میرنیوز
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان محیط زیست؛ دکتر علی سلاجقه اظهار کرد: بررسیهای انجامشده توسط سازمان محیط زیست نشان میدهد که در حال حاضر وسعت کانونهای گردوغبار داخلی کشور بالغ بر 35 میلیون هکتار و میزان غبار ناشی از آنها بالغبر 2/4 میلیون تن ذرات زیر یک صد میکرون است.
وی مدیریت و کنترل کانونهای گردوغبار صرفاً از سوی سازمانهای دولتی را غیرممکن دانست و افزود: به این منظور باید سیاستهایی را مدنظر قرارداد که به دنبال آن پروژههایی با هزینه کم و اثربخشی بالا با مشارکت مردم انجام شود. اگر این پروژهها ضمن مدیریت، سازگاری و مقابله با پدیده گردوغبار، اقتصادی هم باشند، میتوانند استقبال و مشارکت بهرهبرداران ازجمله کشاورزان، دامداران و مرتعداران را در پی داشته باشند.
رئیس سازمان محیط زیست گفت: در این راستا تمامی دستگاههای عضو ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار باید با توجه به وظایفی که در آییننامه هماهنگی پیشگیری و مدیریت پدیده گردوغبار برای آنها تعیین شده است، باید اقدامات لازم را با دقت و حساسیت اجرا کنند. نقش کلیدی برای افزایش اثربخشی و همافزایی اقدامها و پیشگیری از پدیده گرد وغبار در قالب آییننامه مقابله با پدیده گردوغبار در سازمان محیط زیست تعریف شده است.
سلاجقه تصریح کرد: در آییننامه یاد شده برای هر یک از دستگاهها وظایفی در نظر گرفته شده است که اگر به نحو شایسته و فارغ از تقابل با وظایف دستگاههای همکار به انجام برسد، موجب همافزایی بیشتر و مدیریت سرزمین در سازگاری و مقابله با گردوغبار با نتایج بسیار مناسبی همراه خواهد بود.
وی توضیح داد: از کل مناطق غبار خیز کشور، 15 میلیون هکتار شامل مراتع فقیر است که بهمنظور مدیریت این کاربری از اراضی نیاز است تا بهصورت علمی در قالب اقدامهای مدیریتی همچون قرق و مدیریت چرایی و تعداد دام با ظرفیت مراتع متناسب شود. این دو اقدام از مجموعه اقدام های اثربخش و کمهزینهای است که باید جز راهبردهای طولانیمدت دستگاههای متولی باشد، که میتواند با مشارکت مردم به طور گسترده انجام شود.
معاون رئیس جمهور با بیان این که اراضی زراعی آبی و دیمزار، 4 میلیون و 500 هزار هکتار از اراضی غبار خیز کشور را شامل میشود، تصریح کرد: برای مدیریت و کنترل غبار خیزی در این کاربری اراضی باید آموزش کشاورزی حفاظتی به کشاورزان، مدنظر قرار گیرد. بررسیها نشان میدهد که این مهم در وزارت جهاد کشاورزی مغفول مانده است.
سلاجقه بیان کرد: بسیاری از دشتها و تالابهای کشور در اثر کمبود رطوبت، خشک و منشأ تولید گردوغبار شدهاند که وزارت نیرو باید طبق قانون حفاظت و احیا تالابها، نسبت به تأمین حق آبه زیست محیطی و سایر اراضی مستعد غبار خیزی مانند دشتهای سیلابی اقدام کند. این اقدام ها الزاماً به اعتبار زیادی نیاز نداشته و بیشتر عملیات مدیریتی است که میتوان در راستای اقتصاد مقاومتی مدنظر دستگاههای متولی قرارگرفته و یقیناً اثربخشی و نعمات زیادی را برای کشور در پی خواهد داشت.
وی با اشاره به زیان اقتصادی پدیده گردوغبار، گفت: مطالعاتی که توسط ستاد ملی در 6 استان غبار خیز کشور بهمنظور تعیین خسارتهای گردوغبار انجامشده است، نشان میدهد که کل خسارتهای سالانه ناشی از این پدیده به منابع زیستی و اقتصادی معادل 02/1 درصد از کل GDP (تولید ناخالص داخلی) این استانها بوده و میزان خسارت ناشی از پدیده گردوغبار در یک دوره 10 ساله ( 1406-1397) معادل 590 هزار میلیارد ریال برآورد شده است که میتوان گفت، چنانچه با انجام اقدامهای مؤثر بتوان گردوغبار را مدیریت و مهار کرد، رفاه اقتصادی جامعه به همین میزان در یک دوره 10 ساله در این 6 استان بهبود خواهد یافت.
