میرنیوز

مهاجرت برخی استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان با وجود ۱۰ سال حمایت گلخانه‌ای

 مهاجرت برخی استارتاپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان با وجود ۱۰ سال حمایت گلخانه‌ای 2022-07-26T10:01:47+04:30

گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ "پریسا علیزاده" عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور درباره موضوع مهاجرت شرکت‌ها و استارتاپ‌ها طی یادداشتی نوشت: ‌پس از ابلاغ سیاست‌‏های کلی اقتصاد مقاومتی که در بند «2» آنها بر «پیشتازی اقتصاد دانش‌‏بنیان» تأکید شده، حمایت از شرکت‏‌های دانش‌‏بنیان همواره یکی از موضوعات جاری در فضای اجرا و تقنین کشور بوده است.

امسال نیز با تدبیر رهبر انقلاب، سال «تولید، دانش‌‏بنیان و اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری شده تا توان و ظرفیت کشور به شکل همسو و هم‌جهت برای تحقق اهداف این موضوع مهم بسیج شود. هرچند در اصل و ضرورت حرکت به سمت اقتصاد دانش‌‏بنیان تردیدی نیست اما مسیر، ابزارها و چگونگی تحقق این هدف نیز مهم است. در این نوشتار کوتاه، چند نکته در ارتباط با توسعه فضای دانش‏‌بنیانی کشور و حمایت از شرکت‌‏های دانش‌‏بنیان برای تأمل بیشتر طرح می‏‌شود:

1. توجه به تفکیک شرکت‏‌های اخذکننده تأییدیه از شرکت‌‏های جدید تأسیس‏ شده: معمولا در گزارش‏‌های بخش دانش‏‌بنیان کشور اشاره می‏‌شود که در نتیجه حمایت‌‏های انجام شده طی سال‏‌های اخیر، چند هزار شرکت دانش‏‌بنیان «شکل گرفته است» یا چند ده هزار شغل «ایجاد شده است». باید توجه داشت که بسیاری از شرکت‌‏هایی که در سال‌‏های اخیر تأییدیه دانش‌‏بنیانی اخذ کرده‌‏اند، به واسطه‏ حمایت‏‌های موجود یا در نتیجه‏ اجرای قانون حمایت از شرکت‏‌های دانش‌‏بنیان تأسیس نشده‏‌اند، بلکه شرکت‌‏هایی بوده‌‏اند که سال‌‏ها قبل تاسیس شده و در حال فعالیت بوده‏‌اند و اکنون صرفا مجوز دانش‌‏بنیانی اخذ کرده‏ و در دامنه شمول حمایت‌‏ها قرار گرفته‏‌اند. به عبارت دیگر، باید توجه داشت که نمی‏‌توان بخشی از آمارهای ارائه شده برای مثال از جنس اشتغال‌‏آفرینی، تولید، صادرات و ... را نتیجه‏ عملکرد دستگاه‌‏های متولی امر، منابع تخصیص یافته به این حوزه و به طور کلی اجرای سیاست‏‌های حمایت از شرکت‌‏های دانش‌‏بنیان دانست. بسیار مهم است که مجریان سیاست‌‏ها نیز همواره در تحلیل‏‌ها و گزارش آمارهای این حوزه، به سال تأسیس شرکت‏‌ها اشاره کرده و برای پرهیز از بازخورد نادرست به قانونگذاران و سیاستگذاران، گزارش‌‏های عملکردی و دستاوردهای حاصله را به تفکیک سال تأسیس شرکت‏‌های دانش‌‏بنیان ارائه کنند.

2. ضرورت تعیین حوزه‏‌ها یا رشته فعالیت‏‌های اولویت‌‏دار: طبق جدیدترین گزارش‌­ها، بیش از 140 برنامه حمایتی بعضا با برداشت از منابع صندوق توسعه ملی و از طریق مکانیزم‌­های مختلف صندوق نوآوری و شکوفایی برای شرکت­‌ها و موسسات دانش­‌بنیان پیش‌­بینی شده و در حال اجراست. بدیهی است، هر روز هم بر تعداد شرکت‏‌های متقاضی حمایت و در نتیجه، بر دامنه حمایت‌‏ها اضافه می‏‌شود. با توجه به اینکه در وضعیت فعلی کشور، محدودیت منابع بودجه‌­ای و برداشت از صندوق توسعه ملی به شدت مشهود است و منابع کافی برای تأمین مالی و انجام این حمایت‌‏ها برای تمام شرکت‌های متقاضی وجود ندارد، ضرورت دارد نسبت به هدفمند نمودن تخصیص این منابع و اولویت‌‏گذاری فناوری‏‌ها و رشته‏ فعالیت‏‌های برخوردار از معافیت‌های مالیاتی، مشوق‌های صادراتی، معافیت‌های بیمه‌‏ای و دیگر حمایت‏‌هایی که بار مالی قابل توجهی به دولت تحمیل می‏‌کنند، اهتمام ورزید.

3. نگاه دقیق‏‌تر به توان فنی ـ دانشی و توان تولیدی شرکت‌‏های دانش‏‌بنیان: توان فنی یا دانشی، تضمین‏‌کننده توان تولیدی نیست. باید توجه داشت که مهم‌ترین عامل سرپا ماندن هر کسب و کاری، وجود تقاضا و بازار برای محصولات یا خدمات تولیدی آن است. اغلب شرکت‏‌های دانش‌‏بنیان خصوصا در سال‏‌های اولیه فعالیت، به واسطه حمایت دولت و یارانه‏‌هایی که به خریداران داده می‌‏شود ممکن است بتوانند بازاری برای محصولات خود داشته باشند. در صنایعی مانند صنعت دفاعی یا صنعت دارو نیز به دلایل مختلف از جمله تحریم‌‏ها، امکان شکل‏‌گیری بازار و تقاضا برای این شرکت‏‌ها تا حدودی وجود دارد. هرچند در بخش دارو تجربه اخیر کووید نشان داد که در شرایطی که امکان انتخاب نمونه خارجی (حتی چینی) وجود دارد، استقبال از واکسن تولید داخلی چندان بالا نیست.

وقتی به سطح کاربرد در صنایع اصلی کشور هم می‌‏رسیم، توان تولیدی این شرکت‌‏ها، مورد تردید است. برای مثال در حوزه فناوری نانو سال‏‌هاست که کشور ما در انتشار مقالات جزو کشورهای سرآمد قرار گرفته اما در مورد رسوخ این فناوری در صنایع کشور (مانند صنعت نفت، پتروشیمی و ...) چه می‌‏توان گفت؟ به عنوان یک مثال دیگر، نتایج مطالعه‌ه‏ا در مورد فناوری تولید کاتالیست در صنعت پتروشیمی نشان می‌‏دهد علی‌رغم وجود توانمندی نسبی تولید این محصول در شرکت‌‏های دانش‌‏بنیان، صنعت پتروشیمی کشور اعتماد و اقبالی به استفاده از محصول داخلی به دلیل عدم انطباق کامل کاتالیست تولید داخل با فناوری خارجی مورد استفاده در فرآیند ندارد. به نظر می‌‏رسد لازم است نگاه به شرکت‏‌های دانش‏‌بنیان به مثابه واحدهای تحقیق و توسعه یا هسته‏‌های پژوهشی منتشرکننده مقاله یا در حالتی بهتر، ثبت‏‌کننده اختراع که از کمک بلاعوض دولت ارتزاق می‏‌کنند، اصلاح شود و این شرکت‌‏ها بر اساس نیاز صنعت و در جای مشخصی از زنجیره تولید کشور که تقاضا برای فناوری مشخصی وجود دارد، تاسیس شده و فعالیت کنند. مادامی که نگاه عرضه‏‌محور توسعه دانش و فناوری به تعداد محدودی شرکت خرد، کوچک و متوسط تسری داده شود، مسأله برقراری ارتباط این شرکت‏‌ها با بدنه‏ تولید و اقتصاد کشور حل نخواهد شد.

4. دقت در تفسیر رتبه‏‏ کشور در شاخص‏‌های جهانی: خوشبختانه در سال‏‌های اخیر و به موازات افزایش حمایت‌‏ها، نظام ثبت آمار و داده‌‏های بخش فناوری و نوآوری نیز کشور تقویت شده و این بهبود در همکاری با مراجع آمارهای بین‌‏المللی موجب ارتقای رتبه‌‏های بین‌‏المللی ایران (برای مثال در شاخص جهانی نوآوری (GII) شده است. بنابراین در تحلیل روند بهبود رتبه ایران باید همواره به بهبودهای ناشی از تقویت نظام ثبت و گزارش‏‌دهی آمارها نیز توجه داشت و ارتقای رتبه‏ کشور را به طور کامل نتیجه‏ حمایت‏‌های انجام شده تلقی نکرد. مضاف بر اینکه معمولا تجلّی نتایج و آثار سیاست‌‏ها در ارتقای بسیاری از ابعاد شاخص‌‏هایی نظیر GII (که در اینجا مجال پرداختن به آنها نیست) نیازمند گذشت چندین سال است و بلافاصله یا با تأخیری یکی دو ساله نمی‏‌توان انتظار تحقق آنها را داشت.

