میرنیوز
هانیه غفاری در گفت و گو با ایسنا ضمن نادرست شمردن باور رایج مبنی بر وجود سیانور در دم مارمولکها اظهارکرد: دم مارمولک محل ذخیره چربیهایی است تا در فصلهای پاییز و زمستان که غذای کمتری پیدا میشود از این ذخیرههای چربی استفاده کنند بنابراین این باور که مارمولکها در دم خود سیانور دارند و سمی هستند غلط است همچنین قطع شدن دم برخی مارمولکها ناشی از یک مکانیسم دفاعی است که به آن «اتوتومی» یا خود دم بری گفته میشود که بهمنظور جلب توجه شکارگر به دم و ایجاد فرصتی برای فرار و نجات مارمولک صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه مشخصا دو گونه مارمولک سمی در دنیا تاکنون شناخته شدهاند، خاطرنشان کرد: هیچ یک از این دو گونه مارمولک سمی در ایران پراکنش ندارند بنابراین هیچ مارمولک سمی در کشور وجود ندارد. اگرچه محققان هنوز درباره سمی بودن بزاق بزمجهها که نوعی از مارمولکها و متعلق به خانواده وارانیده هستند، به اتفاق نظر نرسیدهاند.
این عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان ضمن بیان اینکه مارمولکها جزو خزندگان به حساب میآیند، گفت: خزندگان موجوداتی هستند که به علت وجود پولک روی پوست بدنشان شناخته میشوند و میتوان از گروههای مختلف شناخته شده خزندگان به مارمولکها، مارها، لاکپشتها و کروکودیلها اشاره کرد همچنین «توآتارا» و «کرم سوسمار» ها نیز جزو خزندگان هستند اما نسبت به سایر گونههای دیگر کمتر شناخته شدهاند.
غفاری درباره گونههای مختلف مارمولک در دنیا اظهار کرد: تعداد گونههای مارمولک شناخته شده در دنیا متغیر است چراکه هر چند وقت یکبار گونههای جدیدی توصیف و معرفی میشوند و این تعداد افزایش پیدا میکند. با این حال اکنون بیش از ۶۶۰۰ گونه مارمولک در دنیا شناخته شدهاند و در ایران نیز حدود ۱۶۶ گونه مارمولک وجود دارد که نسبت به سایر خزندگان کشور تعداد بیشتری را شامل میشوند.
وی با اشاره به اینکه مارمولکها در بسیاری از زیستگاهها وجود دارند، گفت: در ایران میتوان گونههای مختلف مارمولک را در انواع زیستگاهها از دشتی و کویری تا مناطق کوهستانی و ارتفاعات مشاهده کرد.
غفاری در پاسخ به این پرسش ایسنا که مارمولکها چه نقشی در اکوسیستم دارند؟ گفت: مارمولکها نیز مانند تمام موجودات زنده دیگر یک نقش اکولوژیک موثری دارند از این رو نبود آنها در چرخه حیات مشکل ایجاد میکند.
این عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان یکی از مهمترین نقشهای اکولوژیک مارمولکها را کنترل جمعیت حشرات دانست و گفت: مارمولکها کنترلکننده جمعیت حشرات هستند بنابراین اگر مارمولکها حضور داشته باشند، جمعیت حشرات نیز کاهش پیدا میکند و در نتیجه انسانها نیز راحتتر زندگی میکنند همانطور که در اکثر خانهها در گذشته «گکو» یا همان مارمولکهای خانگی مشاهده میشد و جمعیت حشرات، سوسکها و سایر موجودات موزی کمتر بود اما اکنون انسانها با دور کردن مارمولکها از منازل، بهجای کنترل بیولوژیک مارمولک در خانه از آفتکش و سموم شیمیایی برای از بین بردن حشرات و موجودات موذی استفاده میکنند.
وی ادامه داد : برخی مارمولکها از مارمولک های کوچک جثهتر تغذیه و جمعیت آنها را کنترل میکنند همچنین بسیاری از موجودات دیگر نیز از مارمولکها تغذیه میکنند بنابراین مارمولکها نقش مهمی در چرخه حیات دارند.
غفاری در پایان درباره عواملی که باعث تهدید حیات مارمولکها میشوند، گفت: یکی از مهمترین عواملی که باعث از بین رفتن گونههای مختلف مارمولکها میشود، تخریب زیستگاه است و از آنجایی که انسانها بسیاری از زیستگاههای طبیعی را تخریب کردهاند، میتوان گفت که انسانها یکی از عوامل تهدید حیات مارمولکها به حساب میآیند. اقداماتی مانند مالچپاشی در زیستگاههای بیابانی آسیبی جدی به موجودات از جمله مار و مارمولک وارد میکند و تخریب زیستگاه آنها باعث از بین رفتن این موجودات میشود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تخصیص مکان مناسب به مشاغل سیار توسط شهرداری تهران
میدری: امکانات خدماتی و درمانی برای کمک به زلزلهزدگان خوزستان بسیج شود
امام موسی صدر توانمندسازی زنان را یکی از ارکان محرومیتزدایی میدانست
الگوی امام موسی صدر در محرومیتزدایی تغییر ذهنیت زنان در آن زمان بود
ششمین دوره شب های شعر انقلاب برگزار شد
آمادهباش امدادگران هلال احمر در ۵ استان کشور
روایت خبرنگار مهر از محل قتل امیرمحمد خالقی
القاصی: ۱۳۰ مرکز دپو سوخت قاچاق در استان شناسایی شده است
مرمت کاخ صاحبقرانیه در دستور کار قرار گرفت
برنامه ریزی جهت برگزاری ۳۵ساعت کلاس آموزشی برای حجاج
فرماندهی یگانهای حفاظتی تکیهگاه دستگاهها و سازمانها است
درگیری فراجا با اشرار مسلح
بیانیه «گام دوم انقلاب» یکی از اساسی ترین سند های بالا دستی معماری آینده پلیس است
برپایی مراسم شب احیا در برخی از مساجد تاریخی
اعتبارات تکمیل تصفیهخانههای فاضلاب جنوب غرب تهران در مسیر تأمین
روشهای مشارکت مردم در جشن نیکوکاری اعلام شد
تشکیل کارگروه ویژه برای توسعه بازارهای محلی
عملیات عمرانی مسیر تراموا در منطقه ۶ تهران
دستگیری یک هزار و ۴۰۰ نفر از اعضای شرکت بازاریابی شبکهای
اتمام ۳۰ پروژه مطالعاتی صنعتی بنیاد مستضعفان
بازدید سفرا و دیپلماتهای خارجی از جاذبههای گردشگری تهران
روایت خبرنگار مهر از محل قتل امیر محمد خالقی
راهاندازی اینترنت رایگان در پردیس مسافری شرق تهران
کشته و مجروح شدن ۲ نفر در پی تیراندازی در میلان
هشدار به پلتفرمهای ثبت آگهی درباره کلاهبرداریهای حوزه وام
فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی اسفند ماه سال ۱۴۰۳
دستورالعمل جذب ویژه طلاب داوطلب تصدی منصب قضا تصویب شد
۱ کشته و ۱ مجروح در پی تیراندازی در میلان
آتش سوزی در کارخانه ای در پنجاب پاکستان ۲ کشته و ۳ زخمی برجای گذاشت
خلیلی: مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست