میرنیوز
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ اختلال کم توجهی ــ بیش فعالی (ADHD) نوعی اختلال در سلامت روان است که باعث بروز بیشفعالی میشود؛ افراد مبتلا به ADHD عموماً توانایی تمرکز بر یک کار واحد و نشستن برای مدت طولانی در یک جا را ندارند.
علائم بیشفعالی
مشکل در تمرکز کردن بر انجام یک کار، فراموش کردن وظایف و مسئولیتها، پریشانی خاطر بیش از حد، ناتوانی در نشستن به مدت طولانی برای انجام کار واحد، پرحرفی و قطع کردن حرف دیگران برای صحبت کردن از نشانههای بارز این اختلال هستند؛ همچنین این اختلال، در کودکان بیشتر با علائمی مانند آشفتگی در بروز عواطف، بیقراری، انجام کارها به صورت ناتمام، ناتوانی در تمرکز سر کلاس درس و فرار از انجام دادن تکالیف مدرسه بروز پیدا میکند.
بیش از 60 درصد کودکان مبتلا به ADHD، در بزرگسالی نیز علائم بیشفعالی از خود نشان میدهند اما علائم و مشکلات بسیاری از آنها با رسیدن به سنین بزرگسالی، کاهش مییابد؛ اختلال کمتوجهی و بیشفعالی درمان نشده در بزرگسالان، میتواند بر بسیاری از جنبههای زندگیشان تأثیر منفی بگذارد؛ علائمی مانند مشکل در مدیریت زمان، فراموشی و بیحوصلگی میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در محل کار، خانه و روابط این افراد شود.
بیشفعالی در پسران، دو برابر دختران شیوع دارد و آمارها نشان میدهد یک دهم کودکان، مبتلا به بیشفعالی هستند یا علائم اولیه آن را دارند.
علت بیشفعالی چیست؟
با وجود اینکه اختلال کم توجهی ــ بیش فعالی مشکلی تقریبا شایع در بین کودکان است، هنوز دانشمندان علت اصلی بروز آن را کشف نکردهاند اما مطالعات نشان میدهد عوامل ژنتیکی و عصبی میتواند در بروز این اختلال موثر باشد.
برخی مقالات نیز "کاهش دوپامین" را از عوامل موثر در بروز چنین اختلالی دانستهاند؛ دوپامین، یک انتقال دهنده عصبی است که در ایجاد پاسخهای احساسی نقش دارد؛ یافتههای تحقیقاتی دیگر نشان میدهد که مغز افراد مبتلا به بیشفعالی و کمتوجهی، ماده خاکستری کمتری دارد؛ ماده خاکستری مغز، بخشی از مغز است که در گفتار، عملکرد عضلات، خودکنترلی و تصمیمگیری نقش اساسی دارد.
درمان بیشفعالی
درمان بیش فعالی معمولاً شامل رفتاردرمانی، دارودرمانی یا ترکیبی از اینهاست؛ درمانهای طبیعی بیشفعالی، شامل پیروی از یک رژیم غذایی معتدل و مناسب، فعالیت بدنی به مدت حداقل یک ساعت در روز و محدود کردن میزان استفاده از موبایل، تلفن و فضای مجازی است.
توصیههای تغذیهای برای بیماران مبتلا به بیشفعالی
مطالعات نشان دادهاند که بسیاری از موارد بیش فعالی، ناشی از رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب در این افراد است و حذف برخی مواد غذایی، میتواند در کاهش عوارض ناشی از این اختلال، بسیار کمککننده باشد.
پرهیز از مصرف شکر، نوشابه، شیرینیجات، غذاهای چرب و غذاهای آماده و فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس میتواند به کاهش بروز علائم بیشفعالی در این کودکان کمک کند.
خوراکیهایی مانند هلو، گوجه فرنگی و خیار حاوی ماده ای به نام سالیسیلات هستند و باید از رژیم غذایی این کودکان حذف و با مواد دیگر جایگزین شوند؛رنگ غذایی نارنجی که به صورت ماده افزودنی در غذاهای بستهبندی مانند آدامس، شکلات، سس، برخی دسرها، کنسروها و رنگهای غیرطبیعی زعفران وجود دارد نیز در بروز بیشفعالی موثر است و باید از غذای کودک حذف شود.
نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوهها، نوشابههای گازدار و چای پررنگ علائم این بیماری را تشدید میکنند.
برخی مطالعات نیز ثابت کردهاند که کمبود برخی مواد معدنی، ویتامینها و اسیدهای چرب نیز میتواند باعث بروز چنین اختلالی شود؛ این مواد عبارتند از:
آهن
کمبود آهن، میزان دقت و تمرکز را به میزان چشمگیری کاهش میدهد البته باید دقت داشت که کمبود آهن را باید با مصرف مواد غذایی حاوی این عنصر جبران کرد و نه لزوماً مصرف داروهایی مانند اسیدفولیک چرا که بنابر برخی مطالعات، مصرف بیمورد و بیش از نیاز اسیدفولیک در دوران بارداری، خود میتواند زمینه بیشفعالی کودکان پس از تولد را فراهم کند.
اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6
تحقیقات نشان داده است غلظت اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 در افراد مبتلا به بیشفعالی کمتر از سایر افراد است؛ کنجد، تخم کدو تنبل و تخم آفتابگردان، منابع خوب اسیدهای چرب امگا6 و برخی ماهیها نیز از منابع خوب امگا3 هستند.
منیزیم
کمبود منیزیم اغلب در افراد مبتلا به بیشفعالی دیده میشود و با دریافت آن، علائم این اختلال کاهش چشمگیری مییابد؛ منیزیم در مغزها، حبوبات، غلات آسیاب نشده و سبزیجات با برگهای تیرهرنگ وجود دارد.
کمبود روی، ویتامین B6، کلسیم و پروتئین نیز میتواند از عوامل افزایش بروز علائم ADHD در کودکان و حتی بزرگسالان باشد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
موحدی: باید ساختارها و قالبهای سنتی را بشکنیم
اختصاص ۲.۲ همت برای تکمیل پروژههای آموزشی سیستان و بلوچستان
وعده صادق ۳ در راه است/ دوره نوجوانی بهار معنویت است
جزییات واژگونی اتوبوس در محور زاهدان از زبان پلیس راه
صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی حامیان فلسطین است
صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت پیروزی است
همکاری اسکاپ و ایران برای توانمندسازی زنان و مقابله با ریزگردها
افتتاح یاورشهر ۱۲ ویژه مردان معتاد جوان در تهران
نجات ۴ سرنشین محبوس در پی واژگونی اتوبوس
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
بازگشایی آزادراه تهران _ شمال و محور چالوس
زمانبندی آزمون سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد