میرنیوز
گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم ؛ از مدتها پیش از تصویب قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، زمانی که زمزمههای ورود مجلس به بحث بحران پیری جمعیت آغاز شده بود، رسانههای معاند به همراه جریانات فکری همسوی خود در داخل کشور سعی در حاشیهسازی و ایجاد نگرانی برای مردم نسبت به این طرح داشتند چراکه به خوبی نسبت به بحران پیری جمعیت ایران و عواقب آن برای کشور آگاه هستند و میدانند که با ادامه همین روندِ کمفرزندی و کاهش نرخ باروری کل، بدون هیچگونه جنگ و زحمتی، جمهوری اسلامی ایران از درون دچار فروپاشی خواهد شد.
شاهد این مدعا هم، اسناد متعدد مرتبط با کنترل جمعیت مانند پروژه "NSSM200" و یا اظهار نظر برژینسکی مشاور امنیت ملی کارتر است که در جایی گفته است: از فکر حمله پیشدستانه علیه تاسیسات هستهای ایران دوری کنید و گفتوگوها با تهران را حفظ کنید، چون زمان، آمارهای جمعیتی و تغییر نسل در ایران به نفع نظام کنونی نیست.
حالا باگذشت قریب به یک دهه از تغییر سیاستهای جمعیتی و با وجود از دست بخش مهمی از فرصت فرزندآوری جوانان کشور در دولت یازدهم و دوازدهم، مجلس شورای اسلامی در طی ساعتها بحث کارشناسی و استفاده از نقطه نظرات اساتید مجرب و باتوجه به آمارهای جمعیتی کشور طرحی را جهت تغییر وضعیت فعلی کشور به نفع خانواده و فرزندآوری تنظیم کرده است که هفته گذشته با تایید شورای نگهبان تبدیل به قانون شد.
پرواضح است که دشمنان قسمخورده مردم ایران و برخی دنبالههای داخلی آنها تمام تلاش خود را جهت جلوگیری از اجرای این قانون و به حاشیه راندن آن، با وارد کردن شبهات و تحریف واقعیتها به کار میگیرند. در این یادداشت با استفاده از نظرات سایر کارشناسان در حد توان پاسخ شبهات مطرح شده داده شده است.
یکی از مواردی که مکرراً و به اشتباه مطرح میشود، کمنشان دادن توان جمعیتی کشور است که گاهاً با استدلالهای نامرتبط با موضوع، گفته میشود کشور ظرفیت جمعیت بیشتر را ندارد اما در واقعیت چه از نظر مساحت و چه از نظر تامین منابع ظرفیت، افزایش جمعیت در کشور به راحتی فراهم شده است. به عنوان مثال با وجود اینکه جمعیت ایران و آلمان تقریباً برابر است، در ایران 60 درصد زمینهای با ظرفیت کشت دست نخورده هستند و این نشاندهنده وجود ظرفیتهای لازم جهت افزایش جمعیت است.
مورد بعدی مسائل مرتبط با غربالگریهای دوران بارداری است که باوجود پژوهشهای معتبر و استفاده از پروتکلهای کشورهای پیشرو در این زمینه به صورت بهینه اصلاح شده است چراکه تا پیش از این برای پیدا کردن هر 1 جنین مبتلا به سندروم داون 19 جنین سالم را سقط میکردیم. همین مقایسه به خوبی نشاندهنده ناکارآمد بودن و آسیبزایی بسیار زیاد این فرایند در ایران بود که در قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مطابق با پروتکلهای کشورهای پیشرو این فرایند از اجبار غیرضرور به توصیه تغییر کرد چراکه بیش از 90 درصد مادران اساساً در معرض خطر نیستند که نیاز به غربالگریهای دوران بارداری داشته باشند و اگر هم نیاز یا تقاضای آن وجود داشته باشد با درخواست مادر یا تجویز پزشک قابل انجام است اما جوسازیها بهگونهای است که گویا منع انجام غربالگری وجود دارد و بناست سالانه تعداد زیادی کودک معلول متولد شوند.
یکی دیگر از مباحثی که از سر ناآگاهی مطرح است، مسئله تغییر رویکرد وزارت بهداشت در قبال سزارین است . چراکه با وجود عوارض زیاد عمل سزارین برای مادران، نظیر چسبندگی بافتهای بدن، ناباروری و... این عمل مورد استقبال سیستمهای بهداشتی دنیا نیست و اولویت با زایمان طبیعی مادران است اما سالها در ایران برخلاف شواهد علمی این عمل تحت پوشش بیمه انجام شده است به گونهای که ما رتبه دوم دنیا را داریم. طبیعتاً اگر سلامت مادران و مسئله فرزندآوری برای کشور مهم باشد، سیاستگذاریها باید به گونهای باشد که زایمان طبیعی در اولویت قرار بگیرد و آمار سزارین کاهش یابد.
مسئله دیگر بحث ممنوعیت توزیع رایگان اقلام پیشگری از بارداری است. پرواضح است که توزیع رایگان این اقلام از جمله سیاستهای پیشین تحدید نسل و در جهت کاهش تعداد موالید کشور بوده است و با تغییر این سیاستها و نیاز مبرم کشور به فرزندآوری نباید در بر پاشنه قبلی بگردد. از طرف دیگر این اقلام به راحتی در دسترس هستند و به قدری کمهزینهاند که نگرانیهای بیحد و اندازهای که در این باره مطرح میشود عملاً وجود خارجی ندارد.
جدای از اراده مسئولین امر، مهمترین مسئله در خصوص اجرایی شدن این طرح بارمالی آن است که با توجه به مشوقهای طرح و سیاستهای طراحان بسیاری از موارد نیاز به منابع جدیدی ندارد و با توجه به منابع موجود و صرفاً از طریق هدفمند شدن منابع عملی خواهد شد. قسمتی از بارمالی جدیدی هم که وجود دارد با مشخص کردن منابع تامین آن طراحی شده و در نتیجه این طرح تا حد خوبی اجرایی و عملیاتی است.
در انتها باید این نکته را یادآور شد که جمعیت جوان و پویا، مؤلفهای مهم در رشد اقتصادی و حتی زیربنای آن است. به همین دلیل بسیاری از کشورهای صنعتی و توسعه یافته نظیر آلمان، ژاپن، آمریکا، هلند و... با وجود استفاده بهینه از نیروی کار همچنان به دنبال افزایش فرزندآوری و جوانی جمعیت هستند چراکه به خوبی میدانند پیری جمعیت موجب تضعیف اقتصادی آنان خواهد شد.
"محمد احسانیکیا" کارشناس سلامت
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
امام موسی صدر توانمندسازی زنان را یکی از ارکان محرومیتزدایی میدانست
الگوی امام موسی صدر در محرومیتزدایی تغییر ذهنیت زنان در آن زمان بود
ششمین دوره شب های شعر انقلاب برگزار شد
آمادهباش امدادگران هلال احمر در ۵ استان کشور
روایت خبرنگار مهر از محل قتل امیرمحمد خالقی
القاصی: ۱۳۰ مرکز دپو سوخت قاچاق در استان شناسایی شده است
مرمت کاخ صاحبقرانیه در دستور کار قرار گرفت
برنامه ریزی جهت برگزاری ۳۵ساعت کلاس آموزشی برای حجاج
فرماندهی یگانهای حفاظتی تکیهگاه دستگاهها و سازمانها است
درگیری فراجا با اشرار مسلح
بیانیه «گام دوم انقلاب» یکی از اساسی ترین سند های بالا دستی معماری آینده پلیس است
برپایی مراسم شب احیا در برخی از مساجد تاریخی
اعتبارات تکمیل تصفیهخانههای فاضلاب جنوب غرب تهران در مسیر تأمین
روشهای مشارکت مردم در جشن نیکوکاری اعلام شد
تشکیل کارگروه ویژه برای توسعه بازارهای محلی
عملیات عمرانی مسیر تراموا در منطقه ۶ تهران
دستگیری یک هزار و ۴۰۰ نفر از اعضای شرکت بازاریابی شبکهای
اتمام ۳۰ پروژه مطالعاتی صنعتی بنیاد مستضعفان
بازدید سفرا و دیپلماتهای خارجی از جاذبههای گردشگری تهران
روایت خبرنگار مهر از محل قتل امیر محمد خالقی
راهاندازی اینترنت رایگان در پردیس مسافری شرق تهران
کشته و مجروح شدن ۲ نفر در پی تیراندازی در میلان
هشدار به پلتفرمهای ثبت آگهی درباره کلاهبرداریهای حوزه وام
فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی اسفند ماه سال ۱۴۰۳
دستورالعمل جذب ویژه طلاب داوطلب تصدی منصب قضا تصویب شد
۱ کشته و ۱ مجروح در پی تیراندازی در میلان
آتش سوزی در کارخانه ای در پنجاب پاکستان ۲ کشته و ۳ زخمی برجای گذاشت
خلیلی: مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست
همکاری نیروهای متخصص غار علیصدر با کشورهای خارجی
غریبآبادی: ترور ۲۳ هزار انسان بیگناه، نشانهای از قربانی بودن ایران در برابر تروریسم است