میرنیوز
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بشر همواره در طول تاریخ، علوم و فناوری روز را جهت رفع نیازهای اساسی خود بهکار گرفته است و اغلب مدیران و مسئولین کشورها بیشترین اهتمام را به توسعه و پیشرفت این گروه از علوم و فناوری را داشتهاند. البته از اواخر قرن نوزدهم و با توسعه رسانهها، القای نیازهای کاذب به جوامع بشری مسیر حرکت علم و فناوری را نیز تا حدی متأثر کرد اما بههرحال علوم و فناوریهای رافع نیازهای اساسی جایگاه خود را حفظ کرده است.
در کشور ما بهویژه در سالهای پس از انقلاب اسلامی که گزارههایی مثل عدالت جزو شعارها و آرمانهای اصلی نظام قرار گرفت، علوم و فناوریهای مرتبط نیز با سرعت و شتاب حیرتآوری رشد کرد که آمارهای بینالمللی بهخوبی گواه این مطلب است. در این میان علوم و فناوری آب در حوزههای مختلف با توجه به نیاز کشور رشد بسیار خوبی داشته که میتوان به دستاوردهای برجستهای در سدسازی، تصفیه، انتقال و شبکه توزیع آب شهری و روستایی اشاره کرد.
با این حال به علت شرایط جغرافیایی و اقلیمی ایران و بارش متوسط حدوداً یکسوم جهان و تبخیر حدوداً سه برابر جهان در شرایطی که 75 درصد بارش در یکچهارم از مساحت کشور و در غیر از فصل آبیاری اتفاق میافتد، مسائل آب همواره از مهمترین مسائل مردم بوده و مستقیماً بر حیات و معیشت و اقتصاد آنها تأثیرگذار بوده است.
این توزیع نامتوازن زمانی و مکانی و میزان بارش و تبخیر که بدان اشاره شد ضرورت مدیریت و اتخاذ تدابیر صحیح راهبردی در راستای سازگاری با این شرایط ذاتی را نشان میدهد. علوم و فناوریهای مختلفی در این سالها به کمک حل مسائل آب کشور در تأمین و توزیع و تصفیه آمدهاند که در این یادداشت به یکی از پرحواشیترین این فناوریها در زمینه تأمین آب پرداخته میشود.
در اوایل دهه نود نخستین زمزمههای وجود ظرفیت آبهای ژرف در کشور شنیده شد. مقولهای که در دنیا سابقهای بیش از 100 ساله داشت و از چین، آمریکا، استرالیا، هند و لیبی تا عربستان و اردن و دیگر کشورها پیش از آن تجارب مختلفی در اکتشاف، حفاری، استحصال، بهرهبرداری و انتقال این آبها داشتند.
از همان ابتدا نیز جبهههای موافق و مخالفی نسبت به آن در محافل علمی و سیاسی شکل گرفت. در ابتدای راه گروهی از اساتید اصل وجود این آبها را قبول نداشتند و گروهی استحصال آنها را غیرممکن میدانستند. ضمن اینکه حواشی مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نیز پیرامون آن ایجاد شد. بااینحال خروج آب از نخستین چاه آب با عمق بیش از 2000 متر در سیستان که با پیگیری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حفرشده بود برخی ادعاها و ابهامات اصل وجود آب و امکان بهرهبرداری از آن را برطرف کرد.
در ادامه نیز فعالیتهایی برای توسعه این فناوری صورت پذیرفت اما به دلایلی که در ادامه به آن اشاره خواهد شد این مسیر تا حدودی منحرف شد و موجب فاصله گرفتن طرح از اهداف اصلی خود و فرسایشی شدن پروژه شد. درمجموع توجه به موارد زیر حائز اهمیت است:
در پایان اینگونه میتوان اظهار کرد که حرکت به سمت اکتشاف و بهرهبرداری از منابع نامتعارف آب و فناوریهای نوین آبی اقدامی ارزشمند در کشور است که با طراحی درست و ایجاد یک ساختار علمی و صحیح مبتنی بر تجمیع ظرفیتها و همافزایی تمامی دستگاههای ذیربط در فضایی آرام و منطقی و بهدور از حواشی سیاسی نتایج امیدبخشی از آن مورد انتظار است.
در دولت سیزدهم نیز با وفاق ایجادشده میان معاونت علمی، وزارت نیرو و وزارت نفت در کنار حسن توجه و نقش فعال معاون اول محترم رئیسجمهور سرعت حرکت منطقی و اصلاح برخی رویههای نادرست قبلی در مسیر تکمیل مطالعات، تحقیقات اولیه و مطالعات اکتشافی این منابع آبی ارزشمند در تمامی استانها شتاب گرفته است و دستاوردهای علمی و فناورانه آن بهزودی مقدمهای برای حرکت به سمت بهرهبرداری اصولی از این منابع را فراهم خواهد کرد.
محمد همت؛ سرپرست ستاد توسعه فناوری آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
پرچم اهل بیت علیهم السلام را با روحیه بسیجی و جهادی در شهر برافراشتیم
بهرهمندی از ظرفیت خانوادهها در حل مشکلات پایتخت
آخرین مهلت ثبت نام در المپیاد دانشآموزی نانو
واژگونی اتوبوس کارگران در کرمان یک کشته و ۷ مصدوم بر جای گذاشت
مسجدی آرانی: بیش از ۲۲۰ هزار نمونه زیستی از مجرمان در کشور اخذ شد
۴ تصادف فوتی در پایتخت طی هفتهای که گذشت؛ عابران پیاده قربانیان تصادفات
زاکانی: رمز پیروزی ملت ایران در عرصههای مختلف وحدت کلمه و همدلی است
برخورد کامیون حامل بار نخاله با ۶ وسیله نقلیه در بزرگراه امام علی تهران
عباس نژاد: ایجاد شرایط کاری مناسب برای محیطبانان در اولویت است
چیستی و محتوای قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب
عامل مسلح نفوذی به کلانتری بمپور به هلاکت رسید
انسداد آزادراه منجیل - رودبار تا ۳۰ آذر
مسدودیت آزادراه منجیل - رودبار تا ۳۰ آذر
معلمان ایرانی خطاب به اندیشمند آمریکایی: خود را از ننگ حامیان نسلکشی در غزه برهانید
معمان ایرانی خطاب به اندیشمند آمریکایی: خود را از ننگ حامیان نسلکشی در غزه برهانید
کشف ۸۰ میلیاردی لوازم آشپزخانه قاچاق در جنوب تهران
۷ هزار تخت جهت ساماندهی معتادان متجاهر به بهره برداری رسید
تخریب ۴ هزار و ۶۰۰ منزل مسکونی لبنان توسط اسرائیل
لزوم شکل گیری چرخه پیشگیری و درمان معتادان متجاهر
زورگیران پارکوی در سه استان دستگیر شدند
۳۵۰۰ متر مربع ساخت و ساز غیر مجاز در منطقه ۱۹ رفع خلاف شد
۱۱ مجروح در پی تصادف زنجیره ای ۵۳ وسیله نقلیه در کره جنوبی
کودکان مناطق کمتر برخوردار امکان تحصیل در دوره پیش دبستانی را ندارند
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
سردار رحیمی: قاچاق کالا سهم عمدهای در مشکلات اقتصادی دارد
۳۰ مورد سازش در مراکز مهر خانواده از ابتدای سال
ترافیک روان در معابر بزرگراههای پایتخت
در حوزه مقابله با قاچاق کالا، پلیس امنیت اقتصادی محوریت دارد
چرایی ممنوعیت رانندگی موتورسیکلتسواران در شرایط بارندگی
دیدار بهروزآذر با معاونان زنان و خانواده ۵ دوره قبلی ریاست جمهوری