میرنیوز
به گزارش ایسنا، سعید نمکی در مراسم اختتامیه طرح کنترل وزن و چاقی دانش آموزان(کوچ) با بیان اینکه یکی از واژه های پر رمز و راز آفرینش همین واژه کوچ است گفت: رمزها را می شود با عقل و علم گشود ولی رازها گشودنی نیست و کوچ از رازهای مگوی آفرینش است. کوچ و هجرت در شریعت ما نیز جایگاه مقدسی دارد و تاریخ اسلام را برمبنای میلاد پیامبر اکرم (ص) نگذاشته اند؛ بلکه بر مبنای هجرت و مهاجرت ایشان است. کوچ گاهی کندن از یک مکان به مکان دیگر و گاهی کوچ در درون است. مبدا تاریخ تحول و حرکت عرفانی مولانا نیز تاریخ تولدش نیست بلکه زمانی است که شمس را در قونیه دید و هجرت در درونش از همان روز آغاز شد.
وی افزود: جهانیان از کووید درس های بسیاری آموختند. آموختیم که مرگ و میرها در کووید یا به دلیل سن بالا و یا بیماری های زمینه ای است. قبل از بروز و شیوع کرونا، هرسال ۳۸۰ هزار مرگ داشتیم که حدود ۳۱۳ هزار مورد به علت بیماری های غیرواگیر بود. از این مرگ ها ۹۷ هزار مورد به علت پرفشاری خون و عوارض ناشی از آن بود و درصد بالایی از این مرگ ها ریشه در بیماری های غیرواگیر و عواملی چون چاقی، بی تحرکی و شیوه زندگی غیرمتعادل داشت. این دستاورد ایام غیرکروناست. در ایام کرونا آموختیم که بیماران غیرواگیر بیشتر جان خود را از دست می دهند و متاسفانه در میان کودکان و نوجوانانی که گرفتار شدند، آنهایی جان خود را از دست دادند که یا یک بیماری مادزادی زمینه ای داشتند و یا چاق بودند.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه از نخستین لحظه هایی که ویروس کووید ۱۹ در دنیا بروز و ظهور کرد، کار را رصد کردم گفت: اولین مرگ کودک، مربوط به کودک ۹ ساله ای در قشم است که مسافری از قم بود و متاسقانه فقط چاق بود و بیماری دیگری نداشت. بعد از آن بچه های متعددی را به علت کووید از دست دادیم که ام المرض شان چاقی بود.
وی افزود:۸۷ درصد مرگ های ناشی از کرونا در افراد بالای ۶۰ سال یا دارای بیماری زمینه ای بود و به همین دلیل واکسیناسیون را از اینها شروع کردیم. دو مرحله از واکسیناسیون را دنبال می کنیم، مرحله اول کاهش مرگ و میرها و مرحله دوم قطع زنجیره بیماری است. در کاهش مرگ و میرها 13 و نیم تا 14 میلیون جمعیت هدف ما آنهایی هستند که سن بالای ۶۰ سال یا بیماری زمینه ای دارند.
وی با طرح این پرسش که چگونه می شود با پدیده مهلک چاقی درافتاد، آیا یک کار صرفا درمانی است و متولیان نظام سلامت باید این بحث را اداره کنند؟ گفت: خیر، این کار صد درصد یک کار فرهنگی است و یک تغییر رویکرد و نگاه را در شیوه زیستن آدم ها می طلبد؛ آن هم از کمترین سن ممکن و از دوران مدرسه. مدرسه مناسب ترین مقطع و برشی است که می شود در رفتار کودک تاثیر گذاشت.
نمکی افزود: از سنین مدرسه است که می توان تغییر شیوه زندگی، مبارزه با چاقی، خودخواهی، فزون خواهی، بی احترامی به حقوق اجتماعی، قانون شکنی و پروتکل شکنی را به افراد آموخت. مدرسه بهترین عرصه برای ورود به این مقولات است. چگونه می شود به کسی که در دهه چهارم و پنجم زندگی است تغییر سبک زندگی و ورزش منظم را آموخت. تحرک در هر سنی خوب است. برخی در سنین پیری ورزش می کنند، اما زمانی که می شود بهترین مداخله را داشت دوران کودکی است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه یکی از نگرانی هایم برای مدیریت بحران ها، این بچه ها هستند که اضافه وزن زیادی دارند گفت: اگر سیل آمد و زلزله شد کودک ۱۲۰ کیلیویی را چه کسی می خواهد مدیریت کند. بچه ها الان نمی توانند بدوند و خدایی ناکرده ممکن است زیر آوار بمانند و قدرت مراقبت از خویشتن را ندارند. این آفت گریبانگیر نسلی شده که فست فود و تنقلات مضر می خورد. متاسفانه تبلیغات رسانه ای برای درآمدهای سرشار وجود دارد و این تبلیغات قطع هم نمی شود. جریمه ای هم بر کالاهای زیان آور نمی گذاریم و خبری از آن هم نیست.
وی ادامه داد: متاسفانه نسلی را تحویل خواهیم گرفت که زودتر دیابت و بیماری قلبی و عروقی می گیرند. در آی سی یوها و سی سی یوها مرتب سن گرفتاری های قلبی و عروقی در حال کاهش است. ۳۰ سال قبل اداره کل بیماری های غیرواگیر را راه اندازی کردم، زیرا می دانستم روزی از بیماری های واگیر به سمت بیماری های غیرواگیر گرفتار می شویم. در تغییر سبک زنگی و تغییر نظام تغذیه ای چقدر در وزارت بهداشت می توانیم نقش داشته باشیم؟ تغییر سبک زندکی یک کار عظیم بین بخشی می طلبد. اگر بی تحرکی ادامه یابد و فضای مجازی به جای افزایش آگاهی، تنبلی را ارمغان آورد، نظام سلامت در آینده دچار چالش های عمده خواهد شد.
نمکی با بیان اینکه یک شب بستری شدن در ارزانترین سی سی یوها و آی سی یوهای دنیا یک هزار دلار آب می خورد و نظام های سلامت دنیا با چالش های عظیم هزینه های سرسام آور سلامت روبه رو خواهند شد، گفت: ارزانترین راه اجرای برنامه های پیشگیرانه مانند طرح کوچ است که بتوانیم تغییر شیوه و سبک زندگی را در کشور نهادینه کنیم. آن هم از مدرسه که بهترین عرصه برای ورود به این حیطه است. از بودجه سلامت باید برای بودجه مدارس گذاشت و بچه های تندرستی تربیت کرد که نسلی سرشار از امید و نشاط در آینده باشند. ما همواره همراه هستیم و خودمان را مکلف به هرگونه همکاری می دانیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۶ پیشنهاد ضروری اجرایی برای تحول در نظام مدیریت بحران کشور
محکومیت یک واحد آلاینده محیط زیست در ملارد
جزئیات تصادف خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک
اتصال دو منطقه ١٧ و ١٨ تهران از طریق باغراه حضرت فاطمه
پیگیری قاطع اجرای طرح شهید آرمان در تهران
رفع موانع ساخت پروژه آزمایشگاه و سالن تشریح پزشکی قانونی
جزییات پرونده یک شرکت خودرویی، خرید ملک ۳۰ میلیاردی در امارات توسط متهم ردیف اول
حضور رئیس قوه قضاییه در مراسم تشییع پیکر وزیر پیشین دادگستری
ایران دارای رتبه هفتم مخاطرات در جهان؛مهمترین چالش مدیریت بحران
جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی
بندر خمیر یکی از ۱۲ شهر برگزیده یونسکو شد
انسداد مرز با جدیت در مرزبانی پیگیری و دنبال میشود
جزای نقدی ۱۶ میلیاردی فرجام قاچاقچی لوازم خانگی
قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای تره بار اعلام شد
کشف ۲۰۰ میلیاردی ابزار کار قاچاق در تهران
ایران جزو ۴ کشور برتر در زمینه رشد شاخص توسعه انسانی است
سراج: بسیج محلات خط مقدم مقابله با آسیبهای اجتماعی است
رشد ۱۸ درصدی نوسازی تاکسیها در مقایسه با سال گذشته
جزئیات برنامههای مجمع شهرداران در سالگرد شهادت شهید سلیمانی
۲۴۷ عملیات امدادونجات طی ۷۲ ساعت گذشته صورت گرفت
کاظمی: حداقل ۱۰۰ هزار کتابخانه مدرسه باید ایجاد شود
هشدار درباره فعالیت کلاهبرداران در لباس پستچی
مراسم ترحیم حجتالاسلام شوشتری در مسجد ارک برگزار شد
ولیزاده: با همکاری بسیج برخی محلهای غیر قانونی سقط جنین جمع شد
امروز بزرگترین تهدید پیش روی نظام حوزه مسائل اجتماعی است
دوره مهارت آموزی کتابخوانی برای معلمان برگزار میشود/ قادر به تامین کتابخانه برای همه مدارس نیستیم
سازمان محیط زیست پیگیر افزایش حمایت قضایی از محیط بانان
آمادگی شرکت واحد برای مشارکت در طرح من شهردارم
ناکامی قاچاقچیان سوخت گازوئیل
ولیزاده: تفکر بسیج در منطقه و جبهه مقاومت راهگشا است