میرنیوز
به گزارش ایسنا، حسن ملکی در اولین نشست خبریاش با اصحاب رسانه به تبیین اهم برنامههای این سازمان پرداخت و اظهار کرد: اگر بخواهیم این سازمان را در یک جمله تعریف کنیم همان عبارت رهبر معظم انقلاب درباره سازمان را بیان می کنم؛ ایشان فرمودند که سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، قلب آموزش و پرورش است.
وی افزود: این بیان را برای معرفی سازمان تعریف رسا و حکیمانهای می دانم زیرا تهیه مواد و رسانههای آموزشی، محور فعالیتهاست. اگر معلم تربیت میکنیم و فضای آموزشی میسازیم برای اجرای خوب برنامه درسی است و اگر در فکر اقتصاد و بودجه ریزی هستیم برای همین منظور است که آموزش بدرستی انجام شود.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی با بیان اینکه ماموریت اصلی امسال سازمان که با انتصاب بنده محور قرار گرفته عملیاتی کردن اسناد تحولی است گفت: اسناد تحولی به مثابه یک چتر فکری، فلسفی علمی تلقی می شود و باید فعالیتهای بعدی را زیر این چتر اجرا کنیم. لازم است برنامههایی که طراحی میشوند ما را به عملیاتی شدن اسناد تحولی نزدیک کنند. سند تحول بنیادین و برنامه درسی ملی دو سندی هستند که مبنای کار ما در تولید برنامه درسی در فضای تحولی سازمان هستند.
ملکی با بیان اینکه ۱۱ حوزه تربیت و یادگیری در برنامه درسی ملی به طور مشخص ذکر شده است گفت: فعالیتهای ما در محور این ۱۱ حوزه یادگیری شکل میگیرد. حکمت و معارف اسلامی، قرآن و عربی، علوم انسانی، ریاضیات، علوم تجربی، زبانهای خارجی، زبان و ادبیات فارسی، سلامت و تربیت بدنی فرهنگ و هنر کاروفناوری و آداب و مهارتهای زندگی و بنیان خانواده از جمله این ۱۱ حوزه یادگیری هستند.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی ادامه داد: معتقدیم اگر بتوانیم مطابق سندتحول و برنامه درسی ملی حرکت کنیم باید برنامه درسی ما پنج ویژگی اساسی و کلان داشته باشد؛ یک مورد مومن پروری است. ویژگی دوم عالم و آگاه پروری و ویژگی سوم متفکر پروری است و یعنی دانش آموزان از بعد تفکر و عقلانیت پیشرفت کنند. ویژگی چهارم اخلاق محوری است که در هر دوره و پایه تحصیلی و در هر درسی ظهور و بروز متناسب با درس را خواهد داشت و ویژگی پنجم عامل محوری است، یعنی کسانی تربیت شوند که اهل عمل هم باشند. ما افراد عالمی داریم که اهل عمل نیستند و این یک آسیب هم میتواند تلقی شود.
وی با بیان اینکه هر ۱۱ حوزه یادگیری باید پنج محور یادشده را مطابق فرمولی در شش ساحت تربیتی به همدیگر ارتباط داده و برنامه درسی را طراحی کنند گفت: معتقدیم اگر هر حوزه یادگیری بتواند برنامه درسی خود را بر این مبنا طراحی کند یکی از مراحل اصلی تحول در حیطه نرم افزاری رخ داده است. اگر مواد آموزشی و رسانههای یادگیری که وارد مدارس میشوند بر پایه برنامه درسی عالمانه، آگاهانه، درست و منطقی طراحی نشوند کارایی لازم را نخواهند داشت. در مرحله بعدی باید وارد تولید مواد آموزشی و رسانههای آموزشی بشویم.
وی با بیان اینکه به دنبال بسته یادگیری هستیم و نه کتاب درسی تنها، گفت: بسته یادگیری مجموعهای از مواد و رسانههای آموزشی همراه با روشهای مورد نیاز در هر درس خاص است که بر مبنای اهداف یادگیری و به طور یکپارچه طراحی شده باشد. کتاب کار دانش آموز، راهنمای معلم، فیلم آموزشی، نشریه آموزشی به عنوان حامی و پشتیبان و سایر موارد در بسته یادگیری قرار میگیرند.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی با تاکید بر اینکه باید از کتاب درسی محوری به سمت بسته یادگیری حرکت کنیم و مبنای کار، استانداردهای برنامه درسی خواهد بود که در مرحله اول کار، در دست طراحی است گفت: اگر استانداردها بدرستی طراحی شود زمینه برای تولید بسته یادگیری کارآمد فراهم میشود.
ملکی درباره زمان اجرای بستههای یادگیری نیز عنوان کرد: در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ برای اجرای آزمایشی بستههای یادگیری آماده خواهیم بود که شامل همه بسته های یادگیری نخواهدبود. حدی از بستهها آماده میشود و به صورت آزمایشی در تعدادی مدارس مورد تدریس قرار خواهند گرفت. اگر از ابتدا سراسری اجرا شود از بعد برنامه درسی مطلوب نیست و باید اقدامات لازم را در این مسیر انجام دهیم.
وی مرحله بعدی را مرحله تولید مواد آموزشی بر مبنای استانداردها دانست و گفت: کار طراحی دورههای تحصیلی نیز باید موازی با این کار انجام شود. اهداف دورههای تحصیلی به تصویب رسیده و به بخشهای مختلف آموزش و پرورش ابلاغ شده است. اگر بخواهیم اهداف را عملیاتی کنیم راهی جز طراحی دورههای تحصیلی نداریم.
وی افزود: هدف های دوره، ساختار دوره، عناوین درسی، مختصات معلم آن دوره، فضای آموزشی، ویژگی های زمان به عنوان عنصر تربیت و سایر عناصر در طراحی دورههای تحصیلی مورد توجه اند. چندکارگروه دوره ابتدایی، متوسطه، فنی و حرفهای و کاردانش در حال طراحی دوره هستند و برای آنکه انسجام لازم را داشته باشند یک شورای راهبری امور را هماهنگ کرده و جهت میدهد.
ورود معارف انقلاب اسلامی به کتب درسی از مهر سال آینده و جزییات آن
وی همچنین از ورود معارف انقلاب اسلامی به کتب درسی از مهر سال آینده خبر داد و گفت: برای مهر ماه یک کار باارزشی را انجام دادیم که معارف انقلاب اسلامی ایران در کتابهای درسی ورود پیدا کنند. قبلا در کتاب های درسی مطالبی آورده شده بود اما اکنون حسابشده تر و برنامهریزی شده تر در کتاب ها و برنامههای درسی گوناگون گنجانده شده است. ۱۲ عنوان کتاب درسی در فنی و حرفهای و کاردانش، معارف را مورد توجه قرار دادند. همچنین ۱۵ عنوان کتاب در دوره نظری به این معارف می پردازند. تلاش شده تا مطالب با ساختار محتوایی کتاب تناقض و تضادی نداشته باشد.
وی این کتب درسی را نیز معرفی کرد و گفت: در بخش فنی و حرفهای در کتابهای دانش فنی پایه در رشتههای زراعت، باغبانی، دامپروری، صنایع غذایی، ماشینهای کشاورزی، عملیات آزمایشگاهی در صنایع شیمیایی، دانش فنی پایه در رشتههای الکترونیک و مخابرات دریایی، مکانیک دریایی، تولید برنامههای تلویزیونی و متالوژی، معارف انقلاب اسلامی درج خواهد شد. در بخش نظری نیز در دروس آمادگی دفاعی، مطالعات اجتماعی، تاریخ ۳ علوم انسانی و تاریخ معاصر نیز از جمله کتابهایی هستند که مباحث معارف انقلاب اسلامی و همچنین مباحثی درباره "شهید قاسم سلیمانی" در آن درج شده است.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی تاکید کرد که ما نباید بگذاریم علاقه به انقلاب اسلامی در میان دانش آموزان تضعیف شود، قویترین راه برای این کار راه تربیتی و فرهنگی است.
وی در پاسخ به اینکه آیا محتوایی از این کتب حذف شده است؟ گفت: این اقدامات لطمهای به دیگر محتواهای درسی نخواهد زد و سعی شده یک هماهنگی میان محتوای هر کدام از کتابها و مطالبی که قرار است گنجانده شود، وجود داشته باشد و قرار نیست از محتوای کتابها چیزی حذف شود. ممکن است جملات و عباراتی حذف شود تا این هماهنگی بهتر رخ دهد اما قرار نیست به ساختار کتاب ها لطمهای وارد شود.
ملکی همچنین در پاسخ به اینکه در عنوان سازمان شما، پژوهش مقدم بر برنامهریزی درسی است، برای تقویت پژوهش چه کردهاید؟ گفت: این مطلب درست است که پژوهش مقدم بر آموزش است. گروههای درسی کار پژوهشی انجام می دهند، منتها پژوهشهای انجام شده پشتیبان برنامهریزی درسیاند و لازم نیست جامعه هم پژوهشها که مبانی کار هستند را مشاهده کنند. پژوهشهایی انجام شده و مواردی نیز اکنون در حال انجام است که برخی توسط پژوهشگاه و برخی توسط گروههای درسی صورت گرفته است.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی ادامه داد: ما برای ساماندهی مطلوب تر امور پژوهشی باید گامهای کاملتر و بهتری را برداریم. در ساختار تشکیلاتی جدید که آماده ارائه به هیئت امنای سازمان است به طور ویژه به پژوهش توجه و دفتر مطالعات راهبردی و آینده پژوهی پیش بینی شده و مورد تایید وزیر هم قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه در ساختار جدید تعمدا عناوین گروههای درسی به گروه" پژوهش و برنامه ریزی درسی" تغییر کرده است گفت: بخشی از آموزشهای مجازی نیز به پژوهشها مرتبط میشود. در دفتر انتشارات کمک آموزشی شبکه رشد در دست تقویت و توسعه است. بهره گیری از امکانات و خدمات فضای مجازی برای ارائه محتوا در شبکه شاد در حال انجام است.
ملکی افزود: محتوای شبکه شاد باید توسط شبکه رشد تقویت شود که در حال انجام است. فضای مجازی به واقعیت مسلمی تبدیل شده و سازمان پژوهش اگر بخواهد هم نمی تواند آن را فراموش کند. همه بسیج شدهاند که اقدامات موثری در این باره انجام دهند، باید بسته آموزش مجازی در زمینههای مختلف داشته باشیم که از برنامههای ماست.
وضعیت مبهم ساختار تشکیلاتی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش
وی همچنین درباره وضعیت پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش گفت: پژوهشگاه در وضع کنونی آموزش و پرورش وضع مبهمی دارد و امیدوارم ابهام زدایی ساختاری تشکیلاتی بشود. این پژوهشگاه اکنون وابسته به سازمان پژوهش است و به اعتقاد بنده از ابتدا وابستگی ساختاری نبود و بیشتر به سازمان الصاق شده است. سازمان نتوانست استفاده مطلوب از ظرفیت علمی پژوهشگاه ببرد ولی موانع ساختاری اجازه نداد و این امکان فراهم نشد. متقابلا پژوهشگاه هم نتوانست تعامل موثری با سازمان برقرار کند.
وی ادامه داد: یک نظر این است که پژوهشگاه مانند گذشته مستقل باشد. اینکه آیا وزارت آموزش و پرورش موفق بشود و سازمان امور استخدامی راضی بشود و تصویب کند، فعلا مشخص نیست ولی ما ساختار تشکیلاتی جدید را منهای پژوهشگاه چیدهایم. در محضر وزیر شنیدم که بنا دارند پژوهشگاه را مستقل کنند. پژوهشگاه یا باید مستقل شود و یا ادغام صحیحی صورت گیرد. وضع کنونی مطلوب نیست.
وی با اشاره به چارت تشکیلاتی استانها گفت: اتفاق ناگواری افتاد و معترض هستم که معاون پژوهشی مدیران کل استانها تضعیف و حذف بشود. اکنون این اتفاق افتاده و استنادشان به بخشنامه دولت است. بخشنامه باید اجرا شود اما سوالم این است که چرا سراغ حساسترین معاونتها آمده اید؟ همه جای آموزش و پرورش صحبت از تحول می کنیم و تحول بدون پژوهش بی معناست. معترضم و امیدوارم تجدیدنظر بشود که اگر نشود خسران بزرگی است.
سناریوهای سازمان پژوهش برای ارائه محتوای درسی در سال تحصیلی آتی
وی درباره سناریوهای سازمان پژوهش برای ارائه محتوای درسی در سال تحصیلی آتی گفت: برای سال تحصیلی آینده روی دو سناریوی مشخص فکر می کنیم. یک حالت این است که مدارس به شکل ترکیبی از حضوری و غیرحضوری تشکیل و اداره شود. بخشی از زمان آموزش حضوری باشد و بخشی را مجبور شوند یه صورت مجازی ارائه دهند. در این رویکرد ترکیبی در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در دفتر تالیف آموزشهای عمومی و متوسطه نظری الگویی باید آماده شود و تجربیات قبلی هم وجود دارد.
وی افزود: حالت دوم این است اصلا دانش آموزان اجازه نداشته باشند به مدرسه بروند که رویکرد آموزش مجازی است و الگوی دیگری باید طراحی شود. روی هر دو الگو کار می کنیم و کارشناسان ذیربط را به همکاری دعوت می کنیم. بسته آموزشی مناسب را در هر دو حالت تولید خواهیم کرد و با کاری که در شبکه شاد انجام میشود باید همسویی و هماهنگی لازم شکل بگیرد.
وی درباره آسیبهای اجتماعی و راهکارهای پیشگیری از آن در محتوای درسی گفت: مسئله آسیبهای اجتماعی از جهت نوع و نحوه بروز و ظهور در جامعه پیچیدگیهای خاصی دارد، معتقدیم نیازمند مطالعات بیشتری هستیم. در گامها و برنامه های جدید سازمان باید پژوهش در عرصه آسیبهای اجتماعی بویژه آسیبهای نوپدید و نوین انجام شود.
ادامه دارد
منبع : خبرگزاری ایسنا
موحدی: باید ساختارها و قالبهای سنتی را بشکنیم
اختصاص ۲.۲ همت برای تکمیل پروژههای آموزشی سیستان و بلوچستان
وعده صادق ۳ در راه است/ دوره نوجوانی بهار معنویت است
جزییات واژگونی اتوبوس در محور زاهدان از زبان پلیس راه
صدور حکم بازداشت نتانیاهو پیروزی حامیان فلسطین است
صدور حکم دیوان کیفری بینالمللی علیه نتانیاهو و گالانت پیروزی است
همکاری اسکاپ و ایران برای توانمندسازی زنان و مقابله با ریزگردها
افتتاح یاورشهر ۱۲ ویژه مردان معتاد جوان در تهران
نجات ۴ سرنشین محبوس در پی واژگونی اتوبوس
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
استقبال شهروندان از مرحله ثبت ایده «من شهردارم»
بازگشایی آزادراه تهران _ شمال و محور چالوس
زمانبندی آزمون سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد