میرنیوز
به گزارش ایسنا، براساس گزارش رسانههای جمهوری آذربایجان، در تاریخ ۶ دسامبر ۲۰۲۱، الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان در دیداری مردمی گفت که ارمنستان باید شرایط جمهوری آذربایجان را بپذیرد و تاریخ مشخصی را برای افتتاح "دالان زنگزور" اعلام کند.
همچنین رئیس جمهوری آذربایجان، ارمنستان را به اتخاذ "رویکردهای پر پیچ و خم" درخصوص مسئله افتتاح جادهها و کانالهای ارتباطی متهم کرد.
به گزارش پایگاه ارمنی نیوز ای.ام، وزارت امور خارجه ارمنستان در خصوص اظهارات فوق تاکید کرد؛
۱. توافقها بر سر افتتاح جادهها و ارتباطات بین جمهوری آذربایجان، ارمنستان و فدراسیون روسیه در توافقنامههای ۹ نوامبر ۲۰۲۰، ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱ و ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱ حفظ شده است؛ جایی که هیچگونه اجبار، شرط یا توافقی مبنی بر اینکه ارمنستان، جمهوری آذربایجان را با یک "دالان" یا یک "جاده" تامین کند، وجود ندارد.
۲. توافقنامه سهجانبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰، توافق طرفها را مبنی بر رفع تمام موانع درخصوص ارتباطات مالی و ترابری در منطقه تایید میکند. همین توافقنامه نیز تایید میکند که ارمنستان امنیت ارتباطات ترابری بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و منطقه مورد مناقشه نخجوان را تضمین میکند.
۳. براساس توافقنامه ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱، جهت اجرای نهمین بند توافقنامه ۹ نوامبر ۲۰۲۰ مبنی بر رفع موانع ارتباطات مالی و ترابری، یک گروه سهجانبه به ریاست معاونان نخست وزیران ارمنستان، فدراسیون روسیه و جمهوری آذربایجان شکل گرفته است.
۴. سومین بند از توافقنامه ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱، مقرر میدارد که برای اجرای فعالیتهای اصلی، روسای مشترک این گروه سهجانبه فهرست زیرگروههای کارشناسی آن حوزهها را که شامل نمایندگانی از مراجع ذیربط طرفها و مقامات نهادها میشود، تصویب خواهند کرد.
۵. چهارمین بند از بیانیه ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱، مقرر میدارد که این گروه سهجانبه باید برای تصویب طرفین در بالاترین سطح خود، فهرست و جدول زمانی فعالیتهایی را با هدف بازسازی یا ایجاد زیرساختهای حمل و نقل جدید که جهت سازماندهی، اجرا، تامین امنیت ترافیک بینالمللی از طریق جمهوری آذربایجان و ارمنستان و همچنین حمل و نقلهای انجام شده توسط جمهوری آذربایجان و ارمنستان از طریق سرزمینهای مربوطه خود ارائه کنند.
۶. در حین اولین دیدار در تاریخ ۳۰ ژانویه ۲۰۲۱، این گروه سهجانبه تصمیم گرفتند که دو زیرگروه تخصصی یکی برای مسائل اتومبیل، راهآهن و حمل ونقل ترکیبی و دیگری برای بیمه حمل و نقل از جمله امنیتی، مرزی، گمرکی، بهداشتی، دامی و بهداشت گیاهی و سایر موارد تشکیل دهند.
۷. ارمنستان بارها در بالاترین سطوح اعلام کرده است که علاقهمند به رفع موانع کلیه ارتباطات حمل و نقل و اقتصادی در منطقه با درک این موضوع است که مناطق غربی آذربایجان از طریق ارمنستان با منطقه مورد مناقشه نخجوان ارتباط ریلی و جادهای دریافت خواهند کرد؛ در حالی که ارمنستان ارتباط جادهای را از طریق جمهوری آذربایجان با روسیه و ارتباط ریلی با روسیه و ایران دریافت خواهد کرد.
۸. در تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۲۱، الکسی اُورچوک، معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه و رئیس مشترک گروه سهجانبه حین دیدار با نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان اظهار کرد که تلاش برای دسترسی به راهحلها در این گروه سهجانبه براساس این قوانین است؛ حاکمیت کشورهایی که جادهها از طریق آنها عبور خواهد کرد، حفظ خواهد شد و انواع کنترل در گذرگاه مرزی به صورت متقابل انجام میشود. پیش از این، اورچوک اظهار داشت که هیچ موضوعی مربوط به "دالان" در این گروه سهجانبه مورد بحث قرار نمیگیرد.
۹. در سالگرد امضای توافقنامه سهجانبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰، وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه "مطالب آموزندهای" را منتشر کرد که در آن به وضوح بیان شده بود که همه شرکتکنندگان در این گروه سهجانبه بر این شرایط توافق کردند که تمام جادههای حمل و نقلی که رفع محدودیت خواهند شد، با احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت کشورهایی که از آنها عبور خواهند کرد، عمل خواهند کرد.
۱۰. در تاریخ ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱، دیداری بین پاشینیان، ولادیمیر پوتین و علیاف در سوچی صورت گرفت که در حین این دیدار، اصول مربوطه در نهمین بند بیانیه فوقالذکر مجددا مورد تاکید قرار گرفت.
وزارت امور خارجه ارمنستان، براساس شرایط ذکر شده همچنین افزود:
الف) محتوای بیانیههای رئیس جمهوری آذربایجان با توافقنامه ۹ نوامبر، ۱۱ ژانویه و ۲۶ نوامبر و تواقفنامههایی که از طریق گروه سهجانبه در دیدار سوچی بهدست آمد، در تضاد است؛ وی اهداف "مخرب" و "محرکی" را دنبال و "حاکمیت ارمنستان" را نیز تهدید می کند.
ب) ارمنستان نسبت به موارد ذکر شده در فوق، متعهد و برای اجرای سریع توافقنامهها آماده است.
ج) فهرست اقدامات و جدول زمانی روند بازگشایی و احیای ارتباطات منطقهای از جمله راهها و راهآهنها، در چارچوب گروه سهجانبه که فعالیتهای آن با لفظ "تحریکآمیز" آذربایجان تضعیف میشود، در حال بررسی است.
در این بیانیه آمده است: ارمنستان توجه شریک اصلی خود در حوزه امنیت، فدراسیون روسیه، سازمان پیمان امنیت جمعی، شورای امنیت سازمان ملل متحد، کشورهای گروه مینسک و جامعه بینالمللی را به این واقعیت جلب میکند که باکو رسما به تهدیدهای آشکار خود مبنی بر استفاده از زور علیه حاکمیت، تمامیت ارضی ارمنستان از طریق بیانیههای جنگطلبانه، نقض اصول اساسی حقوق بینالملل از جمله منشور ملل متحد و همچنین به خطر انداختن امنیت منطقهای و جهانی ادامه میدهد.
وزارت خارجه ارمنستان در ادامه از جمهوری آذربایجان خواست تا از لفاظی و اقدامات "محرک" خودداری کند و اجرای توافقنامهها درخصوص رفع محدودیتهای مالی و ترابری در منطقه را متوقف نکند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
عملیات گسترده حزب الله با ۲۸ پهپادی به مواضع صهیونیستها
گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل: رأی دیوان لاهه، آزمون تعهد غربیهاست
حکم دیوان لاهه، اسرائیل را نگران تحریم تسلیحاتی خود کرد
جزییات توافق آتش بس در لبنان از زبان رسانه آمریکایی و اسرائیلی
افزایش شمار شهدای لبنان به ۳۶۴۵ شهید
خودکشی دستکم ۶ نظامی صهیونیست و پنهانکاری مقامات اسرائیلی
پوتین: «اوریشنیک» حاکمیت و وحدت اراضی روسیه را تضمین کرد
تعرض «بن گویر» و هزاران شهرکنشین به حرم ابراهیمی در الخلیل
اصابت موشکهای حزبالله به سرزمینهای اشغالی
رژیم صهیونیستی ضاحیه جنوبی بیروت را به شدت هدف قرار داد
واکنش روسیه به حمله رژیم صهیونیستی به «تدمر» سوریه
زخمیشدن ۹ نظامی صهیونیست در نبردهای ۲۴ ساعت گذشته
سازمان جهانی بهداشت آمار شهدای کادر درمان در لبنان را «تکاندهنده» دانست
۱۰ کشته در حمله مسلحانه در بغلان افغانستان
سازمان جهانی بهداشت: تلفات کادر درمان در لبنان از غزه و اوکراین بیشتر است
یحیی سریع: پایگاه «نواتیم» را با موشک فراصوت هدف قرار دادیم
واکنش آلمان و فرانسه به حکم دیوان لاهه علیه نتانیاهو
نظیری اصل: قطعنامه غرب تعاملات تهران و آژانس را نادیده گرفت
بخشی از فرودگاه «گاتویک» انگلیس تخلیه شد
کرملین: واشنگتن به سخنان «پوتین» خوب گوش بدهد
تدابیر امنیتی در اطراف سفارت آمریکا در انگلیس به دنبال بسته مشکوک
واکنش سازمان عفو بین الملل به حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو
ساز مخالف نخست وزیر یک کشور اروپایی درباره نتانیاهو
تقویت روز افزون روابط روسیه و افغانستان در پسزمینه بحران اوکراین
تحلیلگر صهیونیست:حکم بازداشت نتانیاهو ضرر زیادی برای اسرائیل دارد
حکم دیوان لاهه چه تبعات سیاسی-حقوقی برای «نتانیاهو» و رژیم صهیونیستی دارد؟
واکنش پکن به دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت
واکنش چارچوب هماهنگی گروههای سیاسی شیعی عراق به حکم دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو
ترامپ برای وزارت دادگستری آمریکا پم باندی را معرفی کرد
واکنش گوترش به رای دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو