میرنیوز
به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی هفته گذشته در دیدار نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی فرمودند: "یک نکتهی دیگری که در باب نخبگان وجود دارد و من قبلها هم یک وقتهایی به این اشاره کردم، این است که یکی از هدفهای جامعهی علمی کشور -نه فقط نخبگان، [بلکه] همهی جوامع علمی؛ البتّه در مورد نخبگان این بیشتر مورد نیاز است- این است که باید به مسائل کشور فکر کنند، مسئلهمحور کار کنند؛ مسئلهمحوری مهم است. کشور مسائل اساسیای دارد؛ باید به اینها توجّه کرد، اینها بایستی از طرق علمی و با روش علمی حل بشوند؛ راه حل دارد. الان همین جا دوستان ما چند مورد از این مسائل را مطرح کردند و برایش راه حل ذکر کردند. [البتّه] عرض کردم که داوری در مورد این راه حلها احتیاج به تأمّل و دقّت دارد، امّا میتوان برای همهی مشکلات کشور راه حلّ علمی پیدا کرد که بتوان با اطمینان دنبال حلّ مسئله و حلّ مشکل بود."
"از باب مثال، از موضوعات مبتلابهِ امروزِ ما فرض بفرمایید مسئلهی آب در کشور است؛ یک مسئله است دیگر. مسئلهی کشور، مسئلهی آب است و مسئلهی آب در آیندهی خیلی نزدیکی به مسئلهِی مهمتری هم در سطح دنیا تبدیل خواهد شد. خب برای این یک فکر علمی باید بشود. یا مسئلهی محیطزیست و حتّی مسئلهی ترافیک؛ مسئلهِی ترافیک، یک مشکلی در زندگی است. شما از یک گوشهی تهران حرکت میکنید تا یک قسمت دیگر، باید یک ساعت، یک ساعت و ربع سوار ماشین باشید با این گرفتاریها؛ خب این راه حل دارد؛ باید از طریق علم راه حلّ این را پیدا کرد. آسیبهای اجتماعی، مسئلهِی اعتیاد، مسئلهی طلاق، مسئلهی حاشیهنشینی، مسئلهی هجرت از روستاها و تخریب روستاها، اینها همه راه حل دارد. یک وقت هست که مدیری دلسوزی ندارد، اصلاً نمیخواهد به این مسائل نگاه کند، آن محلّ بحث نیست؛ امّا وقتی فرض بر این است که مدیران میخواهند مسئله را حل بکنند، خب برای این باید راه حلّ علمی پیدا کرد و قطعاً راه حل دارد. یا مسائل ادارهِی کشور، مشکلات نظام پولی، نظام مالی، مشکل نظام مالیاتی، مشکل بانکها، موانع رشد تولید که ما امسال گفتیم «برداشتن موانع»، راه حلّ علمی دارد؛ اینها بایستی از طریق علم روشن بشود -که من بعداً یک اشارهای هم باز به این خواهم کرد- و دهها مسئلهی دیگر؛ یعنی روی مسئله فکر کنید."
یکی از نکاتی که مقام معظم رهبری در دیدار با نخبگان بر لزوم بهکارگیری "راهکارهای علمی" برای حل آن تاکید کردند، موضوع "محیطزیست" بوده است. به همین بهانه در گزارشی به وضعیت چالش "آلودگیهوا" و راهکارهای علمی به کارگرفته شده در دنیا برای حل آن پرداختهایم تا شاید بتوان گوشهای از این فناوریهای نوین را در داخل کشور به کار گرفت.
در دهههای اخیر با توجه به تحولات اقتصادی، اجتماعی و فناورانه مانند افزایش شهرنشینی، تغییر در الگوی مصرف و میزان مصرفگرایی و افزایش نفوذ و بهرهگیری از فناوریهای نوین، زندگی بشر با چالشها و مسائل جدیدی در سبک زندگی و محیط زیست مواجه شده است.
پدیدههایی مانند چاقی و پیری، کمبود منابع آبی پایدار، تغییرات آب و هوایی، آلودگی هوا، ایمنی و امنیت غذایی و پسماند در دهههای اخیر به مسائلی کلیدی برای بشر تبدیل شدهاند که آینده و بقای ما را تحت تاثیر خود قرار میدهند.
با گسترش شرکتهای نوپا و استارتاپها و اکوسیستمهای استارتاپی در سالهای اخیر، علاوه بر توجه به حوزههایی که بازگشت سریع اقتصادی داشتهاند و با مدلهای کسب وکار جدید توانستهاند خدمات و ارزشهای جدیدی را با بهرهوری بالاتر و با قیمت پایینتر به مشتریان عرضه کنند، روند روبهرشدی از از استارتاپهایی دیده میشود که با تمرکز بر حل مسائل و چالشهای کلیدی زندگی امروزی، علاوه بر ارایه راهحلهای خلاقانه مبتنی بر مدلهای کسب و کار جدید، به حل این مسائل و چالشها کمکهای بزرگی کردهاند.
"مدیریت آلودگی هوا" یکی از چالشهای کلانشهرها است که راهکارهای علمی بسیاری در دنیا برای آن تعریف شده است و شامل "تغییرات ساختاری در صنایع و پیشرفت فناوری"، "ورود زنجیره دانشبنیان به صنعت" و "فرهنگسازی و اصلاح سبک زندگی" است. تغییرات ساختاری شامل تبدیل نیروگاههای فسیلی به نیروگاههای انرژی پاک و تولید خودروهای الکتریکی و هیبریدی، ورود زنجیره دانشبنیان به صنعت شامل ساخت کاتالیستها، پالایشگرهای بایو و نانو و فرهنگسازی و اصلاح سبک زندگی شامل کاهش استفاده از خودروهای تکسرنشین و تسهیل در استفاده از وسایل نقلیه پاک است.
ایجاد نقاط پاک شهری، بالا بردن مصرفپذیری تجهیزات تصفیه فردی، بهبود شرایط تنفسی در محیطهای بسته و جذب آلایندهها و تبدیل به مواد پاک از جمله دیگر مسائلی است که در موضوع آلودگی هوا باید مورد توجه قرار بگیرد. در کل مدیریت آلودگی هوا شامل "کاهش تولید و انتشار آلودگی هوا، پالایش آلودگی هوا و پایش آلودگی هوا" است.
چالشها و فرصتهای کلیدی حوزه "مدیریت آلودگی هوا" شامل موارد ذیل است:
اما استارتاپها راهکارهای خوبی برای چالش "اختلال در زندگی روزمره شهری در روزهای آلوده سال" پیشنهاد کردهاند که شامل موارد ذیل است:
راهکارهای علمی استارتاپها برای چالش "ضرورت وجود هوای پاک برای افراد به ویژه گروههای حساس در محیطهای بسته" نیز به شرح ذیل است:
راهکارهای استارتاپی برای چالش "فرسودگی و بهرهوری پایین تجهیزات صنعتی و وسایل نقلیه" شامل موارد ذیل است:
راهکارهای استارتاپی برای چالش "عدم وجود اطلاعات دقیق از میزان و نوع آلودگی برای حفاظت از سلامت افراد و اتخاذ تصمیمات شهری" به شرح ذیل است:
راهکارهای استارتاپها برای چالش "سهم قابل توجه ساختمانهای مسکونی در تولید آلایندههای هوا" به شرح ذیل است:
راهکارهای استارتاپها برای چالش "ناکافی بودن آموزش، فرهنگسازی و عدم مشارکت عمومی در کاهش آلودگی هوا" به شرح ذیل است:
در ادامه به تجربیات شرکتهای استارتاپی مطرح در دنیا در زمینه پایش کیفیت هوای محیطهای بسته و باز و چالش آلودگی هوا اشاره میکنیم.
شرکت "pigeon Air patrol" یک شرکت استارتاپ انگلیسی است که به طراحی پایشگر همراه، جهت اندازهگیری کیفیت هوای شهرها پرداخته است. این سنسورهای پوشیدنی با نصب بر روی کیف و پا در جیب افرادی همچون دوچرخهسواران، دوندگان، حملکنندگان کالسکه کودکان قرار گرفته و به جمعآوری اطلاعات کنترل کیفیت هوا میپردازد و دادهها را به صورت آنلاین به سرور مرکزی مخابره میکند. این شرکت در سال 2015 از 10 کبوتر آموزش دیده به جای افراد استفاده کرد. سنسورها در کولهپشتیهای کوچک بر پشت کبوترها، متصل شده و با به پرواز درآمدن آنها، اطلاعات کنترل کیفیت هوا به صورت توییت به سرور مرکزی ارسال میشد و مردم نیز به صورت آنلاین میتوانستند اطلاعات آنلاین را دریافت کنند.
شرکت "Oizom" یک استارتاپ هندی ـ فرانسوی است که به طراحی پایشگرهای ثابت و همراه کنترل کیفیت هوا در محیطهای شهری دست یافته است. در ساخت این محصول از فناوری اینترنت اشیا برای تجزیه و تحلیل و مقایسه دادهها، تولید خودکار گزارش، اطلاعرسانی هوشمند و هشدار استفاده شده است. یک دستگاه ساخت این شرکت، به راحتی به زیرساختهای هوشمند شهری متصل شده و پارامترهای مختلف محیطی مانند ذرات جامد، گرد و غبار، گازهای سمی، بویها، آلودگی صوتی، امواج رادیویی را اندازهگیری و اطلاعات را به مرکز مخابره میکند.
شرکت "Airlabs" یک شرکت استارتاپی انگلیسی است که به توسعه و اجرای نقاط پاک در سطح شهرها مانند (ایستگاه اتوبوس، بیلبوردها و مبلمان شهری) میپردازد. فناوری ساخته شده در این شرکت، سیستم مهندسی مجدد نانوکربنهاست که برای جذب و حذف 95 درصد دیاکسیدنیتروژن در کنار سایر آلایندهها است که از جمله آنها:
شرکت "Green City Solution" یک شرکت استارتاپی آلمانی است که محصول آن، بایوفیلتر سبزی است که بر روی نیمکت و مبلمان شهری نصب شده و به تصفیه هوای اطراف آن میپردازد. این محصول هوشمند به شکل دیوار پوشیده از گیاه (خزه) و متصل به یک نیمکت است که با استفاده از اینترنت اشیا، ذرات معلق در هوا را به سطح برگها رسانده و سپس آنها را به طور دائمی به زیست توده تبدیل میکند. این محصول از قابلیت تصفیهکنندگی خزه که معادل با اثر 275 درخت شهری است استفاده میکند و به ایجاد نقاط پاکی در شهر منجر میشود. همچنین بر روی این دیوار امکان نصب تبلیغات شهری وجود دارد. به همراه این محصول، اپلیکیشنی که به طور همزمان وضعیت هوا در محل استفاده محصول را نشان میدهد، ارائه میشود.
شرکت "Studio Roosegaarde" یک شرکت هلندی است که به ایجاد نقاط پاک شهری پرداخته است. محصول این شرکت تحت عنوان "برج" نخستین جاروبرقی دود در جهان است که از فناوری یونیزاسیون مثبت برای تولید هوای پاک در محیطهای عمومی استفاده میکند. این برج آلومینیومی 7 متری با استفاده از برق تولید شده از انرژیهای سبز در فضای شهری نصب شده و در هر ساعت، 30 هزار مترمکعب هوا را تصفیه میکند و هوای پاک را به محیط برمیگرداند.
شرکت "Graviky" یک استارتاپی هندی است که دستگاه تولیدی این شرکت، به ساخت جوهر و رنگ از دودههای خروجی دودکشها و اگزوز موتورها میپردازد. این محصول با نصب بر روی دودکش ژنراتورهای دیزلی، اگزوز خودرو و موتورسیکلت و قایقهای موتوری، دودهها را پیش از وارد شدن به هوا جمع میکند. این دستگاه استوانهای شکل میتواند تا 95 درصد از آلودگی را بدون ایجاد فشار برگشتی بر روی موتورها جذب نماید. آلایندههای جمعآوری شده با استفاده از فیلترها و سنسورها از طریق یک فرایند شیمیایی تصفیه میشود. در نهایت دوده بازیافت شده به شکل رنگدانه کربن خالص، به انواع مختلف جوهر و رنگ برای مصارف هنری از جمله نوشتن، نقاشی و نقاشی بر روی دیوارهای شهری تبدیل میشود.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
موحدی: باید ساختارها و قالبهای سنتی را بشکنیم
اختصاص ۲.۲ همت برای تکمیل پروژههای آموزشی سیستان و بلوچستان
وعده صادق ۳ در راه است/ دوره نوجوانی بهار معنویت است
جزییات واژگونی اتوبوس در محور زاهدان از زبان پلیس راه
صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی حامیان فلسطین است
صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت پیروزی است
همکاری اسکاپ و ایران برای توانمندسازی زنان و مقابله با ریزگردها
افتتاح یاورشهر ۱۲ ویژه مردان معتاد جوان در تهران
نجات ۴ سرنشین محبوس در پی واژگونی اتوبوس
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
بازگشایی آزادراه تهران _ شمال و محور چالوس
زمانبندی آزمون سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد