میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، وحید قبادیدانا عصر امروز در جمع خبرنگاران در فضای مجازی با تبریک روز جهانی سالمند گفت: با بهبود مراقبتهای بهداشتی اولیه و بهرهمند شدن از تشخیص و درمان به موقع، شاهد کاهش بیماریها و افزایش امید زندگی در جهان هستیم. این در حالی است که در سال ۲۰۱۹ از ۱۰ نفر در جهان یک نفر سالمند بود، یعنی جمعیت سالمندان جهان ۹ درصد را شامل میشد اما با روندی که امروز طی میشود، پیشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ یک نفر از هر ۶ نفر در جهان را سالمندان تشکیل دهند و جمعیت سالمندی جهان به ۱۶ درصد برسد.
وی ادامه داد: در سال ۲۰۱۸ شاهد بودیم برای اولینبار در طول تاریخ تعداد افراد ۶۵ سال به بالا بیشتر از تعداد افراد زیر ۵ سال بود. در ایران هم جمعیت سالمندی در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است به طوری که در سال ۱۳۵۵، ۵ درصد جمعیت کشور سالمند بودند و در سال ۹۸ این عدد به ۱۰ درصد رسید؛ یعنی ظرف ۴۰ سال این جمعیت دو برابر شد و پیشبینی میشود در سال ۱۴۲۰ جمعیت سالمندی کشور به ۲۰ درصد برسد و طی ۲۱ سال میزان جمعیت سالمندی دو برابر شود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور بیان کرد: در کشورهای در حال توسعه در جهان دو برابر شدن جمعیت سالمندی در طول ۱۰۰ سال رخ داده اما پیشبینی میشود در کشور ما طی ۲۰ سال این اتفاق بیفتد یعنی شتاب و شیب سالمندی در کشور ما زیاد است.
قبادیدانا درباره وضعیت موجود سالمندان کشور نیز گفت: امید زندگی در سال ۵۵ حدود ۵۷ سال بود که این نرخ در سال ۹۵ به ۷۵ سال رسید. ترکیب جمعیت سالمندی در کشورمان به گونهای است که ۷۲ درصد سالمندان در مناطق شهری و ۲۷ درصد در مناطق روستایی زندگی میکنند. در سال ۱۳۵۶ تا ۱۳۸۵ سهم سالمندان ما در جمعیت سالمندی بیشتر بوده اما از سال ۸۵ به بعد، تعداد سالمندان زن افزایش یافته و سالمندی الگویی زنانه پیدا کرده است.
به گفته وی، در حال حاضر گیلان دارای بیشترین جمعیت سالمندی و پس از آن، استانهای مازندران و مرکزی قرار دارند و کمترین درصد جمعیت سالمندی ۶۰ سال به بالا مربوط به استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: طبق آخرین سرشماری انجام شده، ۷۲ درصد سالمندان متأهل و حدود ۲۶ درصد بدون همسر هستند و در این میان ۰.۹ درصد آنها هرگز ازدواج نکردهاند.
قبادیدانا در رابطه با اینکه ارزش و اعتبار سالمندان در خانوادهها و میزان سپردن آنها به خانه سالمندان چگونه است؟ گفت: خوشبختانه با توجه به ارزش و اعتباری که سالمندان در خانواده ایرانی دارند و بیشتر فرزندان وظیفه خود میدانند که در خدمت والدینشان باشند، درصد بسیار ناچیزی از سالمندان در خانه سالمندان به سر میبرند که ۰.۳ درصد جمعیت سالمندی را شامل میشوند و عموماً افرادی هستند که یا در شرایط جسمی خاص هستند یا فرزندانشان در خارج از کشور به سر میبرند یا امکان نگهداری از سالمندان را ندارند.
وی ادامه داد: از میان سالمندان تنها، ۵.۸ درصد آنها را مردان تنها و ۲۰ درصد زنان سالمند تنها در منزل تشکیل میدهند و باقی سالمندان با همسر و فرزندان خود زندگی میکنند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به بالا رفتن وضعیت سواد در سالمندان اظهار داشت: در سال ۱۳۵۵، ۱۲.۹ درصد سالمندان، باسواد و در سال ۱۳۹۵، ۴۶.۶ درصد از آنها باسواد بودند اما تفاوت معناداری بین زنان و مردان سالمند در زمینه سواد وجود دارد. ۵۹.۱۵ درصد مردان سالمند، باسواد و ۳۳.۹۶ درصد زنان سالمند، باسواد هستند که در سال ۱۳۵۵، ۱۹.۷ درصد مردان سالمند، باسواد و ۵.۵ درصد زنان سالمند در این سال باسواد بودند.
قبادیدانا در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت مسکن سالمندان نیز بیان کرد: ۷۵.۹ درصد خانوارهای دارای سالمند اعلام کردهاند که واحد مسکونی خودشان را دارند و ۱۱.۳ درصد خانوارهای دارای سالمند اعلام کردهاند که در خانههای استیجاری زندگی میکنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در دهه ۶۰ تا ۷۰ تمرکز سیاستگذاریها برای گروههای کودک و نوجوان بود و در دهه ۸۰ به نیازهای خاص جوانان توجه میشد، پیشبینی کرد که برای دو دهه آینده باید نیازهای سالمندان به عنوان یکی از محورهای برنامهریزی در کشور مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به بند ۷ سیاستهای کلی جمعیتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری گفت: باید برای احترام و تکریم سالمندان و تأمین سلامت و نگهداری آنها در خانواده و استفاده از تجاربشان در عرصههای مختلف فرهنگسازی شود. سند ملی سالمندان نیز برای هدایت سیاستگذاریها در امور سالمندان تدوین شد. با توجه به اینکه میزان درصد جمعیتی سالمندان در آینده رو به افزایش است، باید یک بازتعریف در دستگاههای اجرایی کشور اجرا شود. سند سالمندان ۶ هدف را دنبال میکند.
وی با اشاره به اینکه اجزای سند پنج بخش دارد و در تدوین آن از دادههای مرکز آمار، سازمان بهزیستی، معاونت رفاه، وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و … استفاده شده است، گفت: با توجه به اینکه گروههای متنوع سالمندی با نیازهای متنوعی داریم، نیاز است که حتماً با محوریت شورای ملی سالمندان، همه نهادها و وزارتخانهها، خانوادهها و سالمندان در این زمینه مشارکت فعال داشته باشند. هدف سند سالمندی، رسیدن به جامعهای بدون تبعیض سنی است و هدف دیگر سند، ارائه پاسخ مناسب به چالشها و فرصتهای سالمندی فردی و جمعیتی است.
وی گفت: بعد از ابلاغ سند ملی سالمندی کشور، دستگاهها باید برنامهها و فعالیت خود را مطابق سند ارائه دهند. دبیرخانه شورای ملی سالمندان در سازمان بهزیستی مستقر است و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان برنامه و بودجه متولیان اصلی آن هستند و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس شورای ملی سالمندان است که در هفته آتی نیز جلسه دیگری تشکیل خواهند داد.
قبادیدانا در پایان گفت: دستگاههای عضو شورا موظف هستند هر سال تا پایان مرداد برنامه پیشنهادی سال بعد خود را به شورای ملی اعلام کنند و مهرماه هر سال برنامههای اولویتدار برای سازمان برنامه و بودجه معرفی میشوند و سپس رایزنی با کمیسیونهای مجلس برای تصویب بودجه سالانه برای برنامههای سالمندی انجام میشود و گزارش فعالیتهای سالانه نیز به هیئت وزیران ارائه خواهد شد.
منبع : خبرگزاری مهر
تاکید صالحیامیری بر ضرورت شایستهسالاری و کارآمدی در جامعه
رئیس مرکز وکلا: در شکوفایی جریان مقاومت نقش زنان کلیدی و محوری است
پیام تبریک سردار رادان به مناسبت سالروز میلاد حضرت فاطمه الزهرا (س) و روز زن
انتصاب جدید در سازمان حفاظت محیط زیست
قاچاق ۷ تن غذای حیوانات در جنوب تهران
سرپرست صندوق توسعه، احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی منصوب شد
جلسه ارتباط مستقیم مردم با رئیس پلیس راهور فراجا
مدیرکل پشتیبانی و رفاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منصوب شد
رشد مطلوب جامعه از مسیر بالندگی زنان میگذرد
التزام به قانون موجب برقراری نظم عمومی است
نمایشگاه «روایت تحول عدلیه» با حضور معاون اول قوه قضاییه افتتاح شد
رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه ابقاء شد
رکورددارترین نام برای دختران ایرانی چیست؟
سرمایهگذاری ۱۵ میلیون دلاری برای احداث باغ گیاهان استوایی در تهران
خانواده، آینده و پیوندهای پایدار؛سه مفهوم حیاتی در ماموریتهای هلال احمر
قاتل مسلح در کمتر از ۲ ساعت دستگیر شد
قطع انشعابات برق غیرمجاز در محور کوهنوردی دربند
هدف پلیس از هوشمندسازی، خدمت رسانی سریع و آسان به مردم است
فساد را باید جدی گرفت؛ ارتباطات فامیلی باید در انتخاب افراد کنار گذاشته شود
برخورد دو قطار باری در منطقه سیبری شرقی روسیه
ازدحام جمعیت در کلیسا در پایتخت نیجریه دست کم ۱۰ کشته برجای گذاشت
جشن ازدواج ۱۱۰ زوج معلول در برج میلاد برگزار شد؛
کارمندان نمونه زن ۳ برابر کارمندان نمونه مرد هستند؛ با پدیده زنان سالمند تنها مواجهیم
بیشتر پروندههای حوزه املاک، مربوط به قراردادهای پیشفروش ساختمان است
زمینههای توانمندسازی و حمایتهای مادی و معنوی از زنان را فراهم میکنیم
ساماندهی فروش طلای آبشده در فضای مجازی؛ نکاتی که خریداران و فروشندگان طلا باید بدانند
آتش سوزی در ساختمان پارلمان کره جنوبی
تهیه نقشههای دقیق سطوح رفت و روب معابر شهر تهران
حمایت از مادران شاغل؛ همراهی دولت با اجرای قانون جوانی جمعیت
تیر شبکههای مجازی ادب نوجوان را نشانه گرفت