میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد بر روندهای مربوط به پس از قانونی کردن کانابیس، تأثیرات زیست محیطی مواد مخدر، و مصرف مواد در میان زنان و جوانان تأکید میکند.
طبق گزارش جهانی مواد مخدر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲، قانونی کردن کانابیس در بخشهایی از جهان، مصرف روزانه آن و اثرات آن بر سلامت را تسریع بخشیده است. این گزارش، که امروز معرفی شده است، همچنین جزئیاتی را درباره رکورد بالای تولید کوکائین و گسترش مواد صنعتی به بازارهای تازه ارائه میدهد و همچنین به خلأهای موجود در دسترسی به درمانهای مواد، به خصوص برای زنان، میپردازد.
طبق این گزارش، حدود ۲۸۴ میلیون نفر بین سنین ۶۴-۱۵ در سال ۲۰۲۰ در سر تا سر جهان مواد مخدر مصرف کرده اند، که معادل ۲۶ درصد افزایش در دهه گذشته بوده است. افراد جوان مواد بیشتری مصرف میکنند، که سطح مصرف امروزه در بسیاری از کشورها بیشتر از نسل قبل میباشد. در آفریقا و آمریکای لاتین، افراد زیر ۳۵ سال اکثریت تحت درمان برای اختلالات مصرف مواد را تشکیل میدهند.
طبق تخمین این گزارش، ۲/۱۱ میلیون نفر در سر تا سر جهان مواد تزریق می کرده اند. حدود نیمی از این رقم با هپاتیت C زندگی میکنند، ۴/۱ میلیون نفر با اچ آی وی زندگی میکنند و ۲/۱ میلیون نفر به هر دو عفونت مبتلا هستند.
خانم غادا والی، مدیر اجرایی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، در واکنش به این یافتهها گفت: میزان تولید و کشفیات بسیاری از مواد مخدر به بالاترین رکورد رسیده است، حتی در شرایطی که اوضاع اضطراری جهانی، آسیب پذیری ها را عمیقتر میکند. در عین حال، درک نادرست از بزرگی مشکل و صدمات ناشی از آن، مردم را از مراقبت و درمان محروم میکند و افراد جوان را به سمت رفتارهای زیان بار سوق میدهد. ما میبایست منابع و توجه لازم را برای پرداختن به تمام جوانب مشکل جهانی مواد، از جمله ارائه مراقبت بر پایه شواهد به تمام کسانی که به آن نیاز دارند، تخصیص دهیم، و میبایست دانش خود را پیرامون ارتباط مواد مخدر با سایر چالشهای فوری همچون مناقشات و تخریب محیط زیست ارتقا بخشیم.
این گزارش همچنین بر اهمیت تحریک جامعه بین الملل، دولتها، جامعه مدنی، و تمام ذینفعان به منظور اقدام عاجل برای حفاظت مردم، از جمله ارتقای پیشگیری و درمان مصرف مواد و مقابله با عرضه مواد مخدر تأکید کرد.
به نظر میرسد قانونی کردن کانابیس در آمریکای شمالی مصرف روزانه کانابیس، به ویژه محصولات قوی کانابیس، را در میان بزرگسالان جوان افزایش داده است که در نتیجه افزایش اختلالات روانشناختی، از جمله خودکشی و بستری شدن در بیمارستان، در افراد گزارش شده است. قانونی شدن کانابیس همچنین باعث افزایش درآمدهای مالیاتی شده است و به طور کلی میزان دستگیری به دلیل نگهداری کانابیس را کاهش داده است.
ادامه افزایش در تولید و قاچاق مواد مخدر
تولید کوکائین در سال ۲۰۲۰ به بالاترین سطح رسید و با ۱۱ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۹ به ۱۹۸۲ تن رسید. علی رغم همه گیری کووید -۱۹، کشفیات کوکائین هم افزایش داشت و به رکورد ۱۴۲۴ تن در سال ۲۰۲۰ رسید. نزدیک به ۹۰ درصد از کوکائین کشف شده در جهان در سال ۲۰۲۱ در کانتینرها و / یا از طریق دریا قاچاق شده بود. دادههای کشفیات حاکی از آن است که قاچاق کوکائین به سایر نقاط خارج از بازارهای آمریکای شمالی و اروپا و با افزایش قاچاق به آفریقا و آسیا، در حال گسترش است.
قاچاق متامفتامین همچنان بر اساس جغرافیا گسترش دارد، ۱۱۷ کشور کشفیات متامفتامین را در بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ گزارش داده اند، در حالی که بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ این گزارش مربوط به ۸۴ کشور میشد. در عین حال، مقدار متامفتامین کشف شده بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ پنج برابر شده است.
تولید تریاک در جهان بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ هفت درصد افزایش داشته است و به ۷۹۳۰ تن رسیده است که عمدتاً به دلیل افزایش در تولید در افغانستان بوده است. هر چند، مساحت زیر کشت خشخاش در جهان با ۱۶ درصد کاهش به ۲۴۶۸۰۰ هکتار در همان دوره بوده است.
روندهای اصلی مواد مخدر به تفکیک منطقه
در بسیاری از کشورها در آفریقا و آمریکای جنوبی و مرکزی، نسبت بالایی از مردم تحت درمان برای اختلالات مصرف کانابیس هستند. در اروپای شرقی و جنوب شرقی و در آسیای میانه، مردم غالب اوقاب تحت درمان برای اختلالات ناشی از مصرف مواد شبه افیونی هستند.
در ایالات متحده آمریکا و کانادا، مرگهای ناشی از مصرف بیش از حد، عمدتاً به دلیل شیوع مصرف غیر پزشکی فنتینیل همچنان رکورد دارد. ارزیابیهای اولیه در ایالات متحد به بیش از ۱۰۷ هزار مرگ ناشی از مصرف بیش از حد مواد در سال ۲۰۲۱ اشاره میکند که از رقم در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۹۲ هزار بوده است.
در دو بازار بزرگ متامفتامین، کشفیات افزایش داشته است – در آمریکای شمالی نسبت به سال گذشته ۷ درصد بیشتر شده است، در حالی که در آسیای جنوب شرقی این کشفیات ۳۰ درصد افزایش داشته است، که بیشترین رکورد در هر دو منطقه است. رکورد بالایی از کشفیات متامفتامین همچنین در آسیای جنوب غربی گزارش شده است که در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹، ۵۰ درصد افزایش داشته است.
نابرابری زیادی در دسترسی به مواد شبه افیونی دارویی برای مصرف پزشکی همچنان وجود دارد. در سال ۲۰۲۰، برای هر یک میلیون نفر ساکنین در آمریکای شمالی، ۷۵۰۰ دوز داروهای ضد درد کنترل شده بیشتر از آفریقای مرکزی و غربی وجود داشت.
مناطق درگیر، جاذب تولید مواد مخدر صنعتی
گزارش امسال همچنین بر این مسئله تأکید میکند که اقتصاد مواد مخدر میتواند در شرایط درگیر و در مناطقی که حاکمیت قانون ضعیف است، رونق پیدا کند و به نوبه خود درگیری را تشدید و طولانی کند.
اطلاعات از آسیای جنوب شرقی و خاورمیانه نشان میدهد که شرایط درگیری میتواند به عنوان جاذبه برای تولید مواد مخدر صنعتی عمل کند، که در هر مکانی میتوان آنها را تولید کرد. وقتی که مناطق درگیر نزدیک به بازارهای بزرگ مصرف کننده هستند. این اثر ممکن است بیشتر شود.
از نظر تاریخی، طرفهای درگیر، از مواد مخدر برای تأمین مالی درگیری و درآمدزایی استفاده می کرده اند. گزارش جهانی مواد مخدر برای سال ۲۰۲۲ این نکته را آشکار میکند که درگیریها ممکن است حتی مسیرهای قاچاق مواد مخدر را مختل و تغییر دهند، همان طور که در بالکان و اخیراً در اوکراین اتفاق افتاد.
افزایش چشمگیری در تعداد آزمایشگاههای مخفی در اوکراین گزارش شده است، که از شمار ۱۷ آزمایشگاه که در سال ۲۰۱۹ از بین رفتند، در سال ۲۰۲۰ این مقدار به ۷۹ رسید. از این تعداد آزمایشگاه، ۶۷ آزمایشگاه آمفتامین تولید میکردند که در سال ۲۰۱۹، تنها ۵ آزمایشگاه بود – که این بالاترین تعداد آزمایشگاههای از بین رفته در سال ۲۰۲۰ در هر کشور است که گزارش شده است.
طبق گزارش جهانی مواد مخدر در سال ۲۰۲۲، بازارهای مواد مخدر میتوانند تأثیرات فردی، محلی یا جمعی بر محیط زیست داشته باشند. یافتههای اصلی نشان میدهند که به طور میانگین ردپای کربن در کانابیس در فضای داخل، بین ۱۶ تا ۱۰۰ برابر کانابیس در فضای بیرون است، و ردپای کربن در ۱ کیلوگرم کوکائین ۳۰ برابر بیشتر از دانههای کاکائو است.
سایر اثرات زیست محیطی شامل جنگل زدائی قابل توجه همراه با کشت غیر قانونی کاکائو، زباله ناشی از تولید مواد مخدر صنعتی که میتواند ۵-۳۰ برابر حجم محصول نهایی باشد، و دفن زباله است که میتواند به طور مستقیم بر خاک، آب و هوا و همچنین به طور غیر مستقیم بر ارگانیسمها، جانوران و چرخه غذا اثر بگذارد.
خلأ های جنسیتی موجود در درمان و نابرابری در مصرف مواد و درمان
زنان همچنان حداقل جمعیت مصرف کنندگان مواد مخدر در جهان را تشکیل میدهند، اما نرخ تمایل آنها به مصرف مواد و بروز اختلالات ناشی از مصرف مواد مخدر سریعتر از مردان است. اکنون زنان حدود ۴۹-۴۵ درصد از مصرف کنندگان متامفتامین و مصرف کنندگان مواد محرک دارویی، مواد شبه افیونی دارویی و آرام بخشها را تشکیل میدهند.
خلأ درمانی همچنان به صورت گسترده برای زنان در جهان وجود دارد. اگرچه از هر دو مصرف کننده آمفتامین حدود یک نفر زن است، یک نفر از هر ۵ نفر تحت درمان برای اختلالات ناشی از مصرف آمفتامین قرار میگیرد.
گزارش جهانی مواد مخدر برای سال ۲۰۲۲ همچنین بر نقش زنان در اقتصاد جهانی کوکائین، از جمله کشت کوکا، نقل و انتقال مقادیر کم مواد، فروش به مصرف کنندگان، و قاچاق به زندان، نیز تأکید میکند.
گزارش جهانی مواد مخدر و کلیه مطالب مربوط به آن در لینک: https://wdr.unodc.org/ قابل دسترس است.
گزارش جهانی مواد مخدر برای سال ۲۰۲۲ نظری اجمالی به عرضه و تقاضای مواد افیونی، کوکائین، کانابیس، محرکهای از نوع آمفتامین و مواد روانگردان جدید دارد و به تأثیر آنها بر سلامت میپردازد.
منبع : خبرگزاری مهر
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص
۵۰ درصد مددجویان بهزیستی بعد از رهسپاری مستاجر میشوند