میرنیوز
به گزارش ایسنا علی سلاجقه با تاکید بر مسئله آب به عنوان یکی از علل تغییرات اقلیمی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل تغییرات اقلیمی، مصرف خارج از عرف و بیش از حد منابع آبی است. تغییر اقلیم واقعیتی انکار ناپذیر است و درپی آن، چالشهای زیادی برای تنوع زیستی کشور به وجود میآید. دنیا و کشور ما در حال دگردیسی است و این تغییرات در آینده باعث تحول فرهنگها خواهد شد. لذا باید به عنصر اصلی تغییر اقلیم که آب است، توجه ویژهای شود.
وی افزود: متاسفانه کمتوجهی به نظر متخصصان و پژوهشگران و هشدارهای آنان درباره موضوع آب سبب شده است ما نسبت به این مسئله غفلت کنیم این در حالیست که دانش بومی و آموزههای دینی ما نیز اهمیت بسیاری برای این موضوع قائل شدهاند اما امروز بنا به دلایل مختلف مشکل آب تبدیل به چالش بزرگی شده است. وضعیتی که ما امروز با آن روبه رو هستیم نتیجه تغییراتی است که برخی انسانی و برخی طبیعی هستند.
سلاجقه با تاکید بر لزوم توجه به ظرفیتهای هر اکوسیستم و منطقه ادامه داد: اگر برنامههای مربوط به حوضه آبریز و توجه به ظرفیتهای اکوسیستم مورد توجه ما قرار میگرفت، شاید وضعیت منابع ما بهتر از این بود. تغییر کاربری اراضی، استفاده بیرویه از آب در صنعت، کشاورزی همچنین منازل مسکونی در قالب آب شرب، کشور را با مشکلاتی برای تامین آب رو به رو کرده است. شاید بهتر باشد که متولی تخصیص منابع آب سازمان حفاظت محیط زیست باشد در حالی که هم اکنون وزارت نیرو متولی این امر است. در این شرایط همه باید دست به دست هم بدهند تا این وظیفه به درستی اجرا شود.
وی با تاکید بر وضعیت وخیم آب کشور اظهارکرد: در حال حاضر آب وجود ندارد. به همین صراحت میتوان گفت که منابع آبی تمام شده است. آب موجود باید به صور مختلف و بهصورت عادلانه توزیع شود. کیفیت آب نیز دچار تغییر شده و آنیونها و کاتیونهای موجود درآن به شرایطی رسیدهاند که برای زندگی موجودات زنده مشکل ایجاد میکنند. این حقیقتی انکار ناپذیر است که حقآبه محیط زیست مورد بیتوجهی قرار گرفته و پیامد آن کاهش کمیت و کیفیت آب بوده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مصرف نادرست آب در بخش کشاورزی افزود: با توجه به آمار ارائه شده، بیش از ۷۲ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است. میتوان با بهینهسازی روشهای توزیع و مصرف آب در این بخش و استفاده از پسآب، میتوان حجم زیادی از مصرف بیرویه را کاهش داد همچنین در سیستمهای شهری، فرسودگی فاضلابها باعث میشود آب زیادی هدر برود. نشت آب و هدررفت آب از این سیستمها به وفور دیده میشود. ما در سیستم آبرسانی خود پنج تا هشت برابر استاندارد جهانی آب از دست میدهیم و این عددی نگران کننده است.
وی با تاکید بر لزوم حل مشکل فاضلاب کشور گفت: سهم اول آلودگیهای آب کشور متعلق به فاضلاب خامی است که در تصفیهخانه های شهری و روستایی رها میشود. ۴۰ تا ۴۵ درصد مردم کشور، در مناطقی زندگی می کنند که فاقد شبکه فاضلاب هستند. بازچرخانی این حجم از آب در شبکه آبرسانی کشور، میتواند ۳.۸ تا ۴.۵ میلیارد متر مکعب آب را برای ما ذخیره کند. این عدد برابر با نیمی از آب شرب کشور است. استفاده از این آب در شرایط فعلی، میتواند کمک بزرگی به ما بکند.
سلاجقه با تاکید بر لزوم جلوگیری از برداشت بیرویه از منابع آب سطحی و زیرزمینی اظهارکرد: جمعیت روستایی و شهری ما بهطور کامل و صحیح از سیستم فاضلاب بهره نمیبرند و در نهایت ۵۰ درصد جمعیت کشور از این سیستم استفاده میکنند. وزارت نیرو باید توجه ویژهای به این موضوع بکند. عدم برقراری توازن در برداشت آب از منابع سطحی و زیرزمینی سبب شده است تا تعداد دشتهای ممنوعه افزایش پیدا کند. به همین علت پدیده فرونشست بیش از پیش دیده میشود و به عنوان یکی از اصلیترین چالشهای زیست محیطی کشور مطرح شده است. این پدیده بهصورت تدریجی بسیاری از زیرساختهای ما را تحت تاثیر قرار داده است. مشکل فرونشست واقعیتی است که همه باید آن را بپذیرند و به عنوان یک چالش جدی به آن بپردازند.
وی به اهمیت بالای بازچرخانی آب اشاره مرد و ادامه داد: حجم پسآب در تصفیهخانههای ما به ۱۲۵۵ میلیون متر مکعب میرسد. از این رقم ۳۶۴ میلیون متر مکعب در حوزه آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد و باقی آن به منابع آبی سطحی و زیرزمینی ما باز میگردد. برای مثال در مناطق مرکزی کشور و در استان یزد که این آب بدون برنامه خاصی رها میشود، قیمت یک متر مکعب آب در این منطقه بسیار بالاتر از مناطق دیگر کشور است و این اهمیت و ارزش آب در مناطق خشک را نشان میدهد. متاسفانه این سرمایه عظیم در حال هدررفتن است و در بیابانها رها شده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اهمیت و ارزش آب به عنوان یک کالای اقتصادی اضافه کرد: ما باید مبتنی بر ظرفیتهای حوضه آبریز و توانمندیهای منطقه برنامهریزی کنیم. دیگر نمیتوان در همه استانهای کشور تنوع مصارف آبی را داشت. شرایط طبیعی و داشتههای هر منطقه و استان، شرایط خاصی را ایجاب میکند. امروز باید قیمتگذاری آب انجام و به عنوان یک محصول در نظر گرفته شود. سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به اسناد بالادستی و رسالتی که دارد، تلاش میکند تا پایش کمی و کیفی منابع آب را انجام دهد و سازمان خود را ملزم میداند که با توجه به مسئولیتهای ذاتی خود این موضوع را در دستور کار قرار دهد.
سلاجقه در پایان بر لزوم همکاری همه دستگاهها برای حل این مشکل تاکید کرد و گفت: به اقتصاد آب و فاضلاب باید توجه جدی شود. برای اجرای سیاستهای اقتصادی آب، باید از سرمایهگذاران و افرادی که میتوانند در این حوزه ایجاد شغل و ارزش افزوده کنند، استفاده شود. لازم است تمام نهادهایی که در مصرف آب دخیل هستند، استراتژی خود را مشخص کنند و توصیههای لازم را مبتنی بر دانش روز ارائه دهند. منابع آبی کشور دیگر تحمل آسیب و آلودگی را ندارد و باید فکری به حال آن شود. سازمان حفاظت محیط زیست نیز تلاش میکند با ایجاد ارتباط مناسب بین نهادهای علمی، دانشگاهی و اجرایی به پیشبرد این اهداف کمک کند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
موحدی: باید ساختارها و قالبهای سنتی را بشکنیم
اختصاص ۲.۲ همت برای تکمیل پروژههای آموزشی سیستان و بلوچستان
وعده صادق ۳ در راه است/ دوره نوجوانی بهار معنویت است
جزییات واژگونی اتوبوس در محور زاهدان از زبان پلیس راه
صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی حامیان فلسطین است
صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت پیروزی است
همکاری اسکاپ و ایران برای توانمندسازی زنان و مقابله با ریزگردها
افتتاح یاورشهر ۱۲ ویژه مردان معتاد جوان در تهران
نجات ۴ سرنشین محبوس در پی واژگونی اتوبوس
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
بازگشایی آزادراه تهران _ شمال و محور چالوس
زمانبندی آزمون سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد