میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، پوریا خدیش سرپرست هیأت باستانشناسی گفت: محوطه ۸۵ شامل مجموعهای از سنگچینها است که در فاصله حدود ۵/۶ کیلومتری جنوب شرقی سازه سد و در دامنه کوه چم چرو قرار گرفته است.
او با بیاناینکه، اثر طبیعی و شاخص دامنه عروس درست در بالای محوطه واقع شده و در فاصله ۶۰ متری سمت چپ محوطه مسیر یک چشمه خشک شده وجود دارد که ادامه آن به نهری کوچک در حاشیه تپه میپیوندد افزود: بخشی از این محوطه که برای کاوش انتخاب شد بر روی یک تپه کوتاه و تا حدودی مسطح شده واقع شده است.
این باستانشناس، هدف از کاوش بنای محوطه ۸۵ را به دست آوردن تصویری روشنتر از پلان، کارکرد و همچنین مواد فرهنگی متعلق به استقراری معمولی از جوامع کوچنشین محلی عنوان و تصریحکرد: علاوه بر این، به دلیل نبود سفالهای شاخص در سطح این سازه و اطراف آن موضوع قدمت سنجی سازه نیز مورد توجه گروه کاوش قرار گرفت.
خدیش گفت: بر اساس کاوشهای صورت گرفته، مشخص شد که برای استحکامبخشی به ساختمان و جلوگیری از رانش دیوارها بر اثر عوامل طبیعی نوعی زیرسازی با سنگهای لاشه یا صفهسازی صورت گرفته است.
سرپرست هیأت باستانشناسی با بیان اینکه، با کاوشهای انجام شده چارچوب کلی ساختمان به دست آمد که این بنا شامل دو اتاق با ورودیهای جداگانه رو به سمت شمال است خاطرنشان کرد: نکته جالب توجه ضخامت بیشتر دیوار در اتاق شرقی نسبت به اتاق غربی است.
او تصریحکرد: به عبارت دیگر ساختمان شرقی با حدود ۵۰ سانتیمتر قطر حدود ۱۰ سانتیمتر ضخیمتر از دیوارهای اتاق غربی است که احتمال دارد از اتاق با دیوار ضخیمتر برای سکونت افراد و از اتاق دیگر به شکل انباری و آشپزخانه استفاده میشده است.
این باستانشناس افزود: در کف اتاق غربی در نزدیکی سه کنج دیوار قبر کوچکی رو به قبله با سنگ لحد یافت شد که احتمالاً متعلق به یک نوزاد بوده است، مطالعات قوم نگاری مشخص ساختهاند که در برخی از نواحی ایران نوزاد تازه فوت شده را به جای قبرستان در کف خانه دفن میکردهاند.
او گفت: مصالح ساختمانسازی را سنگهای بزرگتر در بخش تحتانی و سنگهای متوسط در بخش فوقانی تشکیل میدهند و فاصله مابین این سنگها نیز با ملاتی از کاه و گل پر میشده است.
سرپرست هیأت باستانشناسی اظهار کرد: سقف بنا نیز از تیرهای چوبی و حصیر یا شاخ و برگ درختان با اندودی از گل بوده و در حال حاضر سفالهای به دست آمده قدمت بنا را به اواسط دوره اسلامی میرساند اما برای حصول به نتیجه قطعی انجام مطالعات بیشتر مورد نیاز است.
خدیش، مکان دیگری که توسط گروه کاوش مورد مطالعه قرار گرفت را سازهای خشتی در فاصله حدود ۳۰۰ متری شمال شرق محوطه ۸۵ اعلام کرد و افزود: ابعاد این تک بنا که بر اثر شخمزنی کشاورزان محلی و همچنین حفاران غیرمجاز به شدت تخریب شده ۷×۹ متر و ابعاد خشتهای آن ۴۰×۴۷ سانتیمتر است.
این باستانشناس در پایان گفت: بر اساس شواهد موجود و تحقیقات محلی قومباستانشناختی به نظر میرسد کارکرد بنای فوق به عنوان مکانی برای تدفین شخصی محترم و همچنین محل به امانت گذاشتن استخوانهای افراد متوفا برای حمل و تدفین در اماکن مقدس بوده است.
منبع : خبرگزاری مهر
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص