میرنیوز

پاشنه‌آشیل‌های ایران در مذاکرات "حق‌آبه رودخانه‌های مرزی" چیست؟

 پاشنه‌آشیل‌های ایران در مذاکرات "حق‌آبه رودخانه‌های مرزی" چیست؟ 2023-09-13T12:50:15+03:30

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، «آب» اصلی‌ترین عنصر حیات به‌روی کره زمین است و زندگی تمام مخلوقات خداوند به آن وابسته است. ازآن‌جایی که آب مایه حیات کره خاکی است، مدیریت آن اهمیت زیادی دارد؛ مدیریت آب را به‌صورت کلان می‌توان در سه بخش آب‌های داخلی، بین‌المللی و فرامرزی دسته‌بندی کرد.

مدیریت آب‌های فرامرزی مربوط به حوضه‌های آبریز مشترک میان دو یا چند کشور می‌شود که این موضوع همواره چالشی برای کشورهای مشترک در یک حوضه آبی بوده و در سال‌های اخیر نیز این چالش و تنش‌ها بیشتر شده است.

کشور ما هم از این موضوع مستثنی نیست و شاهد تنش‌هایی با کشورهای همسایه هستیم. کشورهای همسایه به‌ویژه ترکیه و افغانستان سعی داشته‌اند با سدسازی‌های مختلف به‌روی رودخانه‌های ارس، دجله و فرات، هیرمند، فراه و... حق‌آبه ایران را نادیده بگیرند و آب را ابزاری برای گرفتن امتیاز قرار دهند. اختلافات آبی با افغانستان به‌واسطه عدم پرداخت حق‌آبه ایران از هیرمند و همچنین سدسازی‌های گسترده ترکیه در قالب پروژه‌های داپ و گاپ اصلی‌ترین دلایل اختلافات آبی ایران با همسایگان هستند.

ایران با داشتن هفت حوضه آبریز فرامرزی با کشورهای همسایه و دارا بودن مزایا و معایب همزمان هر دو نوع حاکمیت فرامرزی بالادست در غرب کشور و پایین‌دست در شرق کشور با پیچیدگی‌های ویژه‌ای روبه‌رو است.

متأسفانه وضعیت برخی از مناطق همجوار این حوضه‌های آبی به‌گونه‌ای است که منابع آب جایگزین مطمئنی را ندارند و تبعات چالش‌های این مناطق می‌تواند حوزه‌های اجتماعی و امنیتی کشور را به‌طور جدی تحت‌الشعاع قرار دهد، به‌طور مثال مهاجرت‌های اقلیمی که هم‌اکنون از جنوب شرق کشور و منطقه سیستان گزارش می‌شود، اثباتی برای این موضوع است.

سیاست‌های آبی کشورهای همسایه ما به‌ویژه ترکیه و افغانستان درخصوص آب‌های فرامرزی به‌شکلی است که برخی کشورهای منطقه، به‌شدت در تلاش هستند وابستگی خود را به منابع آب مشترک با ترکیه و افغانستان کاهش دهند.

با توجه به اهمیتی که موضوع مدیریت حوضه‌های آبریز مشترک دارد، "بنیاد ملی نخبگان" نکات کلیدی را درخصوص مدیریت این آب‌ها به دولت گوشزد کرده است:

نخبگان کشور، تنوع‌بخشی به منابع تأمین آب سیستان و تلاش برای کاهش وابستگی آب شرب سیستان به افغانستان و هیرمند، استمرار برگزاری منظم جلسات مذاکره با کشورهای همسایه در حوضه‌های آبریز مشترک و تکمیل پروژه‌های ذخیره‌سازی آب در بخش ایرانی حوضه آبریز ارس، ارتقای سطح سیاسی کمیساران حوضه هیرمند توسط وزارت نیرو را ضروری دانسته‌اند.

این گزارش در بخش تهدیدات حوضه آبریز ارس، افزایش ظرفیت مخازن آبی در کشور ترکیه و ارمنستان،‌ آلودگی شدید ناشی از پساب معادن مس ارمنستان و موضوع طرح اضطراری انتقال آب ارس به تبریز را جزو تهدیدات اساسی می‌داند.

بر اساس این پژوهش، خطر افزایش ظرفیت مهار آب فراه‌رود در کشور افغانستان و اثرات زیست‌محیطی آن در پایین‌دست، افزایش تعداد بهره‌برداران آب هیرمند در کشور افغانستان و تغییر ماهیت آنان از بخش دولتی به بخش غیردولتی که موجب کمبود یا نبود آب غیرقابل مذاکره در خصوص رودخانه هیرمند می‌شود، از جمله موارد مشکل‌ساز هستند.

نخبگان کشور با اشاره به نقش رژیم صهیونیستی در بالا گرفتن تنش‌های آبی در منطقه گوشزد می‌کنند، استفاده از آب به‌عنوان یک سلاح علیه منافع ملی توسط دولت‌های متخاصمی از طریق مداخله در اقدامات سازه‌های کشورهای پیرامون و تحریک آنها جهت گسترش تصرفات آبی و استفاده از آب توسط دولت‌های همسایه برای فشار بیشتر بر کشور و طمع‌ورزی‌های احتمالی آنها باید مورد توجه قرار گیرد.

در این گزارش آمده است: یکی از نقاط ضعف دیپلمات‌های ایران در مذاکره با افغانستان، عدم استفاده از ابزارهای سلبی به‌عنوان اهرم فشار در دسترس برای دریافت حق‌آبه از افغانستان است (به‌عنوان مثال استمرار تحویل آب شرب به مرکز ولایت نیمروز در شرایط بحرانی سال 1402، عدم گرفتن امتیازات لازم از طالبان در مقابل امتیازات داده‌شده ازجمله تحویل سفارت با تداوم مهاجرت‌پذیری از اتباع افغانستان و ایجاد تسهیلات برای آنها علی‌رغم سیاست‌های خصمانه دولت طالبان).

این گزارش می‌افزاید: یکی از نقاط ضعف دیگر، این است که آب باید در شبکه روابط بین‌الملل و منطقه‌ای ما نقش محوری داشته باشد اما نه‌تنها همواره مؤلفه فرعی و دسته‌چندم محسوب شده، بلکه در مواردی وجه مصالحه مسائل دیگر قرار می‌گیرد، همچنین کم‌توجهی به ارتقای سطح تاب‌آوری سکونتگاه‌های واقع در حوضه‌های آبریز مشترک و تأمین منابع آب جایگزین و پایدار دیگر مورد مشکل‌ساز برای ما بوده است.

نخبگان کشور معتقدند که عدم استفاده از ظرفیت نهادهای بین‌المللی نظیر نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد برای حل اختلافات کشورهای همسایه، ضعف در ظرفیت‌سازی نیروی انسانی در زمینه حقوق بین‌الملل برای استفاده از ظرفیت مجامع حقوقی بین‌المللی و داوری، انفعال دولت‌ها نسبت به توسعه هیدرولیکی در حوضه‌های فاقد معاهده در کشورهای همسایه بالادست، عدم توجه به مباحث مرتبط با دیپلماسی آب و الزامات و راهبردهای کلان مربوطه در برنامه هفتم توسعه و... پاشنه آشیل ما در دیپلماسی آبی بوده است.

در پایان گزارش نیز بخشی با عنوان پیشنهادات راهکارهایی را برای مدیریت صحیح آب‌های فرامرزی ارائه کرده که به‌شرح زیر است:

1. استفاده از راهبرد پیوند مسئله (issue likage) و ارتباط دیگر فعالیت‌های اقتصادی ـ تجاری با کشورهای همجوار در حوضه رودخانه‌های مرزی که نوعی از زنجیره ارزش را ایجاد کند که هم تقویت قدرت نرم کشور باشد و هم در مواقع لازم قدرت بازدارندگی را به‌دنبال داشته باشد.

2. ارائه رفتاری منصفانه در رودخانه‌هایی که در بالادست قرار دارد در چارچوب «سیاست همسایگی»

3. تدوین سند دیپلماسی آب کشور برای هر کدام از حوضه‌های مشترک

4. تلاش برای توسعه نهادهای حوضه‌ای مانند کمیسیون مشترک حوضه دجله و فرات و به همین ترتیب دیگر رودخانه‌های مشترک

5. تحلیل عمیق از راهبردهایی از دیپلماسی آب کشورهای همجوار در مدیریت آب‌های مشترک، کاهش وابستگی به منابع آب مشترک، استفاده از ظرفیت‌های بین‌المللی، وارد کردن فناوری و کشورهای صادرکننده آنها

6. استفاده از ظرفیت‌های همکاری مالی، حقوقی و علمی با نهادهای بین‌المللی برای تقویت بخش دیپلماسی آب کشور

7. فعال‌سازی ظرفیت‌های دیپلماسی عمومی، علمی و فرهنگی برای پرداختن به موضوعاتی که به‌لحاظ منافع لازم به طرح هستند و از طرفی خنثی‌سازی برخی از فعالیت‌های تبلیغاتی کشورهای همسایه که متوجه مدیریت منابع آب ایران در حوزه رودخانه‌های مشترک مطرح است.

8. پیشگامی برای مطالعات و طرح‌های راهبردی در حوضه‌های مشترک از جمله سازگاری با تغییر اقلیم، سامانه‌های هشدار سیل و خشکسالی

9. توسعه سامانه پایش حوضه‌های فرامرزی کشور

10. امکان پیگیری برای یک ساختار حقوقی که همچون حقوق بشر که برای یک سامانه طبیعی چون تالاب‌های بین‌المللی (هامون و هورالعظیم) نیز حق ادامه حیات قائل شده و دولت‌هایی که به هر طریق سبب نابودی سرمایه‌های زمین و میراث طبیعی جهان می‌شوند، توسط اعضای سازمان ملل مورد مجازات قرار گیرند.

انتهای پیام/+

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اجتماعی

زنگ خطر افزایش آلاینده‌ها در تهران؛ وضعیت هوا در آبان امسال

زنگ خطر افزایش آلاینده‌ها در تهران؛ وضعیت هوا در آبان امسال
2024-11-24T10:00:40+03:30
سرپرست شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با اشاره به زنگ خطر افزایش آلاینده‌ها همزمان با آغاز روزهای سرد گفت: کیفیت هوای آبان امسال از آبان دو سال گذشته بهتر بود.

افزایش ۴۰ درصدی تصادفات جرحی در تابستان ۱۴۰۳

افزایش ۴۰ درصدی تصادفات جرحی در تابستان ۱۴۰۳
2024-11-24T09:47:22+03:30
رئیس پلیس راهور فراجا گفت: در سه‌ماهه تابستان ۱۴۰۳ تصادفات منجر به فوت ۲۰ درصد کاهش یافته است، اما با این حال، تصادفات جرحی با افزایشی ۴۰ درصدی مواجه بوده که...

هشدار به خریداران املاک با «سند سبز»

هشدار به خریداران املاک با «سند سبز»
2024-11-24T09:47:21+03:30
رئیس کل دادگستری استان البرز گفت: هرگونه شکایت مرتبط با این اسناد در صورتی قابل رسیدگی است که در دفاتر اسناد رسمی به ثبت رسیده باشند.

بهره‌برداری از پارکینگ محله اتابک در پویش امید و افتخار

بهره‌برداری از پارکینگ محله اتابک در پویش امید و افتخار
2024-11-24T09:34:01+03:30
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران از افتتاح پارکینگ طبقاتی مینابی محله اتابک با ظرفیت ۴۲۰ دستگاه خودرو در یکصد و پنجاه و دومین پویش امید و افتخار خبر داد.

قیمت انواع سبزیجات برگی و غیر برگی در تهران اعلام شد

قیمت انواع سبزیجات برگی و غیر برگی در تهران اعلام شد
2024-11-24T09:34:01+03:30
طبق نرخنامه سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار، قیمت انواع سبزیجات برگی و غیر برگی اعلام شد.

آمار جانباختگان حوادث ترافیکی در زمستان سال پیش کاهشی بود

آمار جانباختگان حوادث ترافیکی در زمستان سال پیش کاهشی بود
2024-11-24T09:20:42+03:30
صبح امروز کمیته هماهنگی اجرای طرح‌های ویژه ترافیک زمستان ۱۴۰۳ برگزار شد و جانشین رئیس پلیس راهور فراجا در این جلسه اعلام کرد: آمار جانباختگان حوادث ترافیکی د...

اورهال و نوسازی ۳۴ دستگاه آسانسور متروی تهران برای بهبود خدمات

اورهال و نوسازی ۳۴ دستگاه آسانسور متروی تهران برای بهبود خدمات
2024-11-24T09:20:41+03:30
سرپرست قائم مقام عملیات شرکت بهره‌برداری مترو تهران و حومه از آغاز فرایند اورهال و نوسازی ۳۴ دستگاه آسانسور در خطوط ۱، ۲ و ۵ مترو خبر داد.

مدیریت تعارض منافع مستلزم قانونی خاص است

مدیریت تعارض منافع مستلزم قانونی خاص است
2024-11-24T09:07:21+03:30
پژوهشگر حوزه سلامت اداری و مبارزه با فساد سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه مدیریت تعارض منافع از جنس پیشگیری است، گفت: مدیریت تعارض منافع مستلزم قانونی خا...

چمران: در حال حاضر پسماندی از ساری به آرادکوه نمی‌آید

چمران: در حال حاضر پسماندی از ساری به آرادکوه نمی‌آید
2024-11-24T09:07:21+03:30
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه همه پسماندهای ساری به اندازه نصف روز پسماند تهران هم نیست، گفت: در حال حاضر پسماندی از ساری به آرادکوه نمی‌آید.

کمیته هماهنگی اجرای طرح‌های ویژه ترافیک زمستان ۱۴۰۳ برگزار شد

کمیته هماهنگی اجرای طرح‌های ویژه ترافیک زمستان ۱۴۰۳ برگزار شد
2024-11-24T08:54:02+03:30
صبح امروز کمیته هماهنگی اجرای طرح‌های ویژه ترافیک زمستان ۱۴۰۳ برگزار شد.

اجرای پویش «قوای محمد رسول الله» برای حمایت از آوارگان جنگ+ کلیپ

اجرای پویش «قوای محمد رسول الله» برای حمایت از آوارگان جنگ+ کلیپ
2024-11-24T08:54:02+03:30
پویش قوای محمد رسول الله (ص) با هدف جمع‌آوری مالی برای پشتیبانی از اردوگاه‌های آوارگان جنگ لبنان راه اندازی شده است.

کیفرخواست متهمان پرونده چای دبش صادر شد

کیفرخواست متهمان پرونده چای دبش صادر شد
2024-11-24T08:40:39+03:30
جلسه رسیدگی به پرونده موسوم به چای دبش در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی ویژه رسیدگی به جرایم اخلال‌گران کلان و عمده در نظام اقتصادی به ریاست قاضی پسندیده برگ...

جهانگیر: جرم سرقت در کشور بعد ۱۳ سال کاهش یافته است

جهانگیر: جرم سرقت در کشور بعد ۱۳ سال کاهش یافته است
2024-11-24T08:27:19+03:30
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه از کاهش سرقت در کشور بعد ۱۳ سال خبر داد و گفت: مجازات‌ها به تنهایی نمی‌تواند بازدارندگی لازم را ایجاد کند.

چگونه از نقض تعهدات در قراردادها پیشگیری کنیم؟

چگونه از نقض تعهدات در قراردادها پیشگیری کنیم؟
2024-11-24T07:47:20+03:30
پیشگیری از نقض تعهدات در قراردادها به‌طور عمده از طریق تنظیم قرارداد دقیق، تعیین شرایط شفاف و استفاده از ابزارهای ضمانتی امکان‌پذیر است.

واژگونی پژو ۲۰۷ در مسیر شمال به جنوب بزرگراه شهید باکری تهران

واژگونی پژو ۲۰۷ در مسیر شمال به جنوب بزرگراه شهید باکری تهران
2024-11-24T07:33:59+03:30
رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ از واژگونی پژو ۲۰۷ در مسیر شمال به جنوب بزرگراه شهید باکری خبر داد.

براساس اعلام هواشناسی پلیس نسبت به سفرهای غیرضروری هشدار داد

براساس اعلام هواشناسی پلیس نسبت به سفرهای غیرضروری هشدار داد
2024-11-23T19:40:42+03:30
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا با اشاره به هشدار سطح زرد هواشناسی گفت: رانندگان از سفرهای غیرضروری خودداری کنند.

ترافیک نسبتا سنگین شبانگاهی در معابر تهران

ترافیک نسبتا سنگین شبانگاهی در معابر تهران
2024-11-23T19:40:41+03:30
رئیس مرکز جامع اطلاع رسانی پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ، از ترافیک نسبتاً سنگین در معابر و بزرگراه‌ها خبر داد.

شهرداری تهران انتقال زباله‌های ساری به تهران را تایید کرد

شهرداری تهران انتقال زباله‌های ساری به تهران را تایید کرد
2024-11-23T19:27:22+03:30
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهر تهران رسماً انتقال پسماندهای ساری به تهران را تأیید کرد و گفت: زباله‌های ساری با کامیون به تهران منتقل و در آرادکوه دفن می‌شوند.

درجه بندی ۹ غار با اهمیت در کارگروه ملی غارشناسی

درجه بندی ۹ غار با اهمیت در کارگروه ملی غارشناسی
2024-11-23T18:20:42+03:30
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی از درجه بندی ۹ غار در کارگروه ملی غارشناسی ایران خبر داد.

سیل در اندونزی جان دو نفر را گرفت

سیل در اندونزی جان دو نفر را گرفت
2024-11-23T18:20:42+03:30
به گفته آژانس ملی مدیریت بلایای طبیعی در سیل ناگهانی که سه روستا در منطقه تاپانولی جنوبی، استان سوماترای شمالی، اندونزی را در اوایل صبح روز شنبه در گرفت، دو ...

جلوگیری از تعطیلی ۶۰ واحد تولیدی و بیکاری ۳۰ هزار کارگر

جلوگیری از تعطیلی ۶۰ واحد تولیدی و بیکاری ۳۰ هزار کارگر
2024-11-23T18:20:41+03:30
رئیس کل دادگستری استان تهران ۶ اقدام مهم و عملیاتی دادگستری کل استان تهران در حوزه حمایت از چرخه تولید و صیانت از امنیت سرمایه‌گذاری را تشریح کرد.

بسیجی، الگویی کامل، بی نظیر و نمونه برای نسل جوان است

بسیجی، الگویی کامل، بی نظیر و نمونه برای نسل جوان است
2024-11-23T18:20:41+03:30
فرماندهی انتظامی کشور در پیامی ضمن گرامیداشت هفته بسیج گفت:بسیج و بسیجی، الگویی کامل، بی نظیر و نمونه برای نسل جوان است که این نشان از تفکر والا و بزرگ بسیجی...

هواشناسی هشدار داد/ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید

هواشناسی هشدار داد/ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
2024-11-23T18:20:40+03:30
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا با اشاره به هشدار سطح زرد هواشناسی گفت: رانندگان از سفرهای غیرضروری خودداری کنند.

زباله‌های ساری به تهران منتقل می‌شود؟

زباله‌های ساری به تهران منتقل می‌شود؟
2024-11-23T16:20:42+03:30
یک منبع آگاه در شهرداری تهران درباره ماجرای انتقال زباله‌های ساری به آرادکوه گفت: مسأله باید در سازمان مدیریت پسماند مورد بررسی قرار گیرد و قراردادی میان شهر...

رونمایی از کتاب فرهنگ و بحران در دهمین کنگره سلامت در بلایا

رونمایی از کتاب فرهنگ و بحران در دهمین کنگره سلامت در بلایا
2024-11-23T16:07:20+03:30
کتاب فرهنگ و بحران با محتوای ثبت خاطرات و تجربیات میدانی در بحران‌های بزرگ کشور در دهمین کنگره سلامت در بلایا رونمایی شد.

هواشناسی هشدار داد؛ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید

هواشناسی هشدار داد؛ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
2024-11-23T15:54:00+03:30
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا با اشاره به هشدار سطح زرد هواشناسی گفت: رانندگان از سفرهای غیرضروری خودداری کنند.

جعل و کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی

جعل و کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
2024-11-23T15:27:29+03:30
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی فراجا گفت: مراقب کلاهبرداران با ترفند برنامه‌های رسیدساز جعلی تلفن همراه باشید.

فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» تمدید شد

فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» تمدید شد
2024-11-23T15:27:28+03:30
فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» در سایت سازمان زیباسازی شهر تهران تا ۱۰ آذرماه ۱۴۰۳ تمدید شد.

افزایش ۲ برابری درآمدهای مناطق شهرداری تهران

افزایش ۲ برابری درآمدهای مناطق شهرداری تهران
2024-11-23T15:27:27+03:30
معاون هماهنگی و امور مناطق شهرداری تهران از افزایش ۲ برابری درآمدهای کسب شده توسط مناطق ۲۲ گانه در سال ۱۴۰۳ خبر داد.

جعل و کلاهبردای ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی

جعل و کلاهبردای ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
2024-11-23T15:14:01+03:30
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی فراجا گفت: مراقب کلاهبرداران با ترفند برنامه‌های رسیدساز جعلی تلفن همراه باشید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)