میرنیوز
به گزارش خبرنگار انتظامی باشگاه خبرنگاران پویا؛ بدون شک جوانان، سرمایههای عظیم ملی برای رونق پیشرفت آینده کشور هستند و بسیاری از ظرفیتهای اجتماعی، اقتصادی و دانشی کشور در گِرو تربیت و هدایت نسل جوان خواهد بود.
فرصت دوران خدمت وظیفه عمومی نیز برای جوانان و کشور در وهله نخست، در پاسداری از مرزها و توانمندیهای دفاعی و در مرحله بعد برای تربیت و شکوفایی نسل جوان و آیندهساز کشور، فرصتی ذیقیمت خواهد بود.
رویکرد "مهارتآموزی" نیروها وظیفه برای هدایت این ظرفیت بزرگ به سمت توسعه اشتغالزایی و کسب و کار جوانان برای آینده، از اهداف و مأموریتهای "قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح" محسوب میشود.
این قرارگاه در سال 96 پس از ابلاغ فرمانده معظم کل قوا و دستورات رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، تشکیل و بنا شد با مشارکت حداکثری نیروهای مسلح، دستگاهها و نهادهای کشوری، حرکت بسیجی و انقلابی در راستای مهارتآموزی تمام سربازان انجام شود.
اخیراً در تسنیم در قالب نشستی میزبان "سردار موسی کمالی؛ مشاور عالی قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه ستاد کل نیروهای مسلح" بودیم؛ سردار کمالی در این نشست با سعه صدر، پاسخگوی سؤالات ما درباره ابعاد اجرای طرح مهارتآموزی نیروهای وظیفه در سطح کشور بودند.
اهداف تشکیل قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه، تسهیلات ویژه درنظر گرفته شده برای سربازان وظیفه در این طرح، تعامل این قرارگاه با سایر ارگانها و نهادهای کشوری و دولتی، اقدمات صورت گرفته و مؤثر این قرارگاه از زمان تشکیل تاکنون از جمله مباحث مطرح شده در این گفتوگو بود.
در ادامه بخش نخست این گفتوگو تقدیم مخاطبان ارجمند تسنیم شده است:
تسنیم: قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه ستاد کل نیروهای مسلح با چه اهدافی تشکیل شد و تاکنون چند درصد اهداف تبیینشده در این قرارگاه به نتجیه رسیده است؟
سربازی در جمهوری اسلامی ایران یکی از ارکان توان رزمی نیروهای مسلح ما است یعنی ساختار نیروهای مسلح ما طوری طراحی شده که مردممحور است، مردم در دو قالب به نیروهای مسلح، دفاع و امنیت کشور خود کمک میکنند، بخشی از این کمک از طریق اقدامات داوطلبانه صورت میگیرد که بیشتر در بحرانها، حوادث و جنگ وارد صحنه میشود.
بخشی از این کمک نیز در کسوت لباس سربازی صورت میگیرد، جوانان وارد نیروهای مسلح میشوند و ما آنها را به عنوان بازومان مردمی نیروهای مسلح میدانیم، میگوییم نیروهای مسلح دو بازوی مردمی "بسیج" و "سرباز" را با خود به همراه دارند؛ در طول هشت سال دفاع مقدس نیز حدود سه میلیون جوان با لباس سربازی به نیروهای مسلح کمک کردند، حدود 60 هزار سرباز در دوران دفاع مقدس به فیض شهادت نائل و حدود 140 هزار نفر نیز از آن سربازان به فیض جانبازی رسیدند.
متأسفانه سرباز ما مظلوم است
سربازان ما در تمام بحرانها و حوادث حضور و نقش پررنگی دارند و در حال حاضر حتی در صحنه مبارزه با کرونا اقدامات خود را انجام میدهند اما متأسفانه سرباز ما مظلوم است، کمتر دیده و فیلم و عکس از آن پخش میشد، یک سرباز در بهترین دوران عمر خود (جوانی) برای دفاع از مملکت و عزت و استقلال کشور کمک میکند اما کمتر دیده میشود و مورد توجه قرار میگیرند و به هر حال هم خود سرباز و هم نیروهای مسلح به عنوان به کارگیرنده این سربازان باید از مجلس و دولت شاکی باشند و بگویند که به داد این سرباز برسید.
بخشی از مسلئه این بود که سرباز پس از دو سال، وارد بازار کار میشد، عملاً دو سال از بازار کار عقب افتاده بودو احساس غم و ضرر میکرد، حضرت آقا نیز در چند سال اخیر بارها تأکید کردهاند که سرباز در نیروهای مسلح آموزش ببنید، به سرباز مدرک دهید و اوقات فراغت سرباز را پر کنید لذا یکی از برنامههای سرلشکر باقری پس از انتصاب به عنوان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، اجرای تدابیر مقام معظم رهبری بود و در همین راستا "قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه" را در خرداد سال 96 تشکیل دادند.
بازگشت نشاط و جذابیت به سربازی از اهداف تشکیل قرارگاه مهارتآموزی
این قرارگاه اهدافی را برای خود تعیین کرد، یکی از اهداف بازگرداندن نشاط به سربازی بود یعنی اینکه سرباز در حین خدمت سربازی احساس یأس، ناامیدی و ضرر نکند، بازگشت جذابیت به سربازی دومین هدف از تشکیل قرارگاه مذکور بود، در وجود سرباز و خانوادهها این احساس به وجود بیاید که در صورت آموزش مهارت، شغل و توانمدی به سربازی بروند و در نیروهای مسلح آموزش و مهارت ببیند.
از اهداف دیگر تشکیل این قرارگاه این بود که سرباز پس از اتمام خدمت رها نشود و به وی در رابطه با اشتغال کمک شود، به همین منظور در قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه به دنبال بسیج امکانات و سراغ نیروهای رفتیم و تقریباً در تمام نیروهای مسلح، قرارگاه مشابهی تشکیل شد همچنین سراغ دستگاههای اجرایی نیز رفتیم، حدود 33 وزارتخانه، سازمان، بنیاد و نهاد شناسایی کرده و گفتیم این 33 نهاد و سازمان میتوانند در حوزه اشتغال به کمک ما بیایند.
به طور مثال وزارت آمورش و پرورش با توجه به وجود امکاناتی همچون دانشسرا، فنی و حرفهای و مدارس در بحث آموزش میتوانند به ما کمک کند، اکنون یک جوان پس از ورود به دانشسرا بیش از هزار ساعت در فنی و حرفهای آموزش میبیند اما متأسفانه اکنون اسقبال از فنی و حرفهای کم است، باید با کمک هم کاری کنیم تا استقبال از فنی و حرفهای افزایش پیدا کند، یعنی یک جوان علاوه بر اخذ دیپلم، مهارتی را نیز آموخته باشد و برای ادامه طی کردن مدارج عالی در این رابطه مشکلی نداشته باشد.
امضاء تفاهمنامه قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه با 26 سازمان، وزارتخانه و نهاد
وزارتخانههای دیگر همچون وزارت کار و جهاد کشاورزی در دو حوزه آموزش و اشتغال میتوانند به کمک قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه بیایند لذا اکنون با 26 سازمان، وزارتخانه و نهاد، تفاهمنامه همکاری امضاء کردیم به طور مثال اکنون سازمان فنی و حرفهای و وزارت جهاد کشاورزی سربازان ما را در مباحث تخصصی، آموزش میدهند.
ما در این رابطه نقشه راهی طراحی کردیم، این نقشه راه 15 لایه، 54 شاخص و حدود 200 برنامه دارد، در این لایهها تببین شده است که به طور مثال باید برای نشاط، جذابیت، آموزش تخصصی چه کنیم و چه ارگانهایی همکارا ما هستند؛ در این نقشه راه ذکر کردیم که باید در پایان سال 1401 به نقطهای برسیم که هر سربازی که وارد نیروهای مسلح شده، حداقل یک مهارت تخصصی و چند مهارت عمومی را آموزش دیده باشد.
پنج مهارت کسب و کار، سبک زندگی، امداد و نجات، حقوقی و استفاده از فضای مجازی جزو مهارتهای عمومی در این برنامه هستند که سرباز باید آنها را فرا بگیرد، به طور مثال در موضوع امداد و نجات به سراغ سازمان هلالاحمر رفته و با این سازمان تفاهمنامه امضاء کردیم یا در بحث سبک زندگی و کسب و کار سراغ بخش جوانان وزارت ورزش و جوانان رفته و تفاهمنامهای را در این رابطه امضاء کردیم.