با توجه به نکاتی که برشمرده شد، نگاهی دقیق‏‌تر به بیش از 10 سال حمایت مستمر که بخش زیادی از آن با برداشت از صندوق توسعه ملی انجام شده، برای تعیین اثربخشی و کارایی سیاست‌‏ها لازم است؛ در غیر این‏صورت، بدیهی است تقاضا برای حمایت‏‌های گلخانه‌‏ای (که مستعد بروز رانت و فساد نیز هست) پایان نداشته و هر روز با عنوانی جدید (شرکت دانش‌‏بنیان، شرکت خلّاق، استارتاپ و ...) بر دامنه‏ گروه‌‏های مشمول حمایت افزوده شود. در نتیجه، ظاهراً چاره‌‏ای جز برداشت از صندوق توسعه ملی و خرج کردن دارایی آیندگان وجود نخواهد داشت، بدون اینکه تصویری روشن و مطمئن از آنچه برای ایشان به میراث می‏‌گذاریم، داشته باشیم.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اجتماعی

جزئیات دومین جلسه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی «رضایت خودرو طراوت نوین»

جزئیات دومین جلسه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی «رضایت خودرو طراوت نوین»
2024-11-27T13:11:28+03:30
دومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی رضایت خودروی طراوت نوین به ریاست قاضی کلهر در دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران برگزار شد.

فرهنگ بسیجی یک تفکر و مکتب است

فرهنگ بسیجی یک تفکر و مکتب است
2024-11-27T13:10:16+03:30
مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران بسیج و فرهنگی بسیجی را یک تفکر، اندیشه و مکتب دانست.

راه اندازی ۶ شهردخت جدید تا روز دختر

راه اندازی ۶ شهردخت جدید تا روز دختر
2024-11-27T13:10:13+03:30
مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران از راه اندازی ۶ شهردخت جدید تا روز دختر در پایتخ خبر داد.

فروش هزار میلیارد ریالی هنرمندان در نمایشگاه صنایع دستی

فروش هزار میلیارد ریالی هنرمندان در نمایشگاه صنایع دستی
2024-11-27T12:54:10+03:30
معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی از فروش هزار میلیارد ریالی هنرمندان، فعالان و غرفه‌داران در سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی خبر داد.

تقویت تلاش‌ها برای دسترسی جانبازان شیمیایی کشور به دارو و تجهیزات پزشکی

تقویت تلاش‌ها برای دسترسی جانبازان شیمیایی کشور به دارو و تجهیزات پزشکی
2024-11-27T12:54:09+03:30
معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزیر امور خارجه از تقویت تلاش‌ها برای دسترسی جانبازان شیمیایی کشور به دارو و تجهیزات پزشکی خبر داد.

لزوم اعمال مزد پایه سنوات و مزایای حق تأهل در لیست‌های بیمه‌ای از ابتدای دی‌ماه

لزوم اعمال مزد پایه سنوات و مزایای حق تأهل در لیست‌های بیمه‌ای از ابتدای دی‌ماه
2024-11-27T12:40:43+03:30
سرپرست اداره‌کل وصول حق بیمه سازمان تأمین اجتماعی از لزوم اعمال مزد پایه سنوات و مزایای حق تأهل در لیست‌های بیمه‌ای از ابتدای دی‌ماه خبر داد.

طلاق در تحصیل کرده‌ها بیشتر است

طلاق در تحصیل کرده‌ها بیشتر است
2024-11-27T12:00:42+03:30
مسئول اداره جوانان و جمعیت در معاونت امور خانواده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: براساس آمار، افراد تحصیل کرده بیشتر در معرض طلاق قرار می‌گیرند و ازدواج در...

«سامانه همدم»؛ پیوند سنت و فناوری برای تشکیل خانواده

«سامانه همدم»؛ پیوند سنت و فناوری برای تشکیل خانواده
2024-11-27T12:00:41+03:30
شبکه همدم با ثبت ۴۴۰۰ ازدواج موفق، به درک درستی از خواسته‌های جوانان در عین پایبندی به اصول خانواده در ایران رسیده و پیوند سنت و فناوری برای تشکیل خانواده مح...

