میرنیوز
حسامالدین علامه رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان به مناسبت قرار گرفتن در هفته نکوداشت سالمندان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اینکه ما ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار سالمند در کشور داریم، چه تعداد از آنها دارای بیماری زمینهای جدی هستند، گفت: حدود ۸۲ درصد از جامعه سالمندی ما سالم هستند و ۱۳ درصد آنها دارای بیماریهایی هستند که نیازمند بستری شدن ندارند و بیماران سرپایی و یا مزمن هستند. ۵ درصد از جامعه سالمندی ما نیازمند مراقبت یا به اصطلاح تخت محور هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا طی ۱۰ سال اخیر میزان سپردن افراد سالمند به خانههای سالمند رشد معناداری داشته که بتوانیم بگوییم فرهنگ جامعه دستخوش تغییر شده است، بیان کرد: وقتی ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر سالمند داریم که تنها حدود ۲۰ هزار نفر از آنها در مراکز تحت پوشش بهزیستی هستند و حدود ۱۰ هزار نفر هم در سایر مراکز خصوصی بستری هستند به این معناست که هنوز خانواده محوری و مراقبت از سالمندان درون منازل و توسط فرزندان دارای ارزش است.
علامه ادامه داد: البته در دنیا هم به سمت روشهایی برای مراقبت از سالمندان رفتهاند که تا جایی که میشود سالمند درون خانواده باشد. راه اندازی مراکز روزانه سالمند با برنامههای متنوع از جمله اقدامات دنیا در این راستاست. در این مراکز برنامههایی برای پیشگیری از اختلالات شناختی و حافظه افراد طراحی میشود و برای غربالگری سلامت افراد نیز بسیار مناسب است. حس مشارکت اجتماعی نیز در این مراکز افزون میشود. همچنین در دنیا به سمت خانههای کوچک نگهداری از سالمند حرکت شده است. ما در کشورمان خیلی محدود به این سمت حرکت کردهایم. خانههای کوچک سالمندی زیر ۱۰ نفر هستند و خدمات مشاعی میگیرند یعنی یک نفر مسئولیت نگهداری از آنها را به عهده میگیرد و اعضا مثل خانواده کنار هم زندگی میکنند.
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در پاسخ به این پرسش که در سند ملی سالمندی ۱۸ دستگاه مسئولیت مستقیم در حوزه سالمندی دارند اما همچنان یکی از حوزههای مغفول این حوزه این است که عملاً برای تفریح سالمندان برنامه خاصی وجود ندارد و هیچ محیطی که از نظر هویتی برای روحیه و سن و سال سالمندان طراحی شده باشد نداریم، راهکار سند در این میان چیست، گفت: هدف چهارم سند ملی سالمندان درباره تقویت حمایتهای اجتماعی برای ارتقای سرمایه اجتماعی است. راهبرد سوم از این هدف حمایت از توسعه خدمات اجتماعی، دینی، فرهنگی، هنری، ورزشی، تفریحی، زیارتی و سیاحتی سالمندان را مدنظر دارد و یکی از پر سیاست ترین بخش اجرایی سند است. ۱۳ سیاست اجرایی را در این راهبرد دیدهایم.
علامه در پاسخ به این پرسش که چقدر امیدوار به این هستید که این سیاستها اجرایی شود، اظهار کرد: سعی شده با یک نگاه مهندسی به چالشهای موجود نگاه شود و نیازها نیز احصا شده است. ۱۶ سال طول کشید تا سند ملی سالمندی بیرون بیاید. واقعیت این است که به زودی پنجره جمعیتی که یک فرصت اقتصادی نیز هست برای این گروه از دست میرود و باید برای زیرساختهای رفاه سالمندان فکر اساسی شود وگرنه دچار بحران سالمندی میشویم. ما ۱۰ تا ۱۵ سال زمان داریم این زیرساختها را فراهم کنیم. بدون یک تحول اساسی تا ۱۰ سال آینده در این زمینه شکست میخوریم. وقتی جامعه سالمندی به ۲۰ درصد برسد دیگر این ساختارهای فعالی جوابگو نخواهد بود.
وی درباره بحث بیمهها و اینکه پیشنهاد نشده تا با توجه به برخی چالشهای خاص این دوره که نیاز به توجه به سلامت روان سالمندی را در اولویت قرار میدهد، بیمه به پوشش بخش روانپزشکی و روان شناسی ورود کند، گفت: بله قطعاً بحث سلامت روان و معناداری زندگی با توجه به اینکه سالمندان در این دوران با بازنشستگی و بیماریهای مزمن و حاد و از دست دادن عزیزان و مواجه با مرگ و معناداری زندگی رو به رو میشوند ممکن است دچار افسردگی شوند و آثاری در رفتار و عملکرد زندگی آنها بروز پیدا کند که به مشاوره و روان شناسی و روانپزشک نیاز پیدا کنند. اینجا نقطه شروع خوبی است برای ورود بی مه ها اما باید وضعیت اقتصادی و صنعت بیمه را هم در نظر گرفت. معمولاً این خدمات از طریق بیمههای تکمیلی قابلیت پیگیری دارند و ان شالله سند کمک کند با توجه به اینکه بخشی از سند به ارتقا بیمهها اشاره شده در این زمینه ورود شود.
به گزارش مهر، پیش از این در گزارشی با عنوان افزایش امید زندگی یعنی نیازمند برنامهریزی برای سالمندی هستیم در گفتگو با حسام الدین علامه به دیگر موضوعات سند ملی سالمندی پرداختیم.
منبع : خبرگزاری مهر
کاهش تأثیر تحریمها بر توانمندسازی زنان
جزئیات تصادف مرگبار در محور فرعی خوشاب-فیروزه با ۴ کشته و ۲ مصدوم
امضای تفاهمنامه پژوهشگاه میراث فرهنگی با موزه شانگهای چین
جای خالی مالکیت معنوی میراثفرهنگی در موزههای خارجی
جزییات و نحوه محاسبه متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
رژیم جعلی اسرائیل باید تحت تعقیب قرار گیرد
موزه جواهرات شهاب سنگ افتتاح میشود
«لیلا خسروی» سرپرست ادارهکل موزهها شد
درخواست ایران در اجلاس سازمان ملل در بانکوک چه بود؟
کشف ۹۰ برگه چک سفید امضا و ۳۵ کارت بانکی در مترو
در خواست ایران در اجلاس سازمان ملل در بانکوک چه بود؟
مهمترین کنش سیاسی زنان فلسطینی انتقال فرهنگ مقاومت است
بهرهمندی از ظرفیت نسل جدید در مدیریت شهری تهران
فرهنگ جهاد و شهادت گمشده امروز جامعه ماست
خداحافظی با چادرخوابی خانوادههای شهرستانی در اطراف بیمارستانها
توکلیزاده: رویکرد مدیریت شهری ترویج و توسعه کتابخوانی است
کشف سکههای تقلبی از خودروی بنز با پلاک دستنویس
جریمه دامدار متخلف به علت عرضه خارج از شبکه خوراک دام
سرقت ۱۴۳ هزار دلاری از یک شرکت خصوصی
هشدار جدی پلیس فتا به خریداران در جمعه سیاه
کشف سکههای تقلبی از خودرو بنز با پلاک دستنویس
مهم ترین کنش سیاسی زنان فلسطینی انتقال فرهنگ مقاومت است
توانبخشی به معلولین پا با ربات یک شرکت دانش بنیان ایرانی
افزایش کلاهبرداریهای اینترنتی در بلک فرایدی؛هشدار جدی پلیس فتا به خریداران در جمعه سیاه
برخورد مینیبوس با درخت در خرمآباد ۱۱ مصدوم داشت
۴ ایستگاه مترو تا پایان سال افتتاح میشود
سند ملی میراث فرهنگی تدوین میشود
مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دیوان عدالت اداری منصوب شد
رونمایی از اولین دایره المعارف ویژه نابینایان در ایران
سفر عمره گران میشود