میرنیوز
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بشر همواره در طول تاریخ، علوم و فناوری روز را جهت رفع نیازهای اساسی خود بهکار گرفته است و اغلب مدیران و مسئولین کشورها بیشترین اهتمام را به توسعه و پیشرفت این گروه از علوم و فناوری را داشتهاند، البته از اواخر قرن نوزدهم و با توسعه رسانهها، القای نیازهای کاذب به جوامع بشری مسیر حرکت علم و فناوری را نیز تا حدی متأثر کرد اما بههرحال علوم و فناوریهای رافع نیازهای اساسی جایگاه خود را حفظ کرده است.
در کشور ما بهویژه در سالهای پس از انقلاب اسلامی که گزارههایی مثل عدالت جزو شعارها و آرمانهای اصلی نظام قرار گرفت، علوم و فناوریهای مرتبط نیز با سرعت و شتاب حیرتآوری رشد کرد که آمارهای بینالمللی بهخوبی گواه این مطلب است، در این میان علوم و فناوری آب در حوزههای مختلف با توجه به نیاز کشور رشد بسیار خوبی داشته است که میتوان به دستاوردهای برجستهای در سدسازی، تصفیه، انتقال و شبکه توزیع آب شهری و روستایی اشاره کرد.
با این حال بهعلت شرایط جغرافیایی و اقلیمی ایران و بارش متوسط حدوداً یکسوم جهان و تبخیر حدوداً سه برابر جهان در شرایطی که 75 درصد بارش در یکچهارم از مساحت کشور و در غیر از فصل آبیاری اتفاق میافتد، مسائل آب همواره از مهمترین مسائل مردم بوده و مستقیماً بر حیات و معیشت و اقتصاد آنها تأثیرگذار بوده است.
این توزیع نامتوازن زمانی و مکانی و میزان بارش و تبخیر که بدان اشاره شد ضرورت مدیریت و اتخاذ تدابیر صحیح راهبردی در راستای سازگاری با این شرایط ذاتی را نشان میدهد. علوم و فناوریهای مختلفی در این سالها به کمک حل مسائل آب کشور در تأمین و توزیع و تصفیه آمدهاند که در این یادداشت به یکی از پرحواشیترین این فناوریها در زمینه تأمین آب پرداخته میشود.
در اوایل دهه نود نخستین زمزمههای وجود ظرفیت آبهای ژرف در کشور شنیده شد، مقولهای که در دنیا سابقهای بیش از 100ساله داشت و از چین، آمریکا، استرالیا، هند و لیبی تا عربستان و اردن و دیگر کشورها پیش از آن تجارب مختلفی در اکتشاف، حفاری، استحصال، بهرهبرداری و انتقال این آبها داشتند.
از همان ابتدا نیز جبهههای موافق و مخالفی نسبت به آن در محافل علمی و سیاسی شکل گرفت. در ابتدای راه گروهی از اساتید اصل وجود این آبها را قبول نداشتند و گروهی استحصال آنها را غیرممکن میدانستند، ضمن اینکه حواشی مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیز پیرامون آن ایجاد شد، بااینحال خروج آب از نخستین چاه آب با عمق بیش از 2000 متر در سیستان که با پیگیری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری حفر شده بود برخی ادعاها و ابهامات اصل وجود آب و امکان بهرهبرداری از آن را برطرف کرد.
در ادامه نیز فعالیتهایی برای توسعه این فناوری صورت پذیرفت اما بهدلایلی که در ادامه به آن اشاره خواهد شد این مسیر تا حدودی منحرف شد و موجب فاصله گرفتن طرح از اهداف اصلی خود و فرسایشی شدن پروژه شد.
درمجموع توجه به موارد زیر حائز اهمیت است:
در پایان اینگونه میتوان اظهار کرد که حرکت بهسمت اکتشاف و بهرهبرداری از منابع نامتعارف آب و فناوریهای نوین آبی اقدامی ارزشمند در کشور است که با طراحی درست و ایجاد یک ساختار علمی و صحیح مبتنی بر تجمیع ظرفیتها و همافزایی تمامی دستگاههای ذیربط در فضایی آرام و منطقی و بهدور از حواشی سیاسی نتایج امیدبخشی از آن مورد انتظار است.
در دولت سیزدهم نیز با وفاق ایجادشده میان معاونت علمی، وزارت نیرو و وزارت نفت کنار حسن توجه و نقش فعال معاون اول محترم رئیسجمهور سرعت حرکت منطقی و اصلاح برخی رویههای نادرست قبلی در مسیر تکمیل مطالعات، تحقیقات اولیه و مطالعات اکتشافی این منابع آبی ارزشمند در تمامی استانها شتاب گرفته است و دستاوردهای علمی و فناورانه آن بهزودی مقدمهای برای حرکت بهسمت بهرهبرداری اصولی از این منابع را فراهم خواهد کرد.
محمد همت؛ سرپرست ستاد توسعه فناوری آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری
انتهای پیام/+
منبع : خبرگزاری تسنیم
اعلام نرخ قطعی حج تمتع تا ۲ ماه آینده
بارگیری ۵ هزار تخته پتو و ۲۰ تن مواد غذایی برای کمک به مردم مظلوم لبنان
مطالبه بازنشستگان از دولت باید کنترل تورم باشد
لزوم اصلاح نظام بنگاهداری در صندوقهای بازنشستگی
بیش از ۶ هزار هکتار بافت فرسوده در تهران در مسیر نوسازی
برگزاری رزمایش دریایی محمد رسول الله ۳ مرزبانی فراجا در آب های عمان
کشف بیش از ۷ میلیون لیتر انواع فرآوردههای نفتی قاچاق
شناسایی و انهدام باند جاعلان اسناد و املاک موروثی میلیاردی
صدور رای برای نتانیاهو و گالانت یعنی شکست بزرگ آمریکا
١٠ هزار وکیل در دیوان کیفری بین المللی علیه نتانیاهو گزارش ارائه کردند
تعاونی تامین نیاز واحدهای بومگردی با رویکرد صنایعدستی تشکیل شد
هلال احمر ایران تعهد پایداری به اقدامات بشردوستانه دارد
اجرای بیش از ۲ هزار تن آسفالت در معابر پایانههای مسافری جنوب
موحدی: ضارب امام جمعه کازرون سابقه بمبگذاری داشت
ماجرای اخراج دانشجویان دانشگاه فرهنگیان چه بود؟
خبرنگار مهر سفیر «اطلاع رسانی سلامت در حوادث و بلایا» شد
تفکر بسیجی، بنبستشکن در مسیر مقابله با جبهه استکبار است
اژهای: گاهی برخی گرانیها باعث مسائل روانی برای جامعه هستند
ایجاد ورودیهای جدید برای ایستگاههای متروی مصلا و شهیدبهشتی
حسینی: جریمههای رانندگی مستند با تصاویر پلاک خودرو صادر میشود
دبیرکل و معاون امور بینالملل هلالاحمر عازم بیروت شدند
اژهای: به قولهایی که میدهید عمل کنید
اژهای: تأثیر گرانی بر امنیت اجتماعی جامعه؛ به قولهایی که میدهید عمل کنید
فرهنگ نماز باید توسعه پیدا کند
دستگیری گروگانگیران اتباع خارجی
۱۷ نفر در تصادف اتوبوس در شرق برزیل کشته شدند
۱۳ کشته و ۱۸ زخمی بر اثر رانش زمین و سیل در اندونزی
زاکانی: حمل و نقل عمومی از ۳۴ درصد به ۷۰ درصد ارتقا مییابد
آیلیگ ، یک نرم افزار هیجان انگیز
فضاهای حاشیه رود دره اوین به مجموعه گردشگری باغ سبز تبدیل میشود