ما در قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه گام به گام جلو رفتیم و هر کدام از ارگانهای مذکور نیز در قرارگاه میزی دارند همچنین اقدامات خود را در فضای مجازی نیز به اطلاع عموم میرسانیم و در این رابطه نیز فعال هستیم اما احساسمان بر این است که در رابطه با حوزه فرهنگی و فرهنگسازی موفق نبوده و ضعیف عمل کردیم.
تسنیم: چه تعداد سرباز از زمان اجرای طرح مهارتآموزی و تشکیل قرارگاه کارکنان وظیفه ستاد کل نیروهای مسلح، آموزشهای عمومی و تخصصی را فرا گرفتهاند؟
برنامه ما این بود که در بدو شروع کار یعنی سال 96، 100 هزار سرباز را تحت پوشش برنامه خود قرار دهیم که در نهایت 103 هزار سرباز را تحت پوشش قرار داده و به آنها آموزش دادیم، در سال دوم برای آموزش 200 هزار سرباز برنامهریزی کردیم اما به 164 هزار سرباز توانستیم گواهی دهیم البته به این خاطر در سال دوم سربازان کمتری از جامعه هدف مورد آموزش قرار گرفتند که زیرساختها در استانها مخصوصاً شهرهای کوچک و وضعیت سوقالجیشی و آمایش سرزمینی یگانهای ما طوری بود که دسترسی به برخی از مناطق سخت بود و امکان فرستادن مربی به دورترین نقاط وجود نداشت.
سال 1401 باید تمام سربازان آموزش و مهارت فرا بگیرند
در سال 98، به 125 هزار سرباز آموزش تخصصی و 94 هزار سرباز آموزش عمومی ارائه دادیم اما برای سال 99 دیگر عدد تعیین نکرده و درصد تعیین کردیم؛ گفتیم که در سال 99 باید 65 درصد سربازان را تحت پوشش قرار دهیم، در سال 1400 این رقم به 85 درصد و در نهایت در سال 1401 به 100 درصد برسد.
این نکته را متذکر شویم، برخی افراد از روی بیانصافی، جهل و ناآگاهی میگویند سرباز ما بیکار است اما باید بگویم در برخی از نقاط مرزی کشور، سرباز و نیروهای مسلح ما در کمین نشستند و سرباز ما به عنوان مدافع وطن در سختترین شرایط از جمله کویر یا در کوهستان با دمای زیر 20 درجه، برای دفاع از این مرز و بوم تلاش میکنند اما یک نفر میگوید سربازها بیکار هستند و برای اینکه از بیکاری دربیایند شما به آنها مهارت آموزش میدهید در حالیکه این کار شما نیست.
ورود ما به بحث مهارتآموزی سربازان به دلیل تکلیف و نه به خاطر بیکاری بوده است؛ مهارتآموزی به سرباز ما به عنوان مدافع وطن که الحق و انصاف کسی به آن توجه نمیکند و کمتر برنامهای به آنها اختصاص داده میشود، نه از روی بیکاری بلکه از روی تکلیف بوده است، گفتیم برای جوانی که در بهترین زمان عمر خود برای نیروهای مسلح و کشور خود تلاش میکند، آورده و دستاوردی داشته باشیم.
تسنیم: در حال حاضر دو سامانه "سرباز ماهر و "ماهرسان" در قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه ستاد کل نیروهای مسلح طراحی و از آن بهرهگیری میشود؛ در این سامانهها چه اهدافی دنبال میشود؟
برای آموزش، سامانهای با عنوان "سرباز ماهر" طراحی کردیم و از تمام جوانان 15 سال به بالا تقاضا میکنیم در این سامانه ثبتنام کمک کنند، در این سامانه مهارت افراد ثبت میشود و برای آنها مشوقهایی در دوران قبل، بعد و حین خدمت تعیین کردهایم و سرباز میتواند از یکی از این مشوقها استفاده کند.
سامانه "ماهرسان" دومین سامانهای است که توسط قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه راهاندازی شده، این سامانه برای سربازانی طراحی شده که خدمت خود را به اتمام رساندهاند، اطلاعات سربازان پس از خدمت وارد این سامانه میشوند و تاکنون اطلاعات افرادی که تا پایان شهریور 99 خدمت سربازی خود را به اتمام رساندهاند، در این سامانه وارد شده است و به مرور این سامانه به روز خواهد شد یعنی سرباز پس از اتمام سربازی میتواند با کد ملی خود وارد سامانه شود.
در این سامانه پس از ورود کاربر، پنجرهای که آن را "واحد" مینامیم، باز میشود؛ در این پنجره از وی پرسیده میشود که در حال حاضر با توجه به رشته و تخصص خود چه امکاناتی برای وی فراهم است و با چه ارگانها و نهادهایی میتواند ارتباط برقرار کند، به طور مثال برای فردی که رشتهاش الکترونیک است، مشاغلی باز خواهد شد؛ در وهله بعد به سرباز در این سامانه عنوان میشود که به قول معروف چه خط ویژهای برای وی باز شده است.
به طور مثال با وزارت ارتباطات تفاهمنامهای امضاء کردیم و این وزارتخانه عنوان میکند به جوانان مرتبط با رشتههای این وزارتخانه در 6 حوزه تسهیلات میدهد یعنی اگر به فرد عادی 50 میلیون تسهیلات بدهد به سربازی که مهارت را فراگرفته است، 70 میلیون تومان تسهیلات خواهد داد یا اگر پروسه رسیدگی به تقاضای یک فرد عادی به طور مثال 6 ماه زمان میبرد، این پروسه برای سربازی که مهارت آموخته به یک ماه کاهش خواهد یافت، به دنبال این هستیم که این خطویژهها در حوزههای مختلف مانند کشاورزی، فنی و مهندسی، الکترونیک و دیگر موارد گسترش پیدا کند و اکنون با تمام سازمانها چه بخش خصوصی و چه بخش دولتی در حال ایجاد تفاهمنامه هستیم تا در وهله نخست این پنجرهها را به ما معرفی کنند و بگویند چه خطویژهای میتوانند به سرباز ما دهند.
پشتیبانی سایت ماهرسان با بانک انصار است و برخی از تسهیلات نیز مانند وام ازدواج توسط خود بانک انصار به کاربران این سامانه ارائه خواهد شد لذا از سربازانی که تا پایان شهریور 99 ترخیص شده و خدمت آنها به اتمام رسیده میخواهیم وارد این سامانه شوند تا ما بتوانیم چهار کار را انجام دهیم؛ نخست اینکه آنها را رصد کنیم و ببینیم آخرین وضعیت آنها به چه صورت است، اکنون شغل و بیمه دارند یا خیر، دوم اینکه بتوانیم آنها را هدایت کرده و به آنها مشاوره دهیم، یعنی بگوییم با توجه به مهارت و پنجرههای موجود، میتوانید از شغلهای مدنظر استفاده کند.
در وهله سوم به دنبال این هستیم که این افراد را حمایت کنیم یعنی به طور مثال اگر فردی خواست وارد شغل تخصصی شود، بتواند با اخذ معرفینامه از ما، وامهایی را از ارگانهایی دریافت کند و در گام آخر خودمان تسهیلاتی برای فرد فراهم میکنیم.
در این موارد مجلس میتواند به ما کمک کند و مطالبه ما از مجلس است، اکنون ما در برخی از شوراهای اشتغال و شوراهای آموزش مانند شورای تولید و اشتغال به عنوان داوطلب شرکت میکنیم و عضو نیستم و تقاضای ما این است که قرارگاه مهارتآموزی کارکنان وظیفه در این شوراها عضو شود و حق رأی داشته باشد، مجلس در برخی از موانع و مشکلات قانونی به ما کمک کند اما بیشترین کمک را از خود رسانهها میخواهیم، رسانهها باید از ارگانهای مختلف درباره مهارتآموزی سربازان مطالبه کنند و بپرسند که آنها چه اقداماتی در این رابطه انجام دادهاند همچنین در جامعه نیز مطالبهگری ایجاد کنند و به قول معروف ضمن شکستن این تابو، به جوان بگویند باید مهارت فرا بگیری و بهترین مکان نیز برای آموختن مهارت، نیروهای مسلح است.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص