدار حماس نسبت به نقض مکرر آتش‌بس در غزه
2025-02-16T18:56:27+03:30
جنبش حماس با صدور بیانیه‌ای نسبت به اقدامات رژیم صهیونیستی در نقض مکرر آتش‌بس در نوار غزه واکنش نشان داد.

موافقت کابینه رژیم صهیونیستی با انتصاب رئیس جدید ستاد ارتش

موافقت کابینه رژیم صهیونیستی با انتصاب رئیس جدید ستاد ارتش
2025-02-16T18:30:34+03:30
کابینه رژیم صهیونیستی انتصاب ایال زامیر به عنوان رئیس جدید ستاد ارتش این رژیم را تأیید کرد.

هشدار حماس نسبت به نقض مکرر آتش بس در غزه

هشدار حماس نسبت به نقض مکرر آتش بس در غزه
2025-02-16T18:30:32+03:30
جنبش حماس با صدور بیانیه‌ای نسبت به اقدامات رژیم صهیونیستی در نقض مکرر آتش بس در نوار غزه واکنش نشان داد.

رویترز: ۵ بانک و ۳ شرکت عراقی از معاملات دلاری منع خواهند شد

رویترز: ۵ بانک و ۳ شرکت عراقی از معاملات دلاری منع خواهند شد
2025-02-16T18:30:32+03:30
خبرگزاری رویترز در خبری اختصاصی از وضع محدودیت های جدیدی علیه ۵ بانک و ۳ شرکت این کشور در خصوص انجام معاملات دلاری خبر داد.

هشدار ایهود باراک در خصوص بازگشت به جنگ در غزه

هشدار ایهود باراک در خصوص بازگشت به جنگ در غزه
2025-02-16T18:03:01+03:30
نخست‌وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در خصوص احتمال بازگشت تل آویو به جنگ در غزه هشدار داد.

آمریکا موضع خود درباره حمایت از استقلال تایوان را تغییر داد

آمریکا موضع خود درباره حمایت از استقلال تایوان را تغییر داد
2025-02-16T18:03:01+03:30
رویترز در گزارشی فاش کرد که وزارت امور خارجه آمریکا بیانیه عدم حمایت از استقلال جزیره تایوان در وبگاه خود را حذف کرده است.

بیانیه ارتش لبنان در خصوص سرکوب معترضان در فرودگاه بیروت

بیانیه ارتش لبنان در خصوص سرکوب معترضان در فرودگاه بیروت
2025-02-16T17:49:39+03:30
ارتش لبنان در خصوص اقدام نظامیان این کشور علیه معترضان که در مسیر فرودگاه بین‌المللی بیروت دست به اعتراضات مسالمت‌آمیز زده بودند، بیانیه‌ای صادر کرد.

پسکوف: روسیه در تله وعده‌های دروغین غرب نمی‌افتد

پسکوف: روسیه در تله وعده‌های دروغین غرب نمی‌افتد
2025-02-16T17:23:01+03:30
سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه (کرملین) امروز در سخنانی اعلام کرد: فریبکاری غرب با توافقات مینسک درسی برای روسیه شد که به مسکو در آینده برای دفاع بهتر از منا...

بیانیه پایانی نشست سران اتحادیه آفریقا در محکومیت شدید رژیم صهیونیستی

بیانیه پایانی نشست سران اتحادیه آفریقا در محکومیت شدید رژیم صهیونیستی
2025-02-16T17:09:41+03:30
سی و هشتمین اجلاس سران اتحادیه آفریقا که طی دو روز در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی برگزار شد، با صدور بیانیه پایانی به کار خود پایان داد.

مسکو: اوکراین ۲۳۰ نظامی خود را در محور کورسک از دست داد

مسکو: اوکراین ۲۳۰ نظامی خود را در محور کورسک از دست داد
2025-02-16T16:43:02+03:30
وزارت دفاع روسیه در بیانیه ای اعلام کرد: طی شبانه روز گذشته نیروهای مسلح اوکراین در محور کورسک ۲۳۰ نیروی نظامی خود را از دست دادند.

وزیر خارجه هند: دیدار خوبی با «عراقچی» داشتم

وزیر خارجه هند: دیدار خوبی با «عراقچی» داشتم
2025-02-16T16:16:21+03:30
وزیر خارجه هند با انتشار پیامی اعلام کرد: دیدار خوبی با وزیر خارجه ایران داشتم؛ درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقه با یکدیگر صحبت کردیم.

تخریب ۲۸۰ هزار واحد مسکونی در غزه

تخریب ۲۸۰ هزار واحد مسکونی در غزه
2025-02-16T16:03:08+03:30
وزارت اشتغال و مسکن غزه اعلام کرد که حملات رژیم صهیونیستی به این منطقه باعث تخریب بیش از ۲۸۰ هزار واحد مسکونی شده است.

یدیعوت آحارونوت: ارتش اسرائیل طی روزهای آینده از جنوب لبنان خارج می‌شود

یدیعوت آحارونوت: ارتش اسرائیل طی روزهای آینده از جنوب لبنان خارج می‌شود
2025-02-16T16:03:07+03:30
رسانه‌های عبری اعلام کردند ارتش این رژیم طی روزهای آتی از جنوب لبنان خارج می‌شود؛ اما همچنان خواستار حضور در پنج نقطه راهبردی مرزی با لبنان است.

ادعاهای تکراری وزیرخارجه آمریکا علیه ایران پس از دیدار با نتانیاهو

ادعاهای تکراری وزیرخارجه آمریکا علیه ایران پس از دیدار با نتانیاهو
2025-02-16T15:49:39+03:30
وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از دیدار با وی در اراضی اشغالی به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

یدیعوت آحارانوت: ارتش اسرائیل طی روزهای آینده از جنوب لبنان خارج می‌شود

یدیعوت آحارانوت: ارتش اسرائیل طی روزهای آینده از جنوب لبنان خارج می‌شود
2025-02-16T15:36:26+03:30
رسانه‌های عبری اعلام کردند ارتش این رژیم طی روزهای آتی از جنوب لبنان خارج می‌شود؛ اما همچنان خواستار حضور در پنج نقطه راهبردی مرزی با لبنان است.

نتانیاهو: با وزیر خارجه آمریکا درباره ایران گفتگو کردم

نتانیاهو: با وزیر خارجه آمریکا درباره ایران گفتگو کردم
2025-02-16T15:23:03+03:30
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با وی در اراضی اشغالی به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

ادعای شبکه سعودی درباره طرح ترامپ برای مذاکره مستقیم و محرمانه با ایران

ادعای شبکه سعودی درباره طرح ترامپ برای مذاکره مستقیم و محرمانه با ایران
2025-02-16T15:10:03+03:30
شبکه سعودی الحدث در گزارشی به نقل از یک منبع اروپایی مدعی شد که رئیس جمهور آمریکا در صدد مذاکره مستقیم و محرمانه با ایران است.

وزارت مسکن غزه: تخریب ۲۸۰ هزار واحد مسکونی در غزه

وزارت مسکن غزه: تخریب ۲۸۰ هزار واحد مسکونی در غزه
2025-02-16T14:29:47+03:30
وزارت اشتغال و مسکن غزه اعلام کرد که حملات رژیم صهیونیستی به این منطقه باعث تخریب بیش از ۲۸۰ هزار واحد مسکونی شده است.

کرملین: روسیه و آمریکا از حالا به بعد روی صلح تمرکز می‌کنند نه جنگ

کرملین: روسیه و آمریکا از حالا به بعد روی صلح تمرکز می‌کنند نه جنگ
2025-02-16T14:29:46+03:30
سخنگوی کرملین با اشاره به تماس تلفنی اخیر روسای جمهور روسیه و آمریکا، گفت که این دو کشور از حالا به بعد روی صلح تمرکز خواهند کرد.

تبلیغ رمزارز جنجالی، رئیس جمهور آرژانتین را در خطر استیضاح قرار داد!

تبلیغ رمزارز جنجالی، رئیس جمهور آرژانتین را در خطر استیضاح قرار داد!
2025-02-16T14:29:45+03:30
رئیس جمهور آرژانتین به دلیل آنچه تبلیغات برای یک رمزارز در حساب کاربری وی در «ایکس» در خطر استیضاح قرار گرفت.

هزینه سنگین اروپا در اعتماد به آمریکا

هزینه سنگین اروپا در اعتماد به آمریکا
2025-02-16T14:29:45+03:30
اعتماد بروکسل به کاخ سفید تا جایی پیش رفته که کشورهای اروپایی «امنیت»  و «اقتصاد انرژی پایه» خود را هم به آمریکا گره زدند.

۲ تصادف در ایالت سند پاکستان با ۶۱ کشته و مصدوم

۲ تصادف در ایالت سند پاکستان با ۶۱ کشته و مصدوم
2025-02-16T13:09:46+03:30
وقوع دو تصادف جداگانه در ایالت سِند در کشور پاکستان به کشته و مصدوم شدن بیش از ۶۰ نفر منجر شد.

رسانه‌های عبری: نتانیاهو به دنبال شکست مرحله دوم آتش بس در غزه است

رسانه‌های عبری: نتانیاهو به دنبال شکست مرحله دوم آتش بس در غزه است
2025-02-16T13:09:46+03:30
رسانه‌های رژیم صهیونیستی اعلام کردند که نتانیاهو تلاش می‌کند تا مذاکرات مرحله دوم مبادله اسرا را به شکست بکشاند و قصد ندارد توافق را به طور کامل اجرا کند.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)