میرنیوز
افشین دانهکار؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم به مناسبت روز ملی تالابها با اشاره به مشکلات و موانع موجود در امر حفاظت از تالابها اظهار کرد: تالابها زیستگاههایی هستند که در شرایط خود تنظیمی ارائه خدمت میکنند و نسبت به هرگونه تغییرات موجود در محیط واکنش نشان میدهند.
وی افزود: تالابها در چرخههای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جایگاه ویژهای دارند که از درجه حساسیت بالایی هم برخوردارند و بررسیها نشان میدهد که جوامع محلی بیش از 50 خدمت از تالابها دریافت میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه تالابها بزرگترین خدمات را به جوامع محلی ارائه میدهند که اغلب آنها دیده نمیشوند، بیان کرد: حفاظت از تالابها در امنیت اکوسیستم و امنیت ملی بسیار مؤثر است و میتواند از مهاجرت افراد در مناطق کمآب جلوگیری کند.
عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران تصریح کرد: به نظر میرسد باید سطح آگاهی مردم و مسئولان نسبت به این زیستگاه ارزشمند بیش از پیش افزایش یابد و تجربیات چند سال اخیر نشان میدهد که بخش بزرگی از خدمات تالابها را دقیقاً زمانی متوجه میشویم که آن را از دست دادهایم.
دانهکار ادامه داد: اغلب تالابهای خشک شده در کشور اکنون به مرکز ریزگردها تبدیل شدهاند یا خشک شدن آنها منجر به از دست رفتن آبهای زیرزمینی شده است که نخستین آسیب آن متوجه جوامع محلی است و در بلند مدت حتی میتواند مانعی در برابر توسعه باشد.
وی اضافه کرد: ما در داخل کشور نزدیک به 250 پیکره آبی داریم که نسبت به ابعاد آنها در ردههای مختلف از جمله برکه، دریاچه، دریاچه متوسط و بزرگ دستهبندی میشوند که به همراه زیستگاههای آبی کنار ساحلی جمعاً 4 میلیون هکتار از اراضی کشور را به خود اختصاص داده اند.
دانهکار با اشاره به اینکه بسیاری از خدمات تالابها متوجه خود زیستگاهها نمیشود، تاکید کرد: این خدمات اما باعث ثبات در منطقه است و به معنای واقعی کلمه تنوع زیستی و تنوع ژنتیکی کشور را تضمین میکنند. همچنین تالابها باعث تغذیه سفرههای زیرزمینی میشوند و باعث ترسیب کربن نیز هستند که از اهمیت ویژهای در مدیریت اکوسیستمها برخوردار است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: قانون حفاظت، احیا و مدیریت تالابهای کشور نقش سازمان محیط زیست را پررنگ نشان میدهد اما این درحالی است که اگر انسجامی در نظام بهرهبرداری نداشته باشیم و دستگاه بهرهبردار عملکرد مثبتی نداشته باشد، قطعاً تابآوری تالابها کاهش پیدا میکند.
وی گفت: متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی پدیدههای حدی افزایش پیدا کرده است و در نقاطی از کشور با خشکسالیهای پی در پی و همزمان در نقاط دیگر با سیلابهای پیدر پی رو به رو هستیم که توان مدیریت آنها را نیز نداریم و آنچه اکنون میتواند به ما در این باره کمک کند، هماهنگی بیشتر نهادها و دستگاهها در اعمال مدیریت واحد نسبت به سرزمین و یک اکوسیستم است.
دانهکار در ادامه بیان کرد: فلات مرکزی ایران با 10 میلیارد متر مکعب کمبود آب روبهرو است و سفرههای آبهای زیرزمینی در کشور در حال از بین رفتن هستند و اگر برای تأمین این 10 میلیارد متر مکعب برنامهای نداشته باشیم با یک بحران جدی در سطح ملی روبهرو خواهیم شد.
وی راه حلهای دولت در این باره را بیثمر دانست و تصریح کرد: دولت سعی دارد این مسئله را با انتقال آب به فلات مرکزی از خلیج فارس یا دریای عمان جبران کند که در عمل امکانپذیر نخواهد بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تأکید کرد: هماکنون همه تالابها در فلات مرکزی ایران دچار مرگ آبی شدهاند و با انتقال آب تنها میتوانند نقش تالاب را به لحاظ آبی و در یک مقطع کوتاه حفظ کنند و به هیچ وجه نقش اکولوژیکی پیچیده یک تالاب در این ابعاد و با این شکل جبران نخواهد شد.
وی راه حل این مسئله را اختصاص حقآبه تالابها عنوان کرد و تأکید کرد: انتقال آب بین حوزهای این نگرانی را بیشتر میکند که روند توسعه را افزایش دهد و در این خصوص ما تنها یک راه حل داریم و باید به سمت سازگاری با تغییر اقلیمی حرکت کنیم.
دانهکار عنوان کرد: رهبری در سیاستهای کلی توسعه دریا محور به دستگاههای اجرایی ابلاغ کردند و در این خصوص تأکید کردند که پارادایم توسعه باید مطابق با توسعه در سواحل باشد.
وی تأکید کرد: ما باید به جای انتقال آب به فلات مرکزی به تدریج بارگذاری جمعیت در سواحل کشور و روند انتقال جمعیت به سواحل را در کشور پیش بگیریم و این اقدامات را به شکلی انجام دهیم که تالابهای ساحلی از بین نرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ما باید سعی کنیم تا با آموزش و فرهنگسازی رفتار آبی مردم را نیز تغییر دهیم، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست باید مطابق با مدیریت مشارکتی حرکت کند و دستگاههای متولی کشاورزی مطابق با الگوی سازگار با محیط زیست را بر اساس اقلیم آینده کشور در دستور کار خود قرار دهد در غیر اینصورت مشکلات جدی را پیش رو خواهیم داشت.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص