میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، از دیده شدن غذاهای حرامگوشت در فهرست اسنپفود و منو رستورانهای شناختهشده مدت زمانی میگذرد و در آن زمان، اتحادیه رستورانداران، سازمان غذا و دارو، معاونت بهداشت و سازمان حلال، همه مسئولیت این موضوع را به سازمان دامپزشکی محول کردند.
برخی از این غذاها برای مدت موقتی از فهرست فروش آنلاین حذف شدند، اما دیری نگذشت که مجدداً شاهد بازگشت بسیاری از آنها هستیم. خصوصاً در مناطق شمال و غرب تهران، بسیاری از رستورانها این غذاها را دوباره وارد فهرست منو خود کردهاند و حتی برای کاهش توجه عمومی، از نامهای متفاوتی استفاده میکنند. به عنوان مثال، «کرب» یا «لابستر» به جای خرچنگ و «کالاماری» به جای ماهی مرکب به کار میرود.
در همین راستا، محسن طاهری جبلی وکیل دادگستری، حقوقدان و عضو هیأت علمی دانشگاه درباره فروش غذاهای حرام گوشت در گفتوگو با خبرنگار مهر بیان کرد: زمانی که یک گوشت حرام به مردم داده میشود، ممکن است کالایی باشد که ذاتاً حرام است. مثلاً گوشت خرچنگ، خوک، اختاپوس یا اینکه گوشتی که مال یک مردار بوده و ذبح نکردهاند و این مرتکب فعل حرام است. اساساً اگر شخصی از مقرراتی که مفهوم بهداشتی دارد تخطی کند، یعنی گاوی را که بیمار بوده ذبح کرده و بفروشد یا اینکه اصلاً ذبح شرعی نشده به هر علتی، چنین مسئلهای جنبه بهداشتی داشته و سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت وظیفه نظارت بر این کار را دارد و در صورتی که متوجه چنین موردی شوند باید به نهادهای ذیربط قانونی اعلام شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه افزود: شخصی که چنین گوشتهایی را میفروشد و کسی که آنها را میخرد نسبت به این مورد معترض نیست چرا که با علم خود ان کار را انجام داده است. وقتی گوشت حرامی مانند خوک خریده شود نهادی برای رسیدگی به آن نیست، حتی برای گرانی قیمت آن نیز امکان اعتراض ندارد چرا که مصرف این گوشت حرام است.
این حقوقدان گفت: مقوله نظارت عمومی توسط دادستان یا مدعی العلوم انجام میشود که وظایف متعددی دارد، از جمله اینکه هرگاه متوجه شود که جایی مقررات نقض شدهاند و مواردی که قانون پیش بینی کرده رعایت نمیشود، دادستان باید مستقلاً اعلام جرم کند، پس وظیفه مستقلی برای دادستان در این خصوص وجود دارد.
طاهری جبلی بیان کرد: اگر قاضی در حال رسیدگی به پروندهای متوجه وقوع جرمی شود، خود وظیفه دارد که اعلام جرم کند. و دادستان پس از اعلام جرم توسط قاضی میتواند پیگیر موضوع باشد.
این وکیل دادگستری افزود: هر یک از رابطین دادگستری یعنی پلیس (ضابط عام) اگر متوجه چنین امری شود او نیز وظیفه دارد تا اطلاع رسانی کند. منظور از ضابط خاص هم سازمان غذا و دارو است که در مسائل مربوط به حیطه وظایف خود ضابط خاص هستند، یعنی باید مستقلاً جرم را اعلام کنند. اگر مطلع چنین اتفاقی شدند باید با اعلام آن به مساله رسیدگی شود. بنابراین اگر کسی بگوید که به ما مربوط نیست اساساً از وظیفه خود تخطی کردهاند.
وی افزود: در قانون صریحاً گفته شده که هر شخصی که ضابط خاص دادگستری به حساب میآید در حدود وظایفش اگر از جرم مطلع شود وظیفه اعلام آن را به دادستان دارد. کسانی که مسئولیت داشته، یا توجیه نشدن و یا اطلاعات کافی ندارند و نمیدانند که چنین وظیفه مستقلی دارند و در صورتی که اعلام نکنند مجرم محسوب میشوند.
طاهری جبلی در خصوص مجازات آن گفت: در قانون، مجازاتی که برای چنین کاری در نظر گرفته شده، «ارتکاب عمل حرام» است. هر کسی هر عمل حرامی را انجام بدهد میتواند مشمول مجازات شود. به عبارتی اگر شخصی هر عمل حرامی رو انجام دهد مشمول تعزیر شرعی میشود. به طور مثال حرام خواری خود یک جرم مستقل و فروش کالای حرام نیز جرم «تجری» است. تجری از اصطلاحات علم حقوق بوده و به معنای انجام عملی که همراه با قطع به اینکه آن عمل جرم یا گناه است.
این حقوقدان با اشاره به اینکه ارتکاب فعل حرام یک عنوان مجرمانه عام است و در قوانین ما بسیاری از وقتها به آن استناد میشود، بیان کرد: من فکر میکنم که این مسئله بسیار مهمی است، نه فقط به عنوان عمل حرام، بلکه کالاهایی وجود دارند به عنوان مسکرات، صرف اینکه شخصی مسکرات مصرف کند مرتکب جرم شده و برای آن قانون خاص داریم. اما مواردی نیز وجود دارند که مسکر به حساب نمیآیند ولی حرام هستند و در این خصوص ما مجازات مستقلی نداریم.
منبع : خبرگزاری مهر
اجرای ۴۱۱ طرح بدون مجوز محیط زیست در کشور
اژهای درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
اژهای در پیامی درگذشت حجتالاسلاموالمسلمین شوشتری را تسلیت گفت
باندِ گروگانگیر در تهران متلاشی شد؛ رهاییِ گروگان
آموزش مهارتهای فنی در کنار مهارتهای امنیتی به نیروهای مسلح
صالحی امیری: ایران برای مرمت آثار تاریخی آذربایجان آمادگی دارد
میدری: با فرهنگ بسیجی میتوان بسیاری از مسائل را در کشور حل کرد
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم تهران
با فرهنگ بسیجی میتوانیم بسیاری از مسائل را در کشور حل کنیم
حجت الاسلام قمی: مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
پیشگیری از ساخت و ساز غیرقانونی در حریم شمالغرب
مفهوم مقاومت عجین شده با حرکت و امید است
نشست شهردار تهران و کرمان پیرامون سالگرد حاج قاسم سلیمانی
دستها را که از روی گوش بردارید صدای مظلومیت را میشنوید
کاهش زباله گردی و حذف پسماند خشک از مخازن زباله با طرح نوماند
دلیل واژگونی اتوبوس کارگران معدن سونگون اعلام شد
خوشبختی همیشه آن چیزی نیست که در ذهن ما میگذرد
انتصاب رئیس میز تخصصی پرستاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی
اهدای ۴۲۲ تن خرما و ۵ کیلو طلا برای کمک به لبنان توسط بوشهریها
زمین لرزه ۵.۱ ریشتری آئوموری ژاپن را لرزاند؛خطر سونامی وجود ندارد
بایستههای سیاستگذاری رسانهای برای روایت اقناعی از حجاب
عفو ۷ هزار نفر طی امسال؛ کاهش زمان رسیدگی به پروندههای قضائی
وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور؛ انسداد جاده چالوس
۴ کشته بر اثر رانش زمین در مرکز اندونزی
شهرداری تهران جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر را دریافت کرد
واکنش ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه علیه ایران چه بود؟
سفارتخانه مقاومت با حضور نوجوانان سراسر کشور آغاز به کار کرد
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص/آسیبشناسی تدوین فهرستهای عفو مناسبتی
آزادی و اعطای مرخصی به بیش از ۸ هزار زندانی در استان تهران
نظارت اژهای بر روند بررسی پروندههای خاص