رئیس سازمان محیط زیست توضیح داد: باوجود تمامی پیچیدگیها و دشواریهای پیش روی اقدامهای مدیریتی و کنترلی گردوغبار، در برنامه ششم توسعه و با جدیتر شدن ضرورت برنامهریزی و انجام عملیات مقابله با پدیده گردوغبار و همچنین با تخصیص منابع مالی از صندوق توسعه ملی با اذن مقام معظم رهبری، انجام اقدامات مقابله با این پدیده از جهش قابلتوجهی برخوردار بوده است بهنحویکه علیرغم تمامی محدودیتهای اعتباری موجود در کشور مجموعاً بیش از 28 هزار میلیارد ریال برای مدیریت، سازگاری و مقابله با پدیده گردوغبار و اصلاح شبکه برق هزینه و تخصیص دادهشده است که منجر به انجام 5/2 میلیون هکتار اقدامات اجرایی توسط دستگاههای متولی و تحت نظر ستاد ملی شده است.
سلاجقه ادامه داد: مدیریت، سازگاری و کنترل پدیده گردوغبار نیازمند هماهنگی، همکاری و مشارکت بخشهای دولتی، خصوصی، سازمانهای مردمنهاد و مردم محلی در قالب عملیات اجرایی اثربخش با رویکرد اقتصادمحور و در قالب اقتصاد مقاومتی است.
وی بیان کرد: بررسیها نشان میدهد که وسعت کانونهای گردوغبار خارجی تأثیرگذار بر کشور بیش از 270 میلیون هکتار است که میزان غبار خیزی آنها معادل 180 میلیون تن در سال است. بنابراین لازم است با انجام همکاریهای بینالمللی و منطقهای با هماهنگی وزارت امور خارجه و استفاده از ظرفیت کنوانسیونها و نهادهای بینالمللی، اقدام هایی را در خصوص کنترل و مدیریت منشأهای فرامرزی گردوغبار به انجام رساند.
معاون رئیس جمهور در رابطه با اقدامان سازمان جهت مقابله با منشأ گردوغبار خارجی, خاطرنشان کرد: بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به تهیه 2 برنامه عمل زیر منطقهای شامل برنامه عمل زیر منطقهای منطقه غرب آسیا و برنامه عمل زیر منطقه بخشی از آسیای میانه و غرب آسیا اقدام کرده که امید است بتوان با استفاده از این برنامههای عمل، اقدامهای پیشبینیشده را با همکاری کشورهای منطقه اجرایی کرد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
براساس اعلام هواشناسی پلیس نسبت به سفرهای غیرضروری هشدار داد
ترافیک نسبتا سنگین شبانگاهی در معابر تهران
شهرداری تهران انتقال زبالههای ساری به تهران را تایید کرد
درجه بندی ۹ غار با اهمیت در کارگروه ملی غارشناسی
سیل در اندونزی جان دو نفر را گرفت
جلوگیری از تعطیلی ۶۰ واحد تولیدی و بیکاری ۳۰ هزار کارگر
بسیجی، الگویی کامل، بی نظیر و نمونه برای نسل جوان است
هواشناسی هشدار داد/ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
زبالههای ساری به تهران منتقل میشود؟
رونمایی از کتاب فرهنگ و بحران در دهمین کنگره سلامت در بلایا
هواشناسی هشدار داد؛ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
جعل و کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» تمدید شد
افزایش ۲ برابری درآمدهای مناطق شهرداری تهران
جعل و کلاهبردای ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
قیمت میوه ۵۰ درصد ارزانتر در میادین میوه و تره بار
شهید فخریزاده باعث پیشرفت جهشوار علمی کشور شد
۶ پیشنهاد ضروری اجرایی برای تحول در نظام مدیریت بحران کشور
محکومیت یک واحد آلاینده محیط زیست در ملارد
جزئیات تصادف خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک
اتصال دو منطقه ١٧ و ١٨ تهران از طریق باغراه حضرت فاطمه
پیگیری قاطع اجرای طرح شهید آرمان در تهران
رفع موانع ساخت پروژه آزمایشگاه و سالن تشریح پزشکی قانونی
جزییات پرونده یک شرکت خودرویی، خرید ملک ۳۰ میلیاردی در امارات توسط متهم ردیف اول
حضور رئیس قوه قضاییه در مراسم تشییع پیکر وزیر پیشین دادگستری
ایران دارای رتبه هفتم مخاطرات در جهان؛مهمترین چالش مدیریت بحران
جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی
بندر خمیر یکی از ۱۲ شهر برگزیده یونسکو شد
انسداد مرز با جدیت در مرزبانی پیگیری و دنبال میشود
جزای نقدی ۱۶ میلیاردی فرجام قاچاقچی لوازم خانگی