میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، نادر کریمیان سردشتی عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری که در وبینار تخصصی روز ملی خلیجفارس سخن میگفت با بیان مواردی در خصوص شناختنامه بزرگبن شهریار رامهرمزی دریانورد شهیر ایرانی و صاحب عجایبالهند، بزرگبن شهریار رامهرمزی را دریا نوردی مشهور، ناخدای کشتی و نویسنده کتاب عجیبالهند خواند.
وی با اشاره به مطالعات گستردهاش در حوزه آب و علوم آب که به چاپ ۱۲ کتاب در این حوزه منجر شده است گفت: سه جلد این کتابها مربوط به دانشنامه مشاهیر فنون آب، آبیاری و سازههای آبیاری است که در آنها به دریانوردان دورههای هخامنشی تا صفویه، زندیه و افشار اشاره و خدمات آنها گزارش شده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری افزود: مسئله علوم آب و دریایی مقولهای بسیار مهم است که متأسفانه با توجه به ارزش و اهمیت آن کمتر مورد توجه قرارگرفته و کتابهای اندکی در دوره معاصر در این زمینه نوشته شده و باید اهتمام بیشتری در معرفی این شخصیتها داشته باشیم.
وی در ادامه به برخی از شخصیتها و دریانوردانی که نام آنها در کتاب عجایبالهند آمده است اشاره کرد و گفت: در این کتاب داستانهای اعجاب انگیزی مطرح شده که برخی به دلیل شگفتی معتقدند قابل باور نیستند.
کریمیان سردشتی اظهارکرد: اگر به این داستانها از نظر ادبی بنگریم این کتاب یک اثر ارزشمند محسوب میشود که در آن ۱۳۶ گزارش تاریخی-دریایی در حوزه دریانوری تدوین شده است.
وی با اشاره به اینکه حوزه خلیجفارس دریانوردان، دانشمندان و نوابغی را در خود داشته که گمناماند و این کتاب که در قرن چهارم هجری قمری تدوین شده تنها منبعی است که این افراد را به ما میشناساند تصریحکرد: این کتاب در سال ۱۳۴۸ توسط محمد ملکزاده از زبان عربی به زبان فارسی برگردانده شده و در ۲ هزار نسخه به چاپ رسیده است.
غلامرضا زعیمی نویسنده و پژوهشگر مطالعات هرمزگان پژوهشی و خلیج فارس نیز در این نشست با اشاره به میراثتاریخی و همگرایی فرهنگی مردمان خلیجفارس، خلیجفارس را یکی از مهمترین و پر مناقشه آمیزترین دریاهایی خواند که در جهان وجود دارد و گفت: شاید هیچ دریایی اینگونه در ایفای نقش حائز اهمیت نباشد.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه هیچ شبههای بر سر نام این دریا نیست و من قصد ندارم در این مجال به این مسئله بپردازم تصریح کرد: زیرا آنچه در منابع تاریخی و جغرافیایی تاکنون به درستی عنوان شده نامهایی مانند دریای فارس، بحرالفارس و … است و تمام اسناد و منابع موجود در سطح جهان بر این نامها تأکید دارند و اگر شبهههایی ایجاد شده ارزش پرداختن ندارند و علمی نیستند و مسائل سیاسیاند که توسط کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس راجع به آن صحبت میشود.
او افزود: خلیجفارس به لحاظ تاریخی کانون یکی از نخستین تمدنهای بشری به حساب میآید و مردمانی که دارای قدمت تاریخی و اصالت تاریخی هستند میتوان در یک توالی تاریخی میراث آنها را یافت و این میراثتاریخی مجموعههایی از داشتهها و کنشهایی است که مردمان انجام دادهاند و به عنوان یک میراثتاریخی از خود به جا گذشته و به دیگران منتقل کردهاند.
زعیمی در ادامه به دوره اساطیری و تاریخی در شاهنامه فردوسی اشاره کرد و گفت: ملتهایی بهترین اسطورهها را دارند که از توالی و اصالت تاریخی برخوردارند، این ملتها اسطورههای عمیقتری خواهند داشت و اهالی خلیجفارس از این دستهاند.
او اظهار کرد: اگر تاریخ خلیجفارس را مطالعه کنیم میبینیم که در پهنه این دریای با اهمیت اساطیر مختلفی شکل گرفته و در قالب قصهها و داستانها به نسلهای دیگر منتقل شدهاند و اینگونه در حال حاضر ما از اصالت تاریخی ملتی که در جوار این دریا زندگی کرده و حیاتشان به آن متصل بودهاست باخبر میشوید.
خلیجفارس میراثمعنوی ایرانیان است
مژگان اسماعیلی رئیس پژوهشکده زبانشناسی، کتیبهها و متون در ادامه با اشاره به نامگذاری روز ملی خلیج فارس همزمان با سالروز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز و خلیجفارس به رهبری امام قلی خان گفت: این پژوهشکده در کنار برگزاری نشستهای تخصصی گرامیداشت مناسبتهای تقویم ملی را نیز در برنامه دارد.
وی با اشاره به جایگاه ارزشمند خلیجفارس در طول تاریخ تصریح کرد: خلیجفارس همواره مورد نظر قدرتهای بزرگ، بازرگانان و تجار بوده است و در حوزه فرهنگ تمدنی ما جایگاه بالایی دارد بطوریکه شایسته است ما اقدامات ارزشمندی و در خوری را برای بزرگداشت این منطقه استراتژیک انجام دهیم.
این زبانشناس با بیان اینکه ایرانیان در طول تاریخ و از زمان امام قلیخان، رئیس علی دلواری و … تا ۸ سال دفاع مقدس از خلیجفارس حراست کردهاند افزود: خلیجفارس تنها از نظر استراتژیک و به لحاظ یک مرکز فرهنگی و تمدنی بودن مهم نیست بلکه به عنوان یک میراثمعنوی برای ما برخوردار است.
اسماعیلی گفت: مطالعات باستانشناسی قدمت و سابقه این منطقه را برای مشخص کرده و ما باید به بهترین شکل ممکن از آن حفاظت کنیم که در این راستا پژوهشگاه و به طور اخص پژوهشکده زبانشناسی، متون و کتیبهها در هر سه گروه توان فعالیت و پژوهش را دارد..
وی گفت: امیدواریم با حضور دستگاههای مرتبط بتوانیم سال آینده برای بزرگداشت روز ملی خلیجفارس همایش حضوری برگزار کنیم و بزودی دبیر خانه این همایش دایر میشود تا بتوانیم با برنامهریزی و هماهنگی از حضور پژوهشگران و صاحبنظران این حوزه استفاده کنیم.
منبع : خبرگزاری مهر
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص