میرنیوز
به گزارش ایسنا، دکتر زهرا عبداللهی در نشستی ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، درباره نحوه تغذیه در شرایط بحران کرونا و بعد از ماه مبارک رمضان، گفت: یک توصیه و نکته کلی این است که وقتی مصرف زیاد مواد قندی، شیرینی، پرچرب، شور و پرنمک و سرخ شده و به طور خلاصه وقتی مصرف قند، نمک و چربی بیش از حد معمول باشد، عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی بدن محسوب میشود و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را از نظر تغذیه افزایش میدهد.
وی افزود: بنابراین توصیه کلی این است که همیشه و به ویژه در شرایط فعلی مصرف مواد قندی، شیرینی، پرنمک، پرچرب و سرخ شده و پرروغن را بسیار محدود کنید تا سیستم ایمنی بدن عملکرد طبیعی خود را داشته باشد و بتواند در برابر ابتلا به کرونا مقابله کند. یک توصیه دیگر این است که در تغذیه روزانه استفاده از مواد آنتیاکسیدانی که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند را مورد توجه قرار دهیم.
عبداللهی ادامه داد: بنابراین مصرف روزانه و کافی سبزی و میوه حتما توصیه میشود. در عین حال با باز شدن فعالیت رستورانها اگر مردم میخواستند به رستوران روند، بهتر است که یکسری نکات را رعایت کنند. مصرف میوه و سبزی در منزل مورد تاکید است تا آنتیاکسیدانها و ویتامینهای تقویتکننده سیستم ایمنی برای بدن تامین شود، اما در شرایط فعلی در رستورانها در صورتی که سالاد بستهبندی شده و دارای مجوز بهداشتی باشد، مصرف شود.
وی همچنین گفت: باید توجه کرد که هرچقدر که اصول تغذیه صحیح را بیشتر رعایت کنیم، سیستم ایمنی بدن بیشتر تقویت میشود. با مصرف متعادل و متنوع از همه مواد غذایی و رعایت بهداشت مواد غذایی میتوان در این راستا گام برداشت. باید توجه کرد که اگر مردم خواستند به رستورانها و اغذیهفروشیها بروند، به مکانهایی که پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند، رفته و در عین حال سعی کنیم غذای کم نمک، کم چربی و کم روغن مصرف کنیم.
عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تغذیه در کشور، گفت: رسالت اصلی ما در دفتر بهبود تغذیه جامعه، پایش و رصد وضعیت امنیت غذا و تغذیه در جامعه است. یعنی قسمت رژیمدرمانی را که یک کارشناس تغذیه برای یک نفر انجام میدهد، جزئی از کارهای تغذیه جامعه است و ما باید برنامهها، سیاستها و اقداماتی را دنبال کنیم تا در نهایت مشکلات تغذیهای را در جامعه کنترل کند و در جهت بهبود امنیت غذایی و وضعیت تغذیه مردم اقدام شود.
وی افزود: باید توجه کرد که شیوع کرونا، یکسری تبعات اقتصادی هم در همه جوامع به دنبال داشته که میتواند امنیت غذایی مردم را هم به خطر اندازد؛ به طوری که با کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی بهویژه در دهکهای پایین، ممکن است دچار مشکلاتی در حوزه امنیت غذایی شوند و این ناامنی غذایی خودش را به صورت سوءتغذیه نشان دهد.
عبداللهی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل اینکه نگرن امنیت غذایی هستیم، دو مطالعه را از طریق اپلیکیشنهایی که با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد طراحی شده، انجام میدهیم تا ببینیم در حال حاضر مردم با چه نوع مشکلاتی از نظر تامین غذا مواجه هستند.
وی گفت: در حال حاضر در مناطق کمبرخوردارتر کشور همچنان شاهد سوءتغذیه هستیم. مباحثی مانند کوتاهقدی، لاغری در کودکان زیر پنج سال و مادران باردار و ... و به همین دلیل در شرایط فعلی تلاش میکنیم که به گونهای برنامههای حمایتی برای مادران باردار و کودکان زیر پنج سال دچار سوءتغذیهای که در خانوارهای نیازمند و در مناطق کمتر برخوردار کشور هستند، داشته باشیم. زیرا در شرایط فعلی کرونا ممکن است شرایطشان بدتر شود.
وی همچنین گفت: یکی از مشکلات و اولویتها این است که این گروهها که مبتلا به سوء تغذیه بوده و در معرض خطر هستند با حمایت دولت و سازمانهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) کمکهایی دریافت کنند تا دچار سوء تغذیه نشوند یا سوءتغذیه آنها تشدید نشود.
عبداللهی ادامه داد: مطالعاتی هم در این زمینه در بازههای زمانی سه ساله یا پنج ساله انجام میشود. به عنوان مثال مطالعهای درباره عوامل خطر بیماریهای واگیر هر سه سال یکبار انجام میشود و امسال قرار بود که تکرار شود. یکی از مواردی که در این بررسی مطالعه میشود، فاکتورهای تغذیهای است که میتواند به عنوان عوامل خطر در بیماریهای غیرواگیر مطرح باشد.
وی افزود: بر اساس آخرین مطالعهای که در این زمینه انجام شده، نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ۱۸ سال به بالا در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند که به عنوان یک ریسک فاکتور اصلی در بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، سرطان و... و. برایمان مطرح است.
عبداللهی گفت: مطالعه بررسی مصرف مواد غذایی که هر ۱۰ سال یک بار انجام میشود نیز سال گذشته انجام شده است. بر اساس این مطالعه، میدانیم که کمبود دریافت کلسیم در کشور وجود دارد که علت آن، کمبود مصرف شیر و لبنیات به عنوان منبع اصلی کلسیم است. همچنین مصرف کم شیر و لبنیات یکی از علتهای اصلی بروز و شیوع پوکی استخوان در کشور محسوب میشود که تراکم استخوانی در سنین کمتر در حال کم شدن است؛ به طوری که پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال در کشور است.
عبداللهی گفت: چند روز آینده روز جهانی شیر و لبنیات است. باید توجه کرد که مصرف لبنیات و شیر در کشور ما بنا به دلایل مختلف کم است و شیوع پوکی استخوان در کشور حتی در سنین پایین وجود دارد. در نتیجه مهم است که در برنامه ریزیها و سیاستگذاریهایمان تمهیداتی را اتخاذ کنیم که از طریق یارانه یا کمکهای غذایی یا کنترل قیمتها، این محصولات لبنی در دسترس مردم قرار گیرند تا دچار کمبود کلسیم نشویم. کمبود ریزمغذیهایی مثل روی و آهن نیز در کشور وجود دارد و محدود شدن مصرف منابع پروتئین حیوانی و شیر و لبنیات میتواند این کمبودها را افزایش دهد.
عبداللهی در پاسخ به سوالی درباره وجود آفلاتوکسین در شیر، گفت: بر اساس نظارتها و کنترلهایی که در شیر خام هم در کارخانه و هم پس از کارخانه انجام میشود، از لحاظ آفلاتوکسین مشکلی در شیر نداریم و حتی میزان آن کمتر از مقدار استانداردهاست. اینکه گاهی اخبار و شایعات غیرواقعی منتشر میشود که شیر در ایران پر از آفلاتوکسین است، واقعیت ندارد. ما در این زمینه مرتبا گزارشگیری کرده و میزان آفلاتوکیسین بر اساس کار آزمایشگاهی سنجیده میشود.
وی در این باره افزود: در سطح ما به عنوان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و بازرسان بهداشت محیط نمونه محصولات غذایی در بازار گرفته شده و بعد به آزماشگاههای کنترل غذا و دارو ارسال میشود و با پروتکلی مدون نمونهگیری انجام میشود و کنترلها انجام میشود. بنابراین در حال حاضر هیچ نگرانی در زمینه باقیمانده آفلاتوکسین و یا آنتیبیوتیک در شیر بیش از حد مجاز و استاندارد، نداریم. متاسفانه شایعاتی که گاهی اوقات منتشر میشود، مشکلات ما را افزایش میدهد.
عبداللهی گفت: باید توجه کرد که در حال حاضر مشکل ما در کشور مصرف پایین شیر و لبنیات است. مردم شیر و لبنیات را کم مصرف میکنند و عادت ندارند که شیر را به میزان زیاد مصرف کنند. از طرفی خبرهای کذبی هم که دست به دست میچرخد، بر مصرف افراد که شیر مصرف میکنند، تاثیر میگذارد. مصرف شیر در کشور کم است و این خبرهای کذب به سلامت مردم ضربه میزند.
وی تاکید کرد: تمام مواد غذایی و محصولاتی که در کارخانه تولید میشود، نمونه برداری شده و به آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو ارسال میشود. این نمونهها با پروتکل مدون و دستورالعملها برداشته میشود. در نتیجه هیچ نگرانی در مورد باقی مانده آفلاتوکسین یا آنتی بیوتیک بیشتر از میزان مجاز وجود ندارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره سبوسگیری از انواع آرد و سفید شدن نانها اظهار کرد: این مشکل سالهاست وجود دارد و ما هم به عنوان وزارت بهداشت نسبت به آن گلایهمندیم. اتفاقی که ظرف چند سال اخیر رخ داده، این است که میزان سبوس گیری در انواع آرد برای نانهای مختلف اعم از تافتون، بربری، سنگک و... بیشتر شده است. این کار بدون گرفتن نظر وزارت بهداشت انجام شده است. اگر از وزارت بهداشت سوال میشد، به طور قطع میگفتیم که گرفتن سبوس از نان از نظر سلامتی کار اشتباهی است.
وی افزود: وقتی آرد سفید شده و سبوس آن کم میشود، مشکلات زیادی از لحاظ تغذیهای و سلامتی برای مردم ایجاد میشود. باید توجه کرد که یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی و دیابت و... این است که مردم نان سفید شده میخورند. یعنی نانی میخورند که در آن به اندازه کافی سبوس وجود ندارد. در حالیکه بر اساس استانداردهای سالهای قبل، نان سنگک فقط هفت درصد سبوسگیری میشد، اما در چند سال اخیر نان سنگک هم با آردی که ۱۵ درصد سبوسگیری شده، پخته میشود و به همین دلیل نان سنگک این قدر سفید شده است. چند سال است که این موضوع را پیگیری میکنیم و جلسات متعددی برای حل آن داشتیم. ما به عنوان وزارت بهداشت نسبت به این موضوع معترضیم. آرد نباید این میزان سفید باشد.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت هم به این موضوع معترض است و نان نباید این قدر سفید باشد. زیرا از لحاظ تغذیهای نان با کیفیتی نیست. از طریق دبیرخانه شورای عالی امنیت غذایی، کارگروه تخصصی بهبود کیفیت نان تشکیل دادیم که همه ذینفعان در این کارگروه هستند. در نهایت باید به نتیجه برسیم و نان باید از این وضعیت که روز به روز در حال سفیدتر شدن است خارج شود. در غیر این صورت شاهد افزایش انواع بیماریها، بهویژه بیماریهای غیرواگیر خواهیم بود. باید توجه کرد که وزارت بهداشت به تنهایی نمیتواند کاری از پیش برد. آرد و گندمی که تولید میشود، ذینفعان خودشان را دارند. همه اینها باید به کمک وزارت بهداشت آیند تا مشکل آرد و نان بالاخره در کشور حل شود.
ادامه دارد
منبع : خبرگزاری ایسنا
شهید فخریزاده باعث پیشرفت جهشوار علمی کشور شد
۶ پیشنهاد ضروری اجرایی برای تحول در نظام مدیریت بحران کشور
محکومیت یک واحد آلاینده محیط زیست در ملارد
جزئیات تصادف خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک
اتصال دو منطقه ١٧ و ١٨ تهران از طریق باغراه حضرت فاطمه
پیگیری قاطع اجرای طرح شهید آرمان در تهران
رفع موانع ساخت پروژه آزمایشگاه و سالن تشریح پزشکی قانونی
جزییات پرونده یک شرکت خودرویی، خرید ملک ۳۰ میلیاردی در امارات توسط متهم ردیف اول
حضور رئیس قوه قضاییه در مراسم تشییع پیکر وزیر پیشین دادگستری
ایران دارای رتبه هفتم مخاطرات در جهان؛مهمترین چالش مدیریت بحران
جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی
بندر خمیر یکی از ۱۲ شهر برگزیده یونسکو شد
انسداد مرز با جدیت در مرزبانی پیگیری و دنبال میشود
جزای نقدی ۱۶ میلیاردی فرجام قاچاقچی لوازم خانگی
قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای تره بار اعلام شد
کشف ۲۰۰ میلیاردی ابزار کار قاچاق در تهران
ایران جزو ۴ کشور برتر در زمینه رشد شاخص توسعه انسانی است
سراج: بسیج محلات خط مقدم مقابله با آسیبهای اجتماعی است
رشد ۱۸ درصدی نوسازی تاکسیها در مقایسه با سال گذشته
جزئیات برنامههای مجمع شهرداران در سالگرد شهادت شهید سلیمانی
۲۴۷ عملیات امدادونجات طی ۷۲ ساعت گذشته صورت گرفت
کاظمی: حداقل ۱۰۰ هزار کتابخانه مدرسه باید ایجاد شود
هشدار درباره فعالیت کلاهبرداران در لباس پستچی
مراسم ترحیم حجتالاسلام شوشتری در مسجد ارک برگزار شد
ولیزاده: با همکاری بسیج برخی محلهای غیر قانونی سقط جنین جمع شد
امروز بزرگترین تهدید پیش روی نظام حوزه مسائل اجتماعی است
دوره مهارت آموزی کتابخوانی برای معلمان برگزار میشود/ قادر به تامین کتابخانه برای همه مدارس نیستیم
سازمان محیط زیست پیگیر افزایش حمایت قضایی از محیط بانان
آمادگی شرکت واحد برای مشارکت در طرح من شهردارم
ناکامی قاچاقچیان سوخت گازوئیل