میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، در آخرین دوره آزمون پرلز (سنجش سواد خواندن دانش آموزان پایه چهارم) در سال ۲۰۱۶ ایران رتبه ۴۵ را در بین ۵۰ کشور شرکت کننده کسب کرد و با افت حدود ۳۰ نمره نسبت به دوره قبل روبرو شد. عدهای از کارشناسان آموزش و پرورش معتقد هستند تغییر سیستم آموزشی در دوره ابتدایی و ارزشیابی کیفی – توصیفی یکی از علتهای بروز این اتفاق است.
فرهاد کریمی رئیس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آخرین وضعیت آزمونهای تیمز و پرلزبه خبرنگار مهر گفت: جدیدترین آزمون تیمز در سال ۲۰۱۹ در اردیبهشت سال ۹۸ برگزار شد و نتایجش در پاییز امسال ارائه میشود و اجازه داریم آن را منتشر کنیم. دوره مقدماتی آزمون پرلز ۲۰۲۱ را انجام دادهایم که با کرونا مواجه شدیم و متوقف شده است.
وی افزود: سه شنبه و چهارشنبه گذشته جلسه مجازی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی برگزار شد و بحثهای زیادی مطرح شد تا درباره نحوه اجرای مراحل دیگر آزمون پرلز نتیجه گیری شود. بین اغلب کشورها اختلاف نظرهایی وجود داشت. در نهایت قرار شد آذرماه جلسه مجازی دیگری برگزار شود تا درباره چگونگی اجرای پرلز ۲۰۲۱ با توجه به وضعیت خاصی که وجود دارد تصمیمگیری شود و کشورها تعهدات خود را اعلام کنند و بپذیرند.
وی در پاسخ به این پرسش که نظر ایران درباره برگزاری این آزمون در دوران کرونا چه بود، گفت: با توجه به ویژگیهای خاصی که این آزمون دارد که حضور دانش آموزان را نیاز دارد و نمیشود مجازی برگزار شود، ما دیدگاه خودمان را ارائه کردیم. حالا باید تصمیم گرفته شود که اساساً این دوره برگزار شود یا نه. اما به هر حال برای برگزاری مجازی این آزمون مشکل این است که توجیه دانش آموزان برای چنین آزمونی دشوار است و موارد دیگری هم وجود دارد.
ارزشیابی کیفی توصیفی نمی تواند تنها علت افت مهارت خواندن و نوشتن بچه ها باشد
وی درباره اینکه ما با افت نمره در این آزمون روبرو هستیم و آیا ارزشیابی کیفی – توصیفی علت آن است، یا نحوه گرفتن آزمون این اتفاق میافتد، گفت: به خاطر نحوه گرفتن آزمون نیست قطعاً اما بعید به نظر میرسد که تنها ارزشیابی کیفی – توصیفی در این امر دخیل باشد. در آزمون پرلز ۲۰۱۶ دانش آموزان دختر نسبت به پسرها ۴۵ نمره بهتر بودند. اگر قرار بود فقط یک عامل در افت کلی عملکرد خواندن و نوشتن دانش آموزان موثر باشد ما باید در هر دو گروه این افت را شاهد بودیم.
وی تصریح کرد: اینکه پسرها عملکردشان پائین تر است نمیتواند تنها به ارزشیابی باز گردد. یکی از بحثهای مهم در این زمینه معلم و کتاب درسی است. عامل مهم دیگر تعامل دانش آموز با مدرسه است و ویژگیهایی که در مدرسه وجود دارد. دانش آموزان پسر ما به دلایل متعدد در زمینه خواندن و نوشتن رشد کافی پیدا نمیکنند و نباید برای آن به دنبال یک عامل باشیم. بجز مواردی که گفتم به نظر میرسد در مدارس پسرانه آنچنان که باید بچهها حواسشان به درس نیست و معلم و مدیر باید در این زمینه تامل مجدد صورت بدهند.
کریمی اظهار کرد: البته نظریههای روانشناسی هم میگویند پردازش زبانی و مهارتهای خواندن و در بحث گفتار دختران قویتر از پسران است و خودِ این قوت در نتایج تاثیرگذار است. در تمام کشورها به جز دو کشور که یکی از آنها مراکش است شاهد هستیم که عملکرد دخترها در خواندن و نوشتن بهتر از پسرها است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در مهارت ریاضی و علوم نیز همین مبنا صادق است، بیان کرد: در این بحث در ۳۰ تا ۴۰ درصد کشورها دخترها پیشتاز هستند اما در درک خواندن در همه کشورها دخترها قوی هستند. در کشور ما در سالهای اولیه یعنی ۱۹۹۵ میلادی پسرهایمان در ریاضی و علوم نمره بهتری میگرفتند. از سال ۲۰۰۱ آرام آرام فاصله بین دخترها و پسرها کم میشود تا امروز که دخترها قویتر ظاهر میشوند و این مسئله هم در پایه چهارم و هم هشتم مشاهده میشود که نشان میدهد روند آموزش دختران ما شکل مناسبی پیدا کرده است.
رئیس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش گفت: معمولاً به نظرمان میرسد که در ریاضی و علوم و مهندسی پسرها باید قویتر باشند اما نتایج این آزمونها نشان میدهد که پسرها عقب افتادهاند و اساس آموزش در کشور ما به سمت دخترانه شدن در حرکت است و پسرها کمتر به آموزش توجه دارند. این بحث مهمی است و یک هشدار مهم برای مسئولان است و باید به آن توجه کنند.
وی درباره اینکه آیا میخواهیم به سمت سنجش مهارتها هم برویم یا نه گفت: البته ما به صورت داخلی آزمون مهارتی نداریم که دیگر مهارتهای پسران و دختران را مورد سنجش قرار دهند و باید برای آن هم فکری بکنیم تا مهارتهای فنی و حرفهای نیز سنجیده شود. برخی آزمونهای فنی و حرفهای در حوزههایی مانند مهارتهای اجتماعی و شهروندی و حل مسئله اجتماعی مشابه تیمز و پرلز وجود دارد که بینالمللی است اما ما در آن آزمونها عضو نیستیم.
کریمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به نتایج این آزمونها چه راهکارهایی برای جبران ضعفها اندیشیده شده است، گفت: در پزوهشگاه کارگروهی تشکیل شده تا جهت بهبود عملکرد دانش آموزان بر اساس این نتایج بحث و بررسی صورت بگیرد و اغلب معاونان نیز در آن عضویت دارند. دو جلسه نیز تا کنون برای آن تشکیل شده است. به دنبال این هستیم برای کاربست این نتایج بینالمللی بدانیم که به کدام محورها باید توجه کنیم؛ مثلاً آیا نیاز است در سرفصل دانشگاه فرهنگیان، کارورزی معلمها، بحث کتاب درسی، جو مدارس، فضای پرورشی و عاطفی مدارس و… تجدید نظری کنیم یا نه.
منبع : خبرگزاری مهر
ایمن سازی و زیبا سازی مسیر کوهنوردی دربند برای گردشگران پاییزی
کشف کارگاه تولید عسل تقلبی در باقرشهر
اجرای تورهای ترویجی آموزشی HSE در شهرداری تهران
سامانههای خدمات حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی باید طراحی شود
عزم قاطع ایران برای مشارکت در ساز و کارهای منطقهای و بینالمللی مبارزه با فساد
جریمه ۲۲ میلیاردی قاچاقچی سوخت
آزادی ۸ زندانی زندان تهران بزرگ
هشدار وزارت کار درباره پیام جعلی «اعطای وام ۳۰ میلیون تومانی بدون سود و ضامن»
از خرید و فروش عتیقه با سرمایه مردم تا پرداخت روزانه یک میلیارد تومان به خویشاوندان
زاکانی: ۱۸ درصد پروژههای اجراشده در تهران به پیشنهاد مردم بوده است
کاهش ۶ درصدی کشتههای تصادفات در طرح زمستانی ۱۴۰۲
تعمیرات تخصصی ۱۶۷ دستگاه پل و مقاومسازی ۳۵ تقاطع غیرهمسطح در پایتخت
تحویل ۱۲۳ اتوبوس تولید داخل به شهرداری تهران تا پایان سال
۳۲۰ عملیات امداد و نجات طی ۷۲ ساعت گذشته انجام گرفت
سیل در مالزی بیش از ۹۸۰۰۰ نفر را آواره کرد؛ ۳ نفر کشته شدند
به روز رسانی و بازنگری آئین نامه اجرایی مدارس
یک ماده دیگر از آییننامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی باطل شد
قطع درخت در منطقه ۱۱ تهران به دلیل ابتلا به سرطان
دلالان ارز خیابان منوچهری تهران نقره داغ شدند
منطقه ۳ تهران دارای بیشترین پیشنهاد مردمی در طرح «من شهردارم»
استقبال دختران پایتخت از مسابقات قرآنی «دختران ریحان»
اجرای طرح فوریتی سازمان مدیریت پسماند برای نظافت پایتخت
۱۲ نفر در تصادف اتوبوس در هند کشته شدند
رونمایی از ۳ کتاب مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران در حوزه «من شهردارم»
نحوه ثبت نام برای «سنجش سلامت» نوآموزان بد ورود به اول ابتدایی
دستگیری ۹۶۲ سارق و ۴۳ مالخر در طرح سراسری مبارزه با سرقت های خرد
نمیتوانیم بپذیریم در مدرسهای نماز جماعت خوانده نمیشود
دانشآموزان باید درک و مواجهه با مخاطرات را آموزش ببینند
تکمیل ایستگاههای باقی مانده بخش اصلی خطوط ۶ و ۷ متروی تهران
بارش برف و یخبندان ۳ کشته در شمال افغانستان برجای گذاشت