میرنیوز

تصویب پروتکل ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی در کمیسیون آب و کشاورزی مجلس

تصویب پروتکل ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی در کمیسیون آب و کشاورزی مجلس 2024-12-04T18:40:49+03:30

به گزارش خبرگزاری مهر، احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره جزئیات مصوبه کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر گفت: حدود ۲۰ سال پیش کشورهای حاشیه دریای خزر که شامل ۵ کشور ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان هستند، جهت حفظ اکوسیستم یا زیست‌بوم منحصربه‌فردی که در دریای خزر وجود دارد، تصمیم گرفتند در راستای حفظ محیط زیست دریا در همکاری منسجم با هم، اقدامات مشترکی داشته باشند. این تصمیم سال ۸۲ در تهران اخذ و سندی امضا شد و به نام کنوانسیون تهران به ثبت رسید و در روز ۲۱ مرداد سال ۱۳۸۵ که روز دریای خزر است، این کنوانسیون لازم‌الاجرا شد.

لاهیجان زاده افزود: در آن مقطع زمانی برای این کنوانسیون، ۵ پروتکل در نظر گرفته شد. یعنی کشورها توافق کردند که ۵ پروتکل ذیل این کنوانسیون را به تصویب برسانند که یک کار سنگین اداری و حقوقی بود. زیرا این پروتکل‌ها باید به تصویب دولت و مجلس هر کشور می‌رسید. شرطی که لحاظ شد این بود، در صورتی پروتکل لازم‌الاجرا می‌شود که مجالس آن ۵ کشور، پروتکل‌ها را به تصویب رسانده باشند. اولین پروتکل مربوط به آمادگی، واکنش و همکاری منطقه‌ای در مبارزه با سوانح و آلودگی نفتی بود که به پروتکل اکتائو معروف است. این پروتکل سال ۱۳۹۰ امضا و تا مرداد ۹۵ در مجالس همه ۵ کشور از جمله ایران به تصویب رسید و در حال حاضر لازم‌الاجراست.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: پروتکل دوم مربوط به حفاظت از دریای خزر در برابر آلودگی‌های ناشی از منابع و فعالیت‌های مستقر در خشکی است که این پروتکل آذرماه ۹۱ در مسکو، به امضا رسید و از تاریخ ۲۲ آبان ۱۴۰۲ هم لازم‌الاجرا شد. پروتکل سوم مربوط به تنوع زیستی است که تاکنون مجالس ۴ کشور از جمله ایران آن را به تصویب رساندند که فقط تصویب جمهوری آذربایجان باقی‌مانده که بعد از تصویب، این پروتکل هم لازم‌الاجرا می‌شود.

وی تصریح کرد: اما پروتکل چهارم مربوط به ارزیابی اثرات زیست‌محیطی فرامرزی است. این پروتکل می‌گوید اگر قرار است کشورهای حاشیه‌ای دریای خزر پروژه‌های بزرگ‌مقیاس از جمله برداشت نفت از میادین نفتی دریا یا عبور خط لوله گاز از ترکمنستان به سمت غرب و پروژه‌های بزرگ دیگری از این دست، انجام دهند باید پیوست محیط‌زیستی داشته باشد و این پیوست باید برای کشورهای دیگر هم ارسال شود تا تمام جوانب پروژه به لحاظ محیط زیستی سنجیده شده تا اجرای آن پروژه به محیط زیست و زیست‌بوم دریا آسیب نرساند و به‌نوعی اعتمادسازی برای کشورهای همسایه صورت بگیرد.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: این پروتکل جزو موضوعاتی بود که با پیشنهاد جمهوری اسلامی به سایر پروتکل‌ها اضافه شد. چون ما به نسبت کشورهای همسایه در بحث ارزیابی زیست‌محیطی خیلی پیشرو بودیم و تقریباً این قانون را از زمان برنامه سوم در کشور اجرا می‌کردیم و باید نظارت ما در این زمینه افزایش یابد. در حال حاضر تعداد زیادی از پروژه‌های بزرگ‌مقیاس مشمول مطالعات ارزیابی زیست‌محیطی در ایران هستند. خوشبختانه این پروتکل به تصویب دولت و مجلس ۴ کشور رسیده بود و بعد از نزدیک به ۳ سال این کنوانسیون هفته گذشته با اکثریت آرا در کمیسیون آب و کشاورزی مجلس ایران به تصویب رسید که خبر بسیار خوبی است.

وی افزود: اعضای کمیسیون آب و کشاورزی مجلس شورای اسلامی قول دادند که در اولین فرصت در حین بررسی لایحه بودجه آن را در صحن علنی مجلس به تصویب برسانند تا ایران هم به جمع این ۴ کشور بپیوندد و بعد از آن هم، این پروتکل لازم‌الاجرا خواهد بود. این پروتکل به ما کمک خواهد کرد تا نسبت به طرح‌های عمرانی و پروژه‌های بزرگی که قرار است در دریای خزر اتفاق بیفتد از بابت داشتن پیوست‌های محیط زیستی آسودگی خاطری داشته باشد. امیدواریم کشورها به این پروتکل تمکین کنند که قطعاً نفع هر ۵ کشور در رعایت این پروتکل، بسیار مهم و با ارزش خواهد بود.

لاهیجان زاده در ادامه تصریح کرد: یک پروتکل از ۵ پروتکل این کنوانسیون باقی مانده که در مراحل کارشناسی است. این پروتکل مربوط به پایش، ارزیابی، دستیابی و تبادل اطلاعات است. درخواست ما از کشورهای همسایه دریای خزر آن است که به تصویب این پروتکل سرعت ببخشند. اگر کشورها بتوانند آخرین پروتکل را در دولت و مجلس خودشان به تصویب برسانند هر ۵ پروتکل کنوانسیون تهران تکمیل می‌شود.

وی همچنین گفت: موضوع دیگر آنکه در اجلاس کاپ ۶ (نشست کنوانسیون تهران) که در کشور آذربایجان برگزار شد، قرار بر این شد که کاپ ۷ در بهار ۱۴۰۴ در ایران برگزار شود تا تفاهم‌نامه‌هایی که بین کشورهای همسایه در حال تهیه است با حضور مقامات هر ۵ کشور به امضا برسد. جلسه پیش کاپ در تهران و در دی ماه برگزار خواهد شد و ۲ تا ۳ نماینده از هر کشور در آن جلسه حاضر خواهند شد تا موضوعاتی که علاقه‌مند هستند طرح و بررسی صورت بگیرد که در زمان برگزاری کاپ، اسناد نهایی آن برای امضا آماده شود.

لاهیجان‌زاده درباره میزان تأثیر تصویب کنوانسیون حفاظت از محیط‌زیست دریایی دریای خزر بر روی فضای محیط‌زیست آن، گفت: به‌طورکلی کنوانسیون‌ها برای کشورها یک تعهد بین‌المللی به وجود می‌آورد و موضوعات محیط زیست فقط خاص کشورها نیست. اثرات نادیده‌گرفتن یک موضوع و تخریب یک اکوسیستم می‌تواند بر کشورهای همسایه و در سطح جهانی اثر داشته باشد. بنابراین متعهد شدن در این موضوع، دولت‌ها را به رعایت مسائل بین‌المللی در حفظ محیط‌زیست الزام‌آور می‌کند و ابزار قوی‌تری نسبت به مسائل داخلی خواهد بود.

وی درباره میزان تأثیر این کنوانسیون برای جلوگیری از آسیب‌های محیط زیستی و خشکی دریای خزر گفت: موضوع پس روی دریای خزر یکی از موضوعات روز کشورهای همسایه دریای خزر است و در آخرین جلسه‌ای که در باکو برگزار شده بود، موضوع تغییرات اقلیم و پس روی دریای خزر به بحث گذاشته شد. اولین بحث آن است که تقریباً در ۴۰ سال گذشته از سال ۱۳۶۰ تا به امروز چند شاخص ثبت شده در تغییرات اقلیمی معنادار است که این تغییرات باعث شده اتفاقاتی برای میزان تبخیر آب و در نتیجه پس روی دریا داشته باشیم. یکی از موضوعات افزایش سرعت و میزان وزش باد است که می‌تواند شدت تبخیر را افزایش دهد. موضوع دوم افزایش دما در چند دهه گذشته است که بر اساس اعلام محققین اعداد مختلفی از جمله ۰.۵ تا بالای یک درجه باعث افزایش تبخیر آب شده است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: موضوع سوم مربوط به آب ورودی رودخانه ولگا بوده که بزرگ‌ترین تأمین‌کننده آب دریای خزر است که بر اساس برخی گزارش‌ها شاهد کاهش ورودی این رودخانه به دریای خزر هستیم. این سه عامل اصلی به هم کمک کرده تا میزان آبی که وارد این زیست‌بوم می‌شود نسبت به آبی که خارج می‌شود به طور میانگین کمتر باشد که باعث کاهش تدریجی حجم و پس روی دریا شده است.

وی تأکید کرد: در بحث تغییر اقلیم باید کار جهانی و وفاق بین‌المللی در جهت جلوگیری از گرمایش زمین صورت بگیرد. کار بسیار سختی است؛ اما همه کشورها بر این باور هستند که همگی باید دست به دست هم دهند تا با این پدیده مقابله کنند. موضوع ورود رود ولگا، کشاورزی و رهاسازی آب از سدها در کشور روسیه نیز با جدیت مطرح شده است. نکته لازم به ذکر آن است که بیشترین آسیب از پس روی دریا مربوط به کشورهای شمالی دریای خزر خواهد بود.

لاهیجان زاده اذعان داشت: به‌عنوان مثال اگر در کشور ما در چند سال آینده به طور حدودی یک کیلومتر پس روی دریای خزر داشته باشیم، این عدد در کشور روسیه می‌تواند حدود ۳۰ کیلومتر باشد. به دلیل آنکه شیب دریای خزر به سمت ایران است، بیشترین عقب‌نشینی، خسارت به سواحل و بنادر برای کشورهای شمال دریای خزر خواهد بود؛ بنابراین برای آن کشورها این حساسیت بالا خواهد بود تا بتوانند این موضوع را با جدیت دنبال کنند.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اجتماعی

دستگیری اعضای باند ۹ نفره موبایل‌قاپان در تهران

دستگیری اعضای باند ۹ نفره موبایل‌قاپان در تهران
2024-12-04T21:07:21+03:30
رئیس پلیس پیشگیری تهران از دستگیری باند ۹ نفره سارقان که اقدام به سرقت موبایل و قاپ زنی از شهروندان می‌کردند ، خبر داد و گفت: تاکنون ۲۰ نفر از شکات شناسایی ش...

قانون حجاب و عفاف؛ قانونی که نخوانده نقد می شود

قانون حجاب و عفاف؛ قانونی که نخوانده نقد می شود
2024-12-04T21:07:21+03:30
پس از اعلام رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر ابلاغ قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» و انتشار متن کامل آن، واکنش های جریان اصلاح طلب به ...

قانون حجاب و عفاف؛ قانونی که نخوانده، نقد می شود

قانون حجاب و عفاف؛ قانونی که نخوانده، نقد می شود
2024-12-04T20:40:45+03:30
پس از اعلام رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر ابلاغ قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» و انتشار متن کامل آن، واکنش های جریان اصلاح طلب به ...

اهدای حلقه ازدواج و ساعت شهید وحید زمانی‌نیا به جبهه مقاومت

اهدای حلقه ازدواج و ساعت شهید وحید زمانی‌نیا به جبهه مقاومت
2024-12-04T20:00:43+03:30
در راستای پویش ایران همدل؛ خانواده شهید وحید زمانی‌نیا، محافظ شهید حاج قاسم سلیمانی حلقه ازدواج و ساعت این شهید بزرگوار را برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لب...

اهدای حلقه و ساعت شهید وحید زمانی‌نیا به جبهه مقاومت

اهدای حلقه و ساعت شهید وحید زمانی‌نیا به جبهه مقاومت
2024-12-04T19:47:26+03:30
در راستای پویش ایران همدل؛ خانواده شهید وحید زمانی‌نیا، محافظ شهید حاج قاسم سلیمانی حلقه ازدواج و ساعت این شهید بزرگوار را برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لب...

معابر و بزرگراه‌های اصلی پایتخت دارای ترافیک سنگین و پرحجم شبانگاهی

معابر و بزرگراه‌های اصلی پایتخت دارای ترافیک سنگین و پرحجم شبانگاهی
2024-12-04T19:20:46+03:30
رئیس مرکز جامع اطلاع رسانی پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ از ترافیک سنگین و پر حجم در معابر و بزرگراه‌های پایتخت خبر داد.

بوستان چیتگر آماده برای کاشت ۶۰ هزار درخت

بوستان چیتگر آماده برای کاشت ۶۰ هزار درخت
2024-12-04T18:54:02+03:30
شهرداری منطقه ۲۲ تهران اعلام کرد: اقدامات لازم جهت کاشت ۶۰ هزار درخت در بوستان جنگلی چیتگر و افتتاح و بهره برداری یک تصفیه خانه دیگر در این بوستان انجام می‌شود.

رفع معارضین بی‌سابقه برای احداث کمربند شرقی تهران پس از ۱۵ سال

رفع معارضین بی‌سابقه برای احداث کمربند شرقی تهران پس از ۱۵ سال
2024-12-04T18:40:48+03:30
معاون شهردار تهران، آخرین وضعیت جبهه‌های مختلف کاری کمربندی شرقی تهران را از بزرگراه‌های امام رضا (ع) و شهید نجفی رستگار تا اتصال این آزادراه به میدان فدک مو...

افزایش ۱۰ درصدی حقوق حداقل بگیران

افزایش ۱۰ درصدی حقوق حداقل بگیران
2024-12-04T18:27:21+03:30
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از افزایش ۱۰ درصدی حقوق حداقل بگیران خبر داد.

۷۴ هزار مشاور املاک به سامانه کاتب متصل شده‌اند

۷۴ هزار مشاور املاک به سامانه کاتب متصل شده‌اند
2024-12-04T18:27:21+03:30
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت:بیش از ۷۴ هزار مشاور املاک در سامانه کاتب ثبت نام کردند.

بهره‌گیری از ظرفیت‌های مدیریت شهری در موضوع سکونتگاه‌های غیر رسمی

بهره‌گیری از ظرفیت‌های مدیریت شهری در موضوع سکونتگاه‌های غیر رسمی
2024-12-04T17:34:00+03:30
شهردار منطقه ۱۳ تهران در نشست مشترک با معاونین شهرسـازی از ظرفیت‌های مدیریت شهری در موضوع «حاشیه‌ نشینی» تاکید کرد.

اهدای فیش حج پس از ۱۶ سال انتظار

اهدای فیش حج پس از ۱۶ سال انتظار
2024-12-04T16:54:01+03:30
پیرمرد بشرویه‌ای که ۱۶ سال منتظر بود تا موعد حجش فرا برسد فیش حج تمتعش را به جبهه مقاومت اهدا کرد.

اجتماع هزار نفری یاوران مقاومت برگزار شد

اجتماع هزار نفری یاوران مقاومت برگزار شد
2024-12-04T16:27:21+03:30
در راستای پویش ایران همدل، اجتماع هزار نفری یاوران مقاومت در یادمان شهدای هفتم تیر برگزار شد.

انجام ۵۷۴ عملیات امدادونجات در هفته گذشته

انجام ۵۷۴ عملیات امدادونجات در هفته گذشته
2024-12-04T16:00:42+03:30
رئیس سازمان امدادونجات جمعیت هلال احمر از انجام ۵۷۴ عملیات امدادونجات طی هفته گذشته در کشور و امدادرسانی نجاتگران‌ هلال احمر به ۹۹۱ نفر خبرداد.

دستگیری ۲ کلاهبردار میلیاردی و اخاذی از ۱۱۵ شهروند با ترفند سرمایه‌گذاری

دستگیری ۲ کلاهبردار میلیاردی و اخاذی از ۱۱۵ شهروند با ترفند سرمایه‌گذاری
2024-12-04T16:00:41+03:30
رئیس مرکز عملیات ویژه پلیس آگاهی فراجا گفت: ۲ فرد شیاد که از ۱۱۵ شهروند ۲۵۰ میلیارد تومان با ترفند سرمایه گذاری و ارائه سود چند برابری کلاهبرداری کرده بود، د...

بلع هروئین توسط سوداگران مرگ در قطار زاهدان

بلع هروئین توسط سوداگران مرگ در قطار زاهدان
2024-12-04T16:00:41+03:30
جانشین فرمانده یگان های انتظامی و حفاظتی فراجا از کشف هروئین بلعیده شده توسط ۲ مسافر قطار زاهدان به تهران خبر داد.

ماجرای واریزهای جدید به حساب بازنشستگان به مناسبت شب یلدا چیست؟

ماجرای واریزهای جدید به حساب بازنشستگان به مناسبت شب یلدا چیست؟
2024-12-04T15:47:21+03:30
رییس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی خبر واریز مبلغی به حساب بازنشستگان به مناسبت شب یلدا را تایید نکرد.

تخریب کوره‌های زغال گیری غیرمجاز در شهرستان ری

تخریب کوره‌های زغال گیری غیرمجاز در شهرستان ری
2024-12-04T15:34:00+03:30
همزمان با گرامیداشت روز جهانی خاک با شعار مراقبت از خاک، سنجش، پایش و مدیریت ۵۳ کوره فعال غیرمجاز و آلاینده تولید زغال تخریب شد.

پایان خدمت‌رسانی در پایانه مسافری شرق قدیم در تهران

پایان خدمت‌رسانی در پایانه مسافری شرق قدیم در تهران
2024-12-04T15:20:42+03:30
سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار و پایانه‌های مسافری شهر تهران با صدور اطلاعیه‌ای از پایان خدمت‌رسانی در پایانه مسافری شرق قدیم خبر داد.

یک‌طرفه شدن محور چالوس از ساعت ۱۸ امروز به سمت شمال

یک‌طرفه شدن محور چالوس از ساعت ۱۸ امروز به سمت شمال
2024-12-04T15:20:41+03:30
جانشین پلیس راه راهور فراجا، از اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محور چالوس برای روان‌سازی عبور و مرور خبر داد.

پزشکیان: مدرسه‌سازی با نامه نگاری‌های پیچیده اداری به نتیجه نخواهد رسید

پزشکیان: مدرسه‌سازی با نامه نگاری‌های پیچیده اداری به نتیجه نخواهد رسید
2024-12-04T15:20:41+03:30
رئیس جمهور گفت: اگر محرومیت زدایی از فضاهای آموزشی به نظام اداری و نامه نگاری‌های پیچیده گرفتار شود به نتیجه نخواهد رسید.

رونمایی از ۱۸۵ رمزینه معرفی اماکن گردشگری در تهران

رونمایی از ۱۸۵ رمزینه معرفی اماکن گردشگری در تهران
2024-12-04T15:07:23+03:30
رونمایی ۱۸۵ رمزینه معرفی اماکن گردشگری در تهران امروز در منطقه ۱۲ انجام شد.

مدرسه‌سازی با نامه نگاری‌های پیچیده اداری به نتیجه نخواهد رسید

مدرسه‌سازی با نامه نگاری‌های پیچیده اداری به نتیجه نخواهد رسید
2024-12-04T15:07:23+03:30
رئیس جمهور گفت: اگر محرومیت زدایی از فضاهای آموزشی به نظام اداری و نامه نگاری‌های پیچیده گرفتار شود به نتیجه نخواهد رسید.

قاچاقچی هیدروکربن ۱۵ میلیارد جریمه شد

قاچاقچی هیدروکربن ۱۵ میلیارد جریمه شد
2024-12-04T14:40:41+03:30
مدیرکل تعزیرات حکومتی فارس از جریمه ۱۵ میلیارد و ۶۷۷ میلیون ریالی قاچاقچی هیدروکربن خبر داد.

یک پرونده ۶ میلیارد تومانی به سازش ختم شد

یک پرونده ۶ میلیارد تومانی به سازش ختم شد
2024-12-04T14:40:41+03:30
رئیس کل دادگستری اصفهان گفت: یک پرونده ۶ میلیارد تومانی در اصفهان به سازش ختم شد.

سلیمی: تهدید دانش‌آموز به درس خواندن تخلف است

سلیمی: تهدید دانش‌آموز به درس خواندن تخلف است
2024-12-04T14:27:23+03:30
مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخ به شکایات آموزش و پرورش گفت: تهدید دانش‌آموز به درس خواندن تخلف تلقی می شود و با معلم متخلف برخورد قانونی صورت می گیرد.

اقدامات شهرداری تهران در هفته ملی افراد دارای معلولیت

اقدامات شهرداری تهران در هفته ملی افراد دارای معلولیت
2024-12-04T14:27:23+03:30
مدیرکل سلامت شهرداری تهران اقدامات شهرداری تهران در هفته ملی افراد دارای معلولیت را تشریح کرد.

اجرای محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته در محورهای مواصلاتی کشور

اجرای محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته در محورهای مواصلاتی کشور
2024-12-04T14:14:02+03:30
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا، از اجرای محدودیت‌های ترافیکی در محورهای مختلف کشور به منظور مدیریت ترافیک و افزایش ایمنی تا اول هفته آینده...

مدارس غیردولتی رتبه‌بندی می‌شود

مدارس غیردولتی رتبه‌بندی می‌شود
2024-12-04T14:00:42+03:30
معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: رتبه بندی مدارس غیردولتی از موضوعاتی است که می‌تواند در مسیر مدارس تراز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دخیل باشد.

اژه‌ای: قوانین و آیین‌نامه‌ها وحی منزل نیست

اژه‌ای: قوانین و آیین‌نامه‌ها وحی منزل نیست
2024-12-04T14:00:41+03:30
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه قوانین و آیین‌نامه‌ها وحی منزل نیست، گفت: می‌توان متناسب با اقتضائات زمان، نسبت به اصلاح و تکمیل قوانین و مقرره‌ها اقدام کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)