میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، ارائه مدارک فعالیت جهت ثبت علامت تجاری یکی از ضروریات است. مهدی کارچانی سرپرست گروه حقوق مالکیت فکری پژوهشگاه قوه قضائیه در یادداشتی تحت عنوان خوانِ هشتم کسب و کارهای نوپا به این موضوع پرداخته است.
احتکار علامت تجاری به فرایندی اشاره دارد که طی آن شخصی بدون قصد استفاده از علامت، اقدام به ثبت آن مینماید تا در زمان مناسب علیه استفادهکننده از علامت طرح دعوی نموده و از نمدِ گواهینامه ثبت علامت تجاری برای خود کلاهی فراهم آورد. قانونگذاران برای مقابله با چنین فرایندی مسیرهای متفاوتی را پیش گرفتهاند؛ برای مثال در برخی کشورها متقاضی ثبت علامت ملزم میشود تا در زمان تسلیم اظهارنامه قصد خود مبنی بر استفاده واقعی از علامت را اعلام نماید و در صورتی که ظرف مدت مشخصی به قصد خود جامه عمل نپوشاند، گواهینامه ثبت علامت توسط مرجع ثبت لغو میشود.
در حقوق ایران وفق مقررات آئیننامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۷ متقاضی ثبت علامت تجاری باید «مدارک دال بر فعالیت در حوزه ذیربط بنا به تشخیص مرجع ثبت» را به اظهارنامه ضمیمه نماید؛ در ایران قانونگذار راهکاری پیشینی را برگزیده و به شخصی که در حال حاضر در حوزه ثبت علامت فعالیت رسمی ندارد، اجازه ثبت علامت را نمیدهد. نکته شایان توجه اینکه مدرک دال بر فعالیت از نظر اداره ثبت علامت تجاری، تنها مشمول برخی از مجوزها مثل پروانه کسب از صنف مربوطه، مجوز سازمان غذا و دارو، پروانه بهرهبرداری سازمان صمت استانها و… میشود و موارد دیگر مثل فاکتور و سربرگ، وبسایت، حساب شبکههای مجازی و… به عنوان مدارک فعالیت پذیرفته نمیشوند. همچنین در صورتی که اشخاص قصد ثبت علامت خود در حوزه کسب و کارهای اینترنتی را داشته باشند، در زمان تسلیم اظهارنامه باید علاوه بر مجوز فعالیت، دارای «نماد اعتماد الکترونیک (این ماد)» نیز باشند.
پرسش اینجاست که این حکم تا چه اندازه توانسته مانع فعالیت محتکرین علامت شود و به چه میزان مانع شروع فعالیت استارتاپها و کسب و کارهای کوچک شده و اطمینان ناشی از تجارت آنها را کاسته است؟ آیا میتوان منافع چنین مقررهای را بیشتر از مضار آن دانست؟ به نظر میرسد چنین مقررهای بیش از آنکه سدی در برابر محتکرین باشد، به مانعی در کنار سایر موانع در برابر کسب و کارهای خرد بدل گردیده چراکه طبیعتاً اخذ مجوز فعالیت توسط محتکرین نسبت به فعالان کسب و کارها آسانتر بوده و شواهد حاکی از این است که لزوم ارائه مجوز فعالیت در آئیننامه مذکور نتوانسته فعالیت محتکرین علامت را متوقف نماید.
قانونگذار در راه مقابله با احتکار علامت میتواند از راهکارهای بهینهای که منافع کسب و کارهای نوپا را نیز تضمین کند، استفاده نماید؛ در این خصوص استفاده از راهکارهای پسینی پسندیدهتر است و میتوان سرنوشت اعتبار گواهینامه و نه ثبت علامت و صدور گواهینامه را به استفاده از علامت و فعالیت در بازار گره زد. برای مثال قانونگذار میتواند متقاضی ثبت علامت را ملزم نماید تا به استفاده از علامت یا ارائه نمونه کالا ظرف مدت معین تعهد دهد و در صورت عدم استفاده یا ارائه نمونه، اداره مالکیت صنعتی را به لغو گواهینامه ثبت علامت تجاری ملزم نماید. همچنین در صورتی که ارائه جواز فعالیت برای قانونگذار موضوعیت دارد، میتوان دارنده گواهینامه را ملزم نمود تا ظرف مدت مشخصی پس از ثبت جواز فعالیت را به اداره مالکیت صنعتی ارائه دهد.
متأسفانه «طرح حمایت از مالکیت صنعتی» که عهدهدار رفع کاستیها و روزآمد نمودن قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مصوب ۱۳۸۶ است، به پیامدهای راهکار فعلی توجه نداشته و مدارک دال بر فعالیت متقاضی ثبت در حوزه تولید، توزیع یا خدمات را از جمله پیوستهای اظهارنامه ثبت علامت برشمرده و ظاهراً قرار است تا در بر همان پاشنه سابق بچرخد. امید است تدوینکنندگان این طرح به نتایج اجرای آزمایشی قانون مصوب ۱۳۸۶ عنایت بیشتری داشته باشند
منبع : خبرگزاری مهر
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص