میرنیوز
به گزارش ایسنا، به نقل از تایمز آو ایندیا، در اتفاقی که نشان دهنده خوش رفتاری دو جانبه بود، چین روز جمعه گفت که رهبران طالبان حامی ابتکار عمل کمربند و جاده بوده و معتقدند که پروژههای مربوط به این طرح برای توسعه و موفقیت این کشور جنگزده خوب هستند.
طالبان نیز در این میان چین را به عنوان مهمترین شریک خود توصیف کرده و گفت که پکن آماده سرمایه گذاری و بازسازی این کشور است.
چین همچنین روز جمعه اعلام کرد که همکاری با افغانستان در زمینه ابتکار عمل کمربند و جاده مزایای ملموسی در پی داشته و این کشور تحت حکومت طالبان به ارائه محیطی خوب برای سرمایه گذاران خارجی خواهد پرداخت.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز جمعه در نشستی رسانهای گفت: طالبان افغانستان معتقد است که ابتکار عمل کمربند و جاده برای توسعه و موفقیت در افغانستان و کلیت منطقه خوب است.
چین مشغول برنامه ریزی برای گسترش طرح ۶۰ میلیارد دلاری کریدور اقتصادی چین-پاکستان تحت یک ابتکار عمل دیپلماتیک سه جانبه با شمول افغانستان بوده است.
با این حال این برنامه به دلیل اختلافات سیاسی بین دولت قبلی تحت رهبری اشرف غنی در کابل و پاکستان بر سر حمایت اسلام آباد از طالبان پیشرفت چندانی نداشت.
ابتکار کمربند و جاده از سوی شی جینپینگ رئیس جمهوری چین زمانی که در سال ۲۰۱۳ به قدرت رسید به جریان افتاد. هدف این طرح متصل کردن جنوب شرق آسیا، آسیای مرکزی، منطقه خلیج فارس، آفریقا و اروپا با یک شبکه از مسیرهای دریایی و زمینی است.
هند شدیدا از ابتکار کمربند و جاده همچنان که کریدور اقتصادی چین-پاکستان به عنوان بخشی از آن از منطقه کشمیر تحت کنترل پاکستان میگذارد، انتقاد کرده است.
کارشناسان گفتند که چین علاوه بر طرح کمربند و جاده همچنین به دنبال بهره برداری از منابع معدنی غنی و معادن عناصر کمیاب افغانستان است.
مواد معدنی کمیاب که بخشهای کلیدی برخی تکنولوژیهای پیشرفته نظیر تلفنهای آیفون و سیستمهای هدایت کننده موشکها را تشکیل میدهند بر اساس برآوردههای دولت قبلی افغانستان در این کشور ذخیرهای معدنی به ارزش یک تریلیون تا سه تریلیون دلار در سال ۲۰۲۰ داشتهاند.
طالبان روز جمعه گفت، در افغانستان "معادن غنی مس وجود دارد که به لطف چینیها میتوانند به حالت عملیاتی بازگشته و مدرنیزه شوند. علاوه بر آن چین مسیر دستیابی ما به بازارهای سراسر جهان است.
هند به غیر از مسائل مربوط به کریدور اقتصادی چین-پاکستان، همچنین نگران این احتمال است که چین پایگاه هوایی بگرام در افغانستان را تحت کنترل بگیرد.
کارشناسان میگویند این میتواند تلاشی برای دور نگه داشتن هند از جنوب شرق آسیا؛ جایی که چین خواهان داشتن کنترل کامل در آن است، باشد.
آنیل تریگونایات، دیپلمات سابق به خبرگزاری آی.ای.ان.اس گفت: چین تلاش دارد خلأ ایجاد شده در افغانستان بعد از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور را به لحاظ اقتصادی پر کرده و ابتکار کمربند و جاده خود را به پیش ببرد. چنین اتفاقی با توجه به اینکه طالبان نیازمند کسی برای مدیریت پایگاههای هوایی در آنجا است به زودی خواهد افتاد.
پایگاه هوایی بگرام بزرگترین فرودگاه و مجهزترین آنها به لحاظ امکانات فنی در افغانستان است و آمریکاییها آن را به جای فرودگاه کابل تا آخرین روز برای استفاده خود نگه داشتند.
هم چین و هم طالبان تحت شراکت جدیدشان میتوانند به صورت مشترک بگرام را مدیریت کنند در حالی که چین در حین افزایش فعالیتهای اقتصادیاش در افغانستان نیازمند یک پایگاه هوایی امن است.
نیکی هیلی، دیپلمات سابق آمریکایی اخیرا نسبت به تلاش چین برای تصرف این پایگاه هوایی استراتژیک هشدار داده بود.
او گفته بود: ما نیاز به رصد چین داریم زیرا فکر میکنم که قرار است شاهد اقدام چین در قبال پایگاه هوایی بگرام باشید. من فکر میکنم آنها همچنین قرار است نسبت به افغانستان اقدام کرده و تلاش کنند تا از پاکستان برای قدرتمندتر شدن در مقابل هند استفاده کنند. بنابراین ما مسائل زیادی داریم.
براهما چلانی، استاد مطالعات راهبردی در مرکز پژوهش سیاست در دهلی نو به رویترز گفت، چین دورنمای ارائه دو چیز مورد نیاز طالبان برای حکومت کردن بر افغانستان را مطرح کرده است: به رسمیت شناختن دیپلماتیک و کمکهای بسیار ضروری در حوزه زیرساخت و اقتصاد.
او بیان کرد: مطمئنا چین فرصت طلب از این گشایش جدید برای دسترسیهای استراتژیک در افغانستان غنی از منابع معدنی و تعمیق نفوذش در پاکستان، ایران و آسیای مرکزی بهره برداری میکند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
انگلیس: درباره بازداشت «نتانیاهو» از قوانین بینالمللی حمایت میکنیم
حمله موشکی حزبالله به شهرکهای صهیونیستی «میرون» و «اویوم»
۱۷ نفر در واژگونی اتوبوس در برزیل کشته شدند
جمعیت عراق از مرز ۴۵ میلیون نفر عبور کرد
تمجید نوری المالکی از رای دیوان لاهه
روسیه ۸ موشک بالستیک را سرنگون کرد
هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار موشک در آسیا
رژیم صهیونیستی ترسوتر و ضعیفتر از آن است که به عراق حمله کند
افزایش تحرکات نظامی آمریکا در شرق سوریه
آمار جدید جمعیت عراق از زبان السودانی
گسترش اقدامات تروریستی علیه شیعیان پاکستان و کودککشی تکفیریها در پاراچنار
ناتو: نیروی زمینی روسیه بزرگتر شده، اما کیفیت پایین آمده است
رویکرد دولت دوم «ترامپ» در قبال ایران چگونه خواهد بود؟
افزایش شمار شهدای نوار غزه به ۴۴ هزار و ۲۳۵ نفر
پسکوف: اروپاییها درباره اعزام نیرو به اوکراین اتفاق نظر ندارند
تشدید یورش های شهرک نشینان صهیونیست به محوطه های مسجدالاقصی
تداوم اقدامات توسعه طلبانه رژیم صهیونیستی در کرانه باختری از زمان شروع جنگ غزه
الصفدی: غزه به قبرستان تبدیل شده و جنایاتها در آن قابل وصف نیست
هلاکت و زخمی شدن ۱۰ صهیونیست در کمین مرگبار قسام در «بیت لاهیا»
گوترش ارسال مینهای ضدنفر آمریکایی به اوکراین را محکوم کرد
اکونومیست: ۷۰ درصد ارتش اوکراین آماده واگذاری مناطق شرقی به روسیه است
گزارش نیوزویک درباره آمادگی عربستان برای توافق جدید با ترامپ
رویکرد دولت دوم «ترامپ» در قبال ایران متفاوت از دوره قبل است؟
بن گویر: توافق با لبنان اشتباه بزرگی است
حمله موشکی حزبالله به پایگاه صهیونیستی «شراگا»
نیوزویک: آمادگی عربستان برای توافق جدید با ترامپ/ عادیسازی رایگان روابط با اسرائیل توهم محض است
هلاکت و زخمی شدن ۱۰ نظامی صهیونیست و انهدام مرکاوا در «بیت لاهیا»
مقام سابق آمریکایی: چند ماه منتهی به تحلیف ترامپ برای اوکراین حیاتی است
شکست بسیج عمومی در اوکراین/ ۷۰ درصد ارتش آماده واگذاری مناطق شرقی به روسیه است
گاردین اذعان کرد: جنایت جنگی تلآویو در لبنان با تسلیحات آمریکایی