میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، محمدجواد شعاعی سرپرست هیئت باستانشناسی گفت: شهرستان لالی در شمال استان خوزستان از سال ۱۹۴۰ میلادی به دلیل حضور باستانشناس فرانسوی رومَن گریشمن مورد توجه باستانشناسان قرار گرفت.
او افزود: گریشمن در سال ۱۹۴۶ میلادی بزرگترین غار منطقه، یعنی غار پِبده را حفاری کرد ولی متأسفانه به رسم باستانشناسی آن زمان اطلاعات این حفاری غیردقیق تاکنون به چاپ نرسیده و محل نگهداری اشیای مکشوفه همچنان در پردهای از ابهام قرار دارد.
او با بیان اینکه در سال ۱۳۹۸ حامد وحدتینسب با همکاری دِپارتمان باستانشناسی مؤسسه تحقیقاتی مَکس پِلانک دست به حفاری مجدد این غار زد، تصریح کرد: در نتیجه این حفاری شواهدی از دوره پارینهسنگی جدید آغازین برای اولین بار در ایران با قدمتی حدود ۴۳ هزار سال پیش از غار پِبده بدست آمد و در ادامه این پژوهش، بررسی هدفمند منطقه برای شناسایی غارها و پناهگاههای صخرهای که حاوی اطلاعاتی درباره دورران پارینهسنگی هستند در دستور کار قرار گرفت.
شعاعی افزود: بررسی محوطههای پارینهسنگی شهرستان لالی در استان خوزستان در منطقهای به وسعت ۸۰۰ کیلومترمربع انجام گرفت که هدف از این بررسی شناسایی محوطهها و چشماندازهای دوره پارینهسنگی در دو بخش کوهستانی و دشتی شمال خوزستان بوده است.
این باستانشناس گفت: در این پژوهش بیش از ۳۵ غار و پناهگاه صخرهای در این منطقه عشایر نشین و کوهستانی شناسایی شد که ۱۸ محوطه دارای دستافزارهای سنگی دورههای پارینهسنگی جدید (آغازین)، فراپارینهسنگی و نوسنگی است، به علاوه یک محوطه روباز مربوط به دوره پارینهسنگی و منابع ماده خام سنگی نیز در این بررسی شناسایی و بیش از ۳۰۰ عدد دستافزار سنگی از این محوطهها جمعآوری شد.
سرپرست هیئت باستانشناسی افزود: مطالعات مقدماتی حاکی از آنست که منطقه لالی از دوران پارینهسنگی مورد توجه گروههای انسانی بوده که دلیل اصلی آن دسترسی آسان به آب شیرین و فراوانی شکار بوده است.
به گفته او، دستافزارهای به دست آمده شامل تراشههایی با ابعاد متوسط و کوچک، سنگ مادرهای تراشه، تیغه و ریزتیغه (منشوری)، ابزارهای دارای روتوش و سر پیکان هستند که بوسیله ضربه با چکش سخت و نرم و تکنیک فشاری ساخته شدهاند.
شعاعی با اشاره به اینکه شباهت برخی قطعات یافت شده با دستافزارهای مکشوفه از غار پِبده، نشاندهنده هم قدمتی برخی محوطهها با این غار است خاطرنشان ساخت: برخی تراشههای شِبه لوالوا نیز در این بررسی شناسایی شده که خود نشانگر وجود محوطههایی با قدمت پارینهسنگی جدید آغازین در شمال خوزستان است.
او گفت: دوره پارینهسنگی جدید آغازین در اروپا و منطقه لِوانت در حدود ۴۵ الی ۶۰ هزار سال پیش، همراه با موج جدید گروههای جمعیتی انسانهای مدرن (انسان هوشمند) شروع شد و اهمیت این دوره در آن است که نشاندهنده ورود و عبور آخرین موج جمعیتی گسترده گروههای انسانی در حدود ۴۵ هزار سال پیش در آسیا است.
سرپرست هیئت باستانشناسی در پایان تصریحکرد: این دوره تا قبل از حفاری غار پِبده در سال ۱۳۹۸، در ایران شناسایی و سنسنجی نشده بود و این بررسی راه را برای انجام مطالعات گسترده در زمینه حرکت انسانهای هوشمند از آفریقا و اروپا به سمت آسیا هموار خواهد ساخت.
منبع : خبرگزاری مهر
براساس اعلام هواشناسی پلیس نسبت به سفرهای غیرضروری هشدار داد
ترافیک نسبتا سنگین شبانگاهی در معابر تهران
شهرداری تهران انتقال زبالههای ساری به تهران را تایید کرد
درجه بندی ۹ غار با اهمیت در کارگروه ملی غارشناسی
سیل در اندونزی جان دو نفر را گرفت
جلوگیری از تعطیلی ۶۰ واحد تولیدی و بیکاری ۳۰ هزار کارگر
بسیجی، الگویی کامل، بی نظیر و نمونه برای نسل جوان است
هواشناسی هشدار داد/ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
زبالههای ساری به تهران منتقل میشود؟
رونمایی از کتاب فرهنگ و بحران در دهمین کنگره سلامت در بلایا
هواشناسی هشدار داد؛ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
جعل و کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» تمدید شد
افزایش ۲ برابری درآمدهای مناطق شهرداری تهران
جعل و کلاهبردای ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
قیمت میوه ۵۰ درصد ارزانتر در میادین میوه و تره بار
شهید فخریزاده باعث پیشرفت جهشوار علمی کشور شد
۶ پیشنهاد ضروری اجرایی برای تحول در نظام مدیریت بحران کشور
محکومیت یک واحد آلاینده محیط زیست در ملارد
جزئیات تصادف خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک
اتصال دو منطقه ١٧ و ١٨ تهران از طریق باغراه حضرت فاطمه
پیگیری قاطع اجرای طرح شهید آرمان در تهران
رفع موانع ساخت پروژه آزمایشگاه و سالن تشریح پزشکی قانونی
جزییات پرونده یک شرکت خودرویی، خرید ملک ۳۰ میلیاردی در امارات توسط متهم ردیف اول
حضور رئیس قوه قضاییه در مراسم تشییع پیکر وزیر پیشین دادگستری
ایران دارای رتبه هفتم مخاطرات در جهان؛مهمترین چالش مدیریت بحران
جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی
بندر خمیر یکی از ۱۲ شهر برگزیده یونسکو شد
انسداد مرز با جدیت در مرزبانی پیگیری و دنبال میشود
جزای نقدی ۱۶ میلیاردی فرجام قاچاقچی لوازم خانگی