میرنیوز
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ اهمیت گردشگری برای دستیابی به اقتصاد پایدار مدتهاست که دغدغه مسئولان این حوزه و سیاستگذاران حوزه اقتصادی است، چرا که الگوی موفق دستیابی به اقتصاد پایدار مبتنی بر گردشگری، در همسایگی کشور خودمان قابل بررسی است. برای توسعه گردشگری میتوان به راهکارهای خلاقانهای دست پیدا کرد و یکی از این راهکارها که هم میتواند به توسعه گردشگری روستایی منجر شود و هم به اقتصاد کشاورزان فصلی کمک کند، توسعه گردشگری کشاورزی است. در همین رابطه با مهدی بهاروند مسئول بخش گردشگری روستایی و کشاورزی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور گفتوگو کردیم که میخوانید.
تسنیم: ابتدا یک توضیح راجع به جزئیات اجرای طرح گردشگری کشاورزی در کشور بفرمایید و آیا تمرکز بر این حوزه میتواند بخشی از آسیبهای حوزه گردشگری را که در بدترین وضعیت خود به سر میبرد جبران کند؟
گونههای مختلفی از گردشگری در دنیا وجود دارد که با شیوههای مختلف مورد بهرهبرداری و استفاده قرار میگیرد، بعد از این بهرهبرداری هم برای این شیوهها مستندنگاری کرده و به نوعی تجارب را مکتوب میکنند. در کشور ما هم پتانسیل گردشگری کشاورزی وجود دارد، ما هم تنوع اقلیم و تنوع محصولات را داریم. گروه هدف کشاورزی هم خودشان متقاضی ورود به این حوزه گردشگری هستند.
وقتی این حجم از تمایل را دیدیم گفتیم که باید مجوزهای این حوزه را ساختارمند کنیم تا امکان حمایت و نظارت بر عملکرد افراد در این عرصه وجود داشته باشد. همانطور که میدانید بخش زیادی از کشاورزان ما در کشور، کشاورزان تک محصولی هستند و از زمانی که یک محصول را برداشت میکنند، تا زمان کاشت محصول بعدی بیکار هستند.
با همین نگاه قصد داشتیم ایجاد یک ارزش افزوده در حوزه کشاورزی داشته باشیم تا افرادی که در این حوزه فعال هستند علاوهبر اینکه روی شغل اصلی خود که کشاورزی است تمرکز داشته باشند از مزایای حوزه گردشگری هم بهرهمند شوند.
گردشگر وارد مزرعه آنها میشود و تجربه کشاورزی را لمس کرده و در این حوزه میتواند آموزش اولیه را هم ببیند، در مرحله بعد امکان پذیرایی با غذاهای محلی و اقامت در اکوسیستم کشاورزی برایش فراهم میشود. گردشگری که تا به حال چنین سبک زندگی را تجربه نکردهاست این تجارب را بدست آورده و لذت میبرد، در کنارش هم یک کمک مالی به کشاورزان ما میشود.
پس با این عملکرد میتوان یک درآمد فزاینده برای کشاورز ایجاد کرد. با ایجاد این سبک از گردشگری علاقهمندانی که حتی شغل اصلیشان کشاورزی هم نیست ممکن است بخواهند به این حوزه ورود کنند، اما ممکن است تجربه کار کشاورزی را نداشته باشند که این افراد هم میتوانند از این فرصت استفاده کنند.
با این سیاستگذاریها گردشگری کشاورزی هم در کنار حوزههای تخصصی دیگری مانند اکوتوریسم، ژئو توریسم، گردشگری فرهنگی، گردشگری ماجراجو ساختارمند میشود و با این اتفاق میتوانیم ادعا کنیم گونه تازهای از گردشگری در کشور پا گرفته است.
تسنیم: با توجه به مزایایی که گفتید، حوزه گردشگری کشاورزی میتواند جذابیتهای زیادی ایجاد کند و کمی از زیانهای موجود در این بخش، به خصوص بعد از بحران کرونا را جبران کند. اما باید بررسی کرد توسعه این حوزه تا چه اندازه پیشرفت کردهاست؟
پیش از توضیح میزان توسعه گردشگری کشاورزی باید به این موضوع اشاره کنم که پیش از این عدهای به صورت پراکنده در این حوزه فعالیت میکردند. منتها به دلیل فقدان ساز و کارهای اجرایی و قانونمند مشکلاتی داشتند. به عنوان مثال به دلیل اینکه از مجوزهای لازم برخوردار نبودند هنگامی که گردشگران در این اماکن اقامت پیدا میکردند با نهادهای نظارتی مشکلاتی پیدا میکردند. کشاورزان برای اسکان گردشگران مجوز لازم را نداشتند و همین موضوع باعث میشد نهادهای نظارتی به این موضوع ایراداتی وارد کنند.
پس ما یک جامعه متقاضی برای ایجاد این سبک از گردشگری داشتیم و تمامشان برای اجرای درست این سبک گردشگری درخواست مجوز داشتند منتها برای این موضوع دستورالعمل مشخصی وجود نداشت که ما بخواهیم به اینها نحوه صدور مجوز را توضیح بدهیم.
در مرحله اول ما یک دستورالعمل برای این کار به نگارش درآوردیم و برای نگارش این دستورالعمل از جهاد کشاورزی و افراد صاحبنظر در این حوزه مشورت گرفتیم. در نهایت دستورالعمل آماده شد و به امضای وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درآمد. حالا هم این دستورالعمل به استانهای مختلف برای اجرا ابلاغ شدهاست.
تسنیم: برای افزایش سرعت عملیاتی شدن این دستوالعمل و رشد حوزه گردشگری کشاورزی از پتانسیلهای فضای مجازی و فناوری اطلاعات هم استفاده شدهاست؟
بله بعد از مراحلی که ذکر شد در حال طراحی سامانه آنلاینی هستیم که متقاضیان دریافت مجوز از طریق آن اقدام کنند و درخواست خودشان را ثبت کنند. این درخواستها به استانهای مرتبط ارسال میشود و در کمیتههای گردشگری مورد بررسی قرار میگیرد و در نهایت مجوز لازم صادر میشود.
البته یک مرحله بعد از صدور مجوز هم وجود دارد و به ضوابط فنی این بحث بازمیگردد که در این مرحله جزئیات اجرای این پروسه توصیف میشود. در جزئیات اجرایی ذکر میشود که اگر یک نفر بخواهد در حوزه گردشگری کشاورزی ورود کند چه ضوابطی را باید رعایت و به چه شکل عمل کند. این ضوابط مانع از ایجاد مشکلات و یا تخریبهای زیستمحیطی میشود.
امضای تفاهمنامه گردشگری با جهاد کشاورزی
تسنیم: آیا در طراحی این سازوکارهای اجرایی و فنی مشکلاتی که ممکن است در آینده به وجود بیاید را هم پیشبینی کردهاید و راه حلی برایش در نظر گرفتهاید؟
بله این موارد در دستورالعملها در نظر گرفته شده است و حتی پیوستهای امنیتی را هم مورد توجه قرار دادهایم تا کسانی که مجوز میگیرند به مشکل نخورند. در این زمینه باید موضوعاتی چون اطفا حریق یا گزندگی حشرات و مواردِ ریز دیگر هم مورد توجه قرار بگیرد.
جدای از این مواردی که ذکر شد مشکلات اصلی ما مشکلات ساختاری و قانونی است که برای رفع آن لازم بود مشارکت تنگاتنگی با جهاد کشاورزی داشته باشیم و در کنار اینکه دستورالعمل را با هماهنگی آنها به نگارش درآوردیم قصد داریم یک تفاهمنامه هم با آنها به امضا برسانیم.
گردشگری کشاورزی نباید باعث تخریب اراضی کشاورزی شود
دغدغهای که هم ما در معاونت گردشگری و هم دوستان ما در جهاد کشاورزی دارند این است که اراضی کشاورزی را از دست ندهیم و این کار بر حوزه کشاورزی تأثیر منفی نگذارد باید این اراضی حفظ شوند و در کنار آنها شاهد توسعه کار گردشگری باشیم نه اینکه این اراضی دچار آسیب شده و در نهایت باعث تغییر کاربری شوند. تا این اراضی وجود دارند ما میتوانیم در حوزه گردشگری کشاورزی جذب داشته باشیم.
البته باید این موضوع را هم یادآوری کنیم که وقتی از گردشگری کشاورزی میگوییم تنها بحث ما اراضی نیستند و شامل شیلات و دامپروری و حوزه متنوع دیگر هم میشود.
تسنیم: با توجه به شرایط فعلی در حوزه گردشگری آیا با توسعه گردشگری کشاورزی امکان بهبود اوضاع بخشی از وضعیت گردشگری کشور وجود دارد؟
ببینید همه میدانیم که در شرایطی هستیم که حوزه گردشگری به صورت کلی در وضعیت بدی قرار دارد و محدود به یک کشور یا دو کشور نیست؛ مقاصد مهم گردشگری دنیا آسیب دیدهاند. روندی که در حوزه گردشگری پیش گرفتهایم حرکت از گردشگری انبوه به سمت گردشگری تخصصی است که یکی از مصادیقش گردشگری کشاورزی است. جهان هم به سمت گردشگری کشاورزی پیش میرود و امیدواریم این رویکرد تغییری در وضعیت گردشگری به وجود بیاورد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
میزان حقوق سربازان برای سال آینده اعلام شد
کشف ۲۰ میلیاردی کالای قاچاق در جنوب تهران
۶ هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان برای خرید اتوبوس پرداخت شد
کشف بیش از ۳ کیلوگرم موادمخدر شیشه در فرودگاه امام (ره)
توسعه زیرساختهای آموزشی و رفع مشکلات ترک تحصیل دختران در سیستان و بلوچستان
پیشنهاد بیش از ۷۰۰ ایده از سوی شهروندان در سومین دوره «من شهردارم»
غرق شدن قایق سافاری در جنوب شرقی مصر/ ۱۶ نفر مفقود هستند
آغاز اجرای برنامه اقدام ملی حفاظت از فوک خزری
توزیع ۱۱۰ هزار فیش عوارض پایدار شهری
قتل مقابل دریاچه چیتگر؛ دستگیری در شیراز
نوسازی ۴۰۰ اتوبوس بی آر تی ۱۸ متری دیزلی در تهران
۲۶ سردیس چهرههای ماندگار تهران در خانه اتحادیه رونمایی شد
۶ خودروی خارجی متعلق به شرکت کوروش کمپانی به مزایده گذاشته میشود
حکم پرونده چای دبش تا پایان ماه صادر میشود
توفان برت بریتانیا را درنوردید/ ۳ نفر کشته شدند
بیانیه نشست کارگاهی ذخیرهگاههای زیست کره ایران
۴ نفر در پی بارش برف سنگین در ترکیه ناپدید شدند
قیمت انواع گوشت قطعه بندی و بسته بندی بوقلمون اعلام شد
متهم ردیف اول پرونده چای دبش در دادگاه چه گفت؟
ماجرای واریز یک میلیون تومان به حساب بازنشستگان چه بود؟
برنامه بررسی تخلفات سردفتران با هوش مصنوعی تدوین میشود
افزایش قاچاق چوب با صدور مجوز برداشتن درختان شکسته
رمزارزها پر تکرارترین معضل مطرح شده در سامانه مشکلات حقوقی
کنترل تورم مطالبه بازنشستگان از دولت
فروش ۷ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان کالای تملیکی در ۸ ماهه امسال
دستگیری شیاد تلگرامی: دختران کمسن طعمه فریبکاران فضای مجازی شدند
کمک یک میلیاردی دیوان عالی کشور به پویش ایران همدل
هزینه ۲۰۰ میلیاردتومانی نگهداشت پلهای عابر
پروژه تونل شهید متوسلیان نیازمند سرمایهگذار است
توقیف سواری تویوتا به علت ۵۲۵ فقره تخلف و جریمه ۵۹ میلیون تومانی