ماهانه حدود ۳۰۰ اتوبوس به ناوگان شهری تهران اضافه خواهد شد

ماهانه حدود ۳۰۰ اتوبوس به ناوگان شهری تهران اضافه خواهد شد
2024-11-27T11:34:07+03:30
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی تهران گفت: ماهانه حدود ۳۰۰ اتوبوس به ناوگان شهری اضافه خواهد شد

فتحی آشتیانی: در ایران به ۱۰۰ هزار روانشناس و مشاور نیاز داریم

فتحی آشتیانی: در ایران به ۱۰۰ هزار روانشناس و مشاور نیاز داریم
2024-11-27T11:34:06+03:30
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران گفت: مطابق استانداردها و متناسب با جمعیت کشور، در ایران به ۱۰۰ هزار روانشناس و مشاور نیاز داریم.

۲۵۰۰ نفر به عنوان مدرس آموزش خانواده جذب آموزش و پرورش شدند

۲۵۰۰ نفر به عنوان مدرس آموزش خانواده جذب آموزش و پرورش شدند
2024-11-27T11:20:43+03:30
مدیرکل انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش با بیان اینکه آموزش و پرورش قرار نیست جای خانواده را در تربیت فرزندان پر کند، گفت: بیش از ۲۵۰۰ فرهنگی به عنوان مدرس...

کشاورز: برای ثبت مهریه هزینه‌ای نباید پرداخت شود

کشاورز: برای ثبت مهریه هزینه‌ای نباید پرداخت شود
2024-11-27T11:20:42+03:30
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور توضیحاتی درباره ثبت مهریه، اتصال مشاوران املاک به سامانه کاتب، حدنگاری اسناد اراضی ملی و رتبه بندی دفاتر اسناد ارائه داد.

پرونده پرداخت دیه به راننده مقصر حادثه در دیوان عالی کشور تایید شد

پرونده پرداخت دیه به راننده مقصر حادثه در دیوان عالی کشور تایید شد
2024-11-27T11:07:20+03:30
پرونده اصراری حقوقی با موضوع پرداخت دیه به راننده مقصر حادثه در هیئت عمومی دیوان عالی کشور با حضور رییس دیوان عالی کشور بررسی و تایید شد.

از اتصال ۴۴ درصد مشاوران املاک به سامانه کاتب تا حدنگاری اسناد اراضی ملی

از اتصال ۴۴ درصد مشاوران املاک به سامانه کاتب تا حدنگاری اسناد اراضی ملی
2024-11-27T11:07:20+03:30
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از اتصال ۴۴ درصد مشاوران املاک به سامانه کاتب و حدنگاری اسناد اراضی ملی خبر داد.

ماجرای تیراندازی در شرق تهران چه بود؟

ماجرای تیراندازی در شرق تهران چه بود؟
2024-11-27T10:54:02+03:30
معاون فرهنگی و اجتماعی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ ماجرای تیراندازی در شرق تهران را تشریح کرد.

٨٨ درصد از حدنگاری اسناد اراضی ملی صادر شده است

٨٨ درصد از حدنگاری اسناد اراضی ملی صادر شده است
2024-11-27T10:40:41+03:30
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: ٨٨ درصد از حدنگاری اسناد اراضی ملی صادر شده است.

تصادف زنجیره ای در جاکارتای اندونزی/ دو نفر کشته شدند

تصادف زنجیره ای در جاکارتای اندونزی/ دو نفر کشته شدند
2024-11-27T10:27:21+03:30
پلیس شهر اندونزی روز چهارشنبه اعلام کرد که تصادف چند وسیله نقلیه در جاکارتای اندونزی دو کشته برجای گذاشت.

زنان دارای سابقه کیفری تولیدکننده صنایع دستی شدند

زنان دارای سابقه کیفری تولیدکننده صنایع دستی شدند
2024-11-27T10:27:21+03:30
هنر و صنایع دستی ایرانی این ظرفیت را دارد تا با نوآوری و پشتکار تبدیل به محصولاتی کاربردی و زیبا شود و اشتغالزایی و حل مسائل معیشتی برای بانوان زندانی یا محر...

اکران «مثل زهرا (س) پای حق می‌ایستیم» در بیلبوردهای شهری

اکران «مثل زهرا (س) پای حق می‌ایستیم» در بیلبوردهای شهری
2024-11-27T10:00:40+03:30
همزمان با نزدیک شدن به ایام شهادت بانوی دوعالم حضرت فاطمه الزهرا (س)، اکران فرهنگی ایام عزاداری فاطمیه (س) در بیلبوردهای پایتخت اجرا شد.

زمین لرزه ای به بزرگی ۶.۴ ریشتر ایشیکاوا در ژاپن را لرزاند

زمین لرزه ای به بزرگی ۶.۴ ریشتر ایشیکاوا در ژاپن را لرزاند
2024-11-27T10:00:39+03:30
به گزارش آژانس هواشناسی ژاپن، زمین لرزه ای به بزرگی ۶.۴ ریشتر ایشیکاوای غربی ژاپن را لرزاند.

صدور پروانه ساختمان در تهران چقدر طول می‌کشد؟

صدور پروانه ساختمان در تهران چقدر طول می‌کشد؟
2024-11-27T09:47:22+03:30
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفت: صدور پروانه ساختمان در مناطق جنوبی معمولاً بین ۲ تا ۴ ماه زمان خواهد برد.

نحوه ثبت درخواست تسریع در رسیدگی به پرونده‌های قضایی

نحوه ثبت درخواست تسریع در رسیدگی به پرونده‌های قضایی
2024-11-27T09:34:02+03:30
افرادی که پرونده آن‌ها در مرحله صدور رای است، اما هنوز رای آن صادر نشده است، می‌توانند از طریق سامانه خدمات الکترونیک قضایی برای درخواست تسریع در رسیدگی به پ...

دادستان تهران با خانواده شهید زینل لنگرودی دیدار کرد

دادستان تهران با خانواده شهید زینل لنگرودی دیدار کرد
2024-11-27T09:20:40+03:30
دادستان تهران با حضور در منزل فرزند شهید والا مقام زینل لنگرودی، ضمن گرامیداشت هفته بسیج و جایگاه رفیع شهدای انقلاب اسلامی به نقش ارزنده خانواده شهدا در تحکی...

هر زمان در اداره کشور فرهنگ بسیج حاکم شد، موفق شده‌ایم

هر زمان در اداره کشور فرهنگ بسیج حاکم شد، موفق شده‌ایم
2024-11-27T09:07:20+03:30
شهردار تهران گفت: هر زمان در اداره کشور فرهنگ بسیج حاکم شده است، موفق شده‌ایم و هرجا که از این فرهنگ فاصله گرفته‌ایم کارها با شکست روبرو شده است.

سفرهای نوروزی از پایانه شرق جدید در تهران انجام می‌شود

سفرهای نوروزی از پایانه شرق جدید در تهران انجام می‌شود
2024-11-27T08:54:04+03:30
عضو شورای شهر تهران گفت: در ماه‌های پیش رو شرکت‌های تعاونی اتوبوسرانی در پایانه شرق جدید مستقر خواهند شد و سفرهای نوروزی از این پایانه انجام می‌شود.

لزوم ایفای نقش هیات امنا و موثرین محله‌ای در طرح «من شهردارم»

لزوم ایفای نقش هیات امنا و موثرین محله‌ای در طرح «من شهردارم»
2024-11-27T08:54:03+03:30
رئیس دبیرخانه راهبری مشارکت‌های محله‌ای شهر تهران گفت: در طرح «من شهردارم» مستقیما نظرات شهروندان در مقیاس محله گردآوردی و بر اساس آن اقدام می‌شود.

بیشترین علل تصادفات فوتی پایتخت در سال جاری چیست؟

بیشترین علل تصادفات فوتی پایتخت در سال جاری چیست؟
2024-11-27T08:27:21+03:30
رئیس مرکز تصادفات راهور تهران بزرگ توضیحاتی درباره علل و آمار تصادفات فوتی ۷ ماهه ابتدایی سال جاری ارائه داد.

ترافیک سنگین صبحگاهی در بزرگراه‌های تهران

ترافیک سنگین صبحگاهی در بزرگراه‌های تهران
2024-11-27T08:27:21+03:30
رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ از ترافیک پرحجم و سنگین صبحگاهی در معابر و بزرگراه‌های پایتخت خبر داد.

جمعه سیاه یا تله طلایی؟

جمعه سیاه یا تله طلایی؟
2024-11-27T08:00:42+03:30
در حالی که «جمعه سیاه» یا بلک فرایدی فرصتی جذاب برای خریدهای استثنایی است، پشت پرده تخفیف‌های وسوسه‌انگیز آن، کلاهبرداری‌های هوشمندانه‌ای در کمین خریداران قر...

آزمون استخدام آتش‌نشان در کشور ۷ دی برگزار می‌شود

آزمون استخدام آتش‌نشان در کشور ۷ دی برگزار می‌شود
2024-11-27T06:53:59+03:30
دفتر نوسازی، تحول اداری و فناوری اطلاعات سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور از برگزاری آزمون بکارگیری مشاغل عملیاتی آتش‌نشانی برای استخدام ۴۵۲۶ نفر خبر داد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)