میرنیوز
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، جعفر جندقی در نشست خبری روز جهانی و هفته ملی بدون دخانیات، شعار سال 1402 این مناسبت را «حفظ سلامت مردم با ممنوعیت جامع تبلیغات دخانیات» عنوان و اظهار کرد: 31 ماه می مصادف با 10 خردادماه، روز جهانی بدون دخانیات نامگذاری شده که در کشورمان به دلیل اهمیت این موضوع، یک هفته به منظور اطلاع رسانی و آگاهی بخشی، اختصاص یافته است.
جندقی اضافه کرد: براساس مطالعات "استپس" وضعیت شیوع مصرف دخانیات در کشورمان در سال 1400، در مردان 25.88 و در زنان 4.44 و در مجموع، روند مصرف دخانیات طی سال های 95 تا 1400 در گروه سنی بالای 18 سال در کشور افزایشی بوده است.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف دخانیات در سالهای 95 تا 1400 در گروه سنی 18 تا 24 سال در مردان 34 درصد و در زنان 90 درصد افزایش داشته، تصریح کرد: مصرف روزانه سیگار در بین زنان حدود 190 درصد و در بین مردان 46 درصد و در گروه سنی 25 تا 34 سال نیز در مردان 19.6 و در زنان 90.88 درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر مصرف دخانیات در گروه سنی 13 تا 15 در کشورمان نیز 13 درصد و مصرف سیگار در دختران نوجوان، 133 درصد افزایش یافته است.
جندقی اظهار کرد: یکی از ترفندهای دخانی، معرفی محصولات دخانی جدید مانند سیگارهای الکترونیک، سیستم های ایجاد بخار(ویپ) و سیستمهای گرم کننده تنباکو به عنوان محصولات بی خطر است. جوانانی که با گمراهی و ترفندهای صنایع دخانی برای اولین بار مواد دخانی را تجربه می کنند، به راحتی در آنها وابستگی به نیکوتین ایجاد شده و به یک مصرف کننده دائمی مواد دخانی تبدیل میشوند.
وی افزود: یکی از مهمترین راهکارهای حفاظت جوانان از آسیب ها و صدمات ناشی از مصرف دخانیات، ممنوعیت کامل تبلیغات است. صنایع دخانی از طرق مختلف از جمله تولید محصولات دخانی، جوانان و نوجوانان را به دام انداخته و نیمی از مصرف کنندگان این محصولات در نهایت به کام مرگ می روند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه صنایع دخانی هر ساله دهها میلیارد دلار در سراسر دنیا برای تبلیغ و بازار فروش محصولات مرگ بارشان هزینه میکنند و فعالیت ها و اقدامات بازاریابی آنها با هدف جذب جوانان و مصرف کنندگان جدید است، افزود: استفاده از طعم دهندههای جذاب و اسانس های خاص که برای استفاده جوانان در تنباکو و محصولات نیکوتین به کار می رود، عاملی برای ترغیب جوانان به شروع مصرف این محصولات است.
وی گفت: تبلیغ محصولات جایگزین به عنوان کم خطر و کم آسیب به جای سیگارهای معمولی، ترفندی دیگر از صنایع دخانی است. وجود گلیسیرین در محلول سیگار الکترونیک با آسیب به کیسههای هوایی ریه، خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد. درواقع، هیچ نوع تنباکوی بدون دودی، جایگزین ایمنی برای سیگار نیست.
جندقی ادامه داد: استفاده از محصولات دخانی نوپدید، نظیر سیگار و قلیان الکترونیک، ویپ و محصولات گرم کننده سیگار بدون دود موجب بیماری ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و ریوی و همچنین سرطانهای دهان، زبان، لثه، مری و لوزالمعده می شود. زیرا این محصولات حاوی نیکوتین هستند که بسیار اعتیارآور است.
وی درمورد خسارات زیست محیطی دخانیات هشدار داد و گفت: مواد شیمیایی سمی و میکروپلاستیک های موجود در ته سیگار و پسماندهای سیگار الکترونیک موجب آلودگی محیط زیست میشود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در ادامه بیان کرد: طبق مستندات جهانی، یکی از مهمترین راهکارهای پیشگیری و کاهش شیوع استعمال محصولات دخانی به عنوان کالای آسیب رسان سلامت، افزایش قیمت محصولات دخانی از طریق مالیات است. هر 10 درصد افزایش قیمت سیگار، می تواند مصرف دخانیات را به میزان 5 درصد کاهش دهد.
وی درباره روزشمار هفته ملی بدون دخانیات(4 تا 10 خرداد) گفت: 4 خرداد با عنوان کاهش مصرف دخانیات با قوانین حامی سلامت، 5 خرداد با عنوان نقش آموزههای دین در کاهش مصرف دخانیات، 6 خرداد با عنوان ترفندهای صنایع و سوداگران دخانیات برای افزایش مصرف و قاچاق دخانیات، 7 خرداد با عنوان هنر و فیلم بدون دخانیات، حامی سلامت جوانان، 8 خرداد با عنوان نظام سلامت، حامی ترک دخانیات، 9 خرداد با عنوان دخانیات تهدیدکننده سلامت باروری، نوزاد و جوانی جمعیت و 10 خرداد با عنوان جایگزینی کشت توتون با محصولات کشاورزی، ضامن امنیت غذایی، نامگذاری شده است.
جندقی تصریح کرد: سازمان جهانی بهداشت به دولتها و سیاستگذاران در مورد کنترل دخانیات پیشنهاداتی داده که از جمله آن میتوان به برگزاری پویش های فرهنگی و آموزشی با موضوع کنترل دخانیات، آموزش افراد جامعه در مورد مضرات استعمال دخانیات، حمایت از برنامه ها و سیاستهای مشاوره و درمان، خلق محیطهای سالمتر و حفظ و توسعه اماکن بدون دخانیات، وضع سیاستهای پیشگیرانه از توسعه مزارع با هدف جلوگیری از جنگل زدایی و انتشار دی اکسید کربن و تغییرات آب و هوایی، حمایت از افزایش عوارض و مالیات بر صنعت دخانیات و محصولات آنها و افزایش آگاهی مردم نسبت به ترفندهای صنایع دخانی، اشاره کرد.
یک میلیارد و 300 میلیون نفر از جمعیت جهان دخانیات مصرف میکنند
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره بیماری و مرگ ناشی از مصرف دخانیات در جهان، گفت: در حال حاضر یک میلیارد و 300 میلیون نفر از جمعیت جهان دخانیات مصرف میکنند.
مرگ سالانه 8 میلیون نفر در جهان به دلیل استعمال دخانیات
وی افزود: سالانه 8 میلیون نفر در جهان جان خود بر اثر استعمال دخانیات از دست میدهند که 1.2 میلیون نفر آنها در معرض مواجهه با دود حاصل از مصرف دخانیات توسط دیگران، بودهاند.
جندقی با بیان اینکه هر 4 ثانیه یک نفر جان خود را بر اثر مصرف دخانیات از دست می دهد، خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت پیش بینی کرده که در صورتی که اقدامی عاجل جهت کنترل مصرف دخانیات انجام نشود تا پایان قرن 21، حدودا یک میلیارد نفر از مردم جهان قربانی این اپیدمی مرگبار خواهند شد.
وی با اشاره به وضعیت مصرف دخانیات در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت، با بیان اینکه وضعیت شیوع مصرف دخانیات در منطقه مدیترانه شرقی به ویژ در بین جوانان بسیار نگران کننده است، گفت: تا سال 2025، برخلاف روند کاهشی مصرف دخانیات در سایر مناطق جهان، شیوع استعمال دخانیات در منطقه مدیترانه شرقی افزایشی است که به اپیدمی روزافزون بیماری ریوی منجر می شود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: در این منطقه، حدود 38 درصد مردان و 29 درصد زنان دخانیات مصرف میکنند که این آمار در برخی کشورها به 57 درصد در مردان و 29 درصد در زنان نیز می رسد.
وی گفت: در منطقه، شیوع مصرف دخانیات در پسران 42 و در دختران 31 درصد (گروه سنی 13 تا 15 سال) است و دلیل اصلی بالا بودن شیوع مصرف در بین جوانان و نوجوانان نیز ترویج و تمایل آنها به مصرف قلیان است.
مرگ سالانه 60 هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات در منطقه
جندقی با بیان اینکه سالانه 60 هزار نفر در منطقه به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند، گفت: سالانه به طور متوسط بیش از 40 هزار میلیارد تومان در اثر استعمال دخانیات دود میشود و سالانه بیش از 60 هزار ملیلیارد تومان صرف هزینه های بهداشتی و درمانی ناشی از مصرف دخانیات میشود.
وی افزود: سایز هزینههای ناشی از مصرف دخانیات، از جمله ناتوانی، مرگ زودهنگام و خسارات زیست محیطی در کشور بیش از 110 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
رونمایی از کتاب فرهنگ و بحران در دهمین کنگره سلامت در بلایا
هواشناسی هشدار داد؛ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
جعل و کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» تمدید شد
افزایش ۲ برابری درآمدهای مناطق شهرداری تهران
جعل و کلاهبردای ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
قیمت میوه ۵۰ درصد ارزانتر در میادین میوه و تره بار
شهید فخریزاده باعث پیشرفت جهشوار علمی کشور شد
۶ پیشنهاد ضروری اجرایی برای تحول در نظام مدیریت بحران کشور
محکومیت یک واحد آلاینده محیط زیست در ملارد
جزئیات تصادف خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک
اتصال دو منطقه ١٧ و ١٨ تهران از طریق باغراه حضرت فاطمه
پیگیری قاطع اجرای طرح شهید آرمان در تهران
رفع موانع ساخت پروژه آزمایشگاه و سالن تشریح پزشکی قانونی
جزییات پرونده یک شرکت خودرویی، خرید ملک ۳۰ میلیاردی در امارات توسط متهم ردیف اول
حضور رئیس قوه قضاییه در مراسم تشییع پیکر وزیر پیشین دادگستری
ایران دارای رتبه هفتم مخاطرات در جهان؛مهمترین چالش مدیریت بحران
جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی
بندر خمیر یکی از ۱۲ شهر برگزیده یونسکو شد
انسداد مرز با جدیت در مرزبانی پیگیری و دنبال میشود
جزای نقدی ۱۶ میلیاردی فرجام قاچاقچی لوازم خانگی
قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای تره بار اعلام شد
کشف ۲۰۰ میلیاردی ابزار کار قاچاق در تهران
ایران جزو ۴ کشور برتر در زمینه رشد شاخص توسعه انسانی است
سراج: بسیج محلات خط مقدم مقابله با آسیبهای اجتماعی است
رشد ۱۸ درصدی نوسازی تاکسیها در مقایسه با سال گذشته
جزئیات برنامههای مجمع شهرداران در سالگرد شهادت شهید سلیمانی
۲۴۷ عملیات امدادونجات طی ۷۲ ساعت گذشته صورت گرفت
کاظمی: حداقل ۱۰۰ هزار کتابخانه مدرسه باید ایجاد شود
هشدار درباره فعالیت کلاهبرداران در لباس پستچی