میرنیوز
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ صفحه 41 روزنامه اطلاعات 13 خرداد 1355 گزارشی از نشست خبری وزارت علوم و آموزش عالی منتشر کرده است. در این نشست خبری وزیر وقت علوم و آموزش عالی وعده حذف کنکور و استفاده از نمرات امتحانات نهایی ششم متوسطه از سال 1357 را میدهد!! وعدهای که با گذشت 44 سال، همچنان جامه عمل نپوشیده و پذیرش در دانشگاههای دولتی همچنان با رقابتی سنگین از طریق کنکور سراسری انجام میشود.
آموزش عالی تلاشی برای کاهش رقابت در کنکور نکرد
در سالهای اخیر که افتخار دولت، خصوصیسازی و شهریهپرداز کردن حداقل 85 درصد آموزش عالی کشور و پذیرش بدون آزمون دانشجو در آنها بوده است، میزان زیادی از ظرفیت این دورههای شهریهپرداز، بدون متقاضی و خالی باقی میماند.
در مقابل با وجودی که در طول 42 سال اخیر در بهترین حالت به طور متوسط از هر 8 نفر، یک نفر در دانشگاههای دولتی (دورههای روزانه و نوبت دوم) پذیرفته شدهاند، داوطلبان به دلایل اقتصادی و کیفی ترجیح میدهند در رقابت سنگین کنکور سراسری شرکت، و رفتن به دورههای شهریهپرداز بدون آزمون بخش غیردولتی را در اولویت اول خود قرار ندهند.
در این شرایط انتظار میرفت مجلس و آموزش عالی با تعریف دقیق عبارت «سرحد خودکفایی» مندرج در اصل 30 قانون اساسی اقدام به افزایش امکانات و ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاههای دولتی متناسب با رشد جمعیت کشور کنند اما در این رابطه اقدامی صورت نپذیرفته و همچنان فشارهای اقتصادی و روانیِ رقابت سنگین کنکور سراسری بر داوطلبان ادامه دارد؛ به عنوان نمونه در سال 1399 حدود یک میلیون و 247 هزار نفر در کنکور سراسری شرکت کرده و صرفاً حدود 155 هزار نفر در دانشگاههای دولتی (دورههای روزانه و نوبت دوم) پذیرفته شدهاند؛
آموزش و پرورش و امتحانات سراسری استاندارد
در سوی دیگر، قانون سنجش و پذیرش دانشجو که قرار بود تبعات منفی کنکور سراسری برای داوطلبان را کاهش دهد، در عمل تبدیل به مدافع کنکور و رقابت سنگین آن شده و تلاشی برای افزایش تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری انجام نمیشود.
اتفاقی که میتوان دلیل آن را در اظهارات "خسرو ساکی" رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی، وزارت آموزش و پرورش در مصاحبهای در آذرماه سال 98 یافت: «شورای سنجش و پذیرش عملاً میگوید استانداردهای ما در برگزاری امتحانات نهایی لحاظ نمیشود و این نمرات قابلیت ملاک قرار گرفتن برای ورود به دانشگاه به دلایل متعدد از جمله استاندارد نبودن، امنیت نداشتن و... نمیتواند باشد. سازمان سنجش معتقد است به دلیل نزدیک بودن معدل بسیاری از دانشآموزان به یکدیگر در عمل نمیتوان برای ورود به رشتههای پرطرفدار افراد را رتبهبندی کرد!»
اختلاف نظر دیگر مربوط به برگزاری امتحانات سراسری استاندارد (بند الف ماده 1، و بند ت ماده 3 قانون سنجش و پذیرش دانشجو) در تمام پایههای متوسطه دوم است؛ آموزش و پرورش معتقد است برگزاری امتحانات سراسری استاندارد در تمام پایههای متوسطه دوم باعث تبدیل کنکور سراسری به سه کنکور امتحانات سراسری خواهد شد و در مقابل شورای سنجش و پذیرش دانشجو به دلیل عدم افزایش پوشش امتحانات سراسری، اقدامی برای افزایش تاثیر سوابق تحصیلی نمیکند! بر این اساس به نظر میرسد در عمل افزایش تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری کاملا متوقف و به کنجی رانده شده است.
شروع دوره 10 ساله رونق کنکور از سال 1402
با توجه به عدم افزایش ظرفیت دانشگاههای دولتی و متوقف شدن افزایش تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری، میتوان نتیجه گرفت که فعلاً نه تنها خبری از حذف کنکور نیست بلکه امیدی به سبکتر شدن بار رقابت 4 ساعته کنکور سراسری نیز وجود ندارد و آموزش عالی برای توزیع ظرفیت بسیار محدود دانشگاههای دولتی بین متقاضیان، کماکان از کنکور استفاده خواهد کرد!
آمار نشان میدهد فرصتی که با کاهش تعداد داوطلبان کنکور سراسری از ابتدای دهه 1390 پیش آمده بود و میتوانست موجب تسهیل ساماندهی و بهبود وضعیت پذیرش دانشجو در آموزش عالی شود، تقریبا از دست رفته و به زودی سیر صعودی تعداد داوطلبان کنکور آغاز خواهد شد!
آمار موالید در سالهای 1381 تا 1394 که در وبگاه دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور ارائه شده، نشان میدهد که با ادامه روند فعلی، به تدریج تعداد داوطلبان کنکور سراسری از سال 1402 تا سال 1413 افزایش یافته و تعداد شرکتکنندگان کنکور 1413 احتمالاً رشدی 45 درصدی نسبت به کنکور 1399 خواهد داشت البته به دلیل کاهش موالید در سالهای 94 تا 98، این روند ادامهدار نبوده و به تدریج از سال 1413 شیب تند کاهش تعداد داوطلبان آغاز میشود و در مدت چهار سال، جمعیت شرکتکنندگان کنکور سراسری تقریباً به وضعیت کنکور 1399 باز خواهد گشت.
نمودار تعداد موالید بازه 1379 تا 1398
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
موحدی: باید ساختارها و قالبهای سنتی را بشکنیم
اختصاص ۲.۲ همت برای تکمیل پروژههای آموزشی سیستان و بلوچستان
وعده صادق ۳ در راه است/ دوره نوجوانی بهار معنویت است
جزییات واژگونی اتوبوس در محور زاهدان از زبان پلیس راه
صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی حامیان فلسطین است
صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت پیروزی است
همکاری اسکاپ و ایران برای توانمندسازی زنان و مقابله با ریزگردها
افتتاح یاورشهر ۱۲ ویژه مردان معتاد جوان در تهران
نجات ۴ سرنشین محبوس در پی واژگونی اتوبوس
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
بازگشایی آزادراه تهران _ شمال و محور چالوس
زمانبندی آزمون سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد