میرنیوز

تاثیر جنگ روسیه با اوکراین بر ارتقاء وزن ژئواستراتژیک دریای خزر

 تاثیر جنگ روسیه با اوکراین بر ارتقاء وزن ژئواستراتژیک دریای خزر 2022-08-13T11:23:59+04:30

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، دریای خزر در مسیر اصلی کریدورهای حمل‌ونقلی و ترانزیتی معتبر و قدیمی همچون کریدور شمال – جنوب، کریدور دریای خزر - دریای سیاه و ترانس کاسپین واقع شده و همچنین ایفای نقش محوری و کانونی در سایر مسیرهای جدید و کریدورهای نوظهور را برعهده دارد.

دستاوردهای سیاسی و اقتصادی توسعه مسیر تجاری خزر برای ایران

اکثر کالاهای صادراتی ایران به روسیه، کشورهای آسیای مرکزی و حاشیه خزر، از مرز زمینی کشورهای واسطه ترکمنستان یا آذربایجان و گرجستان صورت می‌گیرد که به دلایل مختلف داخلی و خارجی شامل موضوعات گمرکی، کاغذ بازی های اداری و بازی های سیاسی، استفاده از مسیرهای کنونی به مانع بزرگی بر سر راه افزایش صادرات غیرنفتی ایران به این مناطق تبدیل شده تا جاییکه در برخی موارد توجیه اقتصادی صادرات در برخی مواقع از میان رفته است.

لذا منافع ایران از فعال‌سازی مسیر ترانزیت دریای خزر را در دو حوزه «سیاسی-امنیتی» و «اقتصادی» می‌توان مورد ارزیابی قرار داد.

سیاسی- امنیتی: در سال‌های اخیر با گسترش مناسبات ترکیه- آذربایجان و آذربایجان- رژیم صهیونیستی موانع بسیاری در مسیر ترانزیت زمینی ایران به سمت روسیه و همچنین کریدور شمال ـ جنوب و شرق ـ غرب قرار داده شده است. اما ایران با افزایش توان حمل‌ونقل دریایی خود در خزر می‌تواند بر این سیاست ها فائق آید. 

در واقع فعال‌سازی مسیر ترانزیت جمهوری اسلامی ایران در خزر منجر به حذف آذربایجان از محور ترانزیت ایران و کاهش وزن ژئوپلیتیک باکو خواهد شد. ترکیه را که می‌خواهد دسترسی ایران برای تجارت با کشورهای اوراسیا را قطع کند بی‌نصیب خواهد گذاشت، قدرت چانه‌زنی ایران در دریای خزر را افزایش خواهد داد و نقش و نفوذ ایران در منطقه اوراسیا تقویت خواهد شد.

اقتصادی: حمل‌ونقل دریایی دارای مزیت‌هایی از جمله هزینه پایین جابه‌جایی و سرعت عمل در رساندن کالا است. کریدور شمال - جنوب ارز آوری و اشتغال زایی مناسبی برای کشور به دنبال خواهد داشت.

مسیر خزر، راه را برای حمل‌ونقل کالا از کشورهای جنوب شرقی آسیا که مهم‌ترین آنها کشور هند است، به سمت روسیه و شمال اروپا کوتاه‌تر می‌کند و مشکلات و ریسک‌های استفاده از کانال سوئز را برای این کشورها از بین خواهد برد.

افزایش تجارت از مسیر حمل‌ونقل دریایی به جای حمل‌ونقل زمینی به روسیه، باعث خواهد شد آذربایجان به‌ عنوان کشور واسطه حذف شده و با هزینه و زمان کمتری به‌طور مستقیم به بنادر روسیه در دریای خزر دسترسی داشته باشیم.

در این میان یکی از بنادر مهم روسیه ماخاچ قلعه است که ارتباط کشتیرانی ایران با این بندر، یعنی دسترسی به قفقاز شمالی که موجب می‌شود ایران از این طریق به استان‌های چچن، داغستان، نالچیک تا سوچی و دریای سیاه متصل شود.

در طرف دیگر ارتباط با بندر آکتائو فرصتی را برای ایران فراهم می‌سازد تا از طریق این بندر و خط ریلی گسترده آن به کشورهای آسیای مرکزی که محصور در خشکی هستند نیز دست پیدا کرده و این کشورها را نیز به خلیج فارس و آب‌های آزاد وصل کند.

افزایش ناوگان کشتیرانی در خزر در ذیل تحریم‌ها نیز قرار نخواهد گرفت و از طرف دیگر بستر مناسبی برای افزایش تجارت ایران در منطقه خزر خواهد شد.

نقش کریدورهای شمال ـ جنوب و شرق ـ غرب، در کاهش انحصارطلبی اقتصادی غرب

بحران اقتصادی کنونی جهان از بزرگترین بحران های اقتصادی پس از پایان جنگ جهانی دوم محسوب می شود. از یک سو همه‌گیری کرونا منجر به کاهش شدید تولید و تجارت جهانی شده و از سوی دیگر جنگ هیبریدی که غرب علیه روسیه به راه انداخته است، بیشترین تأثیر منفی را بر اقتصاد جهانی به دنبال داشته است که در نتیجه آن، زنجیره های فناوری مختل شده اند، حمل و نقل بین المللی بار به ویژه حمل و نقل دریایی در معرض تهدید است و بسیاری از کشورها درصدد عدم استفاده از دلار در مراودات تجاری خود هستند، لذا سیاست های تحریمی خودسرانه غرب منجر به آسیب به اقتصاد جهانی شده است.

ایالات متحده و متحدانش به منظور حفظ سلطه جهانی و سیاست های نو استعماری خود در حال تضعیف پایه های نظم جهانی (تجارت آزاد و مصونیت مالکیت) هستند که خود آن را ایجاد کرده اند.

جنگ ترکیبی غرب علیه روسیه و رویارویی فزاینده با چین، مسکو و پکن را وادار می کند که نه تنها به دنبال همگرایی سیاسی باشند، بلکه درصدد ایجاد راه های جدیدی در همکاری های اقتصادی از جمله در حوزه لجستیک نیز باشند. در این راستا، دو پروژه زیرساختی با اهمیت جهانی در قلمرو اوراسیا در حال اجرا هستند که شامل کریدور حمل و نقل «شرق-غرب» و «شمال-جنوب» است. 

نقش استراتژیک کریدور حمل و نقل شرق - غرب برای پکن

پکن با توجه به نیاز به تنوع بخشیدن به مسیرهای تجاری و جاه طلبی های ژئوپلیتیکی، مجبور است به دنبال مسیرهای جدیدی برای اطمینان از عرضه مستمر و امن کالا به جهان باشد که یکی از معتبرترین و امن ترین این مسیرها کریدور شرق-غرب است که شامل انتقال کالا از طریق مسیر زمینی از چین به سمت اروپا است.

در حال حاضر مسیر کاملاٌ زمینی از چین به اروپا یا از طریق روسیه، یا از طریق قزاقستان و روسیه و سپس از طریق بلاروس می‌گذرد. اما با توجه به جنگ میان روسیه و اوکراین و تحریم‌های غرب علیه روسیه و بلاروس، اولویت حمل‌ونقل چین، مسیری غیر از مسیر روسیه است.

بر این اساس، بهترین گزینه حمل کالا به بنادر قزاقستان و با عبور از دریای خزر سپس از طریق آذربایجان و ترکیه به اتحادیه اروپا است که این موضوع بر وجه استراتژیک دریای خزر افزوده است. 

مخاطرات مسیرهای جایگزین خزر در حمل کالا از چین به اروپا:

کشور روسیه , دریای خزر ,

کریدور حمل و نقل شمال - جنوب

یکی از پروژه های زیرساختی و استراتژیک در اوراسیا، کریدور حمل و نقل شمال-جنوب است که در حال حاضر بهترین و مقرون به صرفه ترین مسیر در کریدور شمال – جنوب، مبنی بر انتقال محموله از طریق دریا از هند به بندر عباس و از مسیر زمینی ایران به دریای خزر و از آنجا به بنادر روسیه می شود.

لذا در این مسیر، هند، ایران، روسیه و اتحادیه اروپا به هم متصل می شوند و مبتنی بر حمل و نقل چندوجهی با چندین جابجایی زمینی-دریایی است.

هم ایران و هم روسیه به کریدور شمال - جنوب نیازمندند که البته نوع این نیاز متفاوت است. ایران به عنوان یک انتفاع اقتصادی و ارتقای جایگاه ژئوپلتیکی خود به این کریدور نگاه می‌کند، ولی نیاز روسیه به این کریدور یک نیاز حیاتی است به طوری که اگر شریان‌های حیاتی روسیه به سمت اروپا و همچنین به بقیه نقاط جهان مسدود شود، تنها راه تنفس روسیه برای دسترسی به بسیاری از مناطق جهان، ایران خواهد بود؛ بنابر این، روس‌ها از نظر راهبردی به کریدور شمال - جنوب نیاز بیشتری دارند.

کشور روسیه , دریای خزر , مخاطرات مسیرهای جایگزین خزر در کریدور شمال - جنوب

برای این کریدور چندین مسیر وجود دارد، اما تنش در روابط هند و پاکستان، بی ثباتی مداوم در افغانستان و در نهایت، نیاز به عبور از چندین منطقه گمرکی به همراه پیچیدگی های اداری و کاغذ بازی، ایجاد کریدور از این مناطق را بسیار سخت و کم صرفه ساخته است.

راهبرد مسکو در تجهیز زیرساخت های بندری دریای خزر

کسب موفقیت در رقابت برای جریان حمل کالا، به امکانات بندری و زیرساخت‌های مرتبط از جمله دسترسی ریلی و جاده‌ای بستگی دارد. تجهیز و توسعه بنادر به منظور تفکیک کالا، یکی از پیچیده ترین ارکان حمل و نقل محسوب می شود.

در این زمینه روسیه به دلایل مختلف، در ساخت تأسیسات جدید بندری مدرن از سایر کشورهای حاشیه خزر عقب است. به دلایل مختلف ظرفیت فعلی جابجایی کالا در بنادر روسیه در دریای خزر 16 تا 17 میلیون تن در سال است: بندر قدیمی «مخاچ قلعه» در نزدیکی منطقه مسکونی واقع شده است در نتیجه گسترش آن دشوار است، بندر «آستاراخان» مملو از محموله های غلات است.

بندر جدید «اولیا» ظرفیت بار 6/1 میلیون تن در سال دارد. بندر جدید و امیدوار کننده «لاگان» در کالمیکیا با ظرفیت مرحله اول 5/12 میلیون تن در سال و ظرفیت کل 5/22 میلیون هنوز تکمیل نشده است.

از سوی دیگر، ظرفیت بندری آذربایجان 25 میلیون تن، قزاقستان 21 میلیون تن، ترکمنستان 17 میلیون تن، ایران 30 میلیون تن است. بنابر این علی رغم نیاز مبرم روسیه به توسعه زیرساخت‌های بنادر خود در خزر که پس از اعمال محدودیت‌های تحریمی و بسته شدن بنادر اروپا برای ناوگان روسیه اهمیت دوچندانی پیدا کرده است، در این زمینه از سایر کشورهای حاشیه خزر, عقب مانده است.

از این رو با توجه به اینکه مسکو معتقد است: ایران می تواند به دروازه ای برای صادرات و واردات کالا به روسیه تبدیل شود و گردش کالا میان دو کشور باید از 15 میلیون تن فعلی، در گام نخست به 30 میلیون تن و سپس به 50 میلیون تن در سال افزایش یابد، توسعه زیرساخت های بنادر و حمل و نقل ترکیبی در خزر، موضوعی راهبردی برای مسکو تلقی می شود که ولادیمیر پوتین شخصاً پیگیری جهت تسریع در عملیات ساخت آن را دنبال می کند.

در این خصوص پوتین،  در جلسه ای که در 24 اردیبهشت سال جاری برگزار شد بر ضرورت تسریع و غیرقابل قبول بودن هرگونه تاخیر تاکید داشت و خواستار توسعه زیرساخت های حمل کالا در خزر و افزایش ظرفیت بنادر شد.

نتیجه:

به منظور ارتقای جایگاه و تجارت ایران در دریای خزر، اتصال بنادر شمالی به شبکه ریلی و افزایش ناوگان کشتیرانی خزر و همچنین ساخت و استفاده از کشتی‌های کوچک همانند صنعت لنج‌سازی جنوب کشور در راستای تسریع در تکمیل ناوگان دریایی و پهلوگیری راحت در بنادر روسیه و افزایش سرعت حمل کالا، ضرورت دارد.

نقش کریدور شمال - جنوب برای تهران و مسکو فقط اقتصادی نیست بلکه راهبردی است و می‌تواند تعاملات و تناسبات ایران و روسیه را در سطوح مختلف افزایش و سطح در هم تنیدگی های سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی دو بازیگر را بالا ببرد.

درست است که روسیه از به لحاظ نظامی بر دریای خزر تسلط دارد، اما تضمین رقابت پذیری بدون ایجاد زیرساخت های مدرن غیرممکن است، به ویژه در شرایطی که مسیر خزر به ایران به عنوان دریچه ای جدید و حیاتی برای مسکو تلقی می شود.

بدیهی است از دست دادن مسیرهای ترانزیت خزر، منجربه کاهش قدرت نفوذ تهران و مسکو در منطقه خواهد شد. چراکه قزاقستان، آذربایجان و ترکیه، سهم بزرگی از جریان های ترانزیت بین المللی را در اختیار گرفته و در نتیجه نفوذ خود را در منطقه تقویت کرده اند.

در این زمینه از پنج کشور حاشیه خزر، دو کشور آذربایجان و قزاقستان، اعضای فعال سازمان کشورهای ترک زبان تحت نظارت ترکیه هستند و ترکمنستان نیز دارای وضعیت ناظر است و این به معنای نفوذ نسبی آنکارا در خزر است.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار جهانی

بلومبرگ از نقش آمریکا در توافق آتش‌بس لبنان پرده برداشت

بلومبرگ از نقش آمریکا در توافق آتش‌بس لبنان پرده برداشت
2024-11-26T05:14:08+03:30
خبرگزاری بلومبرگ آمریکا به جزئیات بیشتری از آتش‌بس در لبنان پرداخته است.

هشدار منابع صهونیست: در ۲۴ ساعت آینده، آماج حملات موشکی قرار خواهیم گرفت

هشدار منابع صهونیست: در ۲۴ ساعت آینده، آماج حملات موشکی قرار خواهیم گرفت
2024-11-26T05:14:08+03:30
یک شبکه اسرائیلی هشدار داد که این رژیم در ساعات آینده هدف حملات شدید موشکی قرار خواهد گرفت.

ادامه توحش رژیم صهیونیستی در نوار غزه ۶ شهید برجای گذاشت

ادامه توحش رژیم صهیونیستی در نوار غزه ۶ شهید برجای گذاشت
2024-11-26T04:20:46+03:30
حمله رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف نوار غزه چند شهید و زخمی برجای گذاشت.

گزافه گویی جدید اسموتریچ: برای کنترل کامل نوار غزه، باید جمعیت آن را نصف کنیم

گزافه گویی جدید اسموتریچ: برای کنترل کامل نوار غزه، باید جمعیت آن را نصف کنیم
2024-11-26T03:00:42+03:30
وزیر دارایی و تندرو رژیم صهیونیستی در گزافه گویی جدید خود خواستار نصف شدن جمعیت ساکنان غزه شد.

حمله موشکی حزب الله، شمال اسرائیل را در تاریکی فرو برد

حمله موشکی حزب الله، شمال اسرائیل را در تاریکی فرو برد
2024-11-26T01:00:44+03:30
حمله دقیق موشکی حزب الله به شمال فلسطین اشغالی، این منطقه را در تاریکی مطلق فرو برد.

رویترز ادعا کرد: بایدن و مکرون ۳۶ ساعت دیگر توافق آتش بس در لبنان را اعلام می‌کنند

رویترز ادعا کرد: بایدن و مکرون ۳۶ ساعت دیگر توافق آتش بس در لبنان را اعلام می‌کنند
2024-11-26T00:47:23+03:30
خبرگزاری رویترز در خبری مدعی شد که ۳۶ ساعت دیگر آتش بس در لبنان اعلام خواهد شد.

رویترز: بایدن و مکرون ۳۶ ساعت دیگر توافق آتش بس در لبنان را اعلام می‌کنند

رویترز: بایدن و مکرون ۳۶ ساعت دیگر توافق آتش بس در لبنان را اعلام می‌کنند
2024-11-26T00:07:25+03:30
خبرگزاری رویترز اعلام کرد که 36 ساعت دیگر آتش بس در لبنان اعلام خواهد شد.

مقام فرانسوی: توافق آتش بس در لبنان پیشرفت زیادی داشته است

مقام فرانسوی: توافق آتش بس در لبنان پیشرفت زیادی داشته است
2024-11-25T23:54:05+03:30
یک مقام فرانسوی اعلام کرد که توافق آتش بس در لبنان پیشرفت زیادی داشته است

پرونده اتهامات ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ برچیده می‌شود

پرونده اتهامات ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ برچیده می‌شود
2024-11-25T22:47:28+03:30
منابع خبری آمریکایی خبر دادند که پرونده اتهامات مربوط به تلاش ترامپ برای باطل کردن نتایج انتخابات در سال ۲۰۲۰ لغو می‌شود.

آمریکا: هنوز به توافق آتش بس در لبنان دست نیافته‌ایم

آمریکا: هنوز به توافق آتش بس در لبنان دست نیافته‌ایم
2024-11-25T22:47:27+03:30
وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرد که توافق در لبنان هنوز حاصل نشده است.

حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در سوریه

حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در سوریه
2024-11-25T22:47:26+03:30
منابع خبری از حمله موشکی به پایگاه اشغالگران آمریکایی در سوریه خبر دادند.

حمله رژیم صهیونیستی به منطقه مرزی سوریه و لبنان

حمله رژیم صهیونیستی به منطقه مرزی سوریه و لبنان
2024-11-25T21:54:02+03:30
رسانه‌های سوری از حمله رژیم صهیونیستی به منطقه سوریه و لبنان خبر دادند.

کاخ سفید: روند مذاکرات آتش‌بس در لبنان بسیار مثبت است

کاخ سفید: روند مذاکرات آتش‌بس در لبنان بسیار مثبت است
2024-11-25T21:14:04+03:30
کاخ سفید در بیانیه‌ای روند مذاکرات آتش‌بس در لبنان را «بسیار مثبت» ارزیابی کرد.

اذعان تلویحی رئیس رژیم صهیونیستی به شکست برابر مقاومت فلسطین

اذعان تلویحی رئیس رژیم صهیونیستی به شکست برابر مقاومت فلسطین
2024-11-25T20:47:26+03:30
رئیس رژیم صهیونیستی بازنگشتن اسرای صهیونیست به سرزمین‌های اشغالی را به منزله شکست صهیونیست‌ها دانست.

افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۷۶۸ شهید

افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۷۶۸ شهید
2024-11-25T20:07:25+03:30
وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد که از آغاز حملات رژیم صهیونیستی به این کشور در هشتم اکتبر سال گذشته میلادی تا روز گذشته ۳۷۶۸ نفر به شهادت رسیده‌اند.

زخمی‌شدن ۵۶ صهیونیست در شمال سرزمین‌های اشغالی طی ۲۴ ساعت گذشته

زخمی‌شدن ۵۶ صهیونیست در شمال سرزمین‌های اشغالی طی ۲۴ ساعت گذشته
2024-11-25T19:54:07+03:30
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی از زخمی‌شدن ۵۶ صهیونیست درمناطق شمالی سرزمین‌های اشغالی طی ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.

استعفای رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش رژیم صهیونیستی

استعفای رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش رژیم صهیونیستی
2024-11-25T19:54:06+03:30
در ادامه استعفاهای سریالی مقامات نظامی رژیم صهیونیستی، رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش این رژیم نیز از سِمَت خود استعفا داد.

روایت نایب‌رئیس پارلمان لبنان از جزئیات توافق احتمالی آتش‌بس میان بیروت و تل‌آویو

روایت نایب‌رئیس پارلمان لبنان از جزئیات توافق احتمالی آتش‌بس میان بیروت و تل‌آویو
2024-11-25T19:27:21+03:30
نایب‌رئیس پارلمان لبنان در گفت‌وگو با رویترز جزئیاتی را از توافق احتمالی آتش‌بس میان تل‌آویو و بیروت آشکار کرد.

فرار هزاران صهیونیست به کانادا

فرار هزاران صهیونیست به کانادا
2024-11-25T19:00:43+03:30
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» اعلام کرد که شمار اسرائیلی‌هایی که به کانادا مهاجرت می‌کنند به شدت افزایش یافته است.

احتمال اعلام آتش‌بس در لبنان طی ساعات آینده

احتمال اعلام آتش‌بس در لبنان طی ساعات آینده
2024-11-25T18:34:04+03:30
برخی رسانه‌ها از احتمال اعلام آتش‌بس در لبنان طی ساعات آینده خبر دادند.

یکروز عملیات حزب الله و شلیک ۳۵۰ موشک به سمت رژیم صهیونیستی+تصویر

یکروز عملیات حزب الله و شلیک ۳۵۰ موشک به سمت رژیم صهیونیستی+تصویر
2024-11-25T18:07:23+03:30
اداره اطلاع رسانی حزب الله به تشریح عملیات گسترده روز گذشته خود علیه رژیم صهیونیستی پرداخت.

آکسیوس: تل‌آویو و بیروت در مورد شروط آتش‌بس به توافق رسیده‌اند

آکسیوس: تل‌آویو و بیروت در مورد شروط آتش‌بس به توافق رسیده‌اند
2024-11-25T17:54:06+03:30
وبگاه خبری آکسیوس اعلام کرد که رژیم صهیونیستی و لبنان روی شروط توافق آتش‌بس در لبنان توافق کرده‌اند.

زخمی‌شدن ۱۱ نظامی سوری در حمله تروریستی در حومه حمص

زخمی‌شدن ۱۱ نظامی سوری در حمله تروریستی در حومه حمص
2024-11-25T17:27:27+03:30
منابع رسانه‌ای از زخمی‌شدن ۱۱ نظامی سوری در نتیجه انفجار یک بسته انفجاری در جاده «حمص» به «مصیاف» در سوریه خبر می‌دهند.

بررسی تاثیر انتخابات آمریکا بر جنگ اوکراین و آینده نظم جهانی

بررسی تاثیر انتخابات آمریکا بر جنگ اوکراین و آینده نظم جهانی
2024-11-25T17:14:05+03:30
اروپا در دوره جنگ جهانی دوم، با آلمان نازی مماشات کرد و این منجر به تقویت ماشین جنگی آلمان شد، در موضوع تصرف کریمه، اروپا احساس می‌کند که مماشات کرده و همین ...

تحریم روزنامه «هاآرتص» از سوی کابینه نتانیاهو

تحریم  روزنامه «هاآرتص» از سوی کابینه نتانیاهو
2024-11-25T17:14:05+03:30
کابینه رژیم صهیونیستی قطع بودجه روزنامه هاآرتص را به دلیل نشر مطالب ضد خود تصویب کرد.

حملات مجدد رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت و نقاط مختلف لبنان

حملات مجدد رژیم صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت و نقاط مختلف لبنان
2024-11-25T17:00:45+03:30
ارتش رژیم صهیونیستی حملات جدیدی را علیه ضاحیه جنوبی بیروت و نقاط مختلف لبنان صورت داد.

هزاران مهاجر در آمریکا در انتظار اخراج از سوی ترامپ

هزاران مهاجر در آمریکا در انتظار اخراج از سوی ترامپ
2024-11-25T17:00:44+03:30
هزاران مهاجر در آمریکا نگران اخراج خود با روی کار آمدن دولت جمهوری خواه در کاخ سفید هستند.

قبرس در تلاش برای پیوستن به ناتو است

قبرس در تلاش برای پیوستن به ناتو است
2024-11-25T17:00:44+03:30
منابع رسانه‌ای از تلاش غیر علنی دولت قبرس برای عضویت در ناتو خبر می‌دهند.

اردوغان: نتانیاهو مثل یک قاتل زنجیری از قتل‌عام فلسطینیان لذت می‌برد

اردوغان: نتانیاهو مثل یک قاتل زنجیری از قتل‌عام فلسطینیان لذت می‌برد
2024-11-25T16:34:09+03:30
رئیس جمهور ترکیه گفت: زنان فلسطینی به دلیل ثابت قدمی در برابر جنایت‌های رژیم صهیونیستی، الگویی جهانی هستند.

روسیه: اوکراین بیش از هزار و ۲۰۰ نظامی را از دست داد

روسیه: اوکراین بیش از هزار و ۲۰۰ نظامی را از دست داد
2024-11-25T16:20:49+03:30
وزارت دفاع روسیه تلفات جدید ارتش اوکراین در محورهای مختلف را اعلام کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)