میرنیوز
به گزارش ایسنا، براساس آخرین اعلام سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، حدود ۲ میلیارد تن در سال فرسایش خاک در ایران رخ میدهد درحالیکه بهطور متوسط در اقلیم خشک و بیابانی ایران ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ سال طول میکشد تا یک سانتیمتر خاک تشکیل شود.
براساس اطلس مناطق بیابانی بیش از ۸۸ درصد از کشور میتواند تحت تاثیر بیابانزایی قرار گیرد و مطابق بررسی سال ۲۰۱۸، ۳۷ میلیون هکتار از عرصه کشور در معرض تخریب سرزمین قرار دارد همچنین ۲۲ استان کشور با ۲۹.۵ میلیون هکتار وسعت در ۱۸۷ منطقه، تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد و ۲۳۷ کانون بحران به وسعت ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار وجود دارد و بر اثر هجوم شنهای روان سالانه ۳۰ هزار میلیارد ریال به زیرساختهای ریلی، جادهای و کشاورزی و دیگر بخشها خسارت وارد میشود.
به گفته برخی کارشناسان از جمله پرویز گرشاسبی - معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور - «سدسازی غیر اصولی» از عوامل مهم بیابانزایی در ایران است که متوسط فرسایش خاک در آن سالانه ۱۶.۴ تن در هکتار و متوسط فرسایش بادی نیز سالانه ۳۰ تن در هکتار است و چنانچه تغییری در سیاستهای فعلی رخ ندهد و ما همچنان با گسترش سدسازیها، افزایش سطح زیر کشت و عدم مدیریت آب در کشور مواجه باشیم، در آیندهای نزدیک نه تنها به سمت بیابانی شدن حرکت خواهیم کرد بلکه دشتهای بزرگ و تولیدی کشور نیز از چرخه خارج خواهند شد.
منوچهر گرجی - رئیس انجمن علمی خاک - در یک برنامه رادیویی با اشاره به اینکه پدیده گرد و غبار مانند فرسایش آبی محدودیت ندارد و میتواند هزاران کیلومتر منتقل شود، گفت: ایران کشوری فرسایش خیز است و از نظر فرسایش آبی و بادی تقریبا رتبههای اول را در دنیا دارد و فرسایش آبی و بادی سالانه میلیاردها دلار هزینه به کشورمان تحمیل میکنند و کسی هم توجه چندانی به این موضوع نمیکند. توسعه کشور منافاتی با حفظ محیط زیست ندارد. اینکه برنامههای توسعهای ما باعث مشکلدار شدن محیط زیست میشود به خاطر اشتباه بودن روشها و شیوههای اجرای برنامهها است.
رئیس انجمن علمی خاک تاکید کرد: برای جلوگیری از تشدید فرسایش خاک باید برای پرورش دام، کشت گیاهان، جنگلها و مناطق صنعتی و معادن روشهای خاص و متفاوتی را به کار ببریم. در مناطقی همچون سیستان و بلوچستان و قسمتهایی از خوزستان، زمینها منشأ گرد و غبار هستند و اصلیترین دلیل آن ترددهای بیرویه دامها و انسانها و خودرو و موتورها است بنابراین محدودیت ترددها میتواند مشکلات ناشی از فرسایش بادی از جمله گرد و غبار را کاهش دهد.
گرجی با بیان اینکه سالانه میلیاردها دلار بابت فرسایش خاک خسارت میپردازیم درصورتیکه میتوان درصدی از این پول را برای پیشگیری و جادهسازیهای مناسب و مسائل عمرانی مربوط به خاک اختصاص داد، اظهار کرد: کلیه وزارتخانهها موظفند بودجهای را برای اصلاح خاک بعد از اجرای پروژهها در نظر بگیرند.
محمود عرب خدری - معاون پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری - نیز در یک برنامه رادیویی با بیان اینکه فرسایش پدیده مفیدی برای طبیعت است، اظهار کرد: اگر خاک جابهجا نمیشد در حال حاضر دشتهای حاصلخیز در طول این میلیونها سال نداشتیم اما اگر میزان این جابجایی خیلی زیاد و شدید شود خاک از محل اصلی خود خارج و منجربه ایجاد گرد و غبار، سیلاب و ... میشود.
وی در ادامه گفت: سطح زمین توسط یک لایهای پوشانده شده که به آن خاک میگویند و با هرگونه جابهجایی خاک از قسمتی به قسمتی دیگر توسط باد یا آب فرسایش صورت میگیرد این در حالیست که عوامل انسانی فرسایش خاک را تشدید میکنند.
این استاد دانشگاه بخشی از فرسایش خاک را ناشی از فعالیتهای کشاورزی دانست و اظهارکرد: شخم زدن زمین، پوشش گیاهی را از بین میبرد و متاسفانه شیوه شخم زدن و ماشین آلات کشاورزی در کشور ما مناسب نیستند و باعث تشدید فرسایش میشوند. از زمانی که ماشین آلات جدید بهویژه تراکتور وارد حوزه کشاورزی شدند شخم زدن زمینهای پرشیب کشاورزی افزایش یافت اما ما هم نتوانستیم فناوریهای جدید را همزمان با روستاییان به اشتراک بگذاریم.
معاون پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با تأکید بر اینکه شخم زدن زمینهای بالای ۱۲ درصد باید بر اساس قانون ممنوع است و هر کسی که این زمینها را شخم زد، جریمه شود گفت: این مهم، نیاز به قوه قهریه و فراهم کردن تمهیداتی دارد که در این حوزه هم ضعیف هستیم.
وی ادامه داد: بیش از ۵۰ درصد لغزشها در حاشیه جادهها اتفاق میافتد. ملاحظات حفاظت خاک در دستگاههای دولتی وجود ندارد و متاسفانه قانون در این زمینه مسکوت مانده و وزارت جهاد کشاورزی هم در این حوزه ضعیف عمل کرده است.
این استاد دانشگاه از روشهای تأمین آب هم انتقاد کرد و گفت: درست است که ما محدودیت آبی داریم اما هزاران روش هم وجود دارد که بتوان با آن در مصرف آب صرفه جویی کرد اما ما به سراغ انتقال آب دریا رفتیم که هزینه و تبعات زیادی دارد و باعث فرسایش خاک خواهد شد.
به گزارش ایسنا، مسعود منصور - رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور- ماه گذشته با اشاره به اینکه بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در هرهکتار در سال باعث استحصال سالانه ۳۱۱ متر مکعب آب و کاهش حدود یک تا دو تن فرسایش خاک میشود، خواستار تخصیص هر چه سریعتر اعتبار آبخیزداری به این سازمان شد و گفت: در نیمه دوم سال امکان اجرای پروژههای آبخیزداری وجود نخواهد داشت همچنین طی سه سال اخیر سازمان جنگلها بودجهای جداگانه از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری دراختیار داشت اما متاسفانه طی امسال بودجهای برای این فعالیت از محل صندوق توسعه ملی درنظر گرفته نشده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کاهش تأثیر تحریمها بر توانمندسازی زنان
جزئیات تصادف مرگبار در محور فرعی خوشاب-فیروزه با ۴ کشته و ۲ مصدوم
امضای تفاهمنامه پژوهشگاه میراث فرهنگی با موزه شانگهای چین
جای خالی مالکیت معنوی میراثفرهنگی در موزههای خارجی
جزییات و نحوه محاسبه متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
رژیم جعلی اسرائیل باید تحت تعقیب قرار گیرد
موزه جواهرات شهاب سنگ افتتاح میشود
«لیلا خسروی» سرپرست ادارهکل موزهها شد
درخواست ایران در اجلاس سازمان ملل در بانکوک چه بود؟
کشف ۹۰ برگه چک سفید امضا و ۳۵ کارت بانکی در مترو
در خواست ایران در اجلاس سازمان ملل در بانکوک چه بود؟
مهمترین کنش سیاسی زنان فلسطینی انتقال فرهنگ مقاومت است
بهرهمندی از ظرفیت نسل جدید در مدیریت شهری تهران
فرهنگ جهاد و شهادت گمشده امروز جامعه ماست
خداحافظی با چادرخوابی خانوادههای شهرستانی در اطراف بیمارستانها
توکلیزاده: رویکرد مدیریت شهری ترویج و توسعه کتابخوانی است
کشف سکههای تقلبی از خودروی بنز با پلاک دستنویس
جریمه دامدار متخلف به علت عرضه خارج از شبکه خوراک دام
سرقت ۱۴۳ هزار دلاری از یک شرکت خصوصی
هشدار جدی پلیس فتا به خریداران در جمعه سیاه
کشف سکههای تقلبی از خودرو بنز با پلاک دستنویس
مهم ترین کنش سیاسی زنان فلسطینی انتقال فرهنگ مقاومت است
توانبخشی به معلولین پا با ربات یک شرکت دانش بنیان ایرانی
افزایش کلاهبرداریهای اینترنتی در بلک فرایدی؛هشدار جدی پلیس فتا به خریداران در جمعه سیاه
برخورد مینیبوس با درخت در خرمآباد ۱۱ مصدوم داشت
۴ ایستگاه مترو تا پایان سال افتتاح میشود
سند ملی میراث فرهنگی تدوین میشود
مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دیوان عدالت اداری منصوب شد
رونمایی از اولین دایره المعارف ویژه نابینایان در ایران
سفر عمره گران میشود