میرنیوز
به گزارش ایسنا، به نقل از وبسایت روزنامه وال استریت ژورنال، ماموریت آمریکا برای تغییر دادن افغانستان شکست خورد، اما بسیاری از مقاطعهکاران پیروزیهای بزرگی کسب کردند.
از سازندگان تسلیحاتی گرفته تا سرمایهگذاران، همگی از فوران پول دولتی سود بردند. یک تاجر کالیفرنیایی که در قرقیزستان یک "بار" را اداره میکرد، تجارت سوخت خود را آغاز کرده و چندین میلیون دلار سود کرد. یک مترجم جوان افغان نیز توانست قرارداد تهیه روتختی برای سربازان را به چنان تجارتی تبدیل کند که یک ایستگاه تلویزیونی و خط هوایی داخلی داشته باشد.
دو عضو گارد ملی ارتش آمریکا از ایالت اوهایو، تجارتی کوچک به وجود آوردند که برای ارتش آمریکا، مترجم زبان افغانستانی میفرستاد؛ این شرکت بعدها رشد یافته و یکی از بزرگترین پیمانکاران ارتش آمریکا شد.
چهار ماه پس از آنکه نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک کردند، آمریکا در حال فکر کردن به درسهایی است که میتواند از این جنگ ۲۰ ساله بگیرد. به گفته برخی مقامات و گروههای دیدهبان، اتکا به مقاطعهکاران در صحنه نبرد و تاثیر آن بر افزایش هزینههای جنگ، از جمله این اشتباهات است.
از زمان حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، برونسپاری ارتش، هزینهای ۱۴ تریلیون دلاری بر دوش پنتاگون گذاشت؛ با گسترش جنگ در عراق و افغانستان، فرصت مالی مناسبی برای مقاطعهکاران به وجود آمده بود.
طبق نتایج پروژه "هزینه جنگ" دانشگاه براون در آمریکا، یک سوم تا نیمی از آن پول به جیب پیمانکاران رفت و پنج شرکت لاکهید مارتین، بوئینگ، جنرال داینامیکس، ریتون و نورثروپ، مجموعا با ۲.۱ تریلیون دلار بیشترین سهم را بردند. پروژه هزینههای جنگ، قصد دارد توجهات را به تاثیرات پنهان ارتش آمریکا جلب کند.
همچنین مجموعهای از شرکتهای کوچکتر با آموزش پلیسهای افغان، ساخت جاده، ساخت مدرسه و تامیت امنیت دیپلماتهای غربی، میلیاردها دلار پول به جیب زدند.
به گفته مقامات سابق آمریکا، دولتهای جمهوریخواه و دموکرات در دو دهه گذشته استفاده از مقاطعهکاران را راهی برای کاهش تلفات و تعداد اعضای ارتش میدانستند. آمریکا با صرف هزینههای سنگین برای جنگ و برای بازسازی افغانستان پس از سالها مناقشه، توانایی ارزیابی عملکرد مقاطعهکاران را نداشت که اطمینان حاصل کند که این پولها همانطور که باید خرج میشوند یا خیر.
بازرس کل ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان که وظیفه نظارت بر حدودا ۱۵۰ میلیارد دلار هزینه برای بازسازی این کشور را داشت، صدها مورد "اتلاف" و حتی گاهی "تقلب" را شناسایی کرد. طبق گزارشی که این نهاد نظارتی در اوایل سال ۲۰۲۱ منتشر کرد، از ۷.۸ میلیارد دلار، تنها ۱.۲ میلیارد، یعنی ۱۵ درصد از آن همانطور که انتظار میرفت، برای ساخت جاده، بیمارستان، پل و کارخانهها خرج شده بود. طبق این گزارش، دستکم ۲.۴ میلیارد دلار برای هواپیماهای نظامی، افسران پلیس، برنامههای کشاورزی و پروژههای توسعه دیگر خرج شده بود که یا رها شده، یا نابود شده و یا با اهداف دیگری مورد استفاده قرار گرفته بود.
پنتاگون شش میلیون دلار صرف وارد کردن ۹ راس بز از ایتالیا به افغانستان کرد تا بازار پارچه کشمیر افغانستان را رونق دهد، اما موفق نبود. سازمان توسعه بینالمللی آمریکا برای ساخت حدود ۲۰۰۰ کیلومتر جاده شنی، ۲۷۰ میلیون دلار به یک شرکت داد، اما وقتی پس از سه سال این شرکت تنها ۱۶۰ کیلومتر را ساخته بود و ۱۲۵ نفر نیز در حملات شبهنظامیان جان باختند، این سازمان پروژه را لغو کرد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اصابت موشکهای حزبالله به سرزمینهای اشغالی
رژیم صهیونیستی ضاحیه جنوبی بیروت را به شدت هدف قرار داد
واکنش روسیه به حمله رژیم صهیونیستی به «تدمر» سوریه
زخمیشدن ۹ نظامی صهیونیست در نبردهای ۲۴ ساعت گذشته
سازمان جهانی بهداشت آمار شهدای کادر درمان در لبنان را «تکاندهنده» دانست
۱۰ کشته در حمله مسلحانه در بغلان افغانستان
سازمان جهانی بهداشت: تلفات کادر درمان در لبنان از غزه و اوکراین بیشتر است
یحیی سریع: پایگاه «نواتیم» را با موشک فراصوت هدف قرار دادیم
واکنش آلمان و فرانسه به حکم دیوان لاهه علیه نتانیاهو
نظیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
بخشی از فرودگاه «گاتویک» انگلیس تخلیه شد
کرملین: واشنگتن به سخنان «پوتین» خوب گوش بدهد
تدابیر امنیتی در اطراف سفارت آمریکا در انگلیس به دنبال بسته مشکوک
واکنش سازمان عفو بین الملل به حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو
ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو
تقویت روز افزون روابط روسیه و افغانستان در پسزمینه بحران اوکراین
تحلیلگر صهیونیست:حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای اسرائیل دارد
حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟
واکنش پکن به دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت
واکنش چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعی عراق به حکم دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو
ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا پم باندی را معرفی کرد
واکنش گوترش به رای دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو
شهادت شماری دیگر از فلسطینیها بر اثر حملات رژیم صهیونیستی
روند صعودی بهای نفت/ جهش قیمت طلا در بازار فلزات گرانبها
انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزبالله
انهدام تانک مرکاوا رژیم صهیونیستی با موشک هدایت شونده حزب الله
نذیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
شورای حکام قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران صادر کرد
روند صعودی بهای نفت/ جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها
روند صعودی بهای نفت / جهش بهای طلا در بازار فلزات گرانبها