میرنیوز
به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛ دکتر زهرا عبدالهی با بیان اینکه وزارت بهداشت به طورجدی پیگیر بازنگری استاندارد سبوس آردها و کاهش میزان سبوس گیری آرد است، اظهار کرد: همه دستگاههای ذیربط موظف به اجرای مصوبات قانونی درباره کیفیت نان هستند.
وی افزود: در کشورما، نان قوت غالب و غذای اصلی مردم به شمار میرود؛ نان در مقایسه با بسیاری از مواد غذایی مثل گوشت و شیر دارای چگالی انرژی بیشتری است بنابراین نان یک محصول غذایی است که در امنیت غذایی خانوارها از جایگاه ویژهای برخوردار است.
عبداللهی ادامه داد: براساس نتایج مطالعه سبد غذایی مطلوب در سال 1391، متوسط مصرف سرانه روزانه نان در کشور 310 گرم است که حدود 40 تا 50 درصد انرژی دریافتی و بیش از 45 درصد پروتئین، 30 درصد کلسیم و فسفر و حدود 60 درصد آهن مورد نیاز روزانه هر فرد را تامین میکند؛ اقشاری که مقدار بیشتری نان مصرف میکنند بیش از 60 درصد پروتئین، بیش از 45 درصد کلسیم و فسفر و بیش از 80 درصد آهن مورد نیاز روزانه خود را از نان به دست می آورند؛ به این دلیل، نان نقش مهمی در تأمین نیازهای تغذیهای جامعه دارد.
وی با اشاره به اینکه سبوس موجود در آرد و نان باعث کاهش جذب مواد قندی و چربی در دستگاه گوارش میشود، تصریح کرد: این سبوس از اضافه وزن و چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطانها بویژه سرطانهای دستگاه گوارش جلوگیری میکند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه اضافه کرد: بر اساس آخرین مطالعات اپیدمیولوژیک، یکی از توصیههای مهم و اساسی برای پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی عروقی و حتی برخی سرطانها، دریافت فیبر کافی با استفاده از غلات کامل در برنامه غذایی و به حداقل رساندن غلات فرآوری شده و تصفیه شده (مانند آردهای سفید و بدون سبوس یا کم سبوس) است.
وی با اشاره به مطالعات انجام شده در مرکز تحقیقات غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: نتایج این مطالعات حاکی از آن است که میزان ابتلا به بیماریهای غیرواگیر در افرادی که نانهای سفید مصرف میکنند بیشتر از کسانی است که از نانهای سبوسدار استفاده میکنند.
عبداللهی با بیان اینکه با توجه به اهمیت موضوع نان و پیچیدگی مسائل مربوط به زنجیره گندم، آرد و نان، موضوع ارتقای کیفیت نان از اواخر سال 1392 در دستور کار دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور در وزارت بهداشت قرار گرفته است، یادآور شد: در نهایت بعد از جلسات متعدد کمیته فنی کارشناسی در دبیرخانه شورا با صاحبنظران و متخصصان هر سه حوزه گندم و آرد و نان، موضوع بازنگری استانداردهای استانداردهای آرد و نان و نظارت بر حسن اجرای استانداردهای مذکور در چهاردهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مطرح و به تصویب رسید.
وی اضافه کرد: در زمینه آرد، در حال حاضر تولید انواع آرد مصرفی در نانهای سنتی دامنه وسیعی از درصد سبوسگیری دارند به عنوان مثال بر اساس استاندارد فعلی آرد گندم، کارخانجات آرد میتوانند آرد نان لواش و تافتون را با درصد سبوسگیری از حدود 15 درصد تا سبوسگیری حدود 18 درصد و آرد سنگک را با درصد سبوس گیری از حدود 7 درصد تا سبوس گیری 12 درصد تولید کنند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه یادآور شد: عدم نظارت بر اجرای استاندارد آرد انواع نانها سبب شده است که کارخانجات آردسازی، آرد نان لواش و تافتون و آرد نان سنگک را با درصد سبوسگیری بالا یعنی حدود 18 درصد سبوسگیری تولیدکنند و تولید آرد کامل با میزان سبوس 7 درصد تقریبا متوقف شده است.
وی افزود: بدون شک با تولید نان با آردی که 18 درصد سبوس گیری شده است، میزان مواد مغذی و فیبر آرد کاهش یافته و با توجه به مصرف بالای نان در کشور در طولانی مدت در گسترش بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت و ... تاثیر بسزایی خواهد داشت.
عبداللهی با بیان اینکه با پیگیریهای مداوم وزارت بهداشت از وزارت صمت و سازمان ملی استاندارد خواسته شده که بازنگری و کاهش میزان سبوس گیری آرد در اولویت قرار گیرد، متذکر شد: تاکنون به دلایلی از جمله کیفیت گندم و سست بودن آرد، اقدام جدی در خصوص تجدید نظر استاندارد سبوس در آرد انجام نشده است.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم کاهش میزان نمک در نان را به عنوان مهمترین راهکار کاهش مصرف نمک و پیشگیری از فشار خون بالا و کاهش شیوع آن در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مطرح کرد و بر اساس بند چهار مصوبات چهاردهمین جلسه شورای عالی سلامت وامنیت غذایی مورخ سوم اسفند 94 میزان نمک در نان به یک درصد کاهش یافت.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت یادآور شد: بر اساس بند 4 مصوبات چهاردهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی سازمان ملی استاندارد ایران موظف است ضمن بازنگری استانداردهای آرد ونان واجباری کردن استاندارد نان، استاندارد نمک در کلیه نان های سنتی را در حد یک درصد مصوب کند.
وی اضافه کرد: مرکز سلامت محیط وکار وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی نیز مکلف است بر حسن اجرای استانداردهای اجباری نان سنتی نظارت کند؛ بنابراین به منظور اجرای این مصوبه در دی ماه 1395 تفاهمنامهای بین معاونت بهداشت وزارت بهداشت ودرمان وآموزش پزشکی و رئیس سازمان ملی استاندارد ایران منعقد شد.
وی تصریح کرد: بازرسان بهداشت محیط بازدید از نانواییها را برعهده دارند و بر اساس آخرین گزارشات، حدود 60 درصد نانواییهای کشور میزان نمک کمتر از یک درصد را رعایت کردهاند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت قویاً از وزرات صمت، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ملی استاندارد و تولیدکنندگان آرد کشور میخواهد به منظور پیشگیری از روند رو به افزایش بیماریهای غیرواگیر در کشور به وظایف خود در جهت بهبود کیفیت گندم و آرد از جمله اصلاح سامانه توزیع آرد به نحوی که مطابق با استاندارد ملی ایران، آردهای مورد مصرف براساس نوع پخت نانوایی چهارگانه (سنگک، لواش، تافتون، بربری) تحویل شود.
عبداللهی تاکید کرد: این دستگاهها باید به ملزم ساختن مدیران تولید و مدیران کارخانه صنایع آرد سازی کشور به طی دورههای تخصصی لازم جهت ارتقای دانش فنی آنان به منظور بهبود کیفیت آرد و تعیین ضوابط درجه بندی کارخانجات آرد کشور، عمل کنند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
براساس اعلام هواشناسی پلیس نسبت به سفرهای غیرضروری هشدار داد
ترافیک نسبتا سنگین شبانگاهی در معابر تهران
شهرداری تهران انتقال زبالههای ساری به تهران را تایید کرد
درجه بندی ۹ غار با اهمیت در کارگروه ملی غارشناسی
سیل در اندونزی جان دو نفر را گرفت
جلوگیری از تعطیلی ۶۰ واحد تولیدی و بیکاری ۳۰ هزار کارگر
بسیجی، الگویی کامل، بی نظیر و نمونه برای نسل جوان است
هواشناسی هشدار داد/ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
زبالههای ساری به تهران منتقل میشود؟
رونمایی از کتاب فرهنگ و بحران در دهمین کنگره سلامت در بلایا
هواشناسی هشدار داد؛ پلیس: از سفرهای غیرضروری خودداری کنید
جعل و کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
فراخوان دیوارنگاری «دیوارهای کوچک شهر من» تمدید شد
افزایش ۲ برابری درآمدهای مناطق شهرداری تهران
جعل و کلاهبردای ۲۰ میلیاردی با برنامه رسیدساز جعلی
قیمت میوه ۵۰ درصد ارزانتر در میادین میوه و تره بار
شهید فخریزاده باعث پیشرفت جهشوار علمی کشور شد
۶ پیشنهاد ضروری اجرایی برای تحول در نظام مدیریت بحران کشور
محکومیت یک واحد آلاینده محیط زیست در ملارد
جزئیات تصادف خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک
اتصال دو منطقه ١٧ و ١٨ تهران از طریق باغراه حضرت فاطمه
پیگیری قاطع اجرای طرح شهید آرمان در تهران
رفع موانع ساخت پروژه آزمایشگاه و سالن تشریح پزشکی قانونی
جزییات پرونده یک شرکت خودرویی، خرید ملک ۳۰ میلیاردی در امارات توسط متهم ردیف اول
حضور رئیس قوه قضاییه در مراسم تشییع پیکر وزیر پیشین دادگستری
ایران دارای رتبه هفتم مخاطرات در جهان؛مهمترین چالش مدیریت بحران
جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی
بندر خمیر یکی از ۱۲ شهر برگزیده یونسکو شد
انسداد مرز با جدیت در مرزبانی پیگیری و دنبال میشود
جزای نقدی ۱۶ میلیاردی فرجام قاچاقچی لوازم خانگی