میرنیوز

۸ لایحه دستگاه قضایی پشت درهای مجلس/ چرا اعتبارزدایی از "اسناد عادی" مهم است؟

 ۸ لایحه دستگاه قضایی پشت درهای مجلس/ چرا اعتبارزدایی از "اسناد عادی" مهم است؟ 2023-05-19T13:33:49+03:30

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست نقد و بررسی کتاب "تغییر در حکمرانی قضایی" با حضور حجت‌الاسلام محسن ابراهیمی، رئیس مرکز پیگیری اجرای سند تحول قضایی و امیرحسین حاجی‌زاده، مدیر اندیشکده مطالعات حکمرانی قضایی (محنا) در محل نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.

محسن ابراهیمی در این نشست اعتبار اسناد عادی را دلیل شکل‌گیری پرونده در محاکم قضایی دانست و گفت: بی‌اعتبارسازی اسناد عادی مستلزم تغییر قانون است. 170 راهکار داریم که بیش از 50 راهکار آن نیاز به تغییر قانون و همت مقننین دارد. اما 8 لایحه مهم ما پشت درهای مجلس شورای اسلامی باقی مانده است. مجلس اولویت‌های دیگری دارد همانند شفافیت آرای نمایندگان مجلس. این شفافیت چه میزان به کیفیت آرا اثرگذار است؟

وی با تمرکز بر وجوه اهمیت کتاب "تغییر در حکمرانی قضایی" گفت: نگارش این کتاب سال 97 آغاز شد که در دوره مدیریت آیت‌الله لاریجانی بود، هنوز دوره تحولی قوه قضاییه آغاز نشده بود و این کتاب منجر به ایجاد جریان تحولی قوه قضاییه شد.

وی افزود: کتاب "تغییر در حکمرانی قضایی" از معدود کتاب‌هایی است که منجر به یک جریان می‌شود و اساس و محتوای آن جریان، ناشی و برگرفته از همین کتاب است.

رئیس مرکز پیگیری اجرای سند تحول قضایی این کتاب را خاستگاه اولیه سند تحول قضایی دانست و گفت: هر که در بطن اتفاق بوده، اذعان می‌کند که این کتاب خاستگاه اولیه سند تحول است. ما قبلاً برنامه توسعه قضایی داشتیم اما چیزی که امروز اصلی‌ترین مانیفست تحولی دستگاه قضایی است، وامدار این کتاب است. این خیلی ارزشمند است که کتابی بتواند خاستگاه تحول یک نهاد عریض و طویل باشد. قبل از آنکه جریان تحول و سند تحولی در کار باشد این کتاب تالیف شده است. آن زمان حرفی از تحول نبود و بحث، بحث تغییر بود ولی امروز بحث متفاوت است و اسم کتاب بعدی را می‌توان "تحول در حکمرانی قضایی" گذاشت.

او همچنین خاطرنشان کرد: در نگاه اندیشه‌ورزی در جامعه نخبگانی کشور با یک چالش و آسیب مواجه هستیم، باتوجه به اینکه اندیشکده‌ها مسئله‌محور هستند، بسیاری اوقات اندیشمندان دچار سرخوردگی می‌شوند، این سرخوردگی ناشی از این است که تلاش و فعالیت آن ها در کجا ظهور و بروز خواهد داشت، در ایران با پدیده با ناامیدی اندیشکده‌ها مواجه هستیم.

ابراهیمی یکی از نقاط مثبت این کتاب را ناظر به واقعیت بودن آن معرفی کرد، سپس ادامه داد: ما در حکمرانی با خطاهایی راهبردی مواجهیم که سبب می‌شود تحول در حکمرانی به تعویق بیفتد. از جمله نقاطی که تحول را از آنها آغاز می‌کنیم. نقاط آغاز تحول باید مسأله‌ها باشند نه بایسته‌ها و الزامات. قرار دادن مسأله‌ها به عنوان نقاط شروع، ما را از هرگونه پیش‌داوری فارغ می‌کند. مهم‌ترین نکته کتاب "تغییر در حکمرانی قضایی" هم همین مسأله‌محوری است.

رئیس مرکز پیگیری اجرای سند تحول قضایی با بیان اینکه نگاه غیر مسئله‌شناسانه، یک دستگاه را به رخوت می‌رساند‌، گفت: در پدیده‌ای همانند اسناد عادی، نحوه برخورد به این پدیده چه بود؟ پیش از نگاه تحولی گفته می شود، اگر معاملاتی داریم که منجر به فروش مال غیر و کلاهبرداری می‌شود باید اطلاعات حقوقی مردم افزایش پیدا کند، از همین رو قوانینی همانند قانون پیش‌فروش آپارتمان مطرح شد و برای افزایش اطلاعات حقوقی مردم فیلم ساخته شد. آیا با انجام این اقدام پرونده‌های مربوط به اسناد عادی کاهش پیدا کرد؟

وی افزود: با نوسانات اقتصادی پرونده‌های ناشی از اسناد عادی افزایش پیدا می‌کند. قوه قضاییه چرایی افزایش پرونده‌های یک حوزه را پیدا نمی‌کند بلکه برای آن شعبه ویژه و اختصاصی راه‌اندازی می‌کند.

این مقام قضایی همچنین عنوان کرد: اعتبار اسناد عادی منجر به شکل‌گیری پرونده می‌شود. از همین رو مُسَکن‌هایی برای این مشکل تجویز شد همانند تسهیل فرایند ثبت رسمی اما درمان قطعی این معضل بی‌اعتبار ساختن اسناد عادی است. مابقی راه‌ها مُسکن‌های موقت است. کتاب تغییر در حکمرانی قضائی مسأله‌های موجود در قوه قضاییه را با یک نگرش جدید نگاه کرد.

ابراهیمی ادامه داد: بی‌اعتبارسازی اسناد عادی مستلزم تغییر قانون است. 170 راهکار داریم که بیش از 50 راهکار آن نیاز به تغییر قانون و همت مقننین دارد. اما 8 لایحه مهم ما پشت درهای مجلس شورای اسلامی باقی مانده است. مجلس اولویت‌های دیگری دارد همانند شفافیت آرای نمایندگان مجلس. این شفافیت چه میزان به کیفیت آرا اثرگذار است؟

رئیس مرکز پیگیری اجرای سند تحول قضایی گفت: آخرین کمیسیونی که در مجلس تشکیل شد، کمیسیون حقوقی قضائی است چرا که در این کمیسیون پول نیست‌. این کمیسیون می‌تواند حکمرانی قضائی را تغییر دهد و کسب و کار مردم را ارتقا داد.

وی تصریح کرد: بودجه و منابع انسانی قوه قضاییه یک معضلی است که هیچ وقت به صورت ویژه بررسی نشده است. پول قوه قضاییه را باید رئیس جمهور بپردازد که همین امر استقلال قوا را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. الان وضعیت به اینگونه است که زیرساخت‌های آی‌تی قوه قضاییه بسیار قدیمی و نیازمند به‌روزرسانی است.

محسن ابراهیمی اضافه کرد: یکی دیگر از موانع تحول، مدیریتی است. برخی از مدیران قوه قضاییه قاضی هستند، لزوماً یک قاضی، مدیر خوبی نیست که این امر صرفاً در قوه قضاییه نیست و در مابقی وزارتخانه‌ها نیز شاهد این موضوع است. قضات و حقوقدانانی که نگرش سیستمی دارند، یکی دیگر از رویش‌هایی است که شاهد آن هستیم.

قوه قضائیه , سند تحول قضایی , مجلس شورای اسلامی ایران , قانون ,

تعداد چک‌های برگشتی 60 درصد کاهش یافت

در ادامه امیرحسین حاجی‌زاده، مدیر اندیشکده مطالعات حکمرانی قضایی با بیان سخنانی ضمن ابراز امیدواری برای چاپ جلد دوم کتاب "تغییر در حکمرانی قضایی" گفت: پنج سال از نوشتن کتاب گذشته است، دو سه سال گذشته حضور منظمی در قوه قضاییه داشتیم و نگاه ما خیلی گسترده شد، تحلیل‌های حال حاضر ما پخته شده‌ است که دست مایه جلد دوم کتاب «تغییر در حکمرانی قضایی» می‌شود و امیدواریم سال آینده در نمایشگاه کتاب رونمایی شود.

او ضمن تأکید بر مسأله‌محور بودن این کتاب، اظهار کرد: بعد از انتشار این کتاب قوه قضاییه از یک نقطه حاشیه‌ای به نقطه توجه مردم آمد که جزو اتفاقاتی بود که در روند تغییر قوه قضاییه رخ داده است.

مدیر اندیشکده مطالعات حکمرانی قضایی با اشاره به الکترونیکی شدن چک‌ها گفت: ایجاد سامانه صیاد به عنوان یکی از پیگیری‌های قوه قضاییه برای کاهش مشکلات چک‌های بی‌محل بود، که بعد از اعمال این قانون مشکلات قانون چک‌های بی‌محل 60  درصد کاهش داشته است که رقم بسیار بالایی محسوب می‌شود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: اگر در بخش‌هایی از قوه قضاییه اقداماتی صورت بگیرد حدود 90 درصد سند تحول اعمالی می‌شود، که شامل سازمان ثبت، مرکز آمار، مرکز فناوری اطلاعات، مرکز وکلا و دادستانی کل است. با تحول آنها تغییراتی در روند زندگی مردم اعمال می‌شود.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اجتماعی

تردد در بزرگراه‌های تهران بیش از ظرفیت آنها است

تردد در بزرگراه‌های تهران بیش از ظرفیت آنها است
2023-05-28T09:14:06+03:30
رئیس شورای شهر تهران گفت: گنجایش معابر تهران برای خودرو تکمیل شده است و تردد فعلی فوق ظرفیت بزرگراه‌هاست‌.

رونمایی از پوستر هفته محیط زیست/۳۰۰ رویداد فرهنگی، آموزشی و علمی محیط زیستی

رونمایی از پوستر هفته محیط زیست/۳۰۰ رویداد فرهنگی، آموزشی و علمی محیط زیستی
2023-05-28T09:14:06+03:30
پوستر هفته محیط زیست با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از رونمایی شد.

آغاز صدور کارنامه پرورشی مدارس در قالب سامانه «نورینو»

آغاز صدور کارنامه پرورشی مدارس در قالب سامانه «نورینو»
2023-05-28T09:00:47+03:30
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش از راه‌اندازی فاز اول سامانه صدور کارنامه عملکرد تربیتی مدارس و دانش آموزان کشور خبر داد.

وضعیت ترافیکی معابر و بزرگراه‌های تهران/ موتورسواران از تردد داخل تونل‌ها خودداری کنند

وضعیت ترافیکی معابر و بزرگراه‌های تهران/ موتورسواران از تردد داخل تونل‌ها خودداری کنند
2023-05-28T08:47:26+03:30
رئیس اداره اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ آخرین وضعیت ترافیکی معابر و بزرگراه‌های پایتخت را تشریح کرد.

کشف ۱۷ تن کالای بسیار خطرناک و انفجاری در انبار فرودگاه امام (ره)

کشف ۱۷ تن کالای بسیار خطرناک و انفجاری در انبار فرودگاه امام (ره)
2023-05-28T08:34:05+03:30
رئیس کل دادگستری استان تهران از کشف ۱۷ تن کالای بسیار خطرناک و انفجاری در انبار فرودگاه امام (ره) خبر داد.

امدادرسانی به ۲۴۱ نفر در سیل و آبگرفتگی ۲۴ ساعت گذشته/ ۱۵۵ نفر اسکان اضطراری پیدا کردند

امدادرسانی به ۲۴۱ نفر در سیل و آبگرفتگی ۲۴ ساعت گذشته/ ۱۵۵ نفر اسکان اضطراری پیدا کردند
2023-05-28T08:07:26+03:30
سرپرست سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر با اشاره به امدادرسانی به ۲۴۱ نفر در سیل و آبگرفتگی ۲۴ ساعت گذشته، گفت: امدادگران و نجاتگران جمعیت هلال‌احمر ۱۵۵ نفر...

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق
2023-05-28T08:07:26+03:30
اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران شاخص آلودگی هوا بر روی عدد ۱۰۱ یعنی در بازه ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارد.

افزایش شمار جانباختگان در سیلاب خراسان شمالی/ جست‌وجوی مفقودین در فاروج ادامه دارد

افزایش شمار جانباختگان در سیلاب خراسان شمالی/ جست‌وجوی مفقودین در فاروج ادامه دارد
2023-05-28T07:54:08+03:30
هلال احمر اعلام کرد: شمار جانباختگان در سیلاب خراسان شمالی افزایش یافته و جست‌وجوی مفقودین در فاروج ادامه دارد.

پرداخت ۱۲۴ هزار میلیارد تومان وام ازدواج/بانک‌ها مجاز به درخواست یک ضامن بیشتر نیستند

پرداخت ۱۲۴ هزار میلیارد تومان وام ازدواج/بانک‌ها مجاز به درخواست یک ضامن بیشتر نیستند
2023-05-28T07:40:45+03:30
معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با اشاره به پرداخت ۱۲۴ هزار میلیارد تومان وام ازدواج به جوانان گفت: بانک‌ها مجاز به درخواست یک ضامن بیشتر نیستند.

رگبار و رعدوبرق در برخی از استان‌های کشور/وضعیت جوی تهران

رگبار و رعدوبرق در برخی از استان‌های کشور/وضعیت جوی تهران
2023-05-28T07:14:08+03:30
سازمان هواشناسی اعلام کرد: برای روز جاری در بخش‌هایی از شمال غرب و ارتفاعات البرز مرکزی، سمنان، مازندران، بخش‌هایی از شمال شرق، شرق و جنوب کشور، رگبار و رعدو...

آمار ازدواج بسیار کم شده است/بیشترین تجرد در میان دهه شصتی‌ها

آمار ازدواج بسیار کم شده است/بیشترین تجرد در میان دهه شصتی‌ها
2023-05-27T23:27:25+03:30
معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت: ۲۱ درصد جمعیت کشور را دهه شصتی‌ها تشکیل داده‌اند و تجرد دهه شصتی‌های بیشتر از دهه‌های دیگر است.

دولت در لایحه عفاف و حجاب دخل و تصرفی نداشته است

دولت در لایحه عفاف و حجاب دخل و تصرفی نداشته است
2023-05-27T20:00:49+03:30
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت:دولت در لایحه عفاف و حجاب دخل و تصرفی نداشته است.

گلوله جنگی یا پوکه گاز اشک‌آوری به سر «ابوالفضل امیرعطایی» برخورد نکرده است

گلوله جنگی یا پوکه گاز اشک‌آوری به سر «ابوالفضل امیرعطایی» برخورد نکرده است
2023-05-27T20:00:49+03:30
دادستان شهرری گفت:هیچ گلوله جنگی یا پوکه گاز اشک‌آوری به سر «ابوالفضل امیرعطایی» برخورد نکرده است.

"جشن بزرگ‌ امام‌رضایی‌ها" در تهران برگزار می‌شود

 "جشن بزرگ‌ امام‌رضایی‌ها" در تهران برگزار می‌شود
2023-05-27T18:20:55+03:30
در آستانه میلاد امام رضا(ع) جشن بزرگ امام رضایی‌ها دوشنبه ۸ خرداد ساعت ۸ شب در میدان خراسان برگزار می‌شود.

مرگ مشکوک بوکسور نوجوان در اردوی ورزشی

 مرگ مشکوک بوکسور نوجوان در اردوی ورزشی
2023-05-27T18:20:55+03:30
با مرک وقوع مرگ مشکوک بوکسور نوجوان در اردوی ورزشی، تحقیقات تیم جنایی آغاز شد.

پلیس با مامور خاطی خود در ستارخان چه برخوردی کرد؟

 پلیس با مامور خاطی خود در ستارخان چه برخوردی کرد؟
2023-05-27T18:20:55+03:30
مرکز اطلاع‌رسانی پلیس تهران با تاکید بر اینکه برخوردهای غیرقانونی و خارج از چارچوب تعریفی و ابلاغ شده، به هیچ عنوان مورد تایید سلسله مراتب فرماندهی کل انتظا...

ریزش بهمن در پاکستان جان ۱۰ نفر را گرفت

ریزش بهمن در پاکستان جان ۱۰ نفر را گرفت
2023-05-27T17:34:08+03:30
طبق گزارش مقامات پاکستانی، در پی ریزش بهمن در شمال پاکستان نزدیک به مرز چین، حداقل ۱۰ نفر کشته شدند.

کشف ۲۵۰ هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

کشف ۲۵۰ هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد
2023-05-27T17:34:08+03:30
رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ از کشف بیش ۲۵۰ هزار دلار غیرقانونی در سعادت آباد تهران خبر داد.

دستورالعمل ساماندهی فرآیند توقیف، انتقال، نگهداری و ترخیص وسایل نقلیه

دستورالعمل ساماندهی فرآیند توقیف، انتقال، نگهداری و ترخیص وسایل نقلیه
2023-05-27T17:34:08+03:30
رئیس قوه قضائیه دستورالعمل ساماندهی فرآیند توقیف، انتقال، نگهداری و ترخیص وسایل نقلیه را ابلاغ کرد.

از کشف واکسن‌های غیرمجاز تا توقیف ماینر و کالاهای قاچاق

از کشف واکسن‌های غیرمجاز تا توقیف ماینر و کالاهای قاچاق
2023-05-27T17:07:29+03:30
طی ۲۴ ساعت گذشته در استان‌هایی مختلف کشور حوادثی رخ داده از کشف لوازم قاچاق و واکسن تا توقیف ماینرهای غیرمجاز که مأموران نیروی انتظامی در کشف آن نقش آفرینی ک...

دستگیری عامل اغفال و آزار دختران جوان به بهانه ازدواج

دستگیری عامل اغفال و آزار دختران جوان به بهانه ازدواج
2023-05-27T17:07:27+03:30
رئیس پلیس آگاهی پایتخت از دستگیری عامل اغفال و آزار دختران جوان به بهانه ازدواج خبر داد.

افزایش ۱۷ درصدی بودجه گردشگری سلامت مناطق آزاد

افزایش ۱۷ درصدی بودجه گردشگری سلامت مناطق آزاد
2023-05-27T16:54:10+03:30
مدیر گردشگری و میراث فرهنگی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، از افزایش ۱۷ درصدی بودجه حوزه گردشگری سلامت مناطق آزاد خبر داد.

از کشف لوازم قاچاق تا کشف واکسن‌های غیرمجاز

از کشف لوازم قاچاق تا کشف واکسن‌های غیرمجاز
2023-05-27T16:54:10+03:30
طی ۲۴ ساعت گذشته در استان‌هایی مختلف کشور حوادثی رخ داده از کشف لوازم قاچاق و واکسن تا توقیف ماینرهای غیرمجاز که مأموران نیروی انتظامی در کشف آن نقش آفرینی ک...

گردآوری ۲۷ هزار نمونه زبانی از آبادی‌های کشور

گردآوری ۲۷ هزار نمونه زبانی از آبادی‌های کشور
2023-05-27T16:40:50+03:30
در نشست مشترک گروه‌های گویش‌پژوهی اعلام شد که تاکنون ۲۷ هزار نمونه زبانی از آبادی‌های کشور گردآوری شده؛ و از آن میان ۱۷ هزار نمونه به همراه شناسنامه در سامان...

قوه قضاییه: لایحه عفاف و حجاب بر اساس اجماع نظر سران قوا آماده شده است

 قوه قضاییه: لایحه عفاف و حجاب بر اساس اجماع نظر سران قوا آماده شده است
2023-05-27T16:47:35+03:30
قوه قضاییه اعلام کرد: متن آماده شده لایحه حجاب و عفاف بر اساس اجماع نظر سران قوا و دستگاه‌های مسئول کشور آماده شده است.

قتل تلخ دختربچه یک ساله توسط پدرش در شرق تهران + گفتگو با متهم

 قتل تلخ دختربچه یک ساله توسط پدرش در شرق تهران + گفتگو با متهم
2023-05-27T16:47:34+03:30
مرد جوانی که دختر یک ساله‌اش را در شرق تهران به قتل رسانده بود، دستگیر شد.

پژوهش لازمه اشتغال آفرینی است/ لزوم تقویت روحیه پژوهشگری

پژوهش لازمه اشتغال آفرینی است/ لزوم تقویت روحیه پژوهشگری
2023-05-27T16:14:11+03:30
معاون آموزش متوسطه گفت: پژوهش گام اول در کارهای بنیادین است و باید در تولیدی و کاربردی کردن پژوهش‌ها و سپس اشتغال‌آفرینی گام برداریم.

واکنش قاطع پلیس به اقدام طالبان/ اجازه تعدی به احدی نمی‌دهیم

واکنش قاطع پلیس به اقدام طالبان/ اجازه تعدی به احدی نمی‌دهیم
2023-05-27T16:00:48+03:30
جانشین فرمانده کل انتظامی کشور در ارتباط با اقدام نسنجیده و مغایر با اصول بین الملل نیروهای طالبان در مرز ایران توضیحاتی ارائه کرد.

اعزام بیش از ۶۰ درصد حجاج یزدی به مراسم حج ۱۴۰۲

 اعزام بیش از ۶۰ درصد حجاج یزدی به مراسم حج ۱۴۰۲
2023-05-27T16:07:32+03:30
مدیر کل فرودگاه های یزد گفت: از ۳ خردادماه تا کنون یک هزار و ۸۲۲ نفر از حجاج و عوامل اجرایی حج ۱۴۰۲ از فرودگاه بین المللی شهید آیت الله صدوقی یزد به شهر مدی...

جزئیات ثبت‌نام وام ۳۰میلیون‌تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد

 جزئیات ثبت‌نام وام ۳۰میلیون‌تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد
2023-05-27T16:07:31+03:30
براساس اطلاعیه اداره‌کل فرهنگی و اجتماعی صندوق بازنشستگی کشوری، متقاضیانی که قبلاً ثبت‌نام کرده‌اند، نیازی به ثبت‌نام مجدد ندارند و درخواست ایشان تا پایان س